Postările lui ION PĂRĂIANU (173)

Filtrează după

Ce rost mai are ?

Ce rost mai are ?

Ce rost are dacă spun
Că în amurg cătam în parc
Un loc ferit și cât mai cald
Sub liliac, un trunchi de fag.

Noi ne iubeam... ca la-nceput
Furându-ne câte-un sărut.

Și cât de mult ne bucuram...
Doamne, că ce mari eram !

Era noapte, soare, ploi,
Cine mai era ca noi ?

Ne țineam de jurământ;
Trăiam Raiul pe Pământ.
Ne iubeam ca doi copii –

Câte amintiri nu sânt !!

Pleavă spulberată-n vânt.

Atunci îmi pun întrebare:
Acuma,
Ce rost mai are ?

Nelu I. Părăianu
Roșiile, Vâlcea 29, 04. 2021

(Jucăria cea dintâi.)

Citeste mai mult…

Relief

Multe clipe n-or mai fi
Pentru Lu.T

Cine la minte e creț

Îl urăște, îl blamează;
Nimic nu-l interesează.

N-a avut dascăli la școală,
Să-l mai „scutere” de boală,
Să-i arate dreapta cale,
Ce-o ia lumea-mbrățișare
Ca Christos pe Sfânta Cruce,
Înșiroind-o cu sânge,
Pentru dragostea de semeni
Ca măicuța pentru gemeni.

„Iubește-ți aproapele !”
Spun învățăturile
Unicului Dumnezeu
Și Marelui Fiu al Său,
De toată Lumea slăvit,
Pentru noi El s-a jertfit.

S-a jertfit tot din iubire
Pentru-ntreaga omenire...

„Iubește-ți aproapele,
Spun învățăturile,
Ca pe tine însuți !”,
Alt motiv nu ai să uiți,
Că iubirea e supremă,
Are chip de crizantemă.

*
În junețe eram zmei,
Rătăceam pe zeci de căi ...

... Timpul trece; nu ne iartă,
Ne mai sucește o dată,
Iar de-am mai putea iubi,
Multe clipe n-or mai fi.

Nelu Părăianu-Roșiile
20,04. 2021

Citeste mai mult…

Multe clipe n-or mai fi

Multe clipe n-or mai fi
Pentru Lu.T

Cine la minte e creț

Îl urăște, îl blamează;
Nimic nu-l interesează.

N-a avut dascăli la școală,
Să-l mai „scutere” de boală,
Să-i arate dreapta cale,
Ce-o ia lumea-mbrățișare
Ca Christos pe Sfânta Cruce,
Înșiroind-o cu sânge,
Pentru dragostea de semeni
Ca măicuța pentru gemeni.

„Iubește-ți aproapele !”
Spun învățăturile
Unicului Dumnezeu
Și Marelui Fiu al Său,
De toată Lumea slăvit,
Pentru noi El s-a jertfit.

S-a jertfit tot din iubire
Pentru-ntreaga omenire...

„Iubește-ți aproapele,
Spun învățăturile,
Ca pe tine însuți !”,
Alt motiv nu ai să uiți,
Că iubirea e supremă,
Are chip de crizantemă.

*
În junețe eram zmei,
Rătăceam pe zeci de căi ...

... Timpul trece; nu ne iartă,
Ne mai sucește o dată,
Iar de-am mai putea iubi,
Multe clipe n-or mai fi.

