Cand vine vorba de multitasking, omul modern este un adevarat “maestru”. Cu un ochi citeste o carte si cu altul se uita la stiri. Pe genunchi tine laptopul prin intermediul caruia vorbeste cu un prieten si isi actualizeaza profilul de Facebook. La fiecare doua minute, arunca o privire la ecranul telefonului mobil pentru a vedea daca a primit vreun sms. Totul in timp ce din iPod ii urla in urechi ultimul hit al formatiei preferate.Recent in revista Neuron, chiar si-atunci cand credem ca ne-am perfectionat capacitatea pentru multitasking, de fapt nu ne-am imbunatatit-o decat pe aceea de a sari mai rapid de la o treaba la alta si-inapoi. Cu alte cuvinte, desi ne putem antrena creierul sa lucreze mai eficient in timp ce noi ne facem numarul de “jonglerie”, de fapt nu reusim niciodata chiar sa facem doua lucruri simultan.“Generatia multitasking”: asa au fost definiti tinerii nascuti in anii ‘90, care par a fi cumva inzestrati din nascare cu capacitatea de a desfasura mai multe activitati in acelasi timp, servindu-se de tot mai multe medii si limbaje; daca pana in urma cu circa 10 ani parintii puteau cere copiilor “sa inchida televizorul”, de-acum “mantra” ar trebui sa contina “si calculatorul/ telefonul/ iPod-ul/consola video, etc”.Cei mai multi declara ca se simt cat se poate de in largul lor utilizand mai multe tehnologii deodata si ca acest lucru le permite sa se achite de indatoriri. De ce sa citesti capitole lungi, interminabile dintr-o carte cand le poti “sintetiza” printr-un simplu click?Adevarata invatare, afirma el, implica ore in sir de studiu, reflectie si analiza. Prin urmare, tinerii se adapteaza tot mai mult unor “performante scurte” si cel mai probabil, in eventualitatea necesitatii de a dezvolta un concept se vor dovedi incapabili sa raspunda intr-o maniera adecvata.
E o realitate care doare deoarece astazi putini dintre adolescenti rasfoiesc o carte,poate o fac fugitiv si citesc printre randuri ,in era noastra ei gasesc alte modalitati de informare si destindere ,intr-o lume moderna,dezvoltata ,aglomerata unde doar haosul isi pune amprenta pe oricine ,multi dintre ei sunt dezorientati prefera sa navigheze ore in sir pe internet ,sa asculte muzica ,sa stea in fata televizorului ,gasesc satisfactii in lucrurile care li se par importante,poate e din cauza lumii moderne,poate neinteresului si iresponsabilitatii ,multora dintre ei,internetul e sursa de informare mai acceptabila ptr ei decat o carte,cartea totusi ne duce intr-un univers aparte al cunoasterii ,chiar dc ele sunt uitate ele ne-asteapta si ne cheama si ne ajuta mai mult ca orice la libertatea in gandire
Comentarii
Multumesc pentru lectura dl Doftoreanu.
Cine poate sti unde ne va duce acest progres tehnologic desantat! Si totusi eu am inca incredere in oameni atata vreme cat in metrou, sau autobuz, am mai vazut oameni tineri citind. Putini...e adevarat dar se stie ca esentele tari sunt in cantitati mici, dar dureaza mai mult. Poate in viitor ei vor fi cei se vor opune acestui nemasurat apetit actual alimentat de "lumea moderna" ...pentru nimic (barfe, sange, crime, sex)