În ultima perioadă de timp am văzut câteva spectacole de teatru. Am să încep cu piesele care mi-au plăcut cel mai mult.
„Vacanţă în Guadelupe” de Pierre Sauvil și Éric Assous, o comedie captivantă, excelent scrisă şi magistral jucată, o piesă despre lucruri care se întâmplă la fiecare pas, o piesă de actualitate cu multe situaţii încurcate, un spectacol cu mult haz … de necaz, pe care nu trebuie să îl rataţi. Această piesa reprezinta cu umor o boala a societatii contemporane: nenorocirea si coruptia, care din păcate, fac valuta forte a politicii peste tot. Prin santaj, un politician necunoscut cere cu titlu de imprumut nimic altceva decat pe sotia ministrului Agriculturii. Practic, el vrea sa petreaca cu respectiva doamna o vacanta de 8 zile in Guadelupa, oferind in schimb o mapa cu documente despre activitatile ilicite ale ministrului. In final, toata lumea se impaca. Prin santaj asupra presedintelui, politicianul necunoscut ajunge prim-ministru, iar ministrul Agriculturii, cel corupt, ajunge ministrul Justitiei (au pus lupul de paza la stana!). "Exista justitie in Romania!" - cu aceste cuvinte s-a incheiat piesa.
„Sâmbătă, duminică, luni” scrisă de Eduardo de Filippo, este o piesă excelentă, alertă, jucată formidabil! Este vorba despre viaţa unei familii burgheze numeroase ai cărei membri traiesc intens sentimentul iubirii, ajungand chiar la gelozii inevitabile. Piesa te captivează prin bogatia sentimentelor ascunse de fiecare personaj, exprimate prin replici cu dublu sens, abil manevrate de dramaturg. Sambata, in casa lui Don Peppe Priore e agitatie pentru ca sotia sa Dona Rosa, pregateste traditionala masa de dumnica la care se reuneste familia. Participa la masa cei doi fii, sora lor mai mica Giulanella cu logodnicul Frederico, nu pot lipsi unchiul Raffaele, matusa Amelia cu fiul ei Attilio, dar nici bunicul Antonio, carora li se alatura vecinii. Conflictul mocneste de sambata, iar la masa de duminica se dezlantuie sub forma geloziei capului familiei, ce isi banuieste sotia de tradare cu vecinul, ca abia luni, lucrurile sa se lamureasca si viata sa reintre in normalitate. Distributia solicita o echipa numeroasa de actori ce se confrunta cu un text nuantat, care imbina umorul savuros cu duiosia dramatica.
„Schimb de soţii” de Aurel Baranga, o piesă deconectantă, despre căsnicie şi fericirea conjugală, în care autorul înveleşte drama cuplului erodat de rutină într-o comedie de tip farsă. Se succed multe situaţii comice, personajele au consistenţă.
Personajul principal, compozitorul Cristofor Bellea, fire autentica de artist, se indragosteste de sotia actrită a prietenului său, un dascal timid, si evident cade in plasa farselor, regretand in final ratacirile sale sentimentale.
“Puşlamaua” de Pierre Chesnot, este piesă despre un barbat trecut de prima tinerete, care se gaseste dintr-o data "incoltit" de principalele femei din viata sa: fosta sotie, actuala nevasta, amanta si... cea mai noua si tanara cucerire, cu care acesta planuieste sa evadeze in Africa.
“Love stories” aparține lui Radu F. Alexandru și a fost distinsă cu Premiul UNITER drept “Cea mai bună piesă a anului 2010”. Despre ce este vorba în piesă? Un cuplu matur si unul tanar. Maturii sunt parintii tanarului ce e pe cale sa se casatoreasca cu tanara. Cei patru traverseaza doi ani de intamplari complicate, la capatul carora cele doua cupluri arata sensibil altfel decat la inceputul povestii. Oricum, trista poveste a cuplurilor mi-a lăsat un gust amărui, iar finalul m-a debusolat. A fost o piesă care nu m-a deconectat, m-a încărcat negativ, şansa mea a fost că după vizionarea spectacolului am mers intr-un parc plin de viaţă.
Comentarii
Este pură coincidenţă, Mircea. O seara cât mai plăcută şi un week-end relaxant!
Vacanța... pare o copie a unui roman franțuzesc ( îmi scapă, pe moment, autorul) Soția, acolo, îi dăruiește acțiuni în Algeria. O fi plagiat?
Radu F. Alexandru este politicianul, sau e o coincidență?
Week-end plăcut!