Nelu Părăianu-Roșiile
20,04. 2021

Citeste mai mult…

Aniversare - Constanti Brâncuși

Aniversare - Constantin Brâncuși – 145 ani de la naștere

În țara noastră - România –numită Grădina Maicii Domnului s-au născut în toate veacu-rile „ mii mii și mii de flori”. Flori se nasc și în contemporaneitate, dar nu de mărimea celor dintâi.
Dar, să nu rămân „dator” cu o explicație, voi insera vorbele Maicii Domnului spuse Cuvio-sului Iosif, care, în 1499, din motive obiective a abandonat construirea Mănăstirii din comuna Bisericani – Neamț și împreună cu ucenicii ortodocși au hotărât să plece la Muntele Athos numit Grădina Maicii Domnului. În drumul lor, (minune !) li s-a arătat într-un stejar Maica Domnului, care i-a oprit spunându-le: Nu mai mergeți la Muntele Athos, pentru că și aic i e grădina mea”. Apostolul cuvios Iosif a înțeles și, altfel, au reușit să construiască Mănăstirea din comuna Bisericani, judțul Neamț.
Papa Ioan Paul al II-lea în 1999 și Papa Francisc în 2019 , în vizita lor în România, țară ma-joritar ortodoxă, au reiterat faptul, care era vehiculat încă din secolul al XV-lea, că România este Grădina Maicii Domnului.
La noi, în Grădina Maicii Domnului „au răsărit atâtea flori” și.... poate s-or mai naște.
Acum, am satisfacția să pomenesc nume cunoscute și arhicunoscute de-a lungul vremii; pe perioade și epoci în care desfășurat activitatea în domenii diferite.
1) Literatură: Bogdan Periceicu Hașdeu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadovea nu, Tudor Arghezi ș,a, 2) Pictură: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Theodor Aman, Theodor Pallady ș.a, 3) Muzică: Constantin Silvestri, George Enescu, Gheorghe Zamfir, Ciprian Porumbesscu, Grigoraș Dinicu ș.a, 4) Sculptură: Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne, Ion Vlad, Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea, Constantin Baraschi ș.a, 5) Medicină: Ana Aslan, Victor Babeș, Ion Cantacuzino, Gheorghe Marinescu ș.a, 6) Sport: Nadia Comăneci, Gică Hagi, Ion Țiriac, Gică Po-pescu, Ilie Năstase, Helmuth Duckadam, Ivan Patzaichin, Lia Manoliu, Leonard Dorof-tei, Francisc Vaștag, Mihai Leu, Lucian Bute, Marius Urzică, Matian Drăgulescu, Simo-na Halep și mulți, mulți alții.
Din acest pământ rodnic al „grădinii am ales aceste nume care au scris pagini de isto-rie în peisajul României”.
Dar, sărbătorind aniversarea a 145 ani de la nașterea inegalabilui sculptor – Constantin Brân-cuși, voi aloca un spațiu mai mare artistului.
Am avut fericita ocazie, în urmă cu 10 ani, într-o excursie cu pensionarii, să vizitez Ansam- blul sculptural Constantin Brâncuși din orașul Târgu Jiu și mirificele lui împrejurimi. În tim-pul vizitei, timp de o zi, permanent ne-a însoțit renumitul brâncoșiolog, profesor universitar Ion Mocioi, un ghid, de care n-am mai avut parte.
La primirea știrii prin telefon de la bunul lui prieten, profesor Ștefan Stăiculescu, publicist,
Scriitor gorjan din Cărbunești – organizatorul excursiei. Domnul I. Mocioi ne-a aștepat la intrarea în Tg. Jiu dinspre Vâlcea.
Întâi am vzitat complexul muzeal C. Brâncuși din orașul de pe Jiu, după care am servit masa la un restarant de cinci stele.
Apoi ne-am îndreptat spre Hobița, satul natal al lui Brâncși din comuna Peștișani.
Din fire find un om iscoditor, de cum am ajuns la Hobița, am scos carnețeul de notițe, să nu-mi scape vreun amănunt.
Cum am pus picioruldin mașină pe pământul de la poarta lui Brâncuși, unde, ca orice copil s-a jucat în țărână, fără să viseze unde o să-l poarte pașii; am notat: gard de ulucă veche, pe jos, prin iarbă, căzute, corcodușe galbene. La intrare, în stânga, o fântână din grinzi de piatră, iar în față o căsuță din bârne cenușii la culoare, de vechime, necercuite, iar la intrare, ca scară e-rau așezate câteva pietre de dimensiuni apreciabile. Muntele era aproape. În drepta, mai în spate era un pătul împetit din nuiele, gol, prin care sufla vântul. În sala pătulului erau două roate de căruță din lemn încălțate cu șină de fier.
Interiorul a fost vizitat pe grupuri de 4-5 persoane din cauza spațiului mic. S-au făcut zeci de
fotografii ca amintire, după care ne-am urcat în autocar și ne-am întors în reședința de județ, poposind în Parcul central. Mulți au făcut fotografii lângă Poarta sărutului, alții mâncând la Masa tăcerii.
Când razele Soarelui se pierdeau licărind printre coroanele înfrunzite de tei, domnul Stăi-
culscu a ordonat îmbarcarea în autocar cu destinația Rm. Vâlcea.
Aniversând 145 ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne, consider că trebuie să ne întoarcem în timp și, să ne facem o imagine de memorie a tinereții artistului.
La vârsta de 18 ani s-a îndrăgostit în sătucul lui natal, Hobița, de o fătucă, Ioana, spălă-toreasă în Craiova, cu care a vrut să se căsătorească, dar studiile, apoi, renumitele sculpturi i-au purtat pașii pe toate meridianele lumii, având posibilitatea să cunoscă multe femei. A fost un îndrăgosotit împătimt. Voi aminti câteva dintre iubitele, care l-au inspirat în crearea unor sculpturi de valoare. 1) Margit Pogany – pictoriță unguroaică i-a inspirat celebra operă „Dom-nișoara Pogany”. 2) Eileen Lane americană de origine irlandeză, cu 20 ani mai tânără decât atistul. În 1923 i-a cioplit chipul în piatră albă păstrându-l toată viața în atelier, iar cu patru ani mai târiu, 1927, a luat naștere portretul „Eileen” în onix negru. 3) O altă muză a fost Ma-ria Bonaparte cea care i-a inspirat opera „Prințesa X”. Inegalabilul sculptor spunea în 1919 că „am făcut materia să spună ceea ce nu se poate rosti ...” 4) Miliardara americană Peggy
Guggenheim, supranumită „amanta modernismului”, a fost în ralație cu Brâcuși timp de 20 ani (1921 – 1941). Geniul sculpturii moderne o alinta „Căprița”, „Peghița” ... și, din iubire a sculptat „Pasărea în văzduh”. 5) Vera Moore renumită pianistă, o altă iubită, a fost singura fe-meie care i-a dăruit un copil – John Moore C. Brâncuși. John a fost născut pe 15 septembrie 1934. Sculptorul nu l-a recunoscut ca fiu legitim motivând faptul că nu e pregătit să fie tată.
6) Maria Tănase cunoscuse dragostea la 16 ani. A rămas gravidă cu un medic și ajutată să a-vorteze. A dat în patima iubirii, ne mai putând înfrânge plăcerile inimii. Lui Brâncuși îi plă-ceau nespus de mult creațiile populare românești, cântecele populare, etc., iar pentru câtecele
sale, Maria Tănase a fost supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga în anul 1938.
Tot în 1938 l-a cunoscut, la Paris, pe nea Costache Brâncuși, căruia i-a cântat într-un turneu, în America, cântece de of ! și dor, încât l-a făcut să plângă de dorul de România, de olteni, de apele tânguitoare a Jiului...
Acestea sunt puținele iubite știute... Am notat multe amănunte, să-i creez o imagine com-pletă și complexă.
În afară de dragotea sculpturii, femeilor, a plaiurilor natale ale țării – România, nea Costa-che a iubit foarte mult și animalele de companie. Să amitim cățelușa lui albă, Polaire, pe care artistul o lua la toate cafenelele pariziene, teatru, cinematograf, unde își avea loja ei. La Craio-va, când sta în gazdă la bunul lui prieten, Georgescu, s-a împrietenit cu Pufi, câinele acestuia,
pe care l -a luat în camera sa, neînțelegând cum să stea câinele afară.
Iubirea de animale l-a făcut să se aplece cu mai mare atenție asupra executării operelor lui de artă.
Din sumedenia operelor sale amintesc: Sărutul, Domnițoara Pogany, Muza adormită – 1910, Coloana Infinitului – 1938, Măiastra -1912, Prințesa X – 1916, Cumințenia pămân-tului -1902, Cap de copil II -1913, Adam și Eva...
Trebuie amintit faptul că pentru Pasărea măiastră , marea lui iubire olteană, n-a sculptat ni- mic, dar ne-a lăsat o scrisoare memorabiă, foarte emoționantă.
„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Maiastră ! Auzi tu, fată, mă înțelegi ? Vezi tu, Mărie ! Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cân-tecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Ji-ului, de satul meu... Auzi ? Mă-nțelegi ?”
La scurtă vreme (1939), Maria Tănase se desparte de Costache Brâncuși, poate și din cauza firii lui posesive. Ea declarase la un moment dat că dragostea dintre ei a venit la momentul oportun și a durat exact cât trebuia, până când ne-am plictisit unul de celălalt.”
Regret că nu pot cuprinde într-un articol toată activitatea genialului Constantin Brâncuși. Reamitesc că a murit pe 19 februarie 1957 la Paris, Franța, sfâșiat de dorul de țara natală, fi-ind înmormânt în Cimitirul din cartierul parizian Montparnasse.
Sunt sigur că dorul de Țară i-a fost amplificat și de versurile istoricului-filozof, cu studii în Germania –
Ioan S. Nenițescu - Țara mea: ”Acolo unde-s nalți stejari/ Și cât stejarii nalți îmi cresc/ Flăcăi cu piepturile tari/ Ce moartea-n față o privesc;/ Acolo, unde-s stânci și munți Și ca și munții nu clitesc/( ...) Și unde dorul de moșie/ Întotdeauna drept a stat/ (...) / Acolo este țara mea/ Și neamul meu cel strămoșesc!/ Acolo eu să mor aș vrea,/ Acolo vreau eu să trăiesc.”

