Jocuri de cuvinte - veveriță
Geografie lingvistică
Orașul veverițelor
Moto: „Lampagiu de altădată,/ Vino şi pe strada mea,/ Că săraca-i luminată/ Numai când se-ndură-o stea!” (Citadină, de Otilia Morţun, din De la croşetă... la floretă – epigrame, 1978)
În 1972 am făcut practica de astronomie geodezică pe vârful Giumalău, Muntele Giumalău din Carpații Orientali, în nord-estul țării, cu profesorul Marinescu, colonel. Am locuit la cabana Giumalău (1641 m altitudine). Aspectul general al acestui munte este acela de trunchi de con. Lângă vârful principal, Giumalău, de 1857 m altitudine se află un al doilea vârf, de 1825 m altitudine, particularitate ce a dat Giumalăului şi un al doilea nume, cel de Geamănul.
Din cupola masivă, cu forme greoaie, se desprind radial picioare de munte, mai lungi, ori mai scurte. Această asimetrie vest-est face ca traseele turistice dinspre Obcinile Bucovinei să fie mai lungi, de 6-7 ore, dar mai domoale şi mai uşor de parcurs.
Urcam de la cabană spre vârf, făceam măsurători pe stele, pentru determinarea latitudinii și longitudinii astronomice ale punctului de stație, punct geodezic marcat cu bornă, dar și azimute astronomice către alte puncte marcate luminos. Coboram către dimineață la cabană și dormeam un somn bun de 4-5 ore.
Rețin că într-o duminică ni s-a spus să nu ieșim din camera mare în care locuiam 8 studenți ofițeri și profesorul. Că un activist de partid face un chef la cabană. Am călcat consemnul, activistul m-a văzut, eram căpitan, s-a interesat de noi, la întoarcere m-a chemat la el și m-a întrebat dacă nu beau un pahar de vin. I-am spus în glumă că nu mă lasă profesorul.
A trimis cabanierul după profesor și colegi și abia atunci a început adevăratul chef. Și peste 3 zile am fost controlați de șeful catedrei, colonelul Goga. Aranjasem o vizită la stâna de lângă cabană. Am mâncat o jintiță pe cinste pregătită de cioban și la întrebarea de final asupra plății distracției ciobanul ne-a informat că militarii au liber la de-ale gurii ciobănești!!
Peste două zile au ajuns la cabană turiști care îl cunoșteau pe colonelul Goga și urmau să meargă pe jos spre vârful și cabana Rarău. Împreună cu profesorul Marinescu i-am însoțit pe jos câteva ore spre Rarău, am dormit o noapte la cabană, apoi ne-am întors amândoi pe șosele, cu „ia-mă, nene!”
La terminarea practicii am coborât de la cabana Giumalău spre Dorna-Arini. Acolo, grupa noastră de patru, 3 studenți și profesorul, așteptam pe șoseaua spre Vatra Dornei trecerea unei mașini. Lângă noi erau 3 fete frumoase foc în pantaloni scurți. Trece un ARO, facem semn, oprește la 20 de metri după noi, fetele sprintene fug, apoi se întorc bosumflate, spunându-ne „Mergeți, că a zis să vină ofițerii!” Ne-am dus, era un administrator de mănăstire care ne-a dus până la parcul din Vatra Dornei, în orașul de unde vroia să aprovizioneze mănăstirea. Și nu ne-a primit banii!
Peste ani, în 1986, pe când eram șef al unui laborator de cercetatre științifică, desființându-li-se funcțiile în Academia Militară, colonelul Goga Gheorghe a devenit locțiitorul directorului centrului nostru de cercetare, iar coloneii Marinescu Dionisie (astronom) și Câmpeanu Vasile (cartograf) au devenit cercetători științifici în laboratorul pe care îl conduceam.
Anii trec. Profesor universitar la Universitatea din București, am hotărît ca în anul 2009 să sărbătorim 50 de ani de la absolvirea cursurilor liceului militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc (promoția 1959). Am avut doi prieteni bucovineni, Virgil Griboveanu din Rădăuți și Nistor Buburuzan din Prisaca Dornei, despre care nu știam nimic de 50 de qani. Aveam o carte veche de telefoane fixe Romtelecom.
Am găsit un nume Griboveanu al unei doamne din Rădăuți. Am dat telefon în martie 2009, doamna mi-a răspuns. Era cumnata lui Virgil și mi-a dat numărul de telefon fix al lui din Vatra Dornei. Așa că a venit la întâlnire. Eram amândoi matematicienii clasei, cu medii 10 în toți anii.
