Postările lui ION IONESCU-BUCOVU (918)

Filtrează după

umbra timpului

Umbra timpului
 
Cade umbra timpului în van,
Cum se duce timpul an de an.
 
Braţul lui de vânt ori mâna ta,
Semn de-adio tragic îmi făcea.
 
Cat de zor în noapte iar şi iar,
Pasărea spin căzută în zadar
 
O caut pe- albastrul de sticlă ceresc
Degeaba însă, că n-o mai găsesc.
 
Şi trandafiu-n glastr-a veştejit,
Ce-aş da ca să-l mai văd iar înflorit.
 
Din apa vremii să m-adăp un stop,
Să-mi vină tinereţea la galop.
 
Brumată inima de atâta timp,
Degeaba –ncerc că nu mai pot s-o schimb.

Citeste mai mult…

o, dulce cântec…

o, dulce cântec…
 
o, dulce cântec, mă cheamă marea
și depărtarea,
valuri înalte, spumoase, verzi,
din ochi le pierzi,
în larg corăbii alunecă pe-albastrele unde
în zbor pescăruşi le răspunde,
cântecul lor, ţipăt de noapte,
în neagra singuratate.
aş vrea să iau în braţe nisipul, malul
și dulcele valul,
din spuma lui mi se năzare
crăiasa-n zare,
se-ntruchipează ca în vitralii
șterse madone, palide, stranii.
vin dulci de undeva basme arabe
gătite-n salbe,
văzduhuri de ape adumbrite-n amurg
ce veșnic curg,
ducând cu ele doruri târzii şi vise
spre ţărmuri deschise.
 
 
 

Citeste mai mult…

O CARTE DESPRE MARIN PREDA
„MARIN PREDA-
ANII FORMĂRII INTELECTUALE” de STAN V. CRISTEA
A apărut a doua ediție a cărții domnului Stan V. Cristea ,,Marin Preda-anii formării intelectuale’’. Trebuie să spunem de la început că materialul cuprins în volum aproape s-a dublat, de asemenea și imaginile din viața scriitorului. Teleormăneanul Stan V. Cristea din Roșiorii de Vede, un încercat al condeiului, nu este la prima tentativă, el a publicat multe volume de istorie literară, versuri, monografii și a realizat câteva antologii literare. Pasiunea lui a rămas tot MARIN PREDA. A umblat după materiale, le-a strâns, le-a clasat, a vizitat Siliștea-Gumești de câteva ori, a stat de vorbă cu rudele și sătenii, cu învățătorii lui, cu autoritățile și a reușit să ne prezinte o adevărată biografie a anilor formării intelectuale ai lui Marin Preda din perioada 1929- 1948. Cartea ne dezvăluie travaliul primilor ani de școală din Siliștea Gumești (1929-1937), care până acum n-au făcut obiectul niciunui studiu aprofundat de istorie literară. Studiul de față pornește de la propriile confesiuni ale scriitorului pe care le găsim în eseurile „Bătrânul învățător”, „Un învățător ciudat” și „Stâlpul de foc imaginar” publicate în revista „Luceafărul” din 1971.
Când scriitorul împlinește șapte ani, este înscris în clasa întâi la începutul anului școlar 1929-1930 la Școala Primară de băieți și fete din Siliștea Gumești, avându-l ca director pe Ionel Teodorescu, iar ca învățător pe Atanasie Penescu. Cu Penescu am fost și eu coleg ca profesor la Școala Râca, unde mi-a povestit din multele amintiri despre Marin Preda.„ Era un sfrijit, povestește învățătorul, venea în cămașă și izmene, încins la mijloc cu un brâu de tei, cu traista de gât și desculț.”
Primul an îl ratează din cauza absențelor și rămâne repetent.
Elevul Călărașu T.Marin este înscris iar în clasa întâi și la finele anului școlar 1930-1931 obține rezultate mulțumitoare, cu media 6,75. În anul următor, adică 1931-1932 este înscris în clasa a doua, clasă care „abia am trecut-o! (Vița ca o pradă). Clasa a treia va fi crucială pentru scriitorul de mai târziu, elevul conștientizează că trebuie să învețe și „...la sfârșitul anului m-am pomenit printre premianți..” (Vița ca o pradă) cu media 8,29. Rezultate bune la învățătură obține și în clasa a patra, având media 8,00, cu premiul întâi, la băieți.
După cele patru clase primare, elevul Călărașu T Marin nu mai seamănă cu copilul de latădată. Era ”Cuminte, povestește unul din colegii lui de școală, învăța bine și ieșea tot timpul premiant...”
Trecând în cursul complementar, Călărașu T. Marin urmează clasa a cincea în anul școlar 1934-1935, avându-l ca învățător pe Crivăț Anghel, și el coleg cu mine la Școala Râca. Acum este clasificat întâiul dintre 21 de elevi cu media generală 8,85. Și clasa a șasea o încheie cu rezultate foarte bune cu media generală 9,03. Învățătorul Ionel Georgescu povestea: „Era un visător în clasă. Se uita fix în ochii mei și la început am crezut că mă sfidează...” În clasa a șaptea (1936-1937) învață cu mai mulți învățători și obține rezultate foarte bune cu media 9,15.
Trebuie să menționez că în carte aceste date sunt presărate cu amintiri din viața colegilor, a învățătorilor și cele povestite de autorul însuși cu lux de amănunte.
Al doilea capitol al cărții se deschide cu titlul ”Marin Preda, normalist la Abrud”. După eșecul întâmpinat cu înscrierea la Școala Normală Carol I din Câmpulung că „n-are ochi buni”, sau însrierea la Gimnaziul industrial de la Miroș că „se terminaseră înscrierile”, Marin Preda a plecat spre Abrud cu Gheorghe Rizescu, „falsul librar”, ajungând „Seara, pe la orele nouă” cu o mocăniță. În Școala Normală de Băieți „Andrei Șaguna” din Abrud nu se mai dădeau examene, deoarece locurile nu erau completate. Se dădea doar examen de bursă, unde Marin Preda s-a văzut în capul listei. La acestă școală Marin Preda figurează înscris între anii 1936-1937 și 1937-1938. Numele sub care este înscris aici este Predescu Marin, probabil de la Preda. Termină anul școlar cu media 8,89, fiind clasificat al doilea între 19 elevi. La acestă școală Marin Preda n-a terminar decât un an deoarece se desființează și elevii sunt transferați la Școala normală din Cristur, unde funcționează ca bursier clasa a doua între 1938-1939 și clasa a treia între 1939-1940, când orașul se numea I.G.Duca. Și în acest capitol autorul cărții ne introduce în atmosfera școlii povestind cu lux de amănunte despre profesori și colegi.
Un alt capitol interesant este și „Marin Preda, normalist la București (1940-1941). Acestă perioadă nu a fost investigată până acum. În contextul Diktatului de la Viena, prin care România a fost silită să cedeze Ungariei aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei, Școala Normală din Cristur și-a încetat activitatea, iar elevii au fost repartizați pe la alte școli. Un număr de 19 băieți, care îl cuprindea și pe Marin Preda au fost repartizați la Școala Normală de Băieți a „Societății pentru Învățătura Poporului român” din București. Din cauza condițiilor speciale în care se găsea Țara, acestă școală își va deschide cursurile mai târziu, fapt ce face ca Marin Preda să se întoarcă în sat „ să intre învățător suplinitor la școală și să-și termine studiile pe undeva când se va ivi prilejul” Marin Preda s-a întors totuși la școală la București. Cursurile s-au deschis pe 21 octombrie 1940 din cauza ardelenilor care au fost cazați aici. Cursurile și le-a început fără cărți. „Gândul plecării din școală, va povesti scriitorul mai târziu, îmi stăruia mereu în minte în timpul orelor, mai ales că diferența de vârstă dintre mine și colegii mei începuse să mă jeneze” Neavând bani să plătească tazele, subdirectorul i-a sugerat să plece de la cursuri. A venit apoi cutremurul din 10 noiembrie1940 și școala s-a închis pentru reparații, convingântul pe Preda s-o părăsească definitiv.
Cât timp școala a fost închisă, Marin Preda a stat la frate-său, Nilă, apoi pe la prieteni. Școala s-a redeschis după sărbători pe 8 ianuarie 1941, dar Marin Preda nu s-a mai prezentat la cursuri fiind „în amorțeală și așteptare”. A dat examenul de capacitate după patru clase, obținând rezultate satisfăcătoare. A terminat, deci, patru clase normale; pentru clasa a cincea nu s-a mai înscris întrucât a avut note mici și nu a mai beneficiat de bursă.
Acum începe să facă progrese în scrierile literare( vezi romanul „FEREASTRA”) pe care-l dă la colegi să-l citescă, „ la nouăsprezece ani am putut să scriu o povestire, în plin vacarm de tramvaie și mașini, pe terenul viran de lângă piața Bălcescu”,acum ia contact cu lumea literară- „ am ajuns, scrie Preda, să pun piciorul pe țărmul literaturii”, luând legătura cu Geo Dumitrescu de la revista ”Albatros”, primul căruia i s-a confesat despre faptul că scrie literatură.
Un capitol interesat al cărții este și „Marin Preda, în anii debutului literar” Anii 1941-1943 sunt anii cei mai tulburători din viața sa. Din această perioadă, confesiunile despre Marin Preda încep să se înmulțească. Nu vom stărui asupra lor, lăsând cititorul să savureze acele pagini. „Adevăratul meu debut datează din 1942, cu povestirea „Pârlitul”, apărută într-un supliment literar” al ziarului ”Timpul, unde mai târziu devine corector.”. Începe să citească la „Zburătorul” lui Eugen Lovinescu primele lui producții literare.
Capitolul „Marin Preda, în anii serviciului militar” este un capitol inedit care nu a făcut până în prezent obiectul nici unui studiu aprofundat. Autorul cărții merge pe firul vieții scriitorului arătând că în toamna anului 1942 Marin Preda părăsește Bucureștiul și se prezintă ca recrut la Centrul de Recrutare Teleorman din Turnul Măgurele. În primăvară este încorporat și este trimis la Regimentul 3 Grăniceri, repartizat la servicil militar auxuliar, fiind suferind de miopie forte. Pe data de 20.IX. 1943 este mobilizat și pe 1.XII. 1943 este avansat fruntaș. Pe data de 29.IV.1945, după doi ani de armată, este lăsat la vatră. Autorul cărții aduce documente inedite din viața de soldat, memorii ale colegilor și ofițerilor, dar și referințe ale scriitorului din acestă perioadă.
În ultimul capitol al cărții, „Marin Preda, în anii afirmării literare(1945-1948)” autorul vorbește despre debutul literar și publicistic al scriitorului. Din acestă perioadă încep să se înmulțească studiile despre Marin Preda și în „Viața ca o pradă” Preda ne dezvăluie multe amănunte ale debutului. Acum este perioada afirmării incontestabile, prin apariția volumului de debut „Întâlnirea din Pământuri”(1948) dar și pregătirea cu diferite schițe pentru apariția „Moromeților”. După lăsarea la vatră, Marin Preda revine în București, unde își întâlnește vechii confrați, leagă noi prietenii literare și publică în diferite reviste. Fratele lui Sae ne povestește despre acestă perioadă: „Mi-aduc aminte de debutul lui editorial cu „Întâlnirea din pământuri”. Era fericit și neliniștit totodată de soarta cărții: cum va apărea, cum va fi primită...”
Cartea lui Stan V. Cristea are o Bibliografie selectivă care face deliciul cititorului și o iconografie cu imagini din viața lui Marin Preda și a satului Siliștea-Gumești.
Cititorul, criticul literar și cel care vrea să afle aspecte despre scriitor din acestă perioadă are în acestă carte un îndrumar indispensabil pentru reconstituirea unei monografii integrale cu viața lui Marin Preda.
Domnul Stan V. Cristea rămâne un cercetător avizat al vieții lui Marin Preda .Nu se poate scrie o monografie integrală despre Marin Preda făra acestă carte.
ION IONESCU-BUCOVU

Citeste mai mult…

întrebări

întrebări
ce mi-i codrul când de veacuri
el se leagănă sub vânt,
ce mi-i omul când se-ntoarce
dup-o viață în mormânt,
ce mi-i dragostea când piere
după clipe de candori,
ce-i lumina ce se naște
într-un zâmbet de culori,
ce mi-i limba când se pierde
neînțeleasă peste timp,
ce mi-i muntele prin vreme
când el deveni olimp,
ce mi-i lumea ce preschimbă
viețile de pe pământ
ce mi-i dorul când se pierde
într-o doină pe mormânt,
ce mi-i viața-n astă lume
când ea nu mai are cer,
e fântâna fermecată
unde s-a scăldat Homer,
s-a lăsat peste levant
ca un nor un dulce vaier
ce plutește peste lume
și tot toarce dintr-un caier,
peste sceptrul unei lumi
ce se-ngeamănă într-o rază,
printre zodii și planete
ce pe toți ne priveghează
suntem sărutați de demoni,
sclavii lor până la moarte,
într-un ochi ce se rotește
peste veacuri mai departe,
când pe buze asfințitul
din făpturi imaginare
naște sorii altor lumi
din umilul nostru soare
rămânând de veghe-n turnul
unei lumi în univers
peste-al nostru suflet sacru
amintirile s-au șters,
vremea-ncearcă să ne-ascundă
la o margine de stea
vremea asta care trece,
fie bună, fie rea...