Ion I. PĂRĂIANU – Roșiile, Vâlcea.

19 Februarie

Citeste mai mult…

Csașii

Cosașii

Se destramă zorile pe creastă,
Briza se furișează în plastă.
Pe cărare se aud doar pașii,
Urcă, sub poala pădurii, cosașii.

Agață trăiștile-ntr-un prun;
Stau în genunchi, spun rugăciunea
Privind livada virgină în lung
În prima zi de lucru – lunea.

Vipia dogoare în spate,
Lili aduce apă-n ulcior,
Nona vine-n coș cu de toate
Și pune masa lângă izvor.

Cosașii mănâncă de prânz
La umbra bătrânilor duzi.
Ciocnesc păhărele cu țuică
Dând noroc cu Nenea Ionică.

După masă iară se-nchină;
Unii, rupți, se-ntind la odihnă;
Alții-ntr-o rână, pe fân
Trag din chiștoace fire de fum.

Mircea glumeț, cum i-este firea
Bate-n coasă deșteptarea.
Este finalmente știrea
Să-și mai întărească spinarea.

Înșiruiți ca-n armată
Croiesc un polog încă-o dată
Și se-ntrec într-un stil anume,
Până ce Soarele-apune.

Își ipun coasele pe umăr
Și coboară-n lung de vad;
Când în stâlpii, fără număr,
S-au aprins lumini în sat.

Nelu Părianu 08. 08. 2020

Citeste mai mult…

Vara

Vara

E vară, vară pretutindeni;
Natura-i într-o lumină;
Turmele pasc pe poieni,
De copii e gârla plină;
Numai mama-i grijulie;
Strigă la copil să iasă
Din blestemata botâie,
Că în urmă cu un an
S-a-necat al lui Stoian.

Păsările cântă-n crâng,
Unde razele n-ajung.
Gospodarii trag vârtos,
Ca să pună fânul jos.
Cad poloagele de fân,
Cum cad prunele din prun.

Gem grădinile-ncărcate
De legume, proaspăt, coapte.
Fructele de soiuri multe
Tuturor li sunt plăcute.

Caise, cireșe sau mere
Satisfac orice plăcere.
Sunt izvor de sănătate
Pentru toți și pentru toate,
Fără sfaturi medicale,
Nici alte costuri fiscale.