A urmat cursurile școlii militare de artilerie antiaeriană și radiolocație din Brașov, cu colegii liceeni Băltărețu Mihai, șeful clasei noastre, Decsei Nicolae și Făiniș Mircea. La absolvirea cursurilor școlii a fost declarat inapt pentru serviciul militar, a urmat cursurile ASE, a lucrat ca finanțist numai în Vatra Dornei.
În primii ani de după întâlnire ne-am întâlnit în București, unde venea la spitalul CFR 2 pentru control. Apoi a decedat. Nu am putut merge la înmormântarea sa, dar au mers nașii noștri, Florentina și colegul nostru general Gheorghe Crețu, care l-au adus cu ei pe ÎPS Teodosie, din 2001 întâistătător al Arhiepiscopiei Tomisului. cu care erau prieteni. Surpriza familiei a fost mare. Am rămas prieteni pe facebook cu fiica sa Dana și cu nepotul.
Pe Nistor l-am găsit în cartea de telefoane a municipiului Suceava. A venit și el la întâlnire, singur. La absolvirea liceului nu i s-a permis accesul într-o școală militară din simplul motiv că tatăl său, șofer, avea un dosar juridic pe rol pentru un accident rutier. A urmat facultatea și fusese directorul unui mare atelier auto din Suceava. Și el a decedat după revedere din cauza unui atac de cord. Am rămas prieteni pe facebook cu soția sa Rodica și cu fiica Lorena. Dumnezeu să-i aibe în pază pe colegii decedați!
Revenim la orașul Vatra Dornei. Aflăm cum s-a construit orașul stațiune, datorită unui bucovinean (https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Deac), Vasile Deac, analfabet, care l-a convins pe împăratul Franz Joseph să construiască un oraș. A plecat singur, călare pe un cal înalt. Aşa spun documentele (vezi și la https://bjmures.ro/wp-content/uploads/2022/01/S00108.pdfdespre Țara fagilor).
În ebruarie 1886 a trecut prin zăpezi munții Dornelor, apoi Ardealul și Apusenii, toată Ungaria și mai departe. Crăcănat în șa, ițarii strânși pe picior abia-i ajungeau până-n scări. Țăran analfabet, se semna cu degetul. Dar figura-i e dârză, decisă să treacă de orice obstacol. Patru zile a făcut până la Viena, peste 800 km.
Azi e ușor de gândit cu aplicația Rome2Rio!
Purta în desagă planurile unei localități pe care o visa să fie de talia marilor staţiuni balneare ale Franței, Germaniei sau Italiei. Mici machete din lemn, cu fiecare clădire-castel în parte. Studii detaliate, realizate vreme de peste 5 ani, de un grup de austrieci, renumiţi în domeniul lor, balneologul Loegel, arhitectul Brang, inginerul Ziffer, chimistul Ludwig şi geologul Stür, directorul Institutului Imperial de Geologie, aduși cu greu de la Viena, spre a cerceta apele vindecătoare ale Dornei. Erau experți iluştri, cărora ţăranul bucovinean le câştigase încrederea cu entuziasmul lui. Îi convinsese că odată ajuns în audienţă la Împărat, îl va face să accepte proiectul cel îndrăzneţ.
Până ca acest Vasile Deac să fie primar, Vatra Dornei era un biet târg uitat pe crestele unor munţi de la marginea împărăţiei. Prin el a devenit un oraş-staţiune celebru în toată Europa. Acest om a fost singurul primar de sat (şi român pe deasupra) care a luat vreodată masa cu Împăratul Franz Joseph. La sfârşitul unei singure conversaţii, Deac l-a convins pe împărat să investească în târgul lui bucovinean, în ciuda refuzurilor autorităţilor, speriate de anvergura proiectului. Toţi i-au fost împotrivă, dar el nu s-a lăsat. În epocă, s-a vorbit că a fost un miracol. Un om. Un singur om a făcut toate astea.
Coborîm în Gara Castel, Vatra Dornei-Băi, exact în centrul cunoscutei staţiuni montane. Acum există trei pârtii. Din gară, sunt doar câţiva paşi până la marele Pod peste Dorna, de pe care se sinucideau pariori faliţi la ruletă. Pe celălalt mal, chiar pe faleza înaltă, e ruina maiestuosului Cazinou, celebru în tot imperiul. La inaugurarea lui au venit chiar împăratul Franz Joseph, împreună cu fiul său, arhiducele Franz Ferdinand.
