Pe 11 iulie 2010, incepind cu ora 21:30, ora Romaniei, un grandios spectacol va face inconjurul globului. Este probabil cel mai mare spectacol ca audienta dupa Olimpiada de vara si dupa SuperBowl: Eclipsa Totala de Soare din Sudul Pacificului. Este, de fapt, cel mai frumos show pe care natura il produce pe Terra, dar si unul din spectacolele de senzatie din Sistemul nostru Solar, cu alte cuvinte un eveniment planetar!
Acoperind total Soarele, Luna lasa pe Pamant o umbra lata de numai 270 de kilometri. Daca te afli exact in umbra lunii poti observa totalitatea. Daca te afli la numai cativa kilometri distanta de umbra, Soarele se lasa observat numai prin filtre speciale sau ochelari de "eclipsa" dezvaluindu-ne discul "muscat" de Luna. Umbra isi incepe drumul pe suprafata Terrei in sud-vestul Oceanului Pacific, de langa insulele Cook. Cu o viteza fantastica, de circa 2000 km/h, umbra se deplaseaza la est, pe suprafata Pacificului, intalnind in cale, pe rand, insulele Tuamotu din Polinezia Franceza, Insula Pastelui si dispare odata cu apusul Soarelui in sudul Argentinei, la est de orasul Calafate.
Eclipsa nu este vizibila de pe teritoriul Romaniei sau din Europa.Astfel, in insulele Cook exista 60-65% sanse sa fie innorat, la fel si in Insula Pastelui. In sudul Argentinei, sansele ca cerul sa fie senin sint de numai 10%, in mijlocul lui iulie. Linga Tahiti, pe atolul Hao, luna iulie este, dupa statistici, o luna cu precipitatii reduse si cu sanse de 40-45% ca cerul sa fie acoperit de nori. Asadar, cele mai bune sanse pentru observarea eclipsei sunt in aceasta zona.
Acum, cateva cuvinte despre eclipsa. O eclipsa totala de Soare se produce atunci cand Luna se afla intre Pamant si Soare, pe fix aceeasi linie cu acestea. Ca nicaieri in sistemul solar, avem de-a face cu o coincidenta stranie. Luna e de 400 de ori mai mica decat astrul zilei si in acelasi timp de 400 de ori mai apropiata de noi decat acesta din urma. Cu alte cuvinte, in timpul eclipsei Luna acopera perfect discul solar, lasand sa se vada ceea ce se intampla la marginea Soarelui: protuberante - explozii violente de plasma ce se ridica la zeci de mii de kilometri inaltime dar si coroana solara - stratul exterior si cel mai rarefiat al atmosferei solare, care ia, in functie de activitatea Soarelui din perioada respectiva, diferite forme, mai mult sau mai putin spectaculoase. Ma astept ca de data asta, coroana sa nu mai fie atat de alungita, sa aiba o forma ovala, si sa se intinda la peste 3-4 raze solare de centrul discului.
Comentarii