Suntem perfect sănătoși
În rural, din moși-strămoși.
Așa e viața la țară
Trăită seară de seară.

Cade soarele-n chindie;
Câinii latră la chilie,
La ursul sărit în târlă
Tăvălind oile din turmă.

Baci cu furci și cu topoare,
Sar la urs ca să-l omoare.
*
Cosașii se-ntorc acasă;
Lampa-i în cui lângă masă; -
Se simt istoviți de muncă
Se servesc c-un țoi de țuică...

Vine și mirosu-ndată
Din vatră de pâine coaptă.
Masa e tare bogată
Și de Domnul cuvântată.

Noaptea e un sfetnic bun,
Mâine pleacă iar la drum.

Unde-i mai plăcut-o vară,
Ca la noi, aici, la țară ?

Unde te simți cel mai bine,
Ca aici, în sat la mine ?

De-ar fi arșița domoală,
Starea ne-ar fi mai ușoară,
Dară Domnul nostru Sfânt
Ne trimite-un fir de vânt.

Pe cer, la apus, un nor,
Peste vârful brazilor,
O boare caldă vestește;
Că vremea se răcorește.

Doamne, ce bine ne-ar fi,
Arișița de-ai dermeli!

 Nelu I. Părăianu de Rusalii

Citeste mai mult…

Ce bine-a fost

Ce bine-a fost

De trăznete și ploi rebele
S-a luat curentul pe rețele;
Nu mai e lumină-n sat.
A fost un timp blestemat.

Doar la Eva infidelă
Pâlpâie o candelă
Lângă patul conjugal
Parfumat fără egal.

Viorel este la baie,
Și se spală-ntr-o copaie
Într-un moment, pe-ntuneric,
Parc-ar fi cumva veneric.

Vine-n cameră pe beznă
Cu pijamaua pe gleznă.

Eva dornică, fierbinte,
L-apucă pe pipăite
Și cu cea mai mare poftă
Îl aruncă sub pilotă

Și pân’ vine dimineața,
Îi stoarce toată dulceața.

                 *
Viorel tot mai sărman
Dormea dus ca un motan;
Iar ea... pe un ton mieros:
Ai văzut ce bine-a fost !

Nelu de la Nenciulești 03. 06. 2020

Citeste mai mult…

Este ziua ta, copile !

Este ziua ta, copile !

E ziua ta, copile drag !
Floare gingașă din fereastră,
Tu râzi și ne privești din prag
Ca un vlăstar dulce din glastră.

Alergi desculț fără odihnă
Pe verdele teren de joc
Din dosul casei, în grădină,
Unde este destul loc
Pentru șotron, volei și oină;
Jocurile de la țară
Ale oricărui copil,
Ce vă țin numai pe-afără
Fără oboseli sau chin.

Nu simțiți nicio durere,
La toate sunteți imuni.
Vă dorim multă putere
Și, La mulți ani, dragi copii !

Cât suntem de sănătoși,
Am vrea vremea dinapoi,
Să nu fim invidioși,
Că nu mai suntem ca voi.

Voi sunteți tăria Țării,
Chiar dacă blamează unii.
Sunteți chintesența florii...
La mulți ani, copiii Lumii !

Nelu I. Părăianu 01. 06. 2020

Citeste mai mult…

În derivă

În derivă

Cu derere-n glas vă spui
Că-n urma cu doi-trei ani
Frunzele din mulți gutui
S-au uscat în miez de vară
Ca toamna arse de brumă.

Pomii, apoi, câte unul...
Până-n toamnă și-au dat duhul.
Nu cred că existau viruși,
Pomii să fie distruși,
Dar, pe margine de stradă,
Oricine poate să vadă
Nuci cu vârfuri uscate,
Coroana pân’ la jumate,
Doar pe poale ceva verde
Unde se mai poate țese
Un cuibar doar din surcele,
Să ouă, să scoată pui
Dragi mie și orișicui.

                *
Ei mi-au inspirat, azi, tema,
Ce m-a doare inima,
Când văd pomii-n rând cum pier
Sub imensul nostru cer.

Ar urma brazii la rând,
Cireși, meri, perii-n curând
Vor disparea din peisaj,
Arată ultimul sondaj.

Ar fi o nenorocire,
Să moară tot cu simțire:
Păsări, oameni, animale,
Reptile și alte gâze
După absente devize.

Azi, drumul Destinului
E blestemul Domnului.

Nu știu noi cu ce-am greșit,
Destinați unui SFÂRȘIT.

Sigur, ne-am pierdut CREDINȚA,
Iar Domnul ne-a dat sentința:
Multe vieți nevinovate
Sunt osândite la moarte.

Se întreabă astăzi omul:
Unde-i este viitorul ?
Că suntem numa-n derivă
De mult timp; clipă de clipă
Ca o biată cioară grivă.

În rugăciuni de stăm mereu,
Sigur se-ntoarce Dumnezeu.

Nelu I. Părăianu 30. 05. 2020

Citeste mai mult…

Ai fost dragostea dintâi

Ai fost drăguța dintâi

Bat secundele-n cadran
Și se-adună an de an;
Noi, copiii de la țară
Nu ne mai jucăm pe-afară.

Am ajuns și tu și eu
Elevi model de liceu;
La mijlocul lui răpciune
Ne-am strâns toți cu gânduri bune;

S-au tocmit patru tabele
Pentru clase paralele.

Dintr-o listă numeroasă
Am ajuns colegi de clasă.

