Jocuri toponimice - Kaliningrad

 

          Jocuri toponimice – Kaliningrad

 

          Geografie lingvistică

 

 

          (postarea precedentă)

 

          Kaliningrad

 

        Moto: „Conduce în armată o trupă, un pluton,/ Conduce în arenă echipa ca un astru,/ Conduce-un vas şi dacă eşti plin de ghinion,/ Ajunge să conducă şi ţara spre dezastru.” („Căpitanul”, de Dan Norea, din „Epi... Gramatica, Definiţii meseriaşe”, 2011)

 

      Iată că armata rusă, ca și cea americană, este experimentată în invazii (vezi la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-1, în „Jocuri de cuvinte - invazie”), a invadat Ucraina, așa cum am prezis (vezi la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-posibil, în „Jocuri de cuvinte – invazie posibilă”).

          Ucrainei naționaliste (v. http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ucraina, în „Jocuri de cuvinte – Ucraina”) i-a fost luată în prealabil Crimeea (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-crimeea, în „Jocuri de cuvinte – invazia Crimeei”).

          Republicilor baltice, Estonia, Letonia, Lituania, le e cam frică de invazie, bănuind ele că rușii ar vrea să facă legătura terestră între Belarus (Bielorusia) și Kaliningrad. Așa că pe acolo au fost mutați vreo 900 de militari germani, care se antrenează cu muniție de manevră în aplicații prin pădurile acestor țări. Kaliningrad scrisei?

          Kaliningrad (în rusă Калининград), până în 1946 cunoscut sub numele de Königsberg (în rusă Кёнигсберг), este cel mai mare oraș și centrul administrativ al Regiunii (Oblast) Kaliningrad, cea mai vestică regiune a Rusiei.

          Kaliningrad - Калининград derivă din numele rusesc Kalinin - Кали́нин („Mikhail Ivanovich Kalinin”, revoluționar bolșevic), + grad -‎ град, „oraș”. Königsberg, (istoric) fosta capitală a Prusiei de Est, acum Germania, Kaliningrad, Russia, derivă din cuvintele König, „rege”, +‎ Berg, „munte”, denumit în onoarea lui Ottokar al II-lea, rege al Boemiei (Bohemiei).        Despre istoria Germaniei noi am scris mai multe articole, începând de la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/c-l-torii-geodezice-germania-istoria-germaniei-iv-1.

          Terminând cu oiconimul (toponim nume de localitate), continuăm descrierea. Orașul este situat pe râul Pregolya, în vârful Lagunei Vistula de la Marea Baltică și este singurul port fără gheață iarna al Rusiei și al statelor baltice (de la Marea Baltică). Populația sa în 2020 era de 489.359 locuitori, cu până la 800.000 de locuitori în aglomerația urbană (cu împrejurimile).

Kaliningrad este al doilea oraș ca mărime din Districtul Federal de Nord-Vest , după Sankt Petersburg , al treilea oraș ca mărime din regiunea Baltică și al șaptelea oraș ca mărime de la Marea Baltică.

 

10391084081?profile=RESIZE_710x

Localizarea Kaliningradului (https://en.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad, coordonate: 54°42′01″N, 20°27′11″E)

 

10391098292?profile=RESIZE_710x

Regiunea (Oblast) și orașul Kaliningrad (maplandia.com)

 

          Râul navigabil Pregolya se varsă în laguna Vistula, o intrare în Marea Baltică. Navele maritime pot accesa Golful Gdańsk (Danzig) și Marea Baltică prin Laguna Vistula și Strâmtoarea Baltiysk (alt port militar).

 

 

          O istorie aparte

 

          Moto: „Ieri l-am apărat pe Popa/ Contra hoardelor barbare,/ Azi ne pune Europa,/ Iarăşi straje la hotare.” („Istoria se repetă”, de Vasile Iuşan, din „Academice”, 2011)

 

          Actuala așezare a fost fondată în anul 1225 pe locul vechii așezări prusace Twangste, de către cavalerii teutoni în timpul cruciadelor de nord și a fost numită Königsberg în onoarea regelui Ottokar al II-lea al Boemiei.

          Oraș-port baltic, a devenit succesiv capitala statului Ordinului teuton, a Ducatului Prusiei (1525–1701) și a Prusiei de Est. Königsberg a rămas orașul de încoronare a monarhilor prusaci, deși în 1701 capitala Prusiei a fost mutată la Berlin.

