Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Curtea de Apel din GALAȚI - azi Regionala CFR

Curtea de Apel din municipiul Galați, destinații și denumiri alternative: Casa Lambrinidi, Liceul de fete “Mihai Kogălniceanu” sau Sediul Sfatului Popular Regional – Galați, destinație și denumire actuală Regionala CFR Galați, este o frumoasă clădire cu statut de monument istoric, situată în centrul orașului, pe Strada Domnească, la nr. 51, lângă Universitatea “Dunărea de Jos”. Ea a aparținut unui grec bogat, comerciant prosper, pe nume Epaminonda Lambrinidi, și a fost construită în anul 1879. Vizitată în 1880 de Carol I, casa lui Epaminonda Lambrinidi, împreună cu moara din port (Moara Lambrinidi - Strada Portului), vor fi scoase la licitație datorită falimentului din anul 1888, alături de 62 de tablouri, trăsuri, piane, statui, argintărie, sticlărie, covoare, arme, vinuri, etc. După mai multe oferte, noul proprietar, Societatea Creditului Funciar Bucuresti, carte o vinde în anul 1907 Primariei orasului Galati, ce o va folosi, până la construirea Tribunalului, ca sediu al Curții de Apel, având un corp principal cu subsol , parter și etaj (opt camere, două săli, scara de acces și toaleta) iar ca dependințe - parter cu un coridor, șapte camere, grajduri și magazii. Casa era construită din cărămidă şi var, învelită cu tablă, o cameră era învelită cu ţiglă, pardoseală din dulapi atât la parter cât şi la etaj, antreul de la parter pavat cu dale din piatră, coridoarele erau din beton şi ciment, podurile din cărămidă şi lut, iar calcanurile din zid şi cărămidă. Tavanele erau construite din șipci cu trestie, tencuite cu var și câlți. În anul 1939, clădirea este închiriată de primărie, la suma de 80000 de lei pentru un an, Ministerului Educației Naționale pentru liceul de fete “Mihail Kogălniceanu”. Atunci, clădirea avea la parter șapte camere mari, una mică și antreu, la etaj, șapte camere mari, opt camere mici și antreu, la mansardă cinci camere mici și opt dependințe. După anul 1950, clădirea a fost sediul Sfatului Popular Regional Galați, pentru ca în prezent să die sediul Regionalei C.F.R. Galati.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 14.46 - 2 raspunsuri

  • Mănăstirea franciscană Deva

    A fost ridicată între anii 1669 si 1752, de către colonistii bulgari de religie catolică adusi in Deva de comandantul Cetătii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazar Istvan.
    Mănăstirea Franciscană Deva – CNIPT – Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva
    Clădirea a fost mistuită de flăcări în repetate rânduri: în 1707 (cand a fost incendiată de trupele generalului Acton), în 1748 și în 1872.
    În 1749 din materialul clădirilor grav afectate biserica a fost mărită.
    Mănăstirea a fost reconstruită integral în 1752.
    După incendiul din 1872, incepe reconstrucția bisericii si ea este terminată în 1908.
    Cutremurul din 1940 face pagube importante în aripa de nord a mănăstirii.
    Până la începutul anilor 1900, mânăstirea a găzduit și o școală elementară.
    Mânăstirea Franciscană - Deva
    Mânastirea poarta hramul Sf. Maria.
    Este construită în stil baroc, din piatră și cărămidă, cu decorațiuni interioare în relief și statuete aparținând barocului târziu.
    Imagini vechi din Deva 4 - Deva
    Din 1951, mănăstirea a fost abandonată, iar funcționarea ei a fost interzisă din ordinului franciscanilor.
    Fișier:Deva, kostel.jpg - Wikipedia
    După 1989 s-a reluat funcționarea mănăstirii.
    manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara.jpg
  • felicitaript organizarea concursului

    • Multumesc! Va astept și pe dvs!

  • Mânăstirea Franciscană - Deva, Hunedoara
    Religie: Romano- Catolică
    Hram: Sf. Maria
    Stil arhitectonic: Renascentist
Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->