Citeste mai mult…

N. STEINHARDT 
– evreul care a îmbrăcat haina lui Hristos-.

30 martie 1989, o zi obișnuită ca toate zilele...
Rezerva 821 a Spitalului Județean din Baia Mare. Părintele Nicolae era internat cu o zi înainte cu diagnosticul de angină pectorală dureroasă. „Pe părinte l-am găsit, povestește Florian Razmoș, cu perfuzie la mâna stângă, într-o stare de somnolență, din care periodic revenea și comunica cu cei prezenți...” A rămas singur cu părintele, lângă fereastră. „Mai bine stai aici pe pat...ca să nu răcești lângă geam”- l-a invitat Steinhardt. Văzând că i se înrăutățește starea, Florian cheamă doctorul cu un ecograf portabil. „Fetelor, le spune părintele Nicolae surorilor care încercau săi potrivească ecograful, nu vă mai chinuiți, nu aveți ce să-mi faceți.” Adresându-i-se apoi lui Florian : „Florian, aprinde o lumânare dacă ai.” „Da, părinte, am lumânare. Și i-am aprins-o imediat, spunând : „Liniștiți-vă părinte, am aprins lumânarea.” „Acum ia din geantă Cartea de rugăciuni și caută rugăciunea care se spune pe patul de moarte.”- i-a spus părintele. I-a citit rugăciunea cu pricina și a întrebat doctorița dacă e grav. „Da, e grav, i-a scăzut pulsul. Puteți să-i anunțați prietenii de la Rohia care sunt la masă.!” Când s-a întors de la telefon Florian, l-a găsit mort. „A murit, a spus doctorița, nu a mai reacționat deloc. 
Corpul defunctului nu a fost dus la morgă, a rămas până în jurul orei 22, când a sosit o mașină din Tg. Lăpuș, care l-a dus la Mânăstirea Rohia.
Înhumarea rămășițelor pământești a avut loc duminică 2 aprilie 1989, la Mânăstirea Rohia. L-au însoțit pe ultimul drum Alexandru Paleologu, Toader Paleologul, Sorin Dumitrescu, Stelian Tănase,Viola Vancea, Ștefan Râmniceanu și alții. Curtea mânăstirii s-a dovedit neâncăpătoare. Sute de oameni au venit să-l conducă pe ultimul drum pe evreul încreștinat. De la el ne-a rămas celebrul „Jurnal al fericirii”, cartea cea mai citită a ultimului deceniu din secolul trecut și chiar de astăzi. A cunoscut peste zece ediții în țară și peste șapte în străinătate.
N. Steinhardt a fost scriitor, publicist, condamnat politic și monah ortodox, atras în egală măsură de literatură și muzică, cât și de teologie și drept. Personalitate sa efervescentă cu preocupări polivalente este evocată de mai toți cunoscuții săi, reprezentanți ai lumii literare și religioase, oameni, colegi de închisoare de la Jilava, parohi de la Rohia etc.
Născut în comuna Pantelimon în vara anului 1912 dintr-o familie evreiască, Nicu Steinhardt a primit o educație aleasă. Tatăl era inginer, cu studii în elveția coleg cu Albert Einstein. Școala primară a făcut-o în Pantelimon, încă de acum se alătură ortodoxiei. „Pentru mine creștinătatea se confundă cu o poveste de dragoste : o dublă îndrăgostire de biserica creștină și de neamul românesc.” Își ia bacalaureatul apoi licența în drept unde își dă doctoratul cu lucrarea „ Principiile clasice și noile tendințe ale dreptului constituțional”.
Pentru că nu a aderat la revoluția comunistă, a fost luat în evidența securității în 1956. Chemat să depună mărturie împotriva grupului „mistico-legionar” din care făceau parte Constantin Noica, Dinu Pilat etc, el refuză și este condamnat la 12 ani muncă silnică, alături de Alexandru Paleologu, Sergiu Al.George, Păstorel Teodoreanu, Vladimir Străinu, Marietta Sadova. Va trece prin închisorie Jilava, Gherla și Aiud. Urmând sfatul tatălui său : „Dacă vei accepta să depui mărturie vei avea zile liniștite și nopți chinuite, dacă însă vei refuza să depui mărturie vei avea zile grele și nopți foarte liniștite.”, a acceptat închisoarea, decât să-și trădeze prietenii, avea 47 de ani când închisoarea Jilava a devenit pentru el „academie și altar”,celula 18 a închisorii avea să se transforme în altar, cu ajutorul părintelui Mina. Așa începe povestea dintre preotul Mina și noul ucenic. După zile de ucenicie, scena botezului este aproape teatrală. „Mina rostește cuvintele trebuincioase, mă înseamnă cu semnul crucii, îmi toarnă pe cap și pe umeri tot conținutul ibricului și mă botează în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. De spovedit m-am spovedit sumar : botezul șterge toate păcatele. Mă nasc din nou din apă viermănoasă și din duh rapid”.
După 1964, când a ieșit din închisoare, își caută loc într-o mânăstire. Așa ajunge la Rohia, în 1980 îl tunde în monahism și îmbracă haina monahală.
Profilul intelectual și moral al lui Nicu Steinhardt se regăsește în una din cele mai rafinate metafore utilizate în „Jurnalul Fericirii”, o sănătate spirituală „adamantină” (Jurnalul Fericirii1991, pag.8.) Ieșirii din sistem, Nicu Steinhardt îi propune soluția infailibilă a credinței creștine.
El a avut o viață grea, începută din 1940, când problema evreilor fusese pe primul plan, după instaurarea comunismului este înlăturat din Baroul avocaților din București, din viața literară, a pierdut treptat drepturi, privilegii, proprietăți, poziții, posturi ocupate, bunuri, șanse, până ajunge un simplu funcționar, plătit modest. În 1947, în urma unui denunț al lui George Călinescu ( ?!) este dat afară din postul de redactor al „Revistei Fundațiilor Regale”, trăiește un deceniu în anonimat, după ieșirea din închisoare a prestat munci necalificate, descărcător de marfă la Alimentara, contabil, muncitor necalificat la o fabrică, preda pe unde putea lecții de lumbi străine particular, aflându-se permanent sub supravegherea securității.
Rămâne de la N.Steihardt o lecție de viață pe care tineretul ar trebui să și-o însușească. Și ar trebui să se nască o mișcare de masă care să lupte să nu se mai repete asemenea urgii.

Citeste mai mult…

iarnă orfică

Grin.gif  iarnă orfică

(la 169 de ani de la naşterea lui  Mihai Eminescu)

 

cu mantia-albă,

îmbrumată,

 coboară Orfeu

 peste plai,

el este pruncul

Limbii Române

şi se numeşte

 Eminescu Mihai.

 

e iarnă pe dealuri

 moldave,

 zăpezi mari

 cad în Ipoteşti,

acum se naşte

  Emin din vise:

 un Făt-Frumos

 din poveşti.

 

când luna

în noapte-l văzu,

lebăda

se prefăcu-n sânge,

luceafărul

din ceruri căzu

plound

 cu păsări flaminge.

 

 

la mijloc de iarnă

pe aripi de vânt,

trece peste

 munţi,

dar şi peste plai,

trece

ca un Crai

Pruncuţul Mihai.

 

Muza Poeziei

iese din mormânt,

l-aude cântând

pe-un petic de Rai,

vrea să-l înzeiască,

să-l luceferească,

zidindu-l în timp

într-un nou Olimp.

Citeste mai mult…

când teii se întomnau

când teii se întomnau

 

 

Toamna vine un fel de tristețe,

Un gol străbătut de dorințe imprecise,

Un fel de cădere a gândurilor în gol,

Alunecare din idee-n lucruri,

Cerul se scutură de frunze, de lacrimi,

Luna cade în haos baletând printre stele,

Se așează pe tâmpla mea

Și-mi povestește despre cum eram odată,

Când ierburile, iederile, munții și văile erau ale mele

Și tu, ochiule, te zbăteai

Să prinzi crochiul unei glesne rătăcite

Prin sinele meu, albă ca  prima nea

Și sinceră ca prima lacrimă

Care m-a făcut fericit.

Eram lichid ca apa curgătoare

Și curgeam din mine-n tine

Când teii se întomnau

Și când frunzele cădeau,

Eram amândoi un sine

Ca în stupul de albine,

Când clipa ploua ferice

Doar cu maci și cu aglice...

 

duminică, 9 septembrie 2018

Citeste mai mult…

IONEL TEODOREANU-

MEDELENISMUL SAU AGONIA UNEI TINEREȚI RISIPITE  Imagini pentru IMAGINI CU IONEL TEODOREANU

Cine citește „Medelenii” lui Ionel Teodoreanu, rămâne cu nostalgia unei tinereți risipite. Moartea Olguței, lasă cititorii revoltați în fața unei sorți implacabile.  Dar lumea lui Ionel Teodoreanu rămâne totuși lumea zarzărilor înfloriți de la Medeleni. „Medelenismul” lui nu s-a învechit, cum au zis unii. Majoritatea criticilor au fost de acord că evocarea copilăriei și a adolescenței la Ionel Teodoreanu trece prin Creangă ,  Delavrancea sau Duiliu Zamfirescu. Raiul  „Medelenilor” coincide cu vârsta de aur a copilăriei „nestatornice”.

„La Medeleni” e o uimitoare explozie epic-lirică, o cascadă stilistică surprinzătoare prin atmosfera și duioșia evocărilor, un conflict de atâtea ori candid, cu episoade ce par asemenea unor frânturi de legendă. Romancierul abia împlinise 20 de ani când a scris romanul.

La apariție aplauzele cititorilor au fost frenetice. Apoi criticii i-au mai estompat din efuziuni. G. Călinescu stabilește că romanul „are o valoare durabilă”, Camil Petrescu arată că lucrarea prezintă „aspecte afective” ale copiilor printr-o serie de „incidențe de viață”, la rându-i Ibrăileanu stabilește cî Olguța este „tipul cel mai frapant”…„ cel mai reușit” model de fată din literatura noastră. Perpessicius mărturisește  că „entuziasmul” său „nu-și găsește aripi la înălțimea bucuriei prin care a trecut de-alungul acestor pagini de primăvară și mireasmă.”

În „Cum am scris Medelenii”, Ionel Teodoreanu ne spune: „Voi încerca astăzi, în fața domniilor voastre, să dărâm o legendă, să înlătur un neadevăr: acela al autobiografismului Medelenilor. Și fapta mea e legitimă nu fiindcă-mi apăr casa, ceea ce nu mă interesează decât pe mine, ci pentru că apăr însăși casa literaturii, care trebuie să ne intereseze pe toți; fie că-i suntem oaspeți, fie că suntem gazde…Toată copilăria e plină de minciuni estetice. Neștiind să scriu literatură, o făceam în viață…De aici a ieșit metafora.”

 Caracterele celor trei personaje principale, Dănuț, sora lui, Olguța, și Monica, sunt apariții încântătoare, pline de poezie. Dănuț, la anii intrării în liceu, începe a avea conștiința că e „băiat” și ca atare nu se poate compara cu fetele. Fire melancolică, visătoare, cedează uneori în fața „băiețoasei” Olguța, mai  impetuoasă și voluntară. Monica se dezvăluie ca o ingenuă, mai feminină. De o mare gingășie este figura lui  moș Gheorghe, un alter ego al lui Baci Mihu din „Viața la țară”, Olguța devenind pentru el o adevărată slăbiciune. Moartea lui rămâne impresionantă pentru copii.