          Din 1454, sub numele de  Królewiec, orașul a aparținut Regatului Poloniei, iar din 1466 până în 1657 a fost feudă poloneză. În contextul Războiului de Șapte Ani, toată Prusia de Est a fost cucerită și anexată de Imperiul Rus (1758–1762). Immanuel Kant, filozof german, este renumit pentru faptul că a jurat credință împărătesei Elisabeta a Rusiei!

          În următoarele două secole, mai întâi ca parte a Regatului Prusiei, apoi din 1866 ca parte a Confederației Germane de Nord și din 1871 parte a Imperiului German, orașul a continuat să înflorească și au fost construite multe repere emblematice. Orașul avea în jur de 370.000 de locuitori și era centrul cultural și administrativ al Prusiei și apoi important oraș al Imperiului German.

          Königsberg a fost cel mai estic oraș mare din Germania până la al doilea război mondial. Noi am scris și despre perioada hitleristă și despre război (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/c-l-torii-geodezice-germania-istoria-germaniei-iv-7, în „Călătorii geodezice – istoria Germaniei).

          În acest al doilea război mondial, orașul Königsberg a fost distrus de un bombardament britanic în 1944 și de asediul masiv sovietic din primăvara anului 1945, asediu cunoscut ca bătălia de la Königsberg din 1945. A fost ocupat la 9 aprilie 1945 de armata roșie a Uniunii Sovietice.

          Conferința de la Potsdam din 1945 a fost de acord în principiu cu propunerea guvernului sovietic privind transferul final către Uniunea Sovietică a orașului și a zonei adiacente acestuia, sub rezerva examinării de către experți a frontierei existente.

          Președintele american Harry Truman și prim-ministrul britanic Clement Attlee au declarat că vor sprijini propunerea Conferinței la următorul acord de pace, ceea ce s-a și întâmplat. Așa că acordul de la Potsdam din 1945 a plasat zona sub administrație sovietică.

          Orașul a devenit parte a Uniunii Sovietice (parte a RSFSR, Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă). La 4 iulie 1946 a fost rebotezat Kaliningrad, în onoarea revoluționarului sovietic Mihail Kalinin, după moartea sa la 3 iunie 1946, atunci președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șeful de stat titular) al URSS.

          Populația germană rămasă în Königsberg a fost mutată cu forța în Germania în 1946–1949, iar orașul a fost repopulat cu cetățeni sovietici (ca parte a acordului dintre aliați și guvernul sovietic). Limba de administrare a orașului a fost schimbată din germană în rusă.           Numele localităților, râurilor și altor elemente geografice au fost schimbate cu nume rusești.

Orașul a fost reconstruit și, fiind cel mai vestic teritoriu al URSS, regiunea Kaliningrad a devenit o zonă importantă din punct de vedere strategic în timpul Războiului Rece. În anii 1950, Flota baltică sovietică avea sediul în oraș. Datorită importanței sale strategice, regiunea Kaliningrad a fost închisă vizitatorilor străini. În 1957 a fost semnat și ulterior a intrat în vigoare un acord care delimita granița dintre Polonia și Uniunea Sovietică.

 

 

          Kaliningradul azi

 

          Moto: „Mă rog, în fiecare zi,/ Să scape rusul de nevoi,/ Că, dacă se va prăbuşi,/ Se poate răsturna pe noi.” („Criză în Rusia”, de Ioan Fărcaş, din „80 de epigrame autofelicitate”, 2009)

 

          Regiunea (Oblast) Kaliningrad, fostă exclavă a Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, a rămas la Rusia, dar a fost separată de restul Rusiei de către țări independente, Lituania și Polonia (vezi harta). În timp ce în anii 1990, multe nume de orașe care comemorau liderii comuniști din epoca sovietică au fost schimbate (de exemplu, Leningradul revenind la Sankt Petersburg), Kaliningradul a rămas așa cum a fost.

          Revista germană Der Spiegel a publicat un articol în 2010, în care susținea că exclava Kaliningrad a fost oferită Germaniei în 1990 (contra plată). Oferta nu a fost luată în considerare în mod serios de guvernul vest-german, deoarece la acea vreme era o prioritate mai mare reunificarea cu Germania de Est. Totuși această poveste a fost negată ulterior de șogorul Mihail Gorbaciov.

