Jocuri de cuvinte - tatuaj

 

          Jocuri de cuvinte - tatuaj

          Geografie lingvistică

 

 

          Tatuaj

 

          Moto: „În sprânceană are-o capsă,/ Un cercel are-n buric,/ Tatuaj pe gât şi coapsă;/ Doar în cap n-are nimic.” (Unei excentrice, de Marius Coge)

 

Dacă am scris noi pe blog despre piele, în „Jocuri de cuvinte – piele” (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-piele), să scriem și despre tatuaj, chiar dacă nu suntem de acord cu el. Tatuajul este și operațiunea de tatuare, dar și desenul care rămâne pe piele după tatuare.

Tatuarea este operațiunea de imprimare pe (ori sub) pielea corpului, pe mâini, pe față sau pe alte părți diverse a unor inscripții sau desene, cu ajutorul unor împunsături cu ace și introducerea de materii colorante care nu se pot șterge. Tot tatuare este și marcarea animalelor cu semne imprimate în piele pentru recunoaștere și identificare (dar acum se introduce un cip sub piele, de care ne temem și noi, descendenții lui homo sapiens).

MDA2 (2010) scrie că tatuaj este întâlnit în scris la Odobescu și că este moștenit din cuvântul francez tatouage. Cuvântul francez derivă din verbul tatouer, „a tatua”, +‎ -age, împrumutat de la cuvântul englez tattoo, „tatuaj, tatuare”, moștenit din precedentele tattaow, tattow, acestea dintr-o limbă polineziană, de exemplu din cuvântul samoan tatau, „tatuaj; a bate, a lovi” sau din tatu, „a lăsa un semn”.

Chiar și Jules Verne, în Copiii căpitanului Grant, scria despre originea tatuajului: „De altfel, tatuajul maori, indiferent de considerația de care se bucură, are o utilitate incontestabilă.” (D’ailleurs, le tatouage des Maoris, indépendamment de la considération dont il jouit, possède une incontestable utilité [Jules Verne, Les Enfants du capitaine Grant, 1846]).

Din cuvântul francez tatouage, au derivat cuvintele tatuatge în catalană, tatuaĵo în esperanto, tatuaxe în galiciană, tatuaggio în italiană, tatuaż în poloneză, tatuagem în portugheză, tatuaj în română, tetovaža în sârbo-croată și tatuaje în spaniolă.

 

În diferite limbi tatuajului i se spune:

 

֍ betik în lundayeh (Borneo);

֍ daǰvackʿ - դաջվածք în armeană;

֍ deq în kurdă;

֍ dövme în turcă;

֍ gaan-sàk - การสัก, roi-sàk - รอยสัก în thai;

֍ godnā - گودنا în ‎urdu, godnā – गोदना în hindusă;

֍ húðflúr în islandeză;

֍ irezumi - 刺青, 入れ墨, 文身 (いれずみ) în japoneză;

֍ jarfa în haussa;

֍ ka'aka - קעקוע în ebraică;

֍ kākau în hawaiiană;

֍ katástixi - κατάστιξη în greacă antică;

֍ litprikan în feroeză;

֍ moko în maori;

֍ munsin - 문신 (文身) în coreană;

֍ nakolka - наколка în rusă;

֍ pika în tagalogă;

֍ sak - សាក់ în khmeră;

֍ šivees - шивээс în mongolă;

 

10666002300?profile=RESIZE_400x

Tatouage sur un bras (tatuaj pe un braț)

 

10666002889?profile=RESIZE_400x

A Wikipédiának van ilyen témájú szócikke: tetoválás (Wikipedia are un articol despre pe acest subiect: tatuaje)

 

֍ t’at’u - ტატუ în gruzină, tatau în samoană și în tahitiană, tato în indoneziană, tatoeage în neerlandeză, tatoeëermerk în afrikaans, tatouage în franceză, tatouáz – τατουάζ în greacă, tätoveering în estonă, tatovering în daneză, norvegiană și feroeză, Tätowieren (tatuare) în germană, Tätowierung în germană, tattó în islandeză, tattoo în engleză și în frizonă, Tattoo în germană și în luxemburgheză, tattúo în islandeză, tatú - тату în rusă, tatu - تتو în ‎persană, tatu – טאַטו în idiș, ṭǎṭū - टॅटू în marathi, tatu în azeră și în malai, tatù în galică scoțiană, tatú în irlandeză, tatuagem în portugheză, tatuaggio în italiană, tatuaj în română, tatuaje în spaniolă, tatuajea în bască, tatuaĵo în esperanto, tatuatge în catalană, tatuaxe în asturiană și în galiciană, tatuaż în poloneză, tatuazh în albaneză, tatuering în suedeză, tatuiroŭka - татуіроўка în bielorusă, tatuirovka - татуировка în bulgară și în rusă, tatuiruotė în lituaniană, tatuo în esperanto, tatuointi în finlandeză, tatuyuvannya - татуювання în ucraineană, tatw în galeză, tatwaġġ în malteză, tetkó în maghiară, tetoválás în maghiară, tetování în cehă, tetovanie în slovacă, tetovaža - тетоважа în macedoneană, sârbă și în sârbo-croată, tetovaža în bosniacă și în croată, tetovaziun, tatuaziun în romanșă, tetovējums în letonă, tetoviranje (tatuare) în croată și în slovenă;

