La Editura AGIR București a apărut în 2018 lucrarea „Personalități ale științei și tehnicii militare românești. Monografie vol.I (1918-2018)”, sub coordonarea prof. univ. dr. ing. Russu Marius-Alexandru. Colectivul redactării monografiei este format din: prof. univ. dr. ing. Radu Mihai și prof. univ. dr. ing. Jula Nicolae (pentru domeniul radioelectronică, comunicații și informatică); prof. univ. dr. ing. Russu M.-A. și dr. ing. Lungeanu Ionel (pentru domeniul artilerie); prof. univ. dr. ing. Fuiorea Ion (pentru domeniul aviație); prof. univ. dr. ing. Samoilescu Gheorghe (pentru domeniul marină); prof. univ. dr. ing. Serediuc Corneliu și prof. univ. dr. ing. Răducanu Dan (pentru domeniul topogeodezie); dr. ing. Savu Ion (pentru domeniul chimie). Nu am adăugat gradele militare, toți fiind generali sau colonei.

1979401265?profile=RESIZE_1024x1024

În „Cuvânt înainte”, președintele AGIR (Asociația Generală a Inginerilor din România), prof. univ. EUR Ing dr. ing. dipl. DHC Mihai Mihăiță scrie că „...nu trebuie să fii mare strateg pentru a înțelege căile prin care se poate apăra cel mai bine o națiune; în primul rând, printr-o forță militară bine instruită, bine înzestrată și motivată. În al doilea rând, prin crearea și exploatarea judicioasă a unei industrii naționale de apărare, capabilă să realizeze cât mai multe dintre produsele de care armata are nevoie.” Oamenii care realizează aceste eforturi trebuie remarcați.

Lucrarea încercă să popularizeze eforturile personale, realizările și experiența unor specialiști de excepție din corpul inginerilor și tehnicienilor militari, unii aflați încă în viață, iar alții trecuți la cele veșnice (poate în detașamentul tehnic al Raiului),  pe care, în acest an aniversar, românii trebuie să îi cunoască și poate chiar să îi omagieze, că au contribuit și ei la independența acestei nații!

Colectivul redacțional a depus eforturi demne de remarcat pentru culegerea de date și transformarea acestora în informații utile, cu învățăminte pentru orice cititor. Autorul principal explică în primul rând ce se înțelege prin „personalitate” și cum a procedat la alegerea colectivului de redactare, colectiv format tot din personalități, pentru a acoperi domeniile apărării naționale. Orice propunere asupra conținutului volumelor viitoare ar fi interesantă pentru autori. Colectivul a stabilit criteriile de selecție a personalităților, respectiv: funcția îndeplinită (științifică, tehnică, didactică și militară); activitatea desfășurată în exercitarea atribuțiilor funcției; aptitudini și însușiri deosebite; invenții și inovații brevetate sau certificate; teme de cercetare și proiecte finalizate; activitatea publicistică; titluri științifice sau premii interne sau internaționale; citări, ordine și medalii; calitatea de membru al unor organizații științifice și tehnice; recunoașterea internă și internațională.

Personalitățile sunt descrise în ordine alfabetică. Mulțumesc colectivului redacțional pentru introducerea mea în rândul acestor personalități. Dar acest lucru mă obligă să amintesc că nimeni nu poate face nimic de unul singur, gândindu-mă la cele scrise de Călinescu – „Sufletul meu are nevoie de sufletul celorlalți și toți trăim în lume!” Nu sunt un adept al „colectivismului”, dar e important și colectivul de oameni care a transpus în viață deciziile celor cu funcții de conducere în cercetare, în proiectare, în producție sau în învățământ. Mă gândesc aici și la soldat, tehnician, muncitor, conductor auto, operator calculator, operator de stație de radiolocație, mecanic-conductor, operator al unei instalații de lansare, cartograf, ochitor, inginer proiectant, cercetător, asistent universitar, șef al unui laborator, laborant, tipograf, șef al unei catedre, membrii consiliilor facultăților, ai senatelor universităților, ai consiliilor științifice, ai comisiilor didactice ș.a.

Iar importanți sunt și cei care ți-au dat viață și te-au adus la vârsta școlii, învățătorii și profesorii care te-au apreciat sau te-au muștruluit, părinții care au colaborat bine cu ei și te-au certat tot pe tine dacă te-au muștruluit dascălii, comandanții, colegii care te-au încurajat, ți-au cerut sau ți-au dat ajutorul, familia, subordonații, colaboratorii, c elevii sau studenții care ți-au spus „verde în față” când ai făcut bine sau nu și care ți-au rămas prieteni chiar și doar pe rețelele de socializare.

Gl. bg. (r.) prof. univ. dr. ing. Nițu Constantin

http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

http://lenusa.ning.com/profiles/blog/list?user=2xbgg4a2kinp8

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Ioan Muntean – romanță de dimineață (cybersonet LII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – romanță de dimineață (cybersonet LII) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 4 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
30. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
romanță de…
Acum 6 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - romanţă de dimineaţă (cybersonet LI) în Cronopediada grup
Acum 9 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Produsul medalisitic de mai sus este o insignă realizată la comanda Asociației sportive Arsenal din…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Zagon, în limba maghairă – Zágon, este o comună din județul Covasna care include și satul…
Acum 22 ore
Ioan Muntean – romanţă de dimineaţă (cybersonet LI) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – romanţă de dimineaţă (cybersonet LI) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
29. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
romanţă de…
ieri
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - romanţa dimineţii (cybersonet L) în Cronopediada grup
ieri
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică        Alunul în (c)arte        Moto: „Alunica-ți de…
joi
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică         Alunul în lume și în viață        Moto: „ La…
joi
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - alunGeografie lingvistică         Alunul        Moto: „O cojiță de alună trag…
joi
Mai Mult…
-->