Trebuie spus că majoritatea cititorilor rămân cu impresia că acest roman este un roman autobiografic. Nimic mai fals. Ionel Teodoreanu și-a propus să înfățișeze drumul unei „generații de moldoveni a căror copilărie a început pe vremea demodată a valsului și a căminului patriarhal, și a căror tinerețe, după ce s-a înfruptat din marele război, a reînceput în ritmurile jazz-band-ului.”

În al doilea roman al trilogiei, Ionel Teodoreanu reia firul vieții eroilor adolescenți. Povestea amorurilor juvenile ale lui Dănuț cu o Adina, soția unui căpitan, apoi cu Ioana Pală, soție de pictor, este un fel de bildungsroman, înfățișind formarea lui Dănuț care devine „maturul” Dan Deleanu care în al treilea volum, se căsătorește cu „blânda” Monica și practică avocatura la Iași.

Vânzarea Medelenilor unui parvenit lasă urme tragice în familia Deleanu. Iar Olguța, bolnavă de cancer, se sinucide, rugând-o pe Monica să-i ducă un ultim adio lui Vanea, iubitul ei.

Medelenii sunt o lecție vie prin care trece orice tânăr în luptă cu destinul.

Finalul vieții scriitorului l-a prevestit în niște versuri emoționante, variantă proprie a eminescianului „Mai am un singur dor” la câteva luni până la moarte:

„Dar într-o zi, întors în pământ, voi uita de viață și de moarte.

Fraților mei de atunci dacă-n file

Veți regăsi prospețimea pădurii în floare, ca cei de pe mare,

Prin voi, dar fără mine: cenușă sub cruce,

Voi fi în pădurea-nflorită la marginea mării, a dorului mare de moarte.”

Nu știu cât mai citește tineretul de azi „La Medeleni”,dar ignorarea acestui roman lasă un gol imens în sufletul lor , pervertit de goliciunea timpurilor  prezente.

 

ION IONESCU-BUCOVU

Citeste mai mult…

"Viaţa lui Mihai Eminescu între adevăr şi mistificare", de Ion Ionescu-Bucovu

Scriitorul Ion Ionescu-Bucovu este argeşean, născut la 15 ianuarie 1938, în com. Râca, satul Bucovu (Bucovu, toponim slav, sat, râu, vale, pădure şi, iată, scriitorul Bucovu!). A urmat clasele elementare în Izvorul de Sus, apoi Şcoala Pedagogică din Câmpulung Muscel şi Institutul Pedagogic din Bucureşti. La Universitatea din Bucureşti a frecventat studiile Facultăţii de Filologie, secţia Limba şi Literatura Română. A lucrat în învăţământ, unde şi-a susţinut toate gradele didactice. Pentru Gradul I a susţinut lucrarea de specialitate "Realitate şi ficţiune în Moromeţii, de Marin Preda", lucrare coordonată de prof. univ. Ion Rotaru şi criticul literar Al. Piru. La gramatică a susţinut lucrarea "Dezvotarea vocabularului la elevii din ciclul gimnazial",  coordonată de acad. Eugen Simion şi prof. Grigore Brâncuş. 

Am aflat, de pe internet, că prof. Ionescu-Bucovu este autorul unor importante lucrări literare, dintre care amintim: "Monografia comunei Râca"; "Martirii lui Eros", roman despre Eminescu şi Veronica Micle; "Izvorul fericirii", roman; "Îngerii şi demonii revoluţiei"; "Fiasco", roman; "Visele lui Orpheu" (2017); "Priveghiul", roman lansat şi la Biblioteca din Curtea de Argeş. A scris şi versuri, grupate în două volume: "Cutia cu amintiri" şi "Aripi către infinit". Tot pe internet am mai descoperit următoarele lucrări, articole şi eseuri: "Eminescu şcolar la Cernăuţi" (1858-1863); "Îngerul care a căzut din Paradis" (fragment de roman); "Marin Preda - copilăria şi anii de şcoală", "Marin Preda şi Era ticăloşilor", "Dialogul lui Tudor Arghezi cu Dumnezeu" (eseu), "Eminescu după Eminescu" (eseu) şi altele. Bun cercetător şi cunoscător al vieţii şi operei lui Mihai Eminescu, profesorul şi scriitorul Ion Ionescu-Bucovu face o mare bucurie iubitorilor de cultură prin redactarea şi editarea, în anul 2018, a cărţii "Viaţa lui Mihai Eminescu între adevăr şi mistificare" (Ed. Editgraph, Buzău, 2018). Din primele pagini, autorul mărturiseşte că "nu este o lucrare exhaustivă cu note de subsol şi trimiteri la fiecare afirmaţie. Ea se adresează unui public larg care doreşte să-şi împrospăteze cunoştinţele despre viaţa lui Eminescu cu cele mai noi referinţe" (p. 9). 

Răsfoind cartea, primită cu împrumut de la domnul Marian Ghiţă, managerul Bibliotecii Municipale din Curtea de Argeş, personal am simţit cum Eminescu mi-a revenit în suflet cu aceeaşi lumină pe chip din vremea când îl studiam cu profesorii mei dragi, eminescologul Augustin Z.N. Pop şi acad. Şerban Cioculescu. Parcă îl văd pe regretatul profesor Z.N. Pop, cum îi spuneam noi, care începea din pragul uşii să ne vorbească, plângând, despre "sfârşitul tragic" al marelui poet naţional. De la început, cartea lui Bucovu ne atrage cu un eseu de suflet intitulat "Eminescu şi noi" (p. 5-9), prin care ne aminteşte, în stil personal, despre principalele etape ale vieţii şi activităţii copilului, adolescentului, tânărului, omului Eminescu, din anul naşterii, până la trecerea sa în eternitate. "La mijloc de iarnă (povesteşte autorul), Eminescu cade în sufletele noastre ca un blestem frumos. Academia Română i-a închinat în ziua lui de naştere o mare sărbătoare: Ziua culturii române" (p. 5). Motivele dublei sărbători sunt multe şi foarte cunoscute: "pentru că Eminescu e unic ca Dante, ca Shakespeare, ca Petrarca, ca Ronsard, ca Goethe sau ca Byron". Pentru că "el este coloana vertebrală a românismului, steagul nostru cu care ieşim în lume dincolo de timp. El nu va dispărea de pe cerul literelor româneşti atâta timp cât va dăinui limba română" (p. 5). Ionescu-Bucovu dedică poetului şi o poezie, într-un stil post-modern, cu cinci strofe, intitulată "iarnă orfică" (titlul şi iniţiale scrise cu litere mici !): "cu mantia-albă,/ îmbrumată,/ coboară Orfeu/ peste plai,/ el este pruncul/ Limbii Române/ şi se numeşte/ Eminescu Mihai" (am citat prima strofă din cele cinci, p. 10). 

Capitolul următor "Eminescu - omul şi părinţii din părinţi" debutează cu un citat din Nichita Stănescu: "Atâta să nu uitaţi: că el a fost un om viu,/ viu,/ pipăibil cu mâna.// Atâta să nu uitaţi/ că el a băut cu gura lui,/ că avea piele/ îmbrăcată în stofă.// Atâta să nu uitaţi,/ că ar fi putut să stea la masă cu noi,/ la masa cinei celei de taină". "Părinţii din părinţi" nu este numai o memorabilă metaforă eminesciană, ci reprezintă afirmarea deplină a obârşiei sale de neam, venind din adâncimea "timpilor imemoriali": "Ne ţinem grapă de părinţi, ce neam de neamul lor au fost români(…) neam de ţărani ce a ţinut coarnele plugului pe moşia părintească" răspundea poetul inamicilor care-i răstălmăceau cele mai înalte idealuri şi credinţe puse în slujba naţiei sale. Ionescu-Bucovu prezintă arborele genealogic al familiei de români, "nobilă neam de neamul ei", strămoşii din Ţara de Sus a Moldovei "dătători de legi şi datini", dornici să convieţuiască "în bună pace", pentru a-şi apăra "nevoile şi neamul". În linie directă, Mihai Eminescu se trage din două familii răzăşeşti mai răsărite: a Iureştilor, după mamă, din Joldeştii Botoşanilor, şi a Eminovicilor, după tată, din Călineştii lui Cuparencu, aşezare apropiată de cetatea lui Ştefan cel Mare de la Suceava. Tatăl lui Eminescu, Gheorghe Eminovici, născut în 1812, se căsătoreşte, la 28 de ani, cu Raluca (Rareşa, Ralu) Iuraşcu din Joldeşti, fiica stolnicului Vasile Iuraşcu şi împreună vor avea 11 copii. 

Capitolul "Eminescu şi dulcea lui mamă" este dedicat în întregime evocării mamei poetului, pe care a iubit-o "mai mult ca orice pe acest pământ" (p. 15). "Dulcea lui mamă" i-a deschis ochii poetului spre lume, cu poveştile şi eresurile pe care i le spunea în copilărie. "Mama l-a învăţat primele buchii ale cărţii, i-a transmis dragostea de natură, de folclor şi de pământul natal". Fraţii şi surorile Ralucăi au avut soarta pe care le-a hărăzit-o Dumnezeu. Surorile mamei (mătuşile poetului), devenite maici sau chiar stareţă la Mănăstirea Agafton, îl iubeau pe Mihăiţă: "Pentru Eminescu, Agaftonul a fost a doua casă. Venea foarte des la mătuşile lui, chiar de când era copil. Apoi, când deja devenise un poet cunoscut, maicile îi spuneau Domnul Eminescu" (p. 16). Apropiaţii poetului vorbesc despre un adevărat cult al poetului faţă de mama sa. Când venea pe acasă, după moartea mamei, Eminescu se ducea la movila de pământ din cimitirul Ipoteştilor şi stătea tăcut în reculegere ore în şir, privind prelung, meditativ, parcă umbra din care pornise şi chiar îi păstra o statornică mare recunoştinţă: "O, mamă, dulce mamă, din negura de vremi/ Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;/ Deasupra criptei negre a sfântului mormânt/ Se scutură salcâmii de toamnă şi de vânt"... În capitolul al treilea găsim informaţii preţioase despre "Fraţii şi surorile" (p. 25) marelui poet Eminescu. Amintim de mezinul Matei, care a fost căsătorit de trei ori şi a avut mulţi urmaşi. Toţi se mândreau că sunt nepoţii lui Eminescu. Pe unul dintre nepoţi, pe col. Gheorghe Eminovici, l-a adus eminescologul Augustin Z. N. Pop de mai multe ori în Argeş, pentru a vorbi despre unchiul său şi Veronica Micle: la Câmpulung-Muscel (pe vremea când Ionescu-Bucovu era elev la Şcoala Pedagogică); la Piteşti (în 1965, la o întâlnire cu studenţii, la care am participat şi eu), precum şi la Casa de Cultuă din Curtea de Argeş (la o acţiune organizată de prof. Tudor Mihăilă, cu elevii Şcolii Nr. 4). Cu imaginea Bisericii Uspenia din Botoşani, unde a fost botezat Mihai, în anul 1850, se deschide capitolul privind "Copilăria, adolescenţa, anii de şcoală şi pe profesorul Aron Pumnul" (p. 33). În pagina "Eminescu şcolar la Cernăuţi" (p. 35) facem cunoştinţă cu colegii de şcoală şi cu profesorii de la Ober-Gymnazium. Fiind în gazdă la profesorul Aron Pumnul (1818-1866), care i-a încredinţat Biblioteca gimnaziştilor, adolescentul Mihai se simţea în largul său, că avea prilejul să stea printre cărţi şi să citească. Ionescu-Bucovu vorbeşte cu evlavie despre "dascălul venerat al lui Eminescu", omul care i-a insuflat cu adevărat dragostea pentru "Zilele de-aur a scripturilor române", dându-i aripi către marea poezie prin lectura aprofundată a înaintaşilor "cu izvoare-ale gândirii şi cu râuri de cântări"...  Dar bucuria "junelui bibliotecar" s-a stins repede, odată cu moartea profesorului Aron Pumnul, în anul 1866. Profund îndurerat, poetul scrie poezia "La mormântul lui Aron Pumnul", pe care o citeşte, cu lacrimi în ochi, în ziua despărţirii de idolul său: „Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină;/ te-ai dus, te-ai dus din lume, o, geniu nalt şi mare,/ te plânge Bucovina, te plânge-n voce tare,/ Te plânge-n tânguire şi locul tău natal" (p. 42). Urmează un alt capitol interesant, numit "Eminescu iubitor al taliei" (p. 49). Se ştie că, încă din copilărie, Mihai a fost atras de mirajul scenei, prin jocurile cu Iliuţă în livada de la Ipoteşti: "Copii eram noi amândoi,/ Frate-meu şi cu mine,/ Din coji de nucă car cu boi/ Făceam şi înhămam la el/ Culbeci bătrâni cu coarne"... 

