Jocuri de cuvinte - găină
Geografie lingvistică
Partea întâi este la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-gaina
Găina în onomastică
Moto: „Nu ştiţi să rămâneţi senini/ Când ironia mea vă muşcă;/ Eu nu-s cocoş pentru găini/ Plouate, - sunt cocoş de puşcă!” (Răspuns în ultima şezătoare la Timişoara, unor tineri scriitori care se decretaseră ei singuri cocoşi, de Cincinat Pavelescu)
Există numele de familie Găină în România și în alte teritorii locuite de români. Carmen Găină, geofizician, a ajuns director al centrului de evoluție și dinamica terestră de la Universitatea din Oslo ( Norvegia). Este liderul echipei de la Centrul de Geodinamică al Norwegian Geological Survey. Este membru al Academiei norvegiene de Științe și Litere.
Fiindcă dădurăm gratis un sistem de rachete Patriot lui Zelenski, unii ne amintim de teologul român Vasile Găină (1868, Măzănăești – 1907, Cernăuți). În anul 1907 a fost ales rector al Universității din Cernăuți, însă a decedat în același an. I-o fi ridicat Zelenski vreo statuie în Cernăuți?
Legat de Cernăuți, nu e rău să știți că în 1907 Iosif Vissarionovici Stalin avea doar 29 de ani, Adolf Hitler 18 ani, Ulrich Friedrich-Wilhelm Joachim von Ribbentrop 15 ani, iar șogorul lor Viaceslav Molotov 17 ani. Și cam știți ce făcură ei la 23 august 1939, de care Zelenski și Putin nu zic nimic.
Alde Găină vă salută!
De Mihai Găinușă, unul din cârcotașii de la Prima TV, nu zic nimic, că a locuit la scara 2 a blocului nostru. Tatăl, ofițer, s-a mutat la țară, deveni primar PSD. Micul cârcotaș critica pesedeul, l-a lămurit pe fostul politruc să renunțe la primărie, circ în toată regula. Nu prea i-a plăcut cartea cârcotașului, dar a devenit student pe la 52 de ani la masteratul de scenaristică la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Certat cu „șoferul” Huidu după 14 ani de activitate, Mihai Găinușă este realizatorul emisiunii pamflet „Râsu-plânsu”, de la Canal 33.
Nu cred că e rudă cu Alexandrina Găinușe (1932-2012), care a fost demnitar comunist român, membru al CPEX al PCR și viceprim-ministru. A fost responsabilă cu sistemul de sănătate, unde a fost considerată „politruc". Știți, aveți, ați avut, ați citit sau ați auzit că există și numele de familie Cocoș. Eu am avut un coleg conferențiar universitar pentru disciplina cartografie la Facultatea de Geografie a Universității din București, unde lucrează și acum.
Există și denumirea astronomică populară Cloșca-cu-Pui, a unei constelații din emisfera boreală, Pleiadele, numită și Găinușa sau Păstorul-cu-Oile. Amintim și de Tezaurul de la Pietroasa, format din mai multe obiecte din aur, descoperit în anul 1837, în localitatea Pietroasele, Buzău , pe Dealurile Istriței. Tezaurul de la Pietroasa este numit de români și Cloșca cu puii de aur.
Alde Cocoș vă salută!
Din englezescul cock, „cocoș”, a apărut și numele Cock, fiind prezent în Anglia. În Țările de Jos și în nordul Germaniei, ajungând chiar și în SUA (vezi Hanks, Patrick, editor, 2003, „Cock”, in Dictionary of American Family Names, volume 1, New York City: Oxford University Press, →ISBN, page 349). Clic pe numărul paginii.
Și englezescul rooster, „cocoș”, a devenit numele Rooster, fiind cel de al zecelea an din ciclul de 12 ani al animalelor care apar în zodiacul chinezesc legat de calendarul chinez.
Din franțuzescul poule, „găină”, a derivat Belle Poule, numele a patru fregate de război franceze între 1765 și 2021, prima fiind o fregată din clasa Dédaigneuse, proiectată de Léon-Michel Guignace. Este celebră pentru duelul cu fregata britanică HMS Arethusa din 17 iunie 1778, prin care a început implicarea Franței în Războiul de Independență al SUA.
Reamintim că nemții au Henne și Hahn, „găina femelă”, dar și Huhn și Haushuhn. Pluralul Hühner al lui Huhn poate include și cocoșii (Huhn, „cocoș”). De exemplu, Hahn a devenit și nume de familie, „transferat”, poate de la o poreclă (cei studioși pot consulta: „Hahn” în Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache, „Hahn” în Duden online și Hahn în Wikipedia în germană).
Numele de familie Hahn, de origine germană (și Hähn), este derivat din medievalul germanic hane, „cocoș’, de unde a devenit poreclă pentru un om vanitos sau certăreț. În unele cazuri, este posibil să fi fost un nume topografic sau de locuit care se referă la o casă care poartă semnul unui cocoș. Acest nume de familie există și în Danemarca și în Suedia (vezi și Haehn). De la nemți l-au luat și evreii așchenazi. Chinezii au Han (韩), chiar și coreeni (vezi Dictionary of American Family Names, 2nd edition, © Oxford University Press, 2022).
Rușii folosesc kuritsa (kurița) – курица și petuh – петух. Și cuvintele lor au devenit nume de famile.
Anna și Olga Găină (Курица), Alla și Natalia Cocoș (Петух) vă salută!
Găina a devenit și toponim (nume de loc). Știți toți de Muntele Găina, o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Aici are loc celebrul Târg de fete de pe Muntele Găina, în apropierea comunei Avram Iacu. Moții îl numesc și Muntele Dragostei. După îngrămădeala din decembrie, mulți politicieni se înghesuie să cuvânteze pe acolo.
Și nemții au Henneberg(Muntelesau Dealul Găina). Cetatea Henneberg este situată la est de comunaHennebergdin Thüringen, Germania.Construită înainte de 1096, ruina cetății se află pe un deal între albiile râurilor Werra și Main.
Din franțuzescul poule, „găină”, numele Poule a devenit toponim (nume de loc), aici oiconim (nume de localitate), respectiv vechiul nume, Poule, al actualei comune franceze Poule-les-Écharmeaux, din departamentul Rhône.
Există și un trib Tawïq – Тауыҡ (Tribul găinii - Йорт тауығы) la bașchiriși o localitate în Bielorusia, Kuranjó – Куранё. Un râu din Republica Sakhasau Iakuția, Rusia, se numește Kuranakh-Yuryakh (în rusă Куранах-Юрях sau Кураанах-Юрэх; în iakută: Кураанах Үрэх, Kuraanax Ürex).
Din englezescul chicken a apărut numele Chicken, devenind și toponim, aici oiconim, numele unei localități din Alaska, SUA.
Iubitori sau nu de găini, de ciorbă de găină, de pui de găină fript, la tavă, pe grătar sau „pe sticlă”, de aripioare de pui cu orez, de ficăței de pui, de ce mai doriți, ca alimente (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-aliment-1), să fiți iubiți, că trebuiți, cuiva, cumva, cândva, undeva sau oriunde! Poftă bună!
Eseul întreg în format pdf este la: Jocuri de cuvinte - găină.pdf
CN
Comentarii