10666003671?profile=RESIZE_710x

Cuvântul tatuaj în diferite limbi

 

֍ ulki - উল্কি în bengaleză;

֍ wašm - وَشْم în arabă;

֍ wénshēn - 文身, 紋身 纹身 în chineză;

֍ xăm, hiệu trống tập trung buổi tối în vietnameză;

֍ xâl-kubi - خال‌کوبی în persană;

֍ xðeǧé în omaha-ponca.

 

 

 

          Tatuajul, de la marinari la artă

 

          Moto: „Intens amorezat clipa trăieşte,/ Şi îşi făcu strident, fireşte,/ Un tatuaj ca să-l invidiem,/ Scriind pe braţ: «Capre Diem».” (Unui cioban romantic, calambur epigramatic de Paul Aelenei, din Epigrame, 2017)

 

Cum am scris mai sus, originea cuvântului tatuaj se întoarce la cuvântul polinezian tatau. Obiceiul tatuării s-a răspândit în întreaga lume din Tahiti, observat și scris pentru prima dată de naturalistul Joseph Banks în 1769, pe nava Endeavour (Efort) a lui Cook. În secolul al XVIII-lea, s-a încercat să se reproducă cuvântul după fonetică, apărând cuvintele tattaow și tattow.

10666004277?profile=RESIZE_400x

Ce au găsit marinarii lui Cook în Maori

10666005464?profile=RESIZE_710x

Polinezia, de unde vine cuvântul tatuaj

 

Știam din romanele împrumutate de la profesoara de limbă română din gimnaziu, Totirescu Beatrice, din Stâlpeni, Argeș, și apoi discutate cu domnia sa, că se tatuau doar marinarii și pușcăriașii. Totul vine de la marinarii călătoriilor de după Cook, care au răspândit atât utilizarea cuvântului, cât și a modei tatuajului în Europa. Reflectarea scrisă a pronunției anglicizate a fost convenită sub forma tattoo, din care au luat-o mulți, inclusiv francezii și de la ei hop și noi. Că vorba zboară repede!

Dar, na drăcie, cel mai vechi tatuaj uman cunoscut a fost al lui Ötzi, mumia masculină găsită în Alpi în anii 1990, „omul de gheață”Nu e rudă cu Dani Oțil de la Antena 1. Se estimează că are o vechime de 5.000 de ani. Pielea sa a fost decorată cu modele de linii paralele și în formă de cruce.

Se susține că figurinele egiptene din lut din mileniul al IV-lea î.Hr. sunt ornate cu puncte. Pe o mumie de sex feminin din Teba au fost găsite în mod clar urme de vopsea din mileniul al IV-lea î.Hr. Tatuaje pot fi văzute și pe statuile de lut din Mesopotamia de o vârstă similară.

Conform înregistrărilor lui Herodot din vremea greacă, tatuajul era un semn de noblețe în rândul tracilor. Din secolul al VI-lea î.Hr. provine descrierea medicului Aetius despre tehnica tatuajului. Conform descrierii sale, zona desemnată pentru tatuaj era spălată mai întâi cu sucul de plante cu efect antiseptic, apoi forma a fost înfiptă în piele cu un ac „până când sângele soldatului nu a curs”, iar în final cerneala a fost bine frecată, pentru care s-a folosit scoarță de pin egiptean amestecată cu suc de ceapă, rugină, praf de pușcă și acid sulfuric! Știau ăștia de acid sulfuric?