În amintirile sale despre Eminescu, prof. Ion Zbiera, de la Ober-Gymnazium, spunea că "teatrul l-a abătut pe Eminescu de la studiile gimnaziale, voia şi el să fie actor, şi actor dramatic. Aşa a părăsit gimnaziul" (p. 51). Angajat ca sufleor, copist sau chiar actor, tânărului Eminescu se apropie mai întâi de trupa Fany Tardini-Vlădicescu, venită cu spectacole în Botoşani, apoi de trupa lui Iorgu Caragiale, unde face cunoştinţă, în 1867, cu tânărul I.L. Caragiale, iar în anul următor se angajează la trupa actorului Mihai Pascally. Cu aceste trupe poetul va colinda ţara în lung şi-n lat, găsind în colectivul actorilor un mediu prielnic propriei sale vocaţii. În anul 1869 ajunge Student la Viena (p. 59), în centrul cultural al Europei, unde participă ca "auditor extraordinar" la cursuri de filozofie şi de drept. Stimulat de aprecierile încurajatoare ale amicilor, Eminescu trimite din Viena, la revista "Convorbiri literare", opere importante, printre care "Venere şi Madonă", "Epigonii", „Mortua est", "Înger de Pază", "Noaptea" şi altele, creaţii care îi vor aduce o mare faimă în cercul "Junimea". Tot la Viena se va întâlni şi cu marea iubită a vieţii lui, frumoasa Veronica Micle. Dar pentru o relatare vie, palpitantă, a întâlnirii cu Veronica, Bucovu inserează în carte un fragment din romanul său "Martirii lui Eros" (p. 63-69), în care îşi imaginează convorbirea dintre cei doi îndrăgostiţi la prima lor întâlnire vieneză. Se ştie că "întâlnirea cu această femeie îi va marca poetului întreaga existenţă. Eminescu, uitând de Universitate, o va plimba prin toate colţurile de vis ale Vienei, o va duce la teatru, la operă şi operetă, la muzee. Eminescu va fi profesorul ei spiritual, vorbindu-i despre poezie, despre filozofie, despre teatru, despre muzică, despre viaţă" (p. 71). Ca "Student la Berlin" (p. 73), Eminescu se va instrui la "învăţătura moralei kantiene", păstrând atitudinea gratuităţii morale a sufletului frumos, dar acumulează şi notele distincte ale viziunii şi gândirii schopenhaueriene, unde "ordinea morală a lumii intră în raport real cu forţe care produc fenomenele lumii". Anii petrecuţi la Berlin, între toamna lui 1872 şi vara lui 1874, au fost ani de acumulări filozofice, însă mai puţin rodnici din punct de vedere al operelor publicate. Lucrează totuşi la "Împărat şi proletar", încredinţată tiparului în 1874, "Călin - file din poveste" şi "Glossă". Urmează alte capitole interesante din viaţa şi activitatea poetului Mihai Eminescu, pe care le amintim, prin ideile-titlu ale autorului: "Bibliotecar, revizor şcolar şi redactor la Curierul de Iassi" (p. 79); "Eminescu şi Veronica Micle" (p. 82); "Prietenia dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă" (p. 93); "La ziarul Timpul" (p. 97); "Eminescu şi Carmen Silva" (p. 103); "Eminescu şi Caragiale" (p. 113); "Eminescu şi Macedonski" (p. 119); "Eminescu şi Mite Kremnitz" (p. 121); "Eminescu şi Cleopatra Poenaru" (p. 123); "Boala şi moartea lui Eminescu" (p. 127); "La mânăstirea Neamţ" (p. 135); "Înmormântarea lui Eminescu" (p. 141). Fiecare capitol este ilustrat şi cu imagini semnificative, fotografii de epocă sau de album, care să dea o mai mare credibilitate evocărilor autorului. În partea a doua a volumului, Ionescu-Bucovu intervine cu câteva "Note şi comentarii" originale, îmbrăcându-şi inevitabil într-o formă didactică întreaga operă: 1. Metamorfozele "Luceafărului" eminescian (p. 149); 2. Fotografiile lui Eminescu (p. 155); 3. O fotografie a lui Eminescu care a suscitat şi suscită şi astăzi controverse (este vorba de fotografia "Eminescu la bolniţa de la Neamţ", p. 162); 4. Farmecul poeziei eminesciene (p. 168); 5. Eminescu şi limba română literară (p. 172); 6. Eminescu după Eminescu (p. 174); 7. Dezastrul din familia Eminovicilor (p. 179); 8. Mihai Eminescu în viziunea scriitorilor şi a criticilor literari (p. 185); 9. Mihai Eminescu văzut de contemporani (p. 189); 10. Mitul Eminescu sau de la om la Geniu (p. 196); 11. Dosarul de punere sub interdicţie a lui Mihai Eminescu (p. 199). Toate aceste comentarii, adevărate lecţii metodice şi eseuri, care, probabil, au fost susţinute şi la clasă cu elevii, (unele fiind publicate în diverse reviste de specialitate) conturează şi mai clar imaginea luminoasă a Poetului, ca om al timpului său, imaginea de zeu tânăr, concentrat şi vibrant, chipul lui vestit de Luceafăr al Poeziei Româneşti. Ionescu-Bucovu a evocat chipul lui Eminescu aşa cum se desprinde el, ca om şi ca poet, aşa cum se înlănţuie de la o etapă la alta a biografiei, în decoruri schimbătoare, "între adevăr şi mistificare", de la naştere până la moarte. 

Pentru o mai bună cunoaştere a Omului şi Geniului Eminescu, vă invit, dragi prieteni ai lui Eminescu, să citiţi cartea distinsului scriitor Ion Ionescu-Bucovu, pe care îl rugăm să o lanseze neîntârziat, poate chiar în faţa Bustului-Eminescu, proaspăt instalat în grădina culturii din Oraşul Regal al Basarabilor. Pentru că Eminescu, Regele Poeziei Româneşti, ne pune prin creaţia sa în comuniune cu Divinitatea, iar Dumnezeul Geniului va dăinui în eternitate!

Citeste mai mult…

mă doare...

mă doare... 

Mă doare un picior de-atâta mers

Ce-am colindat cu el prin univers,

Cea mai lunară trecere a fost

În noaptea noastră fără adăpost,

Vrăjiți de o otravă amăruie

Ne-am transformat în cioburi de statuie,

De-atunci ne arde gura zilnic

În traiul nostru cel pribeag și silnic,

Și ne-au cuprins odăjdii mari de ceață,

În transhumanța noastră către viață.

 

Mai sare iar metafora un râu,

Prin macii verii rătăciți prin grâu,

Când ne-a venit năstrușnică ideea

Să ne iubim sălbatic ca Medeea,

Bătea mereu o aripă de vis

Când ziua asfințirea și-a închis

Și scuturam iubirile de rouă,

Frângându-te ca pe o pâine-n două...

 

 

 

joi, 2 august 2018

 

Citeste mai mult…

LECȚIA LUI MAIORESCU

LECŢIA LUI MAIORESCU

 

V-aţi întrebat vreodată ce-ar fi însemnat cultura noastră fără Maiorescu? El a apărut la o răscruce de timpuri când ţara noastră avea nevoie de înnoiri profunde.Anul acesta sărbătorim 175 de ani de la naştere prilej de a ne reaminti despre marea lui operă de cultură pentru poporul român.

Din rădăcini transilvane, a venit pe sol muntenesc ( părinţii lui s-au statornicit la Craiova), cu studii secundare la Braşov, apoi la Viena, cu profesori vestiţi în filozofie si logică. Vine în ţară şi, nemulţumit de ,,neadevărurile” epocii lui, popularizează cultura timpului prin orice mijloace .Politician conservator, este un regalist convins, membru al Academiei, deputat, ministru al culturii, al justiţiei, prim-ministru, profesor universitar, filozof, logician, polemist (vezi polemicile cu Dobrogeanu-Gherea)  si un distins avocat cu o oratorie de invidiat.

Titu Maiorescu (numele său complet era Titu Liviu Maiorescu) s-a născut la Craiova, la 15 februarie 1840. Mama lui Titu Maiorescu, n. Maria Popazu, este sora cărturarului episcop al Caransebeșului, Ioan Popazu. Familia Popazu era de la Vălenii de Munte și, se pare, de origine aromână. Tatăl său, Ioan Maiorescu, fiu de țăran transilvănean din Bucerdea Grânoasă, se numea de fapt Trifu, dar își luase numele de Maiorescu pentru a sublinia înrudirea cu Petru Maior. Teolog prin formație (cu studii la Blaj, Pesta, Viena), Ioan Maiorescu se dovedi un liber cugetător. Profesor la Cernăuți, Craiova, Iași, București, el rămâne o figură luminoasă a epocii de formare a învățământului românesc modern. Ioan Maiorescu a fost inspector al școlilor din Oltenia, profesor la Școala Centrală din Craiova. În acest timp, familia lui, constând din soția, Maria, născută Popasu, și cei doi copii, Emiliași Titu, a călătorit la București, Brașov, Sibiu și Blaj, rămânând mai mult timp la Brașov, unde viitorul critic urmează clasa întâi a gimnaziului românesc. Stabilit la Viena, Ioan Maiorescu scrie în ziarele austriece articole despre români și redactează memorii în legătură cu problema românească. Revenit în țară după Unire, a îndeplinit funcțiile de președinte al Obșteștii Epitropii, de director al Comisiei Centrale a Principatelor Unite, profesor la Colegiul „Sfântul Sava”, director al Eforiei Instrucțiunii Publice și profesor laȘcoala Superioară de Litere din București.

Între 1846 și 1848 Titu Maiorescu este elev al școlii primare din Craiova. În zilele revoluției, Ioan Maiorescu plecând în misiune la Frankfurt am Main, Maria Maiorescu cu copiii pribegește la București, Brașov, Sibiu. Prin decembrie 1848 sub conducerea luiAvram Iancu, familia lui Ioan Maiorescu ajunge la Blaj. Din nou la Brașov. Titu Maiorescu continuă cursul primar (1848/1849 și1849/1850) la școala protodiaconului Iosif Barac unde urmează primele două clase elementare.

Între 1850-1851 – absolvind școala primară, Titu Maiorescu a fost înscris la gimnaziul românesc din Șcheii Brașovului, gimnaziu înființat în 1850 prin strădania unchiului său, Ioan Popazu, pe atunci paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Șchei, apoi protopop al orașului. A absolvit clasa întâi de gimnaziu la gimnaziul românesc din Șchei. În casa protopopului Popazu îl vede pe Anton Pann, care îi va lăsa o impresie de neșters.

Graba pe care o manifestă în obținerea diplomelor universitare (după numai un an de studii la Berlin obține la Giessen doctoratul „magna cum laude“, după încă un an, licența în litere și filosofie la Sorbona și, după încă un an de studii universitare la Paris, licența în drept) nu afectează seriozitatea pregătirii sale academice; bazele culturii extrem de solide a lui Maiorescu se instaurează acum.

Trimite o lucrare, la 3 ianuarie 1857, semnată Aureliu, la Gazeta de Transilvania cu intenția de a servi ca prezentare a unor traduceri ale sale din Jean Paul, pe care le trimite apoi revistei. În numărul următor intenționa să publice traducerea unei povestiri de Jean Paul, intitulată "Noapte de Anul Nou". Deși traducerea nu a fost publicată la acea dată, scrisoarea editată de Aurel A. Mureșianu în Gazeta cărților, nr. 1, 1934 este considerată totuși „cea dintâi încercare publicistică“ a lui T. Maiorescu, titlu sub care a și fost retipărită. În 1858, pe lângă activitatea universitară, predă psihologia la pensioane particulare și franceza în casa Kremnitz.