          Izolarea de restul Rusiei a devenit și mai pronunțată din punct de vedere politic când Polonia și Lituania au devenit membre ale NATO și în 2004 ale Uniunii Europene. Toate legăturile terestre militare și civile dintre regiune și restul Rusiei trebuie să treacă prin țările membre ale NATO și UE. Aranjamente speciale de călătorie pentru locuitorii teritoriului au fost făcute prin Documentul de Tranzit Facilitat (FTD) și Documentul de tranzit feroviar facilitat (FRTD). Acum vecinii se cam uită strâmb unii la alții și stau la casele lor...

          Fiind un important nod de transport, cu porturi maritime și fluviale, orașul găzduiește sediul Flotei Baltice a Marinei Ruse și este unul dintre cele mai mari centre industriale din Rusia. A fost considerat cel mai bun oraș din Rusia în 2012, 2013 și 2014 în revista Kommersant The Firm's Secret, cel mai bun oraș din Rusia pentru afaceri în 2013 conform Forbes. De la începutul anilor 1990, regiunea Kaliningrad a fost zonă economică liberă (FEZ Yantar). În 2005, orașul a marcat 750 de ani de existență ca Königsberg/Kaliningrad.

          În iulie 2007, prim-viceprim-ministrul rus Serghei Ivanov a declarat că dacă sistemele de apărare antirachetă controlate de SUA ar fi desfășurate în Polonia, atunci în Kaliningrad ar putea fi desfășurate arme nucleare. La 5 noiembrie 2008, liderul rus Dmitri Medvedev a spus că instalarea de rachete în Kaliningrad este aproape o certitudine. Aceste planuri au fost însă suspendate în ianuarie 2009.Acum cine naiba știe?

 

10391141300?profile=RESIZE_710x

Fața sistemului radar Voronezh-DM din Pionersky, Kaliningrad, noiembrie 2011 (în rusă РЛС Воронеж, operațional din 2017)

 

          Dar la sfârșitul lui 2011, un radar Voronezh (în rusă РЛС Воронеж, RLS Voronej) cu rază lungă a fost comandat pentru a monitoriza lansările de rachete pe o rază de aproximativ 6.000 de kilometri. Rusia a folosit instalarea acestor noi radare pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la apărarea antirachetă a SUA în Europa (inclusiv în România, la Deveselu).

          Este situat în localitatea Pionersky (fostă Neukuhren) din regiunea Kaliningrad. Și ca o glumă, versiuni precedente ale radarelor ruse s-au numit și Nipru (Dnepr - Днепр) sau Nistru (Dnestr - Днестр), botezate de NATO Hen House! Chestia îmi aduce aminte de versurile „Sus pe malul Nistrului/ Paște calul rusului” din cântecul „Sus pe malul Nistrului” interpretat cu măiestrie de formația Plăieșii (https://www.youtube.com/watch?v=uQxRU2a0-PA)!

 

 

          Populația

 

          Moto: „Un european notoriu/ A rostit cu graţie:/ -Integrăm doar teritoriu,/ Fără populaţie!” (de Ion Bucheru, din „Spinii trandafirului” 2008)

 

          Pentru întreaga exclavă sau regiune (oblast), la recensământul din 2010, populația era de 941.873 locuitori, în scădere față de 955.281 înregistrați la recensământul din 2002. Recensământul din 1989 a înregistrat 871.283 de locuitori.

          Conform recensământului din 2010, compoziția etnică a regiunii era următoarea: 772.534 ruși (86,4%); 32.771 ucraineni (3,7%); 2.497 bieloruși (3,6%); 9.769 lituanieni (1,1%); 9.226 armeni (1%); 7.349 germani (0,8%); 4.534 tătari (0,5%); 3.282 azeri (0,4%); 2.788 polonezi (0,3%); 2.245 uzbeci (0,3%); de alte etnii 16.857 (1,9%). Din bazele de date administrative, 48.021 de persoane nu și-au declarat etnia. Se estimează că proporția etniilor din acest grup este aceeași cu cea a grupului declarat.

          În orașul Kaliningrad, în 2011, în majoritate covârșitoare locuitorii erau ruși (351.186, 87,4%) stabiliți după 1945. O minoritate a populației provine din alte grupuri etnice slave, inclusiv bieloruși (15.077, 3,7%) și chiar ucraineni (16.053, 4,0%). Existau și mici comunități de armeni (3.062, 0,8%), tătari (2.075, 0,5%), lituanieni (1.789, 0,4%), germani (1.676, 0,4%), polonezi (1.114, 0,3%), alte etnii (10.041, 2,5%). În total în oraș erau 401.649 locuitori (https://en.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad).