Tatuarea era pentru soldați, atât pentru a-și identifica cercetașii, apoi și pentru a-și identifica cu ușurință însemnele de grad!  Bine că fui avansat general masi târziu, prin 1997! La romani, erau marcați cu semne zgâriate în piele criminalii și sclavii. Medicul roman Galen a consemnat cum a îndepărtat tatuajul unui gladiator eliberat. Există înregistrări din epoca romană despre tatuajele  asirienilor, agatârșilor, scotienilor și a altora. Despre daci, nimic! Oameni serioși, nu ca restul tracilor!

Dintre popoarele asiatice, reprezentările animalelor pe corp erau comune în rândul unor triburi chineze și vietnameze. În Japonia, o cronică menționează obiceiul de a purta tatuaje cu tematică religioasă pe față în anii 720 d.Hr.Chiar și mai devreme, criminalii erau marcați cu tatuaje pe frunte. Tatuajul japonez colorat pe tot corpul pe care îl cunoaștem astăzi a fost dezvoltat în anii 1700 d.Hr. Deoarece numai familia regală putea purta haine colorate, oamenii de rând și-au împodobit corpul cu tatuaje colorate. Și popoarele americane, africane și oceanice obișnuiau, de asemenea, să decoreze corpul cu semne zgâriate în piele.

Redescoperirea tatuajului în rândul popoarelor europene a avut loc prin răspândirea obiceiului de un bărbat adus la Londra din Polinezia în anii 1600 d.Hr. La începutul secolelor al XIX-lea și al XX-lea , tatuajul era ilegal, făcându-se în special în rândul criminalilor din închisori.

Și în timpul primului război mondial, în armata franceză se practica tatuajul, după cele scrise de Michel Corday: „În Armenonville, la o masă apropiată de a noastră, un sublocotenent de dragoni îmbrățișează prea zgomotos cu brațul bustul tovarășului său și dezvăluie astfel pe încheietura mâinii un tatuaj specific (altfel) pușcăriașilor... (À Armenonville, à une table voisine de la nôtre, un sous-lieutenant de dragons enlace de son bras le buste de sa trop bruyante compagne et laisse voir ainsi au poignet un tatouage d’escarpe… [Michel Corday, L'envers de la guerre  journal inédit 1914-1916, Flammarion, 1932]).

Un exemplu binecunoscut este practica nazistă de a tatua forțat deținuții din lagărele de concentrare cu numere de identificare în timpul holocaustului, ca parte a sistemului naziștilor de identificare a deținuților, începând din toamna anului 1941. Trupele SS au introdus practica de tatuare în lagărul de concentrare de la Auschwitz pentru a identifica cadavrele celor înregistrați în lagăr.

10666015883?profile=RESIZE_400x

Exemplu de „inscripționare” în lagăr

 

Gardieni licențiați sau nu tatuau cifrele numărului de serie pe brațele prizonierilor. Dintre lagărele de concentrare naziste, doar Auschwitz și-a făcut tatuaje pe deținuți. Tatuajul avea și numărul lagărului de prizonieri, uneori cu un simbol special adăugat, de exemplu un triunghi pentru unii evrei sau litera „Z” (din germanul Zigeuner, „țigan”) pentru țigani. În mai 1944, bărbații evrei au primit literele „A” sau „B” pentru a indica grupele sangvine.

Dar, na drăcie, chiar și pentru băieți, se răspândesc tatuajele cosmetice, în general pentru a evidenția sprâncenele și conturul gurii. S-a ajuns ca în zilele noastre, oamenii de toate vârstele și de toate statutele sociale să le accepte, pe multe părți ale corpului.

Dacă tatuarea manuală cu acul poate fi o operă de artă, era interesantă și productivitatea muncii, cu care ne vrăjesc actualii guvernanți, de parcă aranjarea mărfii la un supermarket Cora din Franța ar fi diferită de cea de la Cora din București (idem și pentru Dacia Renault la Mioveni)!

 

10666036471?profile=RESIZE_400x

Marilyn Monroe – reclamă la un salon de tatuaj

 

Așa că era necesară mecanizarea. Prima mașină de tatuat a fost brevetată de Samuel O'Rilley în 1891, pe baza stiloului electronic al lui Thomas Alva Edison. O fi știut omul precis de stiloul lui Poenaru?! Mulți nu știu că, Poenaru, mâna dreaptă a lui Tudor Vladimirescu, a fost inventatorul stiloului, cu toate că pe plan internațional invenția îi este atribuită lui Lewis Edson Waterman!