Preparator pentru limba franceză în familia Kremnitz, Titu Maiorescu dă lecții celor patru copii ai familiei: Klara (viitoarea sa soție), Helene, Wilhelm (viitorul dr. W. Kremnitz, soțul lui Mite Kremnitz, n. Bardeleben) și Hermann. Titu Maiorescu își trece doctoratul în filozofie la Giessen, magna cum laude. Universitatea din Giessen îi considerase, în vederea doctoratului, ultimii doi ani de la Theresianum drept studii universitare. Întors în țară, publică articolul „Măsura înălțimii prin barometru” în revista Isis sau natura.

În vara anului 1862 este numit supleant la Tribunalul de Ilfov, apoi procuror. Se căsătorește cu pupila sa, Clara Kremnitz. În luna noiembrie/decembrie devine profesor la Universitatea din Iași și director al Gimnaziului central din același oraș.

În 1863 i se încredințează cursul de istorie la Universitate, cu tema „Despre istoria republicii romane de la introducerea tribunilor plebei până la moartea lui Iulius Cezar cu privire special la dezvoltarea economico-politică”. Din luna februarie până în luna septembrie este Decan al Facultății de Filosofie a Universității din Iași. Pe18 septembrie 1863 este ales rector al Universității din Iași pe o perioadă de patru ani. În octombrie este numit director al Școlii Normale „Vasile Lupu“ din Iași. Predă aici pedagogia, gramatica română, psihologia și compunerea. Inițiază pentru prima oară în țara noastră, practica pedagogică a elevilor, printre care se numără și Ion Creangă.

În 1863 Titu Maiorescu publică la Iași „Anuariul Gimnasiului și Internatului din Iași pe anul școlar 1862—1863”; anuarul este precedat de disertația lui: „Pentru ce limba latină este chiar în privința educației morale studiul fundamental în gimnaziu ?” La 28 martie se naște fiica lui Titu Maiorescu, Livia, căsătorită Dymsza, moartă în 1946. La 8 octombrie Titu Maiorescu este numit la direcția Institutului Vasilian din Iași, care se cerea „fundamental reorganizat“. În vederea acestei misiuni, din însărcinarea ministrului instrucțiunii publice de atunci, Alexandru Odobescu, el va pleca într-o călătorie documentară la Berlin, întorcându-se la Iași pe 4 ianuarie1864.

Între 18631864 Titu Maiorescu predă filozofia la Facultatea de Litere din Iași.

Începuturile activității de critic literar ale lui Maiorescu stau sub semnul aceleiași despărțiri de generația anterioară. Spre deosebire de anii premergători revoluției de la 1848, când o nevoie acută de literatură originală îl făcea pe Heliade Rădulescu să adreseze apeluri entuziaste pentru scrieri românești, deceniul al șaptelea alsecolului XIX ajunsese să cunoască o relativă afluență de poeți și prozatori, ale căror mijloace artistice erau adesea mult disproporționate față de idealurile și de pretențiile lor. Se punea acum problema unei selectări a adevăratelor valori pe baza unor criterii estetice și o asemenea sarcină își asumă Maiorescu. Adversarii de idei i-au numit depreciativ acțiunea „critică judecătorească“, întrucât studiile și articolele lui nu analizează detaliat opera literară discutată, ci conțin mai mult sentințe asupra ei. Acestea se întemeiază pe o vastă cultură, un gust artistic sigur și pe impresionante intuiții. Însuși mentorul Junimii considera acest fel de critică (net afirmativă sau negativă) necesară doar acelei epoci de confuzie a valorilor, urmând ca modalitățile ei de realizare să se nuanțeze mai târziu, într-o viață literară în care marii scriitori vor fi ridicat nivelul artistic și, implicit, vor fi făcut să sporească exigența publicului.

Această operă de îndrumător, de luptător pentru impunerea valorilor avea s-o ducă Maiorescu întreaga viață, împărțită între activitatea politică (în care avea să ajungă până la funcția de prim-ministru, dar și să piardă un prieten din tinerețe, pe P.P. Carp), universitară (ca profesor a avut și a promovat discipoli de valoarea luiC. Rădulescu-Motru, P.P. Negulescu, Pompiliu Eliade și alții), de avocat și de critic literar. I s-a reproșat lui Maiorescu faptul că n-a consacrat mai mult timp literaturii, dar, atâta cât este, opera lui de critic marchează profund una dintre cele mai înfloritoare epoci din istoria literaturii române: perioada marilor clasici. Rolul Junimii, al lui Maiorescu însuși, este legat de creația și impunerea în conștiința publicului a unor scriitori ca Eminescu, Creangă, Caragiale, Slavici, Duiliu Zamfirescu și alții.

În privința comportării, a felului de a fi i s-a reproșat lui Maiorescu răceala, lipsa pasiunii, atitudinea olimpiană, care părea să ascundă un suflet uscat; este celebră în acest sens aprecierea vulcanicului N. Iorga: „Cald și frig nu i-a fost nimănui lângă dânsul“. Ajutorul dat de Maiorescu scriitorilor din cercul Junimii și discipolilor său, chiar adversarului său, Dobrogeanu-Gherea, într-un moment important din viața acestuia, ne relevă însă un om de o mare și, în același timp, discretă generozitate. Iar rândurile adresate lui Eminescu bolnav, care își făcea scrupule în legătură cu proveniența mijloacelor materiale permițând întreținerea sa la sanatoriul de la Ober-Döbling, dovedesc la Maiorescu o admirabilă delicatețe sufletească:

„Vrei să știi cu ce mijloace ești susținut deocamdată? Bine, domnule Eminescu, suntem noi așa străini unii de alții? Nu știi d-ta iubirea (dacă-mi dai voie să întrebuințez cuvântul exact, deși este mai tare), admirația adeseori entuziastă ce o am eu și tot cercul nostru literar pentru d-ta, pentru poeziile d-tale, pentru toată lucrarea d-tale literară și politică? Dar a fost o adevărată exploziune de iubire, cu care noi toți prietenii d-tale (și numai aceștia) am contribuit pentru puținele trebuinți materiale ce le reclama situația. Și n-ai fi făcut și d-ta tot așa din multul-puținul ce l-ai fi avut când ar fi fost vorba de orice amic, necum de un amic de valoarea d-tale“.

Hegelian în înţelegerea poeziei ca sensibilitate a ideii, schopenhauerian în explicarea folosului artei, clasicist prin simţul dezvoltat al armoniei şi echilibrului, romantic prin concepţia estetică, Maiorescu a fost un promotor al culturii, punând bazele criticii moderne într-un timp de confuzie în lupta cu adevărul. Partizan al evoluţionismului, a combătut tendinţele revoluţionare de orice fel, între ele si socialismul, căruia i s-a opus sistematic, evoluţia socială nu trebuia să ,,ardă” etapele, trebuia să le parcurgă, a fost un mare adversal al împrumuturilor străine nejustificate, ceea ce el a numit ,,formele fără fond”.

Apariţia în 1865 a Junimii şi peste doi ani (1867) a Convorbirilor literare fac posibilă lupta de idei cu trecutul. În 1866, când se punea problema unei noi ortografii a limbii române, în trecerea de la scrierea slavona la cea latină, el scrie ,, Despre scrierea limbii române”, opunându-se atât etimologismului ciparian cât si fonetismulu de bravadă pumnist. În ,,Limba româna în jurnalele din Austria” reia disputele cu Laurian, Cipariu şi Massim, creatorii unei fantastice limbi române artificiale.

Pe tărâmul criticii literare excelează cu,,O cercetare critica asupra poeziei române de la 1867”, în nevoia de a alcătui o antologie a poeţilor români, însufleţită de un simţământ poetic şi ferită de înjosire în concepţie şi expresie”.

Continuând direcţia Daciei literare cu celebra: ,,scrieti, băieti, numai scrieţi!” el încurajază o pleiadă de scriitori noi care se vor adăpa la folclorul naţional şi vor da mai târziu capodoperile literaturii române.Dar cea mai rezistentă opera a lui este ,,Directia nouă în poezie si proză(1872)care va marca drumul de viitor al literaturii române. Este primul care sprijine atât moral cât şi material un număr mare de scriitori  şi oameni de ştiinţă aflati la începuturile activităţilor  lor: Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă, Bodnărescu, Spiru Haret, Coşbuc, Rădulescu-Motru, S. Mehedinti, Dragomirescu etc.

De Eminescu s-a preocupat special, l-a trimis la studii, i-a venit în ajutor în timpul bolii, i-a publicat poeziile, a avut grija de manuscrisele lui, dar s-a amestecat brutal si în viaţa lui atunci când a fost vorba de căsătoria poetului cu Veronica Micle.

Linia maioresciana a culturii române a fost continuată mai târziu de Lovinescu, Călinescu, Manolescu, Eugen Simion care au văzut în el un deschizător de drumuri.

« Maiorescu a scris puţin : scopul lui a fost de a anunţa elementele-apa, focul, pământul- din care se naşte lumea. El n-a făcut critică(poezie, filozofie), în înţelesul nostrum, de astăzi,: a creat critica.”(Manolescu)

Ne întrebăm dacă astăzi, în confuzia care există în ţara noastră, mai e posibilă apariţia unui asemenea om, ca un reper moral pentru intelectualii români.Şi dacă da, de ce nu apare?

 