 

          Economie

 

          Moto: „După-o proaspătă numire,/ Este fenomenul care, Poartă greaua moştenire/ De la fosta guvernare.” („Economie – definiţie”, de Dan Norea)

 

          În 1996, regiunea Kaliningrad a fost desemnată zonă economică specială, denumită ZEL Yantar. Producătorii cu sediul acolo beneficiază de scutiri de taxe și taxe vamale pentru mărfurile pe care le trimit în alte părți ale Rusiei. Unul din trei televizoare din Rusia este produs în Kaliningrad (inclusiv marca Ericsson de Telebalt Ltd. și Polar de o firmă omonimă situată în orașul Chernyakhovski).

    Aici sunt fabrici de componente auto legate de Cadillac și BMW (produse de Avtotor). Industriile majore din Kaliningrad sunt producția de componente electronice și mecanice, transportul maritim, pescuitul și produsele de chihlimbar. În 2006, Moscova a declarat că va transforma regiunea în „Hong Kongul rusesc”.

          Asamblarea de mașini și camioane (GM , BMW , Kia , Yuejin de către Avtotor) și producția de piese auto sunt industrii de top în regiunea Kaliningrad. Există șantiere de construcții navale în Kaliningrad și Sovetsk.

          Industria alimentară este importantă în regiune. Există un dezvoltator și producător de sisteme de propulsie electrice din Rusia, are sediul în Neman. Compania are 960 de angajați. General Satellite (GS) este cel mai mare angajator din orașul Gusev, producând receptoare de satelit, ambalaje din carton, nanomateriale etc.

          Astăzi, în Kaliningrad există 21 de instituții de învățământ superior (împreună cu filiale ale universităților din alte orașe), dintre care deținute de stat sunt: Filiala Kaliningrad a Universității din Sankt Petersburg a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, anterior Institutul de Drept Kaliningrad al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei (KYUI), chiar mai devreme – Școala Superioară Kaliningrad a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, până în 2011 – Universitatea de Stat I. Kant din Rusia. Numele lui Kant a fost dat în ajunul aniversării a 750 de ani a orașului, în 2005. Anterior se numea Universitatea de Stat din Kaliningrad (KSU). Ocupă clădirea fostei universități germane din Königsberg.

          Tot aici există Academia de Stat Baltică a Flotei de Pescuit (BFFSA), Universitatea Tehnică de Stat din Kaliningrad (KSTU, Institutul de Grăniceri Kaliningrad al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, Institutul Naval Baltic FF Ushakov, acum o ramură a centrului militar educațional și științific al Marinei Ruse „Academia Navală amiral NG Kuznetsov”, institute de Administrație Publică și Economie Națională de Nord-Vest, gimnazii, șase licee și patruzeci și șapte de școli secundare.

 

 

 

          Flota Rusă a Mării Baltice

 

          Moto: „E-un Dumnezeu în ceruri ce totuşi ne iubeşte/ El ne ascultă ruga, ne mângâie amarul,/ Nădejdea şi speranţa în suflet ne sădeşte:/ Chiar de nu mai e flota, rămas-a Marinarul.” („Dosarul Flota”, de Valentin David, 2013)

 

10391166094?profile=RESIZE_710x

Nave cu rachete Zyb' și Passat (corvete din clasa Nanuchka)

 

          Flota Rusă a Mării Baltice [în rusă Балтийский флот ( БФ) – Baltiskij Flot (BF), sau mai precis Два́жды Краснознамённый Балти́йский фло́т (ДКБФ), că fu decorată de două ori de URSS] este localizată în Marea Baltică și își are cartierul general la Kaliningrad, altă bază importantă fiind Kronstadt, aflată în Golful Finic. A fost înființată la 18 mai 1703, sub țarul Petru cel Mare ca parte a Marinei imperiale ruse, fiind cea mai veche marină rusă.

          În 1918, flota a fost moștenită de Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, apoi de Uniunea Sovietică. din 1922. După prăbușirea URSS în 1991, Flota Baltică a fost moștenită de Federația Rusă și a revenit la numele său inițial, ca parte a marinei ruse. Găsiți destule informații în web, AICI dacă știți limba rusă, la dorință având posibilitatea să traduceți pagina web în orice altă limbă importantă sau nu.         Dacă știți bine limba engleză, optați pentru https://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Fleet. În regiune sunt forțe navale, forțe de aviație și apărare aeriană și forțe terestre.