Fiindcă scriam de sprâncene, dacă nu ne-a mers cu Poenaru, cu patentarea invenției stiloului, iată că ne-a mers, tot fără brevet, cu Anastasia Soare, „regina sprâncenelor”, cea care s-a remarcat ca expert de necontestat al frumuseții ochilor și sprâncenelor. A obținut statutul de simbol în industria frumuseții datorită modului inovativ și unic de modelare și aranjare a sprâncenelor.

Saloanele Anastasia Beverly Hills si Brentwood California se bucură de clienți celebri precum: Oprah, Madonna, Jennifer Lopez, Naomi Campbell, Jada Pinkett Smith, Lara Flynn Boyle, Penelope Cruz, Sharon Stone, s.a. Anastasia a apărut în Vogue, W, Town & Country, Elle, InStyle, Allure, Entertainment Weekly, Newsweek, People, Flaunt și Los Angeles Magazine.

10666048470?profile=RESIZE_710x

S aloane deschise la București și Constanța de Anastasia, care smulge și desenează, nu înțeapă! Sau se și înțeapă?

 

Pe lângă funcția sa estetică, tatuajele au și o semnificație socială. La polinezieni, modelul tatuajului, precum și dimensiunea zonei pielii acoperite cu decorațiuni tatuate, variază în funcție de statutul social și rang. La diferite vârste, se aplică diferite modele pe diferite părți ale pielii, în timp ce, în cazul elitei, nu este acoperită întreaga suprafață a corpului cu tatuaje decorative.

Există modele și semne tribale și etnice specifice. În Africa, de exemplu, în unele triburi, apartenența tribală a unui individ poate fi determinată din modelele de tatuaje plasate pe față. În Noua Zeelandă, tatuajul face parte atât de mult din caracteristicile individuale încât pe statuile sculptate în memoria celor duși, dăltuitorii nu se străduiesc să reproducă cu fidelitate trăsăturile feței sau forma corpului, ci ca motivele complicate gravate pe statuie se potrivească cu modelele de tatuaje. Care arată pe cine reprezintă sculptura.

Așa că, dragii moșului netatuat, puteți folosi tatuaje samoane, tatuaje maori - Tā moko, tatuaje hawaiene, dar și altele, că pentru mulți, tatuajele moderne nu sunt doar modă. Din ce în ce mai mulți oameni care își fac tatuaje o fac pentru că vor să se exprime și să se realizeze în acest fel. Punct! Fie la ei!

Fiecare tatuaj este un fel de mesaj către lumea exterioară, dar poartă și ceva important pentru cel prea-înțepat. Datorită presei și rețelelor de socializare, tatuajele devin din ce în ce mai des întâlnite, dar nu în toate păturile sociale. Se zice că tatuajele sunt considerate tabu printre avocați, procurori, judecători și oameni de afaceri.

De la pușcăriași ș marinari s-a trecut la magistrați. Păi nu vă amintiți de cântecul pușcăriașilor, „La Chilia-n port”, care se cânta la întâlnirile-chiolhanuri la care participa Kovesi și procurorii ei, cu alde Ghiță și Ponta și cu alți politicieni (https://www.youtube.com/watch?v=pGLGiAKePhg). E cu versuri adaptate, ascultați un procuror! Ba mai încerca și Dragnea să se lipească!

Tatuajele făcute în închisoare pe vremuri au fost înlocuite cu tatuaje de înaltă calitate realizate în saloane, au devenit cunoscute numeroase stiluri de tatuaje, iar setul de mostre este divers. Modelele preferate ale femeilor sunt, de exemplu, fluture, modele nefigurative, stea, floare, zână, inimă, libelule, delfin, modele în stil celtic, semne zodiacale etc.

Cum noi am scris despre machiaj, na, că există și un tatuaj de machiaj, care nu se spală niciodată, se poartă pe plajă, în timpul sportului, dar nici măcar când te trezești dimineața nu te părăsește. Îl ai cu tine mereu, oriunde, la orice oră. Mișto! Nașpa!

 

10666056253?profile=RESIZE_180x180

Tatuaj de machiaj

 

Tatuajul prin machiaj oferă un aspect perfect la toate orele zilei, așa că poți să-ți economisești timpul. Esența tatuajului prin machiaj este de a crea armonia naturală a feței, de a sublinia și evidenția ochii, sprâncenele și gura. Alege-ți forma și culoarea care se potrivesc cel mai bine caracterului feței. Consultă-l și pe „iubi”, viitorul prizonier, căruia, trebuie să știi, conform convenției de la Geneva referitoare la prizonieri, ești obligată să-i asiguri trei mese pe zi, cel puțin una cu hrană caldă.