Ion Ionescu-Bucovu             Wednesday, 1 August 2018

Citeste mai mult…

MATEIU CARAGIALE -ROMANCIER

Mateiu I. Caragiale -
romancier

Am recitit de curând romanul lui Mateiu I. Caragiale „Craii de Curtea Veche” și am redescoperit o proză proaspătă cu valențe nebănuite, care mi-au scăpat la prima lectură. Mă gândeam apoi la soarta scriitorului, nedorită de tatăl Caragiale care zicea că „Un tată ar trebui să fie din cale afară denaturat ca să ureze vreunuia, celui mai nemernic dintre copiii săi, cariera de publicist onest. Douăzeci și patru de copii să am -să mă ferească Dumnezeu!- pe toți i-aș face oameni politici, adică avocați; și dacă unul n-ar fi în stare să învețe măcar atâta, l-aș învăța să prinză câini cu lațul. Hengher, da! da’ literat, nu!” Și cum niciodată nu iese așa cum doresc părinții, cei doi fii ai lui Caragiale, Luca și Mateiu, tocmai de literatură au avut parte. Primul și-a frânt existența de timpuriu și a rămas la faza încercărilor, cel de al doilea a reușit greu să cristalizeze o operă unică, investită cu incontestabile și remarcabile virtuți artistice, care i-a asigurat un loc pe veci în rândul literaturii.
Pe cât de singulară a fost opera sa, pe atât de ciudat a fost destinul său uman, în jurul căruia s-au țesut și se țes valuri de legende. S-a născut în București la 25 martie 1885 ca fiu nelegitim al dramaturgului, fapt ce va provoca mai târziu, grave complexe de inferioritate și o zbatere continuă, aproape disperată de a-și depăși condiția de bastard, pentru a o înlocui cu o iluzorie descendență nobiliară. Caragiale l-a iubit și l-a luat el în întreținere, căutând să-i facă un viitor cât mai bun. Îl înscrie la colegiu, distingându-se printr-o excelentă pregătire școlară, mai ales la istorie, devenind pasionat pentru heraldică. În 1904 Caragiale se autoexilează la Berlin unde îl ia și pe Mateiu, determinându-l să se înscrie la drept. De aici înainte viața lui urmează alte căi. La Berlin Mateiu urmărește viața nobilimii germane, pe care o imită, comportându-se cu aere aristocratice. Văzând acest lucru, Caragiale tatăl îl expediază în țară, rugând-o pe sora lui, Lenci, să-l supravegheze. Are o tentativă de a se înscrie la școala de ofițeri, respins însă la admitere, se încrie la facultatea de drept, spre satisfacția tatălui. „Știam pe de rost nesărata plachie de sfaturi și de dojane ce mi se slujea de-acasă cam la fiecare început de lună; sfaturi să purced cu bărbăție pe calea muncii, dojane că nu mă mai îndublecam să purced orată.”-își va reaminti el mai târziu despre acestă perioadă. Studiile juridice sunt întrerupte, iar licența de domeniul amăgirii, spre surprinderea și dezamăgirea tatălui. Mateiu scrie poezii pe care le publică cu ajutorul tatălui care îl apostrofează pe Topârceanu încercând să se îndoiască de poeziile lui : „Da’ cine ești tu mă…să-mi dai mie lecții de poezie?”-îl întreabă iritat dramaturgul.
Tragedia cea mare vine pe 9 iunie 1912 când Caragiale se sfârșește la Berlin.Acum Mateiu pierde principalul său sprijin, trecând prin vicisitudini tulburătoare, tribulații morale și materiale istovitoare. Ocupă funcții destul de modeste, acordate mai mult din respect pentru cine fusese tatăl lui. Este salvat de căsătoria cu Marica Sion în 1923, fiica poetului Gheorghe Sion, care avea o situație materială foarte bună. Acum se crede un adevărat senior pe domeniul soției și vrea să intre în diplomație, dar este refuzat discret de Titulescu.
Convins că este un neînțeles, cu visurile eșuate, Mateiu I. Caragiale devine un singuratic, se claustrează în locuința sa, construindu-și un univers propriu. Solitar, trăind himeric, își făurește o emblemă de aristocrat sub deviza: cave, age,tace (ferește-te, lucrează, taci).
Am trecut prin viața lui pentru faptul că existența lui s-a răsfrânt sugestiv și în operă, asigurându-i acel farmec neobișnuit și o originalitate autentică.
Apariția lui în boema bucureșteană era bizară, stranie, și anacronică( vezi portretul făcut de Călinescu în a sa Istorie…) Elaborarea și publicarea ”Crailor de Curtea Veche” a cunoscut un proces îndelungat și complicat. Partea întâi, ”Întâmpinarea crailor” a fost scrisă între 1916-1918, cea de a doua parte „Cele trei hagealâcuri” a fost redactată pe porțiuni și în perioade diverse: în 1918 episodul intrării lui Pașadia și Pirgu în restaurant: în 1920 evocarea călătoriei lui Pantazi pe glob, iar în 1921 rememorarea, de către Pașadia, a timpurilor trecute. Partea a treia, „Spovedanii”, e scrisă, parțial, în 1922; spovedania lui Pantazi e terminată în 24 decembrie 1924, iar a lui Pașadia la 4 august 1926. În sfârșit, partea a patra „Asfințitul crailor” este definitivată în 1927. Fragmentar, romanul a apărut în „gândirea” între 1926-1928, iar în volum a apărut în 1929.
Din păcate el nu și-a desăvârșit opera, murind la vârsta de 51 de ani la 17 ianuarie 1929. În proză Mateiu I. Caragiale își remrmorează episoade din viața lui. Titlul romanului vine de la o anecdotă care circulă pe acel timp, publicată și de I.L.Caragiale în „Vatra”: ”Fugind guvernul, precum s-a zis, a rămas orașul București pustiu și fără nici un feliu de rânduială. Atunce au început a domni oameni disperați și fără căpătâi, cari se numesc în limba poporului crai. Aceștia intrând în curtea domnească, pe când Bimbașa Sava lipsea, jăfuiră de toate, fără a lăsa nici măcar praful prin case. Găsind acolo semnele domniei, adică tuiurile și stindardele, se preumblau cu ele pe toate ulițele orașului.”
La apariție, romanul „Craii de curtea veche”, s-a bucurat de elogiile mai tuturor criticilor de la Perpessicius până la poetul Ion Barbu. Și nu este un roman propriu-zis ci mai mult o narațiune lipsită de arhitectura compozițională a unui roman. Episoadele nu au o evoluție liniară ci una contorsionată, întreruptă cu reveniri și divagații, pendulând între real și ireal. George Călinescu arată că aici întânlim „ o savoare ciudată, un aer de puternică originalitate, o mișcare moale, voluptoasă, un farmec indefinit care trăiește pe deasupra păgânilor.” Aici avem pasaje cu portretizare nonografică și cu spovedanii, cu aprecieri ale autorului. Scriitorul participă la expedițiile nocturne ale crailor la birtul din Covaci, îi descrie, face un scurt istoric al bisericii Curtea Veche, după care urmează spovedania Penei Corcodușa, apoi arată cum i-a cunoscut pe crai, călătoriile lui imaginare cu Pantazi pe întreg globul, istorisește întâmplări din casa Arnotenilor, după care Pașadia moare și Pantazi pleacă peste graniță.
Cei trei crai sunt tot atâtea alte-egouri ale scriitorului. Toți fac parte din boema deșănțată a Bucureștiului. Noaptea mai ales, se reunesc prin birturi și taverne de mahala sau în tripouri clandestine, precum cel din casa Arnotenilor, unde se dedau beției, jocurilor de cărți, plăcerilor carnale și patimilor din zona promiscuității. Pașadia și Pantazi sunt ființe paradoxale, în ei se îmbină josnicia cu finețea, viciul cu virtutea, decăderea cu demnitatea. Organizează orgii și chefuri, cutreieră mahalalele întunecoase și speluncile, dar întotdeauna păstrează o ținută rece, o mândrie aristocratică. Practică viciul cu demnitate, își satisfac patimile în mod lent, sunt desfrânați fără a cădea în trivialitate, beau țuică și șampanie, dar cu gesturi măsurate, pătrund în medii de corupție cu atitudini de rafinament aristocratic. Ei își presară chefurile cu visuri melodice, uneori privesc tăcuți, cu ochii rătăciți spre ținuturi îndepărtate. Pașadia este „jucător frumos, crai ahtiat, băutor măreț.” El descinde „ din oameni cu vază și stare”, rămânând „ tot așa de măreț în vițiu ca și în virtute”. Pantazi este și el de viță nobilă: „sunt grec, și nobil, mediteranian; cei mai vechi străbuni ce-mi cunosc erau, în sută a șaptesprezecea tâlhari de apă, oameni liberi și cutezători, vânturând după pradă mările în lung și-n lat, de la Iaffa la Baleare, de la Ragusa la Tripoli.
Pirgu este însă fundamental deosebit de cei doi. El este „lichea fără seamăn și fără pereche”, „soitar obraznic” , are „ suflet de hingher și de cioclu”, e „stricat până-n măduvă, giolar, rișcar, slujnicar, înhăitat cu toți codoșii și măsluitorii”. Pirgu reprezintă prezentul, Pașadia și Pantazi poezia trecutului. Simpatia scriitorului se îndreaptă către cei doi până la identitate. Prin ei autorul idolatrizează trecutul.
Imaginea Bucureștiului este descrisă sodomic, trivial plin de parveniți și ignoranți, cu străzi fără caldarâm, „ uliți strâmte, cu clădiri lipita una de alta”, maidane „pline de gunoaie și de mortăciuni” taverne scunde cu pământ pe jos, cu țigănci desculțe, Pena Corcoduța e beată moartă în droia de derbedei care-o acompaniau. E Bucureștiul de la porțile Orientului situat la începutul secolului al douăzecelea, unde balcanismul e la el acasă. În roman se întrepătrund realitatea cu visul, realizate cu ironie și sarcasm, se revarsă o armonie de ireal, de poezie inefabilă. Are un stil propriu cu un pitoresc specific, îmbinând expresiile rafinate cu cele argotice, de mahala, e stăpânit de voluptatea culorii, fraza e melopeică, desfășurându-se în cadențe, stilul e specific Bucureștiului semiocidental și semibalcanic. Pirgu are o aventură nocturnă în Moși cu „ o desculță borțoasă în luna a noua”, lăudându-se că ”A fost di granda, era să fete pe mine, pe onoarea mea!”.
Mateiu I. Caragiale prin acest roman deschide căile prozei moderne din secolul următor și rămâne un scriitor aparte în peisajul literaturii noastre.

. Ion Ionescu-Bucovu

Citeste mai mult…

EMINESCU la AGAFTON

EMINESCU ȘI AGAFTONUL

Într-o discuție cu Domnul Dorel Gaftoneanu, un înflăcărat cercetător al lui Eminescu, scriitor, din Botoșani a venit vorba despre numele dumnealui de Gaftoneanu. Nu cumva Gaftoneanu vine de la Agafton? Istoria acelor locuri ne spune că a fost un călugăr, Gafton care ,,au mers în codrul ce este pe locul domnesc al Ocolului Botoșenenilor și au curățat pădurea și și-au făcut mânăstioară cu chilii și s-au pus pomeți pe lângă chilii”(Cartea domnească din 13 oct. 7262(1753) din vremea lui Matei Ghică). La început era cunoscută ca Sihăstria Agafton. Veniamin Costache (1803-1842) a mutat acolo maicile de la Agapia și de la Văratic ,, unde au strălucit prin evlavie fiicele și văduvele boierilor de altădată, precum și acele fiice din popor ce au căutat o viață de liniște și reculegere.” Chiliile s-au înmulțit prin ajutorul boierilor care își aduceu fetele sau văduvele aici și astfel Mânăstirea a luat un mare avânt până în 1966 când comuniștii au transformat-o în cămin de bătrâni cu handicap.

Domnul Dorel Gaftoneanu m-a informat că există multe familii Gaftoneanu și, nu ne îndoim, că sunt urmașii călugărului Gafton, rude sau prieteni care și-au însușit numele. La începuturi s-a spus ,,o chilie a Gaftonului”, cu articolul invariabil moldovenesc a (a,al, ai, ale), de aici și A+gafton, sau sihăstrie a Gaftonului.
Deabia prin 1996 s-a revenit la vechile chilii și la mânăstire ca schit de maici.
Din familia Iuraşcu se trag Olimbiada, Fevronia şi Sofia, pe care le menţionează ,,Condica Mănăstirii Agafton din 1872“, arată istoricul Ionel Bejenaru în lucrarea „Trei mătuşi Iuraşcu ale lui Mihai Eminescu, în condica Mănăstirii Agafton din 1872“ .
Fevronia Iurașcu ( 1812-1895) s-a călugărit în 1828, Sofia Iurașcu ( 1823-1897) a urmat-o în 1840 împreună cu sora ei Olimpiada Iurașcu (1827-1902), care a devenit și Stareța mânăstirii. Fevronia și Sofia au mai adus și o nepoată, Safta Velisarie, care s-a călugărit sub numele de Xenia.
Cum erau descrise mătuşile lui Eminescu ? Istoricul botoşănean face o descriere a celor trei mătuşi, aşa cum este făcută în documentul menţionat: „Pe Olimbiada Iuraşcu o întâlnim menţionată în Condică astfel: fără îndatorire; născută la Dumbrăveni, judeţul Botoşani; 45 de ani; călugăriţă la Mănăstirea Agafton-Botoşani, în anul 1840; cu părul capului sur, cu ochi căprui, cu nasul mijlociu, cu nasul şi gura mari, cu faţa smeadă, având un semn de fript la piciorul drept; pe Fevronia Iuraşcu, ,,Iurăscioaia cea nebună”, o femeie cam ciudată, o întâlnim menţionată în condică astfel: fără îndatorire; născută la Corni - judeţul Botoşani; 60 de ani; călugărită la Agafton-Botoşani, în 1828; cu părul alb, cu ochi căprui, cu nasul mijlociu, cu gura mare, cu faţa albineaţă, fără a avea un semn deosebit; pe Sofia Iuraşcu: fără îndatorire, născută în Ruşii Balş-Bucovina Mare; 49 de ani; călugărită la Agafton-Botoşani, în 1840; cu părul alb, cu ochi căprui, cu nasul gros, cu gura mare, cu faţa smeadă şi cu negel pe obrazul drept“. 
Mama lui Eminescu, Raluca Jurașcu, provenea dintr-o familie profund religioasă, cu nouă copii, dintre care cinci s-au călugărit: trei fete la Mănăstirea Agafton, monahiile Fevronia, Sofia și Olimpiada. Ultima dintre ele a fost vreme de cinci ani stareță la această mănăstire. Doi frați de-ai Ralucăi au devenit călugări: monahul Calinic și arhimandritul Ioachim Jurașcu (în unele adnotări apare cu numele de Iachint sau Jachift). Cei doi călugări erau cam ciudați, după cum îi descrie Matei, fratele lui Eminescu. Unchiul Iachift se dădea libațiilor, consumând vinațul podgoriei pe care o stăpânea în preajma mânăstirii Socola. Iubea vânătoarea cu prepelicari, fuma mult, se purta mai mult civil, vorbea franțuzește și nemțește. Surorile lui îl dezaprobau pentru că se depărtase de biserică. Calinic, al doilea frate, bea peste măsură în chilia lui, se refugiase în misoginism și-și lăsase barba neîngrijită, era cam arțăgos din fire și existența lui se pierde în banal. Despre viața celor doi călugări din familia Jurașcu nu se știe mai nimic. Monahul Calinic și Arhimandritul Ioachim / Iachint / Jachift Jurașcu probabil că au viețuit la una din mănăstirile de călugări din Moldova, cel din urmă fiind stareț. Ar fi interesant de știut unde s-au nevoit și unde sunt înmormântați. Se spune că Eminescu, la vârsta copilăriei, îi iubea mult, mergea cu ei la vânătoare prin codrii Botoșanilor, dar a învățat de la ei și să bea sau să fumeze.
La rândul lui și Gheorghe Eminovici și Raluca, tatăl și mama lui Eminescu, având experența surorilor, au adus cele două fiice, pe Aglaia și Henrieta, la mânăstire. Aglaia era o fire mai libertină, ea o însoțea mai mult pe Henrieta care era oloagă și nu se putea descurca singură. Venind într-o vizită prin mânăstire profesorul de psihologie Drogli, a cunoscut-o pe Aglaia, i-a plăcut, și a fost cerută de nevastă, având pretenție la o zestre care l-a destabilizat pe Gheorghe Eminovici, de 2000 de lei austrieci, fiind nevoit până la urmă să vândă Ipoteștii, pentru a-i plăti zestrea.
Pe atunci familiile numeroase, care aveau mai ales fete, și nu puteau să le facă zestre, le dădea la călugărie. Iurașcu avea nouă copii, dintre care patru fete și cinci băiețí. Pe Raluca a cerut-o de nevastă Gheorghe Eminovici, încreopindu-i o zestre care aproape l-a ruinat.
Sunt însemnări multe despre clipele petrecute de Eminescu la Agafton. Meditație, rugăciuni, participare la pravila călugărească; toate și-au pus amprenta asupra formării spirituale a viitorului poet. Se pare că una din mătușile sale, maica Fevronia, s-a atașat mai mult de nepot, participând chiar și la botezul acestuia. Bunicul din partea mamei, Iorgu Jurașcu, a construit la Agafton două case pentru progeniturile sale călugărite. O altă soră de-a Ralucăi, căsătorită, se pare că a purtat același dor neostoit după viața monahală, de vreme ce una din fiicele ei a fost îndemnată să ia drumul mănăstirii la o vârstă fragedă. Aceasta a fost crescută de măicuțele rude din obștea Agaftonului, devenind o călugăriță plină de râvnă, primind îngerescul chip cu numele de Xenia. Monahia Xenia Velisarie și mătușile ei, schimonahiile Fevronia, Safta și Olimpiada au fost trecute în Patericul românesc datorită vieții lor curate și râvnei pentru credință. Despre viața celor doi călugări din familia Jurașcu nu se știe mai nimic. Monahul Calinic și Arhimandritul Ioachim / Iachint / Jachift Jurașcu probabil că au viețuit la una din mănăstirile de călugări din Moldova, cel din urmă fiind stareț. Ar fi interesant de știut unde s-au nevoit și unde sunt înmormântați.