Cazinoul e azi în paragină. Pardosit cândva cu marmură de Carrara, cu imensele lui policandre din cristal de Murano, coborînd din tavane... Sală de teatru, bibliotecă imensă, spaţii de utilitate publică, cofetărie şi restaurant elegant... În Europa, prin dimensiunile şi fastul său, rivaliza doar cu celebrul cazinou german de la Baden-Baden.
Portret din Sala oglinzilor de cristal
Pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, aici veneau cei mai înstăriţi nobili din Viena, Praga, Berlin, Lvov sau Budapesta, conţi, baroni, prinţi... Baluri fastuoase ce ţineau până la ziuă... În spate, se întinde Parcul imperial, cu marile izvoare minerale, ce încă îşi păstrează frumuseţea.
Şi veveriţele, domesticite parcă „genetic", de sute de ani, care coboară din copacii bătrâni şi aproape îţi mănâncă din palmă. Nu prea poţi, deși crezi, să le atingi, să le mângâi. Lângă Cazinou e Hotelul balnear Carol, cu cele patru turnuri pe colţuri. A fost refăcut, de cinci stele.
Pornind de-aici, de-o parte şi de alta a râului, sunt plasate şi celelalte monumente dornene: Gara-Castel, Palatul Comunal, Palatul Naţional Român, Biblioteca, Biserica Catolică, Teatrul Evreiesc, Policlinica balneară, Farmacia Franz Joseph, Izvorul Ioan, Izvorul Sentinela...
Vatra Dornei, vedere generală
Fără exagerare, sunt, într-adevăr, palate! Sunt clădiri somptuoase, cu alură imperială, cum vezi în mijlocul Vienei. Sunt miracole în România, pentru secolul al XIX-lea! Şi toate se aflau atunci ca machete și schițe în desaga acelui primar legendar. Toate înălţate de un ţăran care, prin forţa personalităţii sale, a reuşit să adune mai multe „fonduri europene" decât au făcut-o toţi primarii ce i-au urmat. Detalii despre viaţa lui au fost descoperire abia acum câţiva ani, în arhivele imperiale. Un destin incredibil.
Acest om fără carte prețuia învăţătura. La un ospăţ dat de dânsul pentru realegerea ca primar, a ţinut o cuvântare pe care ar putea-o invidia mulţi oratori. A închinat un pahar spre propăşirea învăţăturii, sfârşind cu următoarele memorabile cuvinte: «În vremea mea, era veacul întunericului, acuma e cel al luminii!».
Performanţele lui Vasile Deac au uimit lumea. Încă din al doilea an de mandat, a introdus iluminatul public. A făcut drumurile, podul nou peste Dorna. În 1878, s-au deschis două farmacii şi au început lucrările la policlinică. În acelaşi an, Deac l-a convins pe ministrul agriculturii, contele Julius Falkenhein, asupra necesităţii ridicării la Vatra Dornei a unui stabiliment balnear modern. Iar în 1880, a înaintat ministerului de interne austriac lista cu semnăturile populaţiei, prin care se solicita statutul de oraş.
Visul lui Deac a fost ca orașul să devină staţiune, una de nivel internațional! Experți precum Brang, Loebel, Ziffer, Ludwig, Stür erau elita Austriei în domeniu. I-a ţinut la Dorna ani la rând, finanţându-i să studieze în amănunt apele minerale şi toate oportunităţile locului. Apoi să plece în vizite de documentare în Franţa, Germania şi Italia, spre a analiza cum sunt făcute alte staţiuni de prestigiu. Aceştia au realizat macheta întregului oraş.
Primarul Deac a asigurat fondurile necesare pentru lucrările de investiţii, prin valorificarea materialului lemnos din pădurile comunale, plus dobânzile din sumele depuse în bănci. Cu toate astea, ministerul de interne austriac s-a opus vehement. I-au pus piedici lui Vasile Deac. L-au refuzat şi amânat. Până la urmă, au aprobat doar construirea unei staţiuni balneare modeste, de nivel local (regional).
Dar primarul, sprijinit de cercetările oamenilor de ştiinţă austrieci nu s-a mulţumit cu atât. Întrucât toate insistenţele şi încercările de negociere eşuaseră, nu mai era decât o singură soluţie: un drum la împărat.
Astăzi se ştie cu precizie locul unde a fost primit la Viena Vasile Deac de către împăratul Franz Joseph, în aripa dreaptă a palatului Hoffburg, la parter, unde se află azi Biblioteca Naţională a Austriei. Acolo a descălecat bucovineanul, după patru zile de drum, pornind direct către gărzile imperiale.