 

 

 

 

 

 

          Metode de tatuare, stiluri și locuri de dispunere a tatuajului

 

          Moto: „Mascaţii sunt masculi feroce,/ Sparg uşi şi nasuri, fac filaj,/ Nevasta-i ştie după voce/ Sau după câte-un tatuaj!” (Secretul meseriei, de Valentin David)

 

În tatuajul punct (înțepare), modelul este perforat în piele cu un instrument ascuțit (ac, spin), iar apoi suprafața acoperită cu puncte prin înțepare este frecată cu un colorant de neșters. Acest tatuaj este folosit mai ales în rândul popoarelor cu pielea deschisă la culoare. Cel mai artistic tatuaj din Polinezia și Japonia, numit Irezumi, poate fi folosit și de români. Despre tatuajul prin cicatrici nu scriem, că e nașpa. Fie el acolo unde s-a răspândit, Tatuajul cicatrice s-a răspândit, în primul rând în Africa și apoi în grupurile cu pielea întunecată din regiunea Oceaniei.

O formă rară de tatuaj este așa-numitul tatuaj cusătură”, unde este tras sub piele un fir subțire înmuiat în funingine. Se știe că acest tip de tatuaj se găsește în principal în Siberia, de aici ar fi putut ajunge la eschimoși, iar de la aceștia la unele triburi indiene de pe coasta nord-vestică a Americii.

Astăzi există și un așa-zis tatuaj cosmetic, cum am scris mai sus, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îl ai pe tine pentru tot restul vieții, deoarece dispare cam în 2 ani. Șpilul procedurii este că vopseaua nu este introdusă la fel de adânc în piele ca în cazul unui tatuaj normal, așa că dispare încet odată cu peelingul. Hai, că ne-am dat naibii, adică descuamarea!

 

10666059671?profile=RESIZE_400x

Acul de tatuaj „la lucru”

 

Un ac de înaltă calitate este cu adevărat ascuțit, acest lucru poate fi verificat cu o lupă, ceea ce fac profesioniștii înainte de fiecare tatuaj.  În cel mai bun caz, cu un ac prost, tatuajul va deveni mai slab, dar uneori se poate dezvolta și deveni vânăt roz, care este îndepărtat doar de un chirurg plastician. Acele se vând din fabrică de obicei sterilizate și ambalate steril, dar există și defecte. Sterilizarea unui ac acasă este mai dificilă. Nu vă băgați!

Cernelurile pentru tatuaje influențează în mod semnificativ culorile tatuajului, deoarece efectul artistic general depinde de intensitatea cernelii după ce s-a vindecat. Calitatea cernelurilor pentru tatuaje este adesea incertă, chiar și printre cernelurile mărcilor cunoscute care asigură o calitate bună a culorii, pot exista unele care pot provoca alergii.

Atenție la partea medicală, la sterilizarea instrumentelor folosite, la folosirea unor cerneluri nedăunătoare corpului uman. Pot apărea răni, arsuri, de exemplu în timpul examinărilor RMN așa că mergeți la saloane autorizate. Din ce în ce mai mulți medici refuză examenele RMN ale persoanelor tatuate, deoarece vopselele care conțin fier pot provoca arsuri. Sorine, ai citit?

O problemă aparte este îndepărtarea tatuajelor, de exemplu când „iubita Eva” sau „iubitul Adam” ale căror imagini le ai pe piele ți-a pus coarne. În timpul îndepărtării unui tatuaj prin tratament cu laser, vopselele din piele sunt „zdrențuite”, astfel încât acestea devin accesibile celulelor imunitare ale pielii, care le îndepărtează parțial de pe piele și sunt expulzațte treptat din piele.

Și uite-așa a apărut o nouă meserie, tatuator, persoană fizică autorizată, de capul ei sau lucrător într-un salon cosmetic mai mare sau într-un salon doar de tatuaj. Oare cine îi certifică pe tatuatori și cine aprobă partea medicală a saloanelor, adică licențiază meseria și saloanele? trebuie demonstrate cunoștințe în domeniile dermatologiei, histologiei, anatomiei, bacteriologiei și virusologiei.

Există și stiluri de tatuaj, cu acces prin click, de exemplu negru și gri, tatuaj tradițional din Borneo, tatuaj chinezesc caligrafic, tatuaj creștin din Bosnia și Herțegovina, tatuaj pentru criminali, tatuajul kurd Deq, tatuajul japonez tradițional Irezumi, din noua școală, din vechea școală, tatuajul Pe'a din Samoa, tatuajul pușcăriașilor, tatuajul marinarilor, tatuajul de rang sau de scarificare, așa-numitul Sleeve tattoo, tatuajul cu funingine sau soot tattoo, tatuajul SS cu grupele sanguine (holocaust) și ce mai găsiți.