      Desigur că flotele ruse, de pe oceane, de pe mări, au planuri pe care nu le știm în actuala situație militară apărută ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina, numită de ruși „operație specială” și despre care noi am scris (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-posibil și următoarele).

          Chiar pe 13 aprilie 2022 nava amiral din Marea Neagră a avut un incendiu la bord, ucrainenii lăudându-se cu lovirea navei. Este vorba de crucișătorul Moskva (în rusă Москва, „Moscova”), fostă Slava (în rusă Слава, „slavă, glorie”), navă purtătoare de rachete.

        Doi oficiali ucraineni au comunicat că „nava a fost lovită de două rachete antinavă Neptune ale Ucrainei și a fost incendiată”. Ministerul rus al Apărării a declarat că nava a fost grav avariată după ce un incendiu a provocat o explozie în compartimentul munițiilor. A doua zi, în urma unui efort de a o remorca și a o aduce la la țărm, oficialii ruși au confirmat că nava s-a scufundat.

          Am postat dis-de-dimineață știre în facebook, iar un coleg (I.A.) mi-a precizat că nu s-a scufundat. Îi comunic să citească un articol scris de ruși, intitulat „Он затонул. Ракетный крейсер «Москва» не дошел до базы в Севастополе” (S-a scufundat. Crusătorul de rachete „Moskva” nu a ajuns la baza din Sevastopol (https://www.fontanka.ru/2022/04/14/71258285/). A fost transmis în mass-media și comunicatul oficial.

 

10391173259?profile=RESIZE_710x

Crucișătorul eroic Moscova ridicat la rangul de submarin!

 

10391174086?profile=RESIZE_710x

R-360 Neptune (https://en.wikipedia.org/wiki/R-360_Neptune)

 

         Programul de realizare a rachetelor Neptun(e) a început în 2015, după anexarea Crimeei de către Rusia. Rachetele au intrat în dotare în 2021. Românii sunt departe de a realiza așa ceva! Noi nici praf de pușcă nu mai producem. Ucraina a păstrat și a dezvoltat industria din timpul URSS. S-ar putea ca unii să mă numească pro-rus, deoarece mă declar anti-american. Dar nu pot fi decât pro-român și contra celor care invadează alte țări?

        Dacă e adevărat că nava a fost lovită de rachetele ucrainene, să vezi acum motiv de răspuns al rușilor invadatori, tocmai când actorul anunță că vai de capul Moldovei și României dacă se reface Noua Rusie, că ar urma la rând. Îl aia de grija noastră, pe el care a spus în parlamentul lor în 2020 că România a invadat în 1941 partea de nord a Bucovinei? Stai calm, jupâne, că altfel te trimit la Adrian Păunescu (Vasile Șeicaru, Actorul, la adresa web youtube https://www.youtube.com/watch?v=GDO2u4eIzxE). Chiar și Putin a zis aidoma cu referire la intrarea armatei române în Basarabia la ordinul Mareșaluilui al cărui nume nu am voie să-l scriu, „Vă ORDON, treceți Prutul!”

          Și nu vă faceți că nu-l știți, e cel care i-a înțeles bine pe rușii invadatori, e cel căruia nici nu i se știe mormântul. Noroc cu Adrian Păunescu, cel care a scris poezia „Bocetul lui Ioan fără de mormânt”. Inegalabila Maria Gheorghiu (https://www.youtube.com/watch?v=iHbNVIdt8Rw) a pus pe note melodia și i-am ascultat de multe ori în cenaclul Flacăra. Și Veta Biriș (https://www.youtube.com/watch?v=zfhtKt8Dt0I) a interpretat cântecul, adăugându-l la colecția sa de nestemate.

          Fișierul în format pdf poate fi vizualizat și descărcat de la adresa:

Jocuri%20toponimice%20-%20Kaliningrad.pdf

          Cu considerație, să fiți iubiți!

 

          (continuare)

 

          CN

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 12 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
Acum 12 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
""
Acum 12 ore
Crucea Sfintei Nina prin Cronopedia
Sursă: Crucea Sfintei Nina – Cartea Sfinţilor – Cronopedia Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei…
Acum 13 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 13 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prima formă organizată de alpinism, pe teritoriul actualei Romanii este Siebenburgischer…
Acum 17 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce…
Acum 17 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->