Toastul

In ultima vreme , scurtele discursuri tinute pe la reuniunile de familie sunt la fel de rare ca si cartonasele cu numele mesenilor , puse in fata tacamurilor. De cele mai multe ori se apeleaza la formule saracacioase de tipul : ,,Hai noroc ! – Sanatate !” , ,,Pentru Cutarica ! ” sau : ,, Pana la fund , nasule !”  Arta de a tine un toast memorabil a fost apreciata intotdeauna si nu de putine ori in urma unui toast ,, ca la carte” drumul spre inima iubitei a fost mai scurt , afacerile s-au incheiat mai usor si legaturile dintre membrii unei familii , prieteni sau cunoscuti s-au cimentat pentru vecie. La nunti , aniversari sau reuniuni oficiale , toastul iti poate imbunatati sau terfeli imaginea la fel de usor , data fiind apropierea de licorile dezlegatoare de limba
new-years-toast.jpg?w=237Istoria toastului coboara in timp pana in secolul al 6 lea i.C. in Grecia antica. Pe atunci , gazdele obisnuiau sa toasteze pentru fiecare invitat si sa bea dintr-un vas comun , pentru a arata astfel invitatilor ca vinul nu este otravit. Tot din acea vreme dateaza si ciocnitul paharelor si se credea ca zgomotul produs de acestea , asemanator cu cel al unui clopotel , poate indeparta spiritele rele. Urmatorul pas a fost acela al spargerii paharului cu care se toasta , vinul risipit si cupa distrusa insemnand , la acea vreme , o ofranda adusa zeilor. Gazda toasta mai intai in cinstea zeilor si apoi in aceea a prietenilor.
Homer povesteste in Odiseea scena in care Ulise a toastat in cinstea lui Ahile. In afara cupei ridicate si a vorbelor spuse cu acea ocazie , cel care tinea un toast tinea privirea ridicata spre cer si varsa cateva picaturi ca ofranda pentru sufletele insetate ale mortilor.
Va suna familiar ??
Romanii au preluat moda toastului. Senatul roman a dispus ca imparatul Augustus sa fie onorat cu un toast la fiecare masa. Senatorii obisnuiau sa puna in vasul din care se bea vin cate o bucatica de paine bine prajita. Aceasta avea rolul de a reduce aciditatea vinului. Dupa ce din cupa comuna bea fiecare invitat , gazda manca bucatica de paine prajita si bea ultimele picaturi de vin.In limba latina tostus inseamna prajit. De aici vine cuvantul toast.
Acest obicei s-a perpetuat pana in zilele noastre , mai cu seama in cadrul ceremoniilor formale , cum ar fi nuntile. Intotdeauna la asemenea  evenimente se toasteaza mai intai in cinstea mirilor , apoi a nasilor , a socrilor , multumind in final si urand cele bune mesenilor , fara a face nominalizari. In fond , mirii sunt cei sarbatoriti .
Daca sunteti invitat , nu propuneti un toast pana cand gazda sau cei desemnati de aceasta nu au facut-o , fie inainte de masa , fie la desert. De aceea trebuie sa cereti neaparat permisiunea gazdei.
Daca sunteti gazda , hotarati din timp cine si cand va toasta.
Chiar daca in mod obisnuit spuneti doar cateva cuvinte , toastul trebuie sa fie pregatit dinainte , pentru ca sub influenta emotiilor , sa nu uitam esentialul discursului. Exista persoane care memoreaza cateva formule pe care le adapteaza apoi in functie de situatie. Poate fi si asta o solutie , daca imaginatia nu este prea bogata.
Inainte de toast , asigurati-va ca paharele participantilor sunt pline. Scoateti-va palaria ,  daca reuniunea este in aer liber , si aranjati-va tinuta inainte de a vorbi.
Toastul trebuie sa fie scurt si concentrat pe persoana in cinstea careia se tine.
Daca se toasteaza in cinstea dumneavoastra , nu va ridicati in picioare , ridicati doar paharul , beti si multumiti printr-un zambet si o usoara inclinare a capului celui care a toastat. Nu sunteti obligat sa toastati in cinstea celui care a toastat pentru dumneavoastra.
Ridicati paharul cu mana dreapta si priviti persoana pentru care toastati.
Pentru toast puteti folosi urari si formule traditionale , dar puteti inventa licente proprii , memorabile.
Cel mai usor este sa deschideti cu o intamplare legata de cel in cinstea caruia toastati. De exemplu , cum v-ati cunoscut. Evitati glumele nesarate si nu faceti referiri la evenimente penibile sau situatii pe care ceilalti invitati nu le inteleg.
Toastati cu sampanie , vin , aperitive. Cafeaua , ceaiul , cola si apa sunt considerate nepotrivite.
Incercati sa fiti cat mai sincer si cat mai natural. Cateva cuvinte rostite din suflet sunt mai apreciate decat un discurs sec.
Nu este considerat nepotrivit sa bateti cu o lingurita pentru a capta atentia tuturor , mai ales in conditiile in care cealalta alternativa ar fi fluierul arbitrului. In nici un caz nu o faceti in timp ce se desfasoara antevorbitorul dumneavoastra .
Fie ca bucuria acestor zile de Sarbatoare sa va incalzeasca si sa va umple inimile !

La multi ani !

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

-->