Dar după două – trei zile,
Eu am pus ochii pe tine.

Dintre fetele din clasă
Tu erai cea mai frumoasă;

La o altă socoteală,
Aveai locu-ntâi pe școală.
                *
Din pleiada de băieți
Părea că-s cel mai isteț,
Dar, nici tu habar n-aveai,
Câtă căutare-aveai,

Că dacă ai fi știut,
Ce mândră te-ai fi ținut !

Și a trecut vreme bună,
Cât eu te-am în mână,
Până când un accident
Suferit într-un moment
M-a ținut ani în sital
Într-un hal fără de hal.

Optimism și garanții
După zece operații...
             **
Tu, rămasă singură
Ca un cuc pe ramură
Și fiind neprotejată
Ai fost ușor înșelată;
Te-au scos mârșavii din minți,
Ca pe mine să mă uiți,
Să fii lor prietenă,
Fără cea mai mică jenă.
                 ***
Până să cazi la-nvoială,
O vreme ai fost loială.

Înțelesul a ținut
Cât am fost și te-am iubit.
                ****
Și azi pot la mulți să spui:
Ai fost drăguța mea dintâi.

Nelu I. Părăianu 25. 05. 2020

Citeste mai mult…

Să vii la locul știut

Să vii la locul știut

Urcă Mitică la Pietriș pe sub pruni
Cântând din flaut doina știută,
Ecoul se pierde-n desiș de aluni,

Iar Nela din poartă ascultă.

Stă jos și privește în vale,
Iubita-i grăbește pe drum,
Iar el cu multă răbdare
Strivește țigara de prun.

Mai suflă în flaut domol,
Să fie ușor reperat,
Că-l arde în suflet un dor
În scurtul timp așteptat.

Coboară sub teiul umbros
Și pune un țol așternut,
Un țol de mare folos,
Purtat pe umăr de mult.

Din lizieră apare și Nela,
Se-mbrățișează-ndelung;
Sub ei asudă lucerna;
Flori de salcâm, mănunchi, peste ei curg.

Soarele coboară-n Apus,
Privighetoarea le cântă-n făget;
Mitică-și dezvăluie planul ascuns,
Iar Nela rușinoasă: Accept.

- Știi cât sunt de fericită,
Când mă simt de mulți... iubită !

Nu credeam, scumpe iubit,
Că mai știi locul umbrit.

Vreau s-avem doar sănătate
Câte zile mai trăim.
Jurământul cu dreptate
Să-l ținem până murim.

Nelu I. Părăianu 20. 05. 2020

Citeste mai mult…

Așteaptă-mă, iubita mea !

Așteaptă-mă, iubita mea !

Ascunsă după stâlpul porții
Priveai flămândă-naltul bolții,

Dacă din umbra unui nor
Apare Luna – chip de Dor
Sau așteptai ceas -chilipir,
Să poți pleca tiptil, tiptil.

Gemeau plăcut valurile mării
Sub a vântului suflare
Din primul ceas al înserării
Venit din larg, din depărtare.

Se zdrobeau crestele dalbe
În mărgele de cristal
Pe scheletul unor salbe
Strălucind din val în val.

Sosise ora cea de taină.
Alergai ca o jivină;
Urmele-ți de pe nisip
Le-ai încurcat în fel și chip...

Dar, ogar de vânătoare
Te-am ajuns, iubita mea,
Pe o plajă de la mare,
La umbra unui colț de stea.

În van te strigam „Să stai!”
Mai speriată alergai.
- Așteaptă-mă, Lumina mea !
Vreau să-ți fiu alăturea.

În brațe, lacom, te-am cuprins,
Tu te-ai pierdut și... înadins
Mijlocelul mi l-ai strâns;
Poate scapi, cumva, din plâns.

Ritmic bat valuri pe pajă,
Ne botează-n veci, prin vrajă.
Stele-n ochi îți strălucesc,
Când spui, molcom, „Te iubesc!”

*

Până dimineață-n zori
Dăm frâu liber dragostei
Și o-ncununăm cu flori,
Cum fac toți în floarea vârstei.

**

Permanent te-ai tot grăbit,
Gându-ți fiind doar la iubit.
Rămas în urma multora...
- Așteaptă-mă, iubita mea !

Nelu I. Părăianu 16. 05. 2020

Citeste mai mult…

În buza orei„0"

În buza orei „0”

Dezlânăm bezna din camera de dormit
Îmbrăcați în necostume,
În buza orei „0”.

Ne regăsim pipăindu-ne
Prin cotloanele de cameră
Și ne prăbușim pe dormeo.

Eru limbile în buza orei „0”.

Minune cum numa-n vise
Se mai poate întâmpla.
Coapsele erau încinse;
Suspina iubita .mea.

Fiind de-o vreme părăsită,
Tremura carne ape ea
Nu zic c-ar fi necăjită;
Dar își pierduse răbdarea.

De-mbrățișeri dese și calde
Nădușim din plin sub țol,
Peste care brmă cade
Din aburii de alcool.

Dintr-o dragoste fierbinte
Și dintr-un abis de dor
S-a născut un prunc cuminte
Și frumos ca un bujor.

E dorința cea mai mare
De vreo patruzeci de ani.
Răbdători și cu tact mare
Ne-am împăcat ca dușmani.

Cugetări care cuvântă
Omului, până ce moare,
Că din ființa lui flămândă
Plânge după ce nu are.