Şeful de cabinet l-a luat deoparte şi i-a explicat protocolul: când intri, te aşezi în genunchi şi te adresezi cu „Fiţi binecuvântat, Maiestatea Voastră"... Primarul a păşit răspicat spre suveran şi, fără sfială, a rostit un „Bună ziua", ferm şi amabil, totodată, în limba germană, pe care ştia să o vorbească din familie, ca orice bucovinean, dar să o scrie, niciun cuvânt. Apoi a rămas în picioare, „drept ca un brad", zic oamenii, aşteptând să fie poftit înăuntru.
Palatul Hoffburg, Viena
Împăratul a admirat demnitatea asta a lui. L-a invitat să-şi susţină pricina. Acolo, pe o masă tivită cu aur, a început Vasile Deac să înşire „mini-machetele" şi planurile, pornind să vorbească dârz şi concis despre tot ce avea de gând să realizeze în târgul lui îndepărtat. O lună de zile stătuse să memoreze aceste proiecte realizate europeneşte de cei patru savanţi.
Pe de rost le ştia, filă cu filă. La orice întrebare era pregătit să răspundă. Această întâlnire din anul 1886 e descrisă în documentele imperiale de la Viena: Franz Joseph îl asculta cu admiraţie pe primarul analfabet, vădit impresionat de expunerea lui. La sfârşit, Vasile Deac a zis nişte cuvinte care s-ar putea traduce astfel: „Mărite împărate, dacă Dumnezeu lucrează pentru noi şi ne dă apă vindecătoare, de ce n-am fi vrednici să folosim binefacerea dumnezeiască pentru însănătoşirea celor mulţi şi suferinzi".
Rezultatul a fost incredibil de rapid: Împăratul a aprobat pe loc proiectul. După atâţia ani de împotriviri, a fost nevoie de numai o oră de discuţie faţă în faţă cu mai marele urbei.
Kaiserul austriac a lăudat documentaţia, considerând-o valoroasă, i-a lăudat primarului talentul administrativ. A semnat pentru alocarea unei sume impresionante de bani, necesari ridicării staţiunii. Apoi l-a invitat pe Deac la masă, alături de dânsul, un gest absolut unic în protocolul curţii, care l-a uimit şi pe şeful de cabinet.
După masă, a trimis ordonanţa să îi aducă decoraţia „Crucea de argint cu coroană pentru merite", cea mai înaltă distincţie imperială în domeniul administraţiei. Împăratul a pus-o el însuşi pe bunda ţăranului bucovinean, promiţându-i că va să vină la Vatra Dornei în vara anului 1899, la inaugurarea staţiunii. L-a îmbrăţişat şi au bătut palma.
Uluit de această izbândă, mitropolitul Bucovinei, Silvestru Murariu-Andrucovici, pleacă şi el la Viena, în luna mai a anului 1886, spre a-i mulţumi personal împăratului, de pe poziţia unui rang mai înalt. Dar demersul lui Vasile Deac a fost considerat cel mai spectaculos succes al unui primar din toate ţările stăpânite de imperiu, din afara graniţelor Austriei şi Ungariei.
Ce-au hotărât s-a respectat întocmai: termenele de predare a clădirilor, în ziua fixată, „la cheie", cheltuirea banilor ţinută cu stricteţe, până la ultimul florin. Din nimic, se ridica zi de zi un oraş fabulos, întocmai ca-n planurile din desagă. Au fost aduşi meşteri veneţieni, s-au mobilizat forţe de muncă impresionante. În zece ani, toate clădirile staţiunii au fost înălţate. Și când mă gândesc că nouă ani (https://luceafarul.net/jocuri-de-cuvinte-metrou-geografie-lingvistica-din-septembrie-2020-linie-noua-de-metrou-in-cartierul-drumul-taberei-bucuresti) a durat construirea liniei de metrou Drumul Taberei – Spitalul Municipal în București în secolul al XXI-lea!
Cel dintâi hotel, Carol, era mereu plin de oaspeţi străini, aşa că au început să se ridice şi altele. Iar la final, Cazinoul! Clădirea-simbol a oraşului, „Perla Imperiului Austriac în Bucovina". Aşa cum a promis, împăratul însuşi, cu fiul său, au venit să vadă „minunea", pe 10 iulie, 1899.
Cazinoul din Vatra Dornei (o splendoare arhitectonică) s-a păstrat până la îngrămădeala din decembrie 1989, când a fost abandonat total. Distrus, aşa cum nu fusese nici în timpul războiului, nici de armata germană, nici armata rusă. Imediat după 1989, au început să se fure imensele policandre de cristal, căzile de cupru, fiecare fărâmă de marmură de Carrara... Zăbrele de fier ruginit sau fâşii de pungi cenuşii, astupă azi zidurile descărnate, dincolo de care se văd bălăriile ce-au năpădit prin saloane.