10666062657?profile=RESIZE_710xL ibertatea de a alege locul: buci, albul ochiului sau muntele lui Venus


Tatuatul alege locul de aplicare a tatuajului, pe orice parte a corpului, pe braț, antebraț, umăr, gât, obraz, frunte, piept, pelvis, spate coapsă, picior și unde mai vreți. Noi vă prezentăm și aveți acces prin clic la tatuajul costum de corp sau body suit, tatuajul genital, tatuajul pe partea de jos a spatelui sau ower back tattoo, tatuajul scleral sau al părții albe a ochiului uman și pe unde mai vreți.

Mergeți și la alte tipuri de tatuaje, tot prin click, ca de exemplu: artă biomecanică, artă a corpului sau body art, pictare pe corp sau body painting, tatuarea artistică bindiană Mehndi (sau henna), granulom de corp străin sau foreign body granuloma, gumă de siguranță sau fusen gum, Lucky Diamond Rich, cea mai tatuată persoană din lume etc. Aveți acces și la probleme juridice ale tatuajului în țările europene și în SUA.

 

 

 

          Filme și recorduri

 

          Moto: „Pe umăr am pictat un crin,/ Pe şold am flori de rozmarin/ Şi să-ţi închipui, dacă poţi:/ Am o muşcată în chiloţi.” (Tatuaje, de Alexandru Hanganu)

 

Un film interesant este cel cu titlul în engleză The girl with the dragon tattoo, Fata cu tatuajul un dragon, tradus la noi corect ca Bărbați care urăsc femeile. Este un thriller (dramă) suedez din 2009 realizat după romanul lui Stieg Larsson, în suedeză Män som hatar kvinoor, Bărbați care urăsc femeile, tradus în engleză ca The Girl with the Dragon Tattoo.

Filmul prezintă povestea unui jurnalist de investigații (Michael Nyqvist) și a unei tinere hacker (Noomi Rapace), prinși în tumultul secretelor și controverselor unei familii de industriași suedezi, familia Vanger. Regia filmului este semnată de danezul Niels Arden Oplev, câștigător a numeroase premii în multe competiții.

Scriam mai sus despre tatuarea din lagărele de concentrare. Iată că s-a realizat un film tragic, The Tattooist, Tatuatorul. Filmul s-a făcut în Noua Zeelandă, sub regia lui Peter Burger, în care joacă, printre alții, Jason Behr, Nathaniel Lees, Michael Hurst and Robbie Magasiva. De fapt filmul este o coproducție Noua Zeelandă – Singapore.

S-au realizat și multe filme documentare și videoclipuri despre tatuaj. Vizionați Le tatouage (https://www.youtube.com/watch?v=aLy6wVriVDs), C’est un monde – Les tatouages (https://www.youtube.com/watch?v=lgd8Hvuvr-M), Ezt a videót nézd meg az első tetoválásod előtt! (https://www.youtube.com/watch?v=ZEFAj5zs9eU), Tattoo tour" 2021, nyereményjáték (https://www.youtube.com/watch?v=Enopb5_6J-0) și ce mai căutați și singuri.

10666063455?profile=RESIZE_710x

Cel mai tatuat senior

10666063686?profile=RESIZE_584x

Cei mai tatuați seniori

 

10666065267?profile=RESIZE_710x

Aici a fost de muncă, nu e de glumă!

10666065677?profile=RESIZE_584x

Tatuaj și piercing

 

Tatuajul a devenit un sport, o modă, artă. Toți tinerii sunt tatuați. Și eu scriam ca fraierul că doar într-un centimetru pătrat de piele se află aproximativ șase milioane de celule, 5.000 de receptori, 15 glande sebacee, 200 fibre nociceptive (pentru durere), 10-25 receptori tactili și corpusculi termosensibili, patru metri de fibre nervoase, un metru de vase sanguine, și peste 100 de glande sudoripare (în „Jocuri de cuvinte – piele”, pentru care dau adresa web https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-piele).

10666066076?profile=RESIZE_710x

Am trecut pe la Anastasia!

 

         Fișierul în format pdf e aici: Jocuri de cuvinte - tatuaj.pdf

          Tatuați sau netatuați, viitori tatuați, să fiți iubiți!

 

          NC

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
-->