Deși nu există mărturii scrise, tradiția Mănăstirii Agafton păstrează câteva crâmpeie din copilăria lui Eminescu în perioada când își petrecea vacanțele aici. Mihăiță - căci acesta era numele de alint pentru mătușile sale - era întâmpinat întotdeauna cu căldură și afecțiune, se strecura frecvent prin livadă către pădurea Baisa din împrejurimi (codrii de aramă de mai târziu), unde pleca cu o traistă cu ceva merinde pregătite de măicuțe și invariabil cu vreo carte din care citea la umbra codrului. „Era credincios Mihăiță și cu dragoste de cele sfinte. Nu-i plăcea să se joace cu alți copii și nici nu râdea. Singuratic și tăcut, cu părul mereu ciufulit și hainele cam șifonate, poetul se cufunda în codrul arămiu al toamnei discutând cu Dumnezeu și cu vietățile pădurii”, își amintesc viețuitoarele mănăstirii.
Împreună cu mătușile sale stătea la pravilă nemișcat și nu scotea o vorbă zile întregi. „M-am străduit, dar nu l-am înțeles. Sufletul lui avea un lacăt prea mare pentru mine”, spunea mătușa sa, maica Olimpiada (viitoarea stareță a mănăstirii), își amintește maica Adriana de la stareța ei Agafia Moise, care l-a văzut și cunoscut pe Eminescu. În chilia ei mai supraviețuiește o fotografie a lui Eminescu cu maica Olimpiada ( vezi Sorin Preda, „Mănăstirea copilăriei lui Eminescu”, în Formula AS din 8 iulie 2016).
De la aser¬țiunea că „și istoria lumii cugetă - deși încet, însă sigur și just, istoria lumii e desfășurarea cugetării lui Dumnezeu. Nu se mișcă un fir de păr din capul nostru fără știrea lui Dumnezeu” („Scrisoare dlui Dumitru Brătianu”, în Românul, 15 august 1871), până la afirmații că „fără eu nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e un cântec. Ochiul e lumina, auzul e cântecul, eu e Dumnezeu, națiunea mea e lumea” (Mihai Eminescu - Cugetări, Editura Vos, 1997), Eminescu dovedește că stăpânește dogma creștină în esența ei, cum altfel decât trăind în spiritul ei.
În 1878 publică într-un articol - prilejuit de solicitarea starețului Chiriac (păstorul mănăstirii atonite Cutlumuș) pentru ajutor în cărți și bunuri - detalii privind viața monahală, cu acuratețea celui care ar fi viețuit într-o mănăstire. Mai mult, face un adevărat istoric al relației româno-atonite, unde unul din 10 că¬lugări la vremea aceea era român - aproximativ 1.000 din cei 10.000 de viețuitori (Mihai Eminescu, ¬Timpul, 10 august 1878).
Scârbit de viață, Eminescu îi scrie colegului său, Zamfir C. Arbore de la Românul de a merge împreună „la mănăstire, în chiliile solitare, să scriem letopisețe în care să înșirăm tot ce îndură nenorocitul neam românesc pentru ca să se știe cât amar a suferit românul, cât a trăit pe acest pământ” (Stelian Gomboș, „Mihai Eminescu în viziunea Bisericii”)
Va repeta aceeași dorință și în 1884, etichetată de data aceasta ca o glumă de către prieteni și chiar ca un semn de alienație de către Titu Maiorescu.
În toamna anului 1887, internat fiind la Mănăstirea Neamț, pri¬mește - la cererea sa - Sfânta Taină a Împărtășaniei de la preotul locului. Cu această ocazie, cere: „Să mă îngropați la țărmurile mării și să fie într-o mănăstire de maici și să ascult în fiecare seară ca la Agafton cum cântau Lumină lină” (Paul Miron citat de Nicolae Georgescu). Iată un răspuns elocvent la faptul că viața monahală îi era foarte bine cunoscută poetului încă din perioada copilăriei, amintirile ei urmărindu-l toată viața.
Relațiile poetului cu cele trei mătuși călugărițe și îndeosebi preocuparea maicii Fevronia, cu ajutorul căreia pătrunde tainele canoanelor religioase, îl ajută hotărâtor în familiarizarea sa cu rânduielile bisericești în lungile vacanțe pe care le petrece aici, cu sau fără mama sa. A afirma că viitorul poet și-a însușit chirilica din rarele lecturi jurnalistice pe care le făcea tatăl său ținându-l în brațe este o exagerare fără acoperire (Petru Rezuș „O copilărie nepereche”, pag. 11). Este mai degrabă de presupus că timpul petrecut la Agafton a însemnat, pe lângă trăirile poetice, o intensă muncă de prospectare a acelor lucruri care-l interesau în mod deosebit, așa cum de fapt va face în toată perioada devenirii sale. Aici mă¬tușile sale îl așteptau cu drag pe Mihăiță al lor, care nu le ieșea din vorbă, participa la ritualurile vieții monahale, întipărindu-i-se în suflet și în inimă „lumina lină” cântată la Vecernie de corul măicuțelor, admirabil reprodusă mai târziu în poezia citată mai sus.
De aici și respectul pentru spiritualitatea și credința strămo¬șească pe care poetul îl va arăta în scrierile sale ori de câte ori va fi cazul. De aici și probabilitatea ca perioada 1863-1864, atât de tulbure în biografia poetului, să aparțină de fapt epocii Agafton. 
Atmosfera religioasă a copilăriei în care el pătrunde taina scrierilor vechi își va găsi împlinirea mai târziu în activitatea sa de bibliotecar, când nu numai că se adâncește în studiul acestora, dar face eforturi deosebite de a îmbogăți fondul bibliotecii cu carte veche. Mai mult, din această prețuire opera sa ajunge să fie străbătută de un adevărat fior religios ca dovadă a atașa¬mentului, respectului și admirației pentru instituția Bisericii atât de strâns legată de istoria acestui popor și dăinuirea lui. 
Revenind la vizitele junelui Eminescu la Agafton, Gala Galaction a surprins meșteșugit importanța acestei așezări monastice în devenirea spirituală a lui Eminescu: „…Eminescu, copil de patru, de zece, de paisprezece ani… a venit, de nenumărate ori, întâi cu părinţii şi, apoi, singur sau întovărăşit de fraţi şi de prieteni, ca să vadă pe Maica Fevronia şi să cerceteze mănăstirea din codri. Eminescu a coborât din Botoşani pe aceste cărări care descurcă poienile înflorite, vâlcelele mascate cu trandafiri sălbatici şi umbra stejarilor bătrâni şi s-a urcat la schitul cenuşiu şi plin de pace. La Mănăstirea Agafton a cunoscut Eminescu întâia oară cenobitismul creştin-ortodox şi pravilele lui şi toată trista lui Frumuseţe”.
. Într-un articol excepțional, intitulat Sacrificiul eminescian: călugărirea, moartea şi mântuirea lui Eminescu, aflăm că poetul îi spunea unui amic de-al său prin 1882: „..știi ce, dragul meu, hai să demisionăm, tu de la Românul, eu de la Timpul, şi hai să ne călugărim, căci nu suntem făcuţi să trăim între lupi. La mănăstire, în chiliile solitare, să scriem letopiseţe în cari să înşirăm tot ce îndură nenorocitul neam românesc, pentru ca să se ştie cât amar a suferit românul cât a trăit pe acest pământ”.Fotografia postată de Ion Ionescu-bucovu.

Citeste mai mult…

ce braț suav...

ce braț suav…

 

 

Ce braț suav ai când dormi

Cu ochii închiși, enormi,

Acum vin zeii la tine

Să-ți sărute glesnele feline,

Te privesc prin gena ochiului strâmb,

Ești regina din Taaba,

Ce visează otrava

Ce se dizolvă în tine încet

Dansând în ritmuri de menuet,

Vine și pierderea, durerea, plecarea,

Se-ntunecă zarea

 Ce-mi va devora somnul

Și vom pleca pe scări de mătase la Domnul.

 

duminică, 1 iulie 2018

Citeste mai mult…

seară

seară

Iar e lună plină și cerul senin
Mii de amintiri din trecut îmi vin,
Astăzi vara asta iarși e în toi,
Fosfor licuricii luminând vioi.

Luna e rotundă, cerul foarte clar,
Chipuri de icoane din trecut mi-apar,
Selenare semne, timp ameţitor,
Ies strigoii singuri din culcușul lor.

Noaptea asta sfântă este numai vis
Parc-aş fi intrat chiar în paradis,
Cerul tot e var, e făcut din cretă,
Într-un cuib de nor doarme o egretă.

Bate doar zefirul peste munți și văi,
Rătăcit prin stele caut ochii tăi,
Se-aud departe cântece de lied,
Umbra ta apare dintr-un negru zid.

Culori ce se mișcă tainic în ogive,
Proiectate parcă dintr-un vechi Ninive,
Ape diafane și cu muzici albe,
În baroc de vise și-n lumini de salbe.

