Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie…
Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie…
Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie…
Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie…
Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie…
Ziua de 1 aprilie starneste zambete si rasete, aduce voie buna si chicoteli in toata regula, testeaza rabdarea si ingeniozitatea unei persoane, aduce scurte momente de stanjeneala. Poate ca nu a fost declarata in mod oficial zi de sarbatoare, insa este cu siguranta ziua de 1 Aprilie este o zi memorabilia, celebrata in mai multe tari ale lumii ca Zi a Pacalelii. Te-ai intrebat insa cum si unde s-a dat startul pacalelilor? Cum au inceput oamenii sa pacaleasca si sa se lase pacaliti? Care este de fapt istoria lui 1 aprilie?
1 Aprilie, zi a pacalelilor: Istorie si origine
Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie, insa presupunerile si teoriile au luat forme variate. Mai intai de toate, Ziua Pacalelilor este asociata cu sosirea tarzie a primaverii la inceputul lui aprilie. Insasi natura joaca feste oamenilor, “pacalind” semintia umana cu schimbari bruste si capricioase ale vremii. Cu toate acestea, obiceiul de a pacali dateaza din perioada romanilor, fiind inclus in cadrul serbarilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Razand si glumind, romanii celebrau echinoctiul de primavara si instalarea primaveriii, dar si revenirea la viata a lui Attis, zeu al vegetatiei si al naturii.
Poate ca intr-un mod neoficial, insa urmatoarea teorie a fost acceptata in unanimitate: traditia zilei de 1 Aprilie ca zi in care oamenii se tin de farse si pacaleli a inceput in Franta secolului XVI. Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sarbatorit pe durata a 8 zile, incepand cu 25 martie si culminand cu ziua de 1 aprilie. Anul Nou nu putea fi sarbatorit altfel decat prin muzica, dans, petreceri si multa voie buna. In timpul domniei regelui Charles IX are loc insa reforma calendarului, iar vechiul calendar este inlocuit de calendarul Gregorian. Pentru prima oara, in 1582, Anul Nou nu mai este sarbatorit la 1 aprilie, ci la 1 ianuarie. Pana la 1752, Marea Britanie a refuzat sa accepte noul calendar. Aici, ca in Scotia, pacalelile de 1 Aprilie au inceput sa capete teren devenind traditie odata cu adoptarea noului calendar.
Conform unei alte teorii speculative, Ziua Pacalelilor ar avea de fapt legatura cu festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie si reaminteste anual de victoria asupra raului. In zilele de sarbatoare ale festivalului, s-a pastrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator. In cea de a doua zi a festivalului, oamenii obisnuiesc sa arunce cu apa si pudra colorata unii in altii. Evreii atribuie o origine biblica acestei zile: Noe a eliberat perechile de porumbei in prima zi a lunii ce corespundea lui aprilie.sursa:garbo
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Se întoarce pe stradă altă noapte ușor, Printre ani vă spun "La mulți ani! în zori, De iernile copilăriei îmi este mereu dor, Bat vânturile înghețate la geam deseiori Câteodată focul în sobă liniștit mai tace Un fulg de zăpadă care este pe…
Citeste mai mult…Pe Cerul iernii Soarele nu mai răsare, Atinge iar Pământul o mână înghețată,Dar pe stradă multă zăpadă iar apare, Și vântul printre troiene mai tare cântă, Cerul iernii este printare fulgi ci stele, Dar în curte vântul înghețat acum vine,Ninge…
Citeste mai mult…Fulgii de zăpadă mă ating bine pe față,O rază de Soare fulgii iar îi dezgheață,Merg prin zăpada care este pe cărare,Dar frigul iernii este deseori mai mare,Iarna îmi înțelege și gândurile mai bine, Dar fulgii de zăpadă sunt și lângă mine. Dansează…
Citeste mai mult…Zăpada cade peste copacul din grădină,Altă zăpadă mare peste toate o să vină Stăm iar și lângă focul care mă privește Pe strada atinsă de vânt zăpadă crește. Sunt lângă sobă dar nu simt frigul iernii,Mă cheamă la somn iar căldura pernii,Vântul…
Citeste mai mult…
Comentarii
1 Aprilie - Ziua Pacalelilor
Voltaire spunea: “Farsele au succes doar la cei slabi de inger”
Supranumita si Ziua Pacalelilor, 1 Aprilie este ziua in care fiecare dintre noi incerca sa isi pacaleasca parintii, prietenii sau profesorii. Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat si cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 Aprilie este un prilej foarte bun de distractie. Pentru cei cu multi "dusmani" sau prieteni glumeti, s-ar putea sa fie mai degraba o zi in care sa nu isi doreasca sa iasa din casa. Dupa cum spunea Mark Twain, “ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”. Si totusi care este originea acestei idei, acestei zile?
Istoricul zilei de 1 Aprilie ar fi ...
Pacaleala lui Noe Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.
Poemul flamand
Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.
Trecerea la calendarul gregorian
Francezii insa sustin sus si tare ca ziua de 1 Aprilie s-a nascut la ei. Unii sunt de parere ca totul a pornit de la faptul ca multe popoare sarbatoreau venirea primaverii la aceasta data. Mai exact, in Franta pana in 1582 anul nou se sarbatorea timp de 8 zile incepand cu 25 martie si se termina pe 1 aprilie, dar tocmai in acel an s-a facut trecerea la calendarul gregorian si anul nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Datorita faptului ca informatia circula mult mai greu, oamenii nu au aflat la timp despre aceasta schimbare a calendarului, fie altii au refuzat acest lucru si au continuat sa celebreze pe 1 aprilie noul an. Oamenii care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti “poisson d’Avril” (peste de aprilie). Se pare ca toti cei care s-au aflat in aceasta situatie au fost socotiti drept fraieri de catre cei deschisi schimbarii, devenind in foarte scurt timp subiectul glumelor si a farselor. In timp, intreaga lume a trecut la noul calendar, dar nu s-a renuntat la ideea de farse facute celor apropiati, incat in fiecare an, de 1 aprilie, au continuat cu aceste glume pe seama altora. Ziua Pacalelilor este astazi sarbatorita in Franta prin cadouri constand fie in felicitari cu pesti, fie in bomboane de ciocolata in forma de peste. Exista in Franta si o traditie de a prinde pe spatele celui pacalit un peste de hartie cu un ac cu gamalie. Almanahul de previziuni In opinia unor autori, istoria zilei de 1 Aprilie si a pacalelilor ar incepe in primii ani ai secolului XVII, cand niste astrologi au prevazut intr-un “Almanah de previziuni” decesul unor personalitati politice care le erau antipatice.
1 Aprilie la englezi In ciuda datelor istorice, despre Ziua Pacalelilor se spune ca ar fi originara din Anglia. A evoluat si a crescut in popularitate foarte rapid, deoarece pacalelile au reprezentat intotdeauna o “reteta” sigura de distractie. Englezii au inceput sa sarbatoreasca “Ziua Pacalelilor” – “April Fools Day” de prin secolul al XVII-lea. Prima atestare istorica a fost facuta de John Aubrey in 1686. Victima unei farse de 1 Aprilie este numita “noddy”.sursa:interferente.ro