Nelu I. Părăianu 01 mai 2020

Citeste mai mult…

De mult am fost copii cuminți

De mult am fost copii cuminți

Doamne, tu, Tată ceresc,
De când muma m-a făcut,
Te-am iubit și Te iubesc,
Cum creștinu’ e născut.

Suntem toți copiii tăi,
Creați din marea iubire;
Suntem buni, dar sunt și răi,
Fiecare după fire.

Azi, în starea de urgență,
Stăm captivi ca toată lumea;
Nu avem dram de clemență;
Ne sfidează guvernarea.

Petrecurăm primăvara –
Cucul nu l-am auzit,
Nici mierlița-n zăvoi seara...
E război dezlănțuit.

Mai decât la închisoare,
Cei de șaizeci cinci de ani
Legați de mâini și picioare
Sunt Guvernului dușmani ?

Pentru noi, greu pedepsiți;
Guvernanții stau cu parul
La ieșiri, de stâlpi lipiți
Ca să nu-și știrbească harul.

Ne plătesc, să stăm acasă;
De nu, ne trimit ca sclavi.
... țara noastră nu le pasă,
Orbanii se vor mari bravi.

O să trecem și de asta,
Că multe am petrecut.
Nu ne sperie năpasta,
Că am fost cuminți de mult.

Trai decent, salarii, pensii
Sunt promisiuni deșarte,
Să ne creeze impresii
Azi, mâine și... mai departe.

Că pragul nostru de ani
Ei îl știu că e aproape
Și, ca cei mai răi dușmani
Vor curând ca să ne-ngroape.

Așa le-ar ajunge banii,
Să ne vindece la rană
Făcând pact cu toți dușmanii
La creștineasca pomană.

Se vor descurca apoi,
Fără să fim bănuiți,
Că i-am dat noi înapoi.
Frica ne-a făcut cuminți
Și foatrte ascultători
Din lipsă de... verzișori.

Nelu I. Părăianu 26. 04. 2020

Citeste mai mult…

Puii de veveriță

Puii de veveriță

Prin zăbranicul țesut din raze,
În coroana unui brad
Admiram un vals vienez.

Parteneri – făpturi ciudate:
Un con – o șopârlă cu păr,
Un con – o șopârlă cu păr ...
Ringul fiind trei crenguțe uscate.

Vă dezvălui un adevăr:
Minorele șopârlițe
Erau pui de veveriță.

Jucându-se, le trecea timpul
Într-o umbră de arșiță.
Aș fi vrut să îi mângâi
Pe cei cinci ghiduși de pui,
Dar instinctul animalic
I-a ascuns de ființa mea,
Când un clinchet stins, metalic
Avea ecou sub rămurea,
Unde, sărmanii, crezând
Că li-i locul, se-ascund.

Vine Lola – veverița,
Puișorii stau ascunși;
Înțărcați, nu-și doreau țâța;
Erau maturi, dar erau acuși, Numai joaca zi de zi
Doar de bine poate fi,

Și cum o vorbă grăiește:
Munca pe toți îi călește.

Ei vor crește mari, puternici
Prin zăpezi, călduri și ploi.
De câte au, sunt vrednici,
Iar de-or veni ‘napoi,
Îi vom lua în grijă noi; -

Prieteni de companie
Și le-or fi, sigur, mai bine.
*
O problemă am; anume:
Să le găsesc câte-un nume.

Mijlociul e Sorin,
Ălui mic îi zic Mărin.
Cel fătat care-a fost primu’
Îl strigăm pe nume - Crinu.

Dar, spuneam că erau cinci.
Din fetițe, strigăm una
Cu prenumele Păuna,
Cealălaltă vrea a-i pune
Lola, mă-sa, ca prenume.

Duce numele în lume
Mai departe, „ cum e vorba„
Să se țină, veșnic, minte,
Neamul lor al tuturora.
**

În brăduț i-am botezat
Stând pe scaun rezimat.
Iar pe seară am pus masa
Și, la masă, spune, ghici ?

Le-am adus alune, nuci,
Ciocolată, biscuiți...
Iar de- acuma să se știe
Că suntem o familie.
***

De scris, am vrut să m-apuc
Pe laptopul de pe masă.
Într-un puiete de nuc
Erau toate la fereastră,
Mă priveau cu mare jind,
Când eu transpiram scriind.

Erau șase veverițe:
Trei băieți și trei fetițe.
Un semn clar că mă iubesc.

Eu... de ele ofilesc
Ca florile din grădină,
Într-o dragoste nebună.

Nelu I. Părăianu 24. 04, 2020

Citeste mai mult…

Bogdan Amaru – pseudonimul lui Alexandru Pârâianu –
date biografice

Născut pe 12 aprilie 1907 în satul Budele, comuna Săscioara-Ninciulești, jud. Vâlcea; actualmente comuna Tetoiu, județul Vâlcea.
Părinții: Nicolae și Ana Pârâianu; frați: Costel – preot în comuna Murgaș, jud. Dolj; Nicu, avocat în București și Dinuța, fără studii superioare, căsătorită cu Gheorghe Giulescu – boier din com. Giulești- Vâlcea.
A murit pe 28 octombrie 1936 la București,la nici 29 de ani împliniți. Este înmormântat în Cimitirul Parohiei din Nenciulești.
La înmormântare, a fost o vreme ploioasă (l-a plâns și natura). A participat și poetul Eugen Jebeleanu, care nu a plecat cu mâna goală, ci cu un sac de manuscrise, cum că ele ar purta un virus de tuberculoză. Cu această ocazie a scris reportajul Pe drumurile infernale ale Vâlcii. ( volumul - Din veacul XX, apărut la ESPLA - 1956).
Scriitori din neamul Părăienilor. Mari personalități ale literaturii române. Al. Macedonski Em. Pîrăianu G. Topârceanu B. Amaru