De câţiva ani, s-au obţinut consistente fonduri europene pentru restaurarea lui, însă lucrările se amână. În faţa Palatului Comunal al primăriei, bustul vânjos al lui Deac stă la locul lui. Muzee întregi, toată cultura şi etnografia acestei părţi de Bucovină sunt adăpostite în această clădire seculară.
Epoca lui Vasile Deac s-a încheiat în anul 1902, când acesta a plecat din primărie, fiind prea bătrân. Succesorul său, un anume George Botezat, a devenit repede slugă a cercurilor austriece, care l-au instigat să-l denigreze pe Deac. Vechea ranchiună, când primarul analfabet trecuse peste capul autorităţilor locale bucovinene, adresându-se imperiului, pentru a transforma Vatra Dornei în staţiune de nivel internaţional, nu pierise.
Folosind presa vremii, acest Botezat, care-i fusese secretar lui Vasile Deac, l-a defăimat public pe acesta, acuzându-l că ar fi deturnat bani din fondul primăriei, pentru terminarea Cazinoului. Urmarea a fost dramatică. Vasile Deac s-a sinucis. Omul cel tare, care avusese putere să meargă până la împărat, ţăranul analfabet care fusese în stare să ridice un oraş, n-a fost în stare să se apere de acuzaţiile murdare ale celui mai apropiat om al său.
Şi n-au sărit nici alţii să-l apere. Bătrân şi singur, cu onoarea sfărâmată, jignit până în adâncul fiinţei de acuzaţia de hoţie, a preferat să-şi tragă un glonţ în tâmplă. Era o zi de vară, pe 12 august 1909. Evenimentele din acea zi au fost relatate ulterior de familie. Bătrânul Deac n-a vorbit cu nimeni de dimineaţă. Părea preocupat de ceva, absent.
S-a îmbrăcat în straie curate, ţărăneşti. A dat de mâncare vitelor. A închis grajdurile. Avea gospodărie rodnică, pământuri, copii, nepoţi... L-au văzut mângâind calul pe frunte, de multe ori, şoptindu-i mereu ceva la ureche. Apoi s-a dus în camera „de bună", unde a scris nişte socoteli prin care încerca să-şi dovedească nevinovăţia. Că învîțase să scrie cu copiii săi...
Apoi şi-a scris testamentul: „Vrednic de a purta pecetea mea să fie acel primar care va izbuti să zidească cealaltă jumătate din Palatul Comunal... Până atunci, această pecete să se odihnească în pace. Amin." Iar la sfârşit, a scos un pistol dintr-un scrin şi şi-a tras un glonţ în tâmplă. Asta a fost tot.
N-a simţit dorinţa să dea explicaţii. Să se dezvinovăţească în faţa cuiva. La înmormântarea lui a venit tot oraşul. Deşi sinucigaş, a fost îngropat cu mare cinste, chiar la intrarea în cimitir. Asociaţia preoţilor „Vladimir" din Vatra Dornei, a făcut această excepţie, fiindcă Deac sprijinise ridicarea multor biserici. Toţi preoţii au semnat că-şi dau acordul să slujească şi să-l îngroape acolo. Mormântul e şi azi la intrare. Cimitirul s-a extins în părţi, ca un alai, ca aripile unei păsări.
Parcă anume ca să-i lase lui locul de dinainte, la stradă. În ziua aceea de vară, tot oraşul a plâns. Scriau ziarele că „s-au golit casele de oamenii care ieşiseră în urma sicriului". Murise un ţăran. În urma lui au rămas palate.
Am scris despre Deac cu gândul la bunicii mei, patern Nițu Constantin, liberal, al cărui nume îl port, matern Ioana Dumitru, țărănist, primari cu schimbul ai comunei Livezeni, județul Muscel, între 1930 și 1940, la tatăl meu Nițu Gheorghe, ultimul primar al comunei Livezeni, între 1946 și 1950, din Frontul Plugarilor al lui Groza. În 1950 a devenit sat al comunei Stâlpeni. Oricum, iubitori sau nu de veverițe, de parcul și orașul cucovinean al veverițelor, să fiți iubiți, că trebuiți, cuiva, cumva, cândva, undeva sau oriunde!
Partea întâi la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-veverita-1
Fișierul în format pdf: Jocuri de cuvinte - veveriță.pdf
CN
Comentarii