Citeste mai mult…

Violeta Petre despre VIAȚA LUI EMINESCU -ÎNTRE ADEVĂR ȘI MISTIFICARE:

Studiul şi munca de cercetare a scriitorului Ion Ionescu Bucovu, despre viaţa şi opera lui M. Eminescu, fac din autor unul din eminescologii de vârf ai literaturii contemporane româneşti.
Cu pasiune, răbdare, responsabilitate, dragoste de adevăr a studiat ani la rând, documente despre marele poet român, Luceafărul poeziei româneşti.
Volumul pe care îl lansează astăzi este o lucrare amplă, complexă, un documentar preţios despre omul şi poetul M. Eminescu.
Am citit-o în manuscris cu dorinţa de adevăr şi nu mi-a fost greu să parcurg paginile, deşi este o lucrare de cecetare bazată pe documentare asiduă şi responsabilă. Nu mi-a fost greu, pentru că, deşi biografică, lucrarea este presărată cu momente inedite din viaţa poetului.
Volumul debutează cu arborele genealogic al poetului şi continuă cu copilăria, adolescenţa, studiile la Universitatea din Viena şi Berlin, povestea de dragoste dintre Eminescu şi Veronica Micle, întoarcerea în ţară, activitatea teatrală, jurnalistică, politică şi bineînţeles, boala şi moartea poetului.
Interesante sunt capitolele ce urmează cu marii scriitori care i-au marcat destinul literar: Ion Creangă, Caragiale, Macedonski, prietenia cu Carmen Silva şi iubirile ce au urmat după idila cu Veronica Micle.
Nu se putea ca într-o astfel de radiografie a vieţii poetului, să nu se insiste pe boala şi moartea poetului, (care constiutie un capitol pe care autorul îl reia), tocmai pentru ambiguitatea şi misterul care planează asupra acestui subiect..
Urmează date despre înmormântarea lui M. Eminescu, un capitol care elucidează enigma paternităţii poetului, dacă a avut sau nu copii, apoi Note şi Comentarii despre metamorfozele ''Luceafărului'' eminescian, lucrarea de căpătâi a poetului, Fotografiile lui Eminescu, Farmecul poeziei eminesciene.
Cartea se încheie cu un capitol despre M. EMINESCU în viziunea scriitorilor şi a crticilor literari.
Se poate să fi sărit peste câteva capitole; tocmai de aceea, vă invit să citiţi ''Viaţa lui Eminescu între adevăr şi ficţiune''. Este o lucrare care merită să stea la loc de cinste în biblioteca fiecăruia din noi!
CITIŢI-O ŞI VEŢI FI MAI BOGAŢI CU CEL PUŢIN, ÎNCĂ UN ADEVĂR!
Cu stimă, respect şi preţuire, pentru scriitorul Ion Ionescu Bucovu şi cu nemărginită dragoste pentru Omul Ion Ionescu Bucovu!
Violetta Petre

Fotografia postată de Ion Ionescu-bucovu.

Citeste mai mult…

EMINESCU

Eminescu

 

în ianuarie

noi îl naştem mereu,

pe EMINESCU

și în iunie îl deschidem mormântul

pentru a-l eterniza,

el e pruncul nostru

care s-a născut

pe altarul limbii române,

Eminescu e lacrima

 neputinţei noastre,

e durerea ancestrală

a unui popor robit,

e tot ce-a avut mai nobil în el:

 doina şi dorul,

doina Carpaţilor

 cântată de ciobanii

ce-şi plimbau mioarele

 de la iernatic la văratic

într-o transhumanţă

 continuă

 pe meleaguri  blagiene,

adică vale –deal şi deal-vale,

e dorul, acel sentiment

 unic al unui popor

care a avut vocaţia de a privi

 mereu spre infinit.

Eminescu s-a războit

 cu neputinţa noastră,

cu relele ce cuprinseseră ţara,

el a fost magul cristic al cifrei 33

 care s-a sacrificat

 pe altarul unui popor în suferinţă,

a fost Orfeul

dragostei neîmplinite

care şi-a cântat iubita

în litanii safice ca o pasăre-liră,

e mitul înrădăcinat adânc

 în conştiinţa noastră,

românul absolut,

 poetul blestemat,

făuritorul de limbă

 curat românească;

din cuvânt el a făcut

 cântec şi spadă

şi a trezit domnitorii noştri

 din mormânt

dându-le o nouă viaţă,

 pe Ştefan, măria-sa,

sărutându-i

mormântul la Putna,

pe Muşatini, pe Dragoş,

 descălecătorul,

a cântat Dacia lui sfântă

 cu Decebal şi Brigbelu;

miracolul eminescian

va urmări poporul român

cât timp va exista pe pământ…

 

marţi, 8 decembrie 2015

 

 

 

 

după Eminescu…

 

după Eminescu

noi nu putem

 să mai scriem poezii,

mâzgălim foile

 cu nimicurile noastre

 sentimentale;

inima lui rămâne

o rană deschisă

 presărată

 peste durerile noastre,

oricât am încerca

 să-l uităm,

el ne urmăreşte

cu umbra lui

paşii noştri,

prin ochii lui se nasc,

cresc şi trăiesc

arbori de lumină,

codri de aur

şi păduri de argint,

el încă mai aude

sunetele buciumul

seara pe deal

şi plopii foşnind…

după Eminescu

noi trebuie să tăcem

şi să-i ascultăm

cântecul  lui

dureros de dulce…

 

Citeste mai mult…

Imagini pentru imagini cu caragiale

 

Ultimele zile de viață ale lui Ion Luca Caragiale

Înainte cu o zi de a -și da obștescul sfârșit, seara, Caragiale a avut o lungă conversație cu fiul său, Ion Luca, despre Shakespeare cu referire la Macbeth. Divinul Brit era pentru el o adevărată revelație, impresionat cum dintr-un fiu de negustor, trecând prin mai multe avataruri ale vieții, de la calfă de măcelar până la gloria de mare dramaturg, a ajuns să cucerească întreg mapamondul cu piesele lui. I-a vorbit despre Macbeth și despre Branco, cei doi generali ai Scoției, care se întorc victorioși dintr-o bătălie câștigată pentru regele lor, Duncan. Din dorința nemăsurată a ledyei Macbeth de a-și vedea soțul rege, pune la cale uciderea lui Duncan. El îi va ucide pe toți care-i vor sta împotrivă, dar crimele lui vor revolta toată țara. Între timp ledy se sinucide, roasă de remușcări, după care este ucis și el într-o aprigă luptă. Concluzia lui Caragiale era că odată intrat în jocul crimei, nu te mai poți opri, o crimă duce la altă crimă, dar și că orice criminal va fi pedepsit. Lui Caragiale îi plăcea adâncimea analizei psihologice care a făcut din această dramă una dintre cele mai puternice drame în care tragicul se îmbină cu grotescul.
Fiul său, Mateiu ajunsese la vârsta când trebuia să termine Facultatea de Drept și să-și clarifice statutul de intelectual. Merseseră împreună la Iași iar Mateiu era purtătorul unui caiet de poezii care voia să-l prezinte Vieții Românești și Opiniei. Planul lui Caragiale era ca Mateiu să se stabilească la Iași pentru a-și lua licența în drept. Caragiale părea ,, ostenit, dar râdea� Unul din prieteni doctor, îi luă pulsul. ,,E frecvent al dracului!�, zisese Caragiale, după care pe un ton vehement:,, Ce, mă, să mor de inimă?�Avea întradevăr pulsul foarte accelerat. Era un semnal ca un dangăt de clopot care anunța marea tragedie. De la Iași, Caragiale a dat pe la Roman pentru a-și vizita prietenii. Apoi s-a grăbit să plece acasă în Germania, unde se mutase, autoexilându-se. Invitat de Zarifopol la restaurantul Sachseinhof pentru a lua masa, veniseră cei doi cu soțiile plus Cella Delavrancea.
În seara de 8 spre 9 iunie în familie era liniște și voie bună. Cella exersa la pian, doamna Alexandrina pregătea menajul iar fiul cu tatăl se retrăseseră în aprinse discuții referitoare la Sakespeare. După discuții, Caragiale, obosit, ceru să se retragă în camera lui de lucru și să nu fie deranjat, voia să aibă liniște și singurătate. Parcă prietenii și familia deveniseră de prisos. Caragiale nu a mai fost deranjat până a doua zi, când Luki, mergând să-l cheme la dejun, îl găsi mort, căzut din pat, cu gura deschisă și cu privirea fixă. Noaptea auziseră accese de tuse.
Seara vestea tragică se răspândi și în țară. A fost informat mai întâi Palatul, apoi consternare generală. Țara intră în lungi zile de doliu. De la ,,amicii� anonimi și până la Carmen Sylva, lumea românească intelectuală deplângea pe dispărut. Văduvei i se trimiseră 2000 de lei pentru cheltuieli de urgență, apoi începură să curgă sumele de ajutor. Cineva făcuse și o glumă pe aceată temă:
Mult sărmane Caragiale,
Curg la sume de parale!
O, guvernu-ți este foarte
Bun și darnic�după moarte
,,Din autopsia sumară ce i s-a făcut, s-a constatat că suferea de o artero-scleroză și de un defect al inimii. Medicii au rămas uimiți de frumusețea structurii creierului. Corpul a fost îmbălsămat și expus în capela primului cimitir protestant din Schoneberg. Pe 27 iunie, la orele 4 după amiază, rămășițele defunctului au fost coborâte în cripta capelei zisului cimitir, în prezența fiului său cel mare, Matei Ion Caragiale și a d-lor Vlahuță, Delavrancea, Dobrogeanu-Gherea, cu doamna, D. Gusti-Iași, Cerna și Ivașcu�
,,Pe săracu nenea Iancu l-am așezat ieri într-un cavou, de unde tocmai la toamnă va fi transportat în țară�,scria Panait Cerna lui Romulus Cîndea. Și cu aducerea în țară a rămășițelor pământești ale lui Caragiale a fost o întreagă poveste hazlie. De la Berlin, printr-o eroare de calcul, cosciugul expediat, ,, într-un vagon roșu, de marfă, fără scrisoare de trăsură,� intră într-un joc grotesc, ca într-o schiță a lui MarkTwain, fiind rătăcit pe liniile moarte din diferite gări. La București, sosirea coșciugului era așteptată pe 19 noiembrie de Emil Gârleanu, Ion Brezeanu, pictorul Satmary, Garabet Ibrăileanu și câțiva ziarișri. A fost depus la Biserica Sf. Gheorghe, de unde plecase și Eminescu pe drumul de veci. Cuvântările de înmormântare au fost ținute de Take Ionescu, urmată de Delavrancea, Sadoveanu, Mihail Dragomirescu și I. Procopiu.
Cortegiul a străbătut stada Colței, Bulevardul Carol, strada Academiei Regale,Calea Victoriei, stada Carol, Calea Rahovei, și strada 11 Iunie. Timpul a fost urât, un cer plumburiu și ploios, plângându-l parcă pe marele dramaturg care dispărea din acestă lume.

Citeste mai mult…

Fântână

fântână

 

uită-mă fântână,

tu, cuibar de apă,

uită-mă în unda

care mă adapă.

 

uită-mă pe vizduri,

uită-mă pe deal,

uită-mă-ntre ziduri,

lasă-mă pe mal.

 

uită-mă fântână

ca să mai visez,

să dorm într-o rână,

și să mai cutez.

 

uită-mă la pomul

teiului în floare,

să mă odihnesc

vara pe răcoare.

 

apa ta cea rece,

cearcănul de vânt,

cumpăna cea dragă

îmi cad în cuvânt.

 

cerurile toate

au căzut în tine

luna îți străbate

ape cristaline.

 

stelele se-adună

în buchet de flori,

și-n adânc de ape

mie-mi dau fiori.

 

cine mă adapă

între lungi tăceri,

cu vrăjita apă,

între azi și ieri?

 

ți-am rămas dator,

și mă simt umil,

astăzi am crescut,

nu mai sunt copil.

 

ai rămas în vale

cu cumpăna-n vânt,

nu-mi mai ieși în cale

ca să te mai cânt.

 

Citeste mai mult…

fals cadril

fals cadril

 

s-a vărsat luna-n izvoare

într-o zi de mai întâi,

plouau stelele-n răcoare

la mine la căpătâi.

 

unde nimeni nu ne vede,

ne tăvăleam ca nebunii,

cuib de dor pe fânul verde,

sub cupola alb-a lunii.

 

și în poala dulce-a serii,

făr’ ca nimeni să ne știe

noi gustam dulceața mierii

în acestă feerie.

 

ochiul tău cel princiar

un izvor de dulci povești,

soare vesel pe altar,

mândro, dragă, unde ești?

 

unde-s ochii tăi flămânzi,

ce visau doar păsări albe,

unde-s sânii tăi rotunzi,

cei împodobiți cu salbe?

 

dans în doi, mințit alene,

peste cântec de clavir,

clipe dragi, trecurăți iute

sub al nopții coviltir.

 

peste timpul smuls din noi

ascultând un cinic tril,

într-o noapte amândoi

am jucat un fals cadril.

 

Citeste mai mult…
-->