Al. Mitru

Cartea ,,Pârâienii Valahiei” apărută la Editura Paralela 45 din Pitești, 2014, sub sem-nătura autorilor: Badea Constanța, Badea Petronela(?) și Pârâianu Mihai, este un manual de istorie bine documentat, care, în cele 336 de pagini, „dă la o parte una dintre cortinele ce învăluie încă viața Evului Mediu”.
„Urmărind viața unei familii boierești, desfășurată pe multe veacuri, lucrarea este un tablou al vieții din Epoca Feudală a Valahiei nu lipsită de culoare locală, privind îmbrăcămintea bo-ierilor, a jupânițelor, aspectul conacelor, al așezărilor sătești.
Monografia marilor familii boierești s-a îmbogățit astfel cu o lucrare cu profund caracter științific…” (prof. Carmen Farcaș - Rm. Vâlcea).
Străbunii noștri, boierii Pârâieni, „au făcut parte din ramura domnitoare a Basarabilor”.
Ei au avut un mare rol în viața socială, religioasă, militară și culturală în diferite epoci. Au deținut mari demnități în Sfatul Domnesc, iar în timpul domniei lui Matei Vodă Basarab, Danciu Pârăianu, ctitorul Mănăstirii Polovragi, care deținuse, pe rând, demnitățile: Logofăt (rang de ministru), Ispravnic, Mare Sluger, Mare Postelnic; a fost trimis capuchehaie (rang de diplomat – ambasador) la Constantinopol.
Asemenea exemple pot continua, dar nefiind istoric de formație, am să nominalizez câteva personalități de marcă ale literaturii române din neamul Pârâienilor, nu înainte de a aminti atestarea documentară a satului Pârâieni de pe Valea Oltețului, sat unde își aveau conacele boierii Pârâieni. Primul document în care se vorbește de Părăiani, este Hrisovul dat de Basarab cel Tânăr la 18 ianuarie 1480, în București; document ce se găsește în lucrarea Documente privind Istoria României, Țara Românească, sec.XIII – XIV, paginile 273 – 276.
Referindu-mă la poeți, prozatori, dramaturgi din neamul Pârăienilor, pot aminti pe Alexan-dru A. Macedonski, Emanuel C. Părăianu, George Gh. Topârceanu, Bogdan N. Amaru și Alexandru A. Mitru.
În materialul de față am să mă refer doar la scriitorul Bogdan AMARU.
Din noianul de documente consultate, 402, la Arhivele Statului din București, Argeș, Dolj, Gorj, Vâlcea, arhivele a numeroase primării; lucrările unor mari istorici ca: Dimitrie Can-temir, C. Cantacuzino, V. A. Urechia, N. Iorga, C. Giurescu, Octav-George Lecca ș.a., precum și monografiile comunelor Pârâieni, Livezi, Grădiștea, Zătreni, Polovragi, Baia de Fier, Tetoiu, Roșiile, Lădești,Stroiești. Pentru tema pusă în discuție, am notat ceea ce cred că i-ar interesa pe mulți specialiști în domeniu literar, istoric și nu numai.
Cum am nominalizat mai sus pe Al. Macedonski, Emanoil Părăianu, George Topârceanu (poeți), Bogdan Amaru (dramaturg) și Alexandru Mitru (prozator), n-am să fac referire la a-nalize literare ale operelor lor, ci am să argumentez că acești scriitori au ascendenți din nea-mul Pârâienilor.
Pentru că se împlinesc 113 ani de la nașterea scriitorului Bogdan Amaru, am încropit aces-
te rânduri ca o mare prețuire a talentului „incontestabil ca o lamă de oțel” (Eugen Lovinescu), al tânărului „sburător”.

Bogdan Amaru s-a născut la 12 aprilie, în primăvara de foc și moarte a anului 1907, în satul Budele, comuna Săscioara-Ninciulești, actualmente comuna Tetoiu, județul Vâlcea, cu nume- le de Alexandru Pârâianu.
Părinții: Nicolae V. Pârâianu, născut în anul 1881, și Ana din comuna Roșiile, satul Pertești, tot de pe Valea Budelui, la „o praștie și un strănut de Carpații Vâlcii”.
Amaru a avut trei frați: Costel (preot); Nicu (avocat) și Dinuța, fără studii superioare.
Ca elev, Alexandru Pârâianu, a urmat clasele primare la Școala din Ninciuleși, gimnaziul la Zătreni, Liceul „Al. Lahovary„ din Rm. Vâlcea, unde, dintre colegi putem aminti pe Dra-goș Vrânceanu, Ladmiss Andreescu, D. Ciurezu ș.a.
Participând la Concursul național de Literatură „Tinerimea română„ și, din 4000 de concu-renți a fost clasat pe locul al II-lea.
A început cursurile Facultății de Litere și Filozofie din București, dar a fost nevoit să le întrerupă pentru satisfacerea serviciului militar la Rm. Vâlcea, – Regimentul II – Dorobanți.
După lăsarea la vatră revine în Capitală și, se înscrie la Conservator, secția Artă Dra-matică, la clasa maestrului Nicu Soreanu.
În această perioadă a frecventat Cenaclul literar „Sburătorul„ din strada Ion Câmpineanu, nr. 40, sub patronajul marelui critic literar Eugen Lovinescu. Aici a cunoscut mulți „sbu-rătoriști”, legând prietenii cu Eugen Jebeleanu, Sandu Teleajen, George Mihail Zamfirescu ș.a. Pseudonimul de - Bogdan Amaru - l-a însușit la sugestia lui Gemi Zamfirescu, pentru a nu fi exmatriculat de la facultate ca „fiu de moșier”.
Bogdan Amaru – scriitor polivalent, a scris poezie, proză: schițe, cronici literare, nuvele, romane, dar în literatura română este cunoscut ca autor al piesei de teatru Goana după fluturi, (1933) publicată în volum de prof. Mircea Handoca – Liceul Dimitrie Cantemir din București, în anul 1953.
Bogdan Amaru a dcris și poezii, schițe cronici literare, reportaje nuvele, romane, publi-când permanent în revistele vremii: adevărul, Cadran,Dimineața, facla,Rampa, Reporter,
Tot, Viața literară etc.
Trebuie amintit faptul că romanul Amor vagabond (1934) și nuvela Marița au fost dis-truse în casa fratelui, Costel, preot la Murgaș, județul Dolj, timpul unui bombardament din timpul celui de-al doilea război mondial.
Pentru „talentul incontestabil ca o lamă de oțel„ cum a afirmat marele critic literar Eugen Lovinescu și, ca o recunoaștere a personalității sale, din inițiativa domnului Doru Moțoc, scriitor polivalent: poet, prozator, eseist, dramaturg, a fost inființat în 2004 Concursul Na-țional de Dramaturgie „Goana după fluturi – Bogdan Amaru”, carem din lipsa de fon-duri se desfășoară din doi în doi ani, iar la nivelul comunei Tetoiu s-a constituit un Comitet de inițiativă pentru înfințarea „Casei Memoriale Bogdan Amaru” în satul Budele, fiind inau-gurată în data de 9 aprilie, 2000.
Bogdan Amaru a murit la București, în Sanatoriul doctorului Șuțu, în dimineața zilei de 28 octombrie, 1936, la vârsta de 29 de ani, neîmpliniți.
A fost adus la casa părintească din Budele cu o camionetă a cotidienelor Adevărul și Dimi-neața, unde a lucrat ca redactor, fiind angajat în urma unei scrisori de recomandare din partea lui Mihail Sadoveanu – „Ceahlăul literaturii române”, cum l-a rebotezat, alt titan al literaturii române, Geo Bogza.
Amaru a fost înmormântat în Cimitirul Bisericii din Ninciulești, fiind condus pe ultimul drum de părinți, frați, rude și de toată suflarea din sat și satele vecine. Printre aceștia s-a aflat și poetul Eugen Jebeleanu, care l-a însoțit de la București până la Budele, având ascuns în suflet un scop literar de viitor. Este vorba de manuscrisele lui Amaru „infectate de virusul tuberculozei”.
Am scris aceste rânduri pentru Bogdan Amaru – Alexandru Pârâianu, cu ocazia aniversării a 113 ani de la la naștere – eveniment - care nu trebuie pitit sub mantia neagră dată uitării.

Ion I. Părăianu, Romanești 11 aprilie, 2020

Citeste mai mult…

Unde-s, mândră, coadele

Unde-s, mândră, coadele ?

Mi-am pierdut, mândruță, capul,
Când băteai de-a lungul satul
În mânuță c-un ulcior
După apă de izvor
Amestecată cu dor.

Mi-au secat ochii de plâns

După tine , când te-ai dus
În paltul unui prinț
Pentru un trai ca de vis.

Erai tânără codană
Și-i băgai pe toți în boală;
Eu mai tânăr, mai vârtos
Dorind să-ți fiu de folos,

Îți dădeam ce-aveam mai bun;
Puneam coadele-ți pe sân
Și-ți pupam sprâncenele,
Ele nasc și relele.

Dădăcită mult în casă
Șapte ani îi ai pe masă;

Ca fetiță de la țară
Vrei mereu să fii de fală.
Nu-ți place să fii mințită
Și nici atât măgulită.

Coadele ți le-ai tăiat
Nedând șanse la dănac,
Să le pipăie pe pieptu-ți
Ca pe strugurii pe punți.

Vicleană poți să mai fi,
Când n-ai vreme a iubi ...

Mă cuprind durerile,
Când nu-ți mai văd coadele.

Erau marea zestre-a ta –
Fuioare de nori sadea,

Te curtau mai toți bărbații,
Să n-o ia-naite alții.

Acum ești o altă fată –
Fată de oraș - coafată.
Mă sucesc întrebările,
Unde-s, mândră, coadele ?

Nelu Părăianu 08. 02. 2020

Fie roata și pătrată

Ce slujbă puteam să am,
Să pot pune ban pe ban ?
Să cumpăr anii din urmă
Cel puțin un sfert din sumă.

Poți să ai cu sacii bani,
De la cine cumperi ani ?
Dumnezeu îți poate da,
Vine dracul și ți-i ia.

În suflet poartă credința
În Domnul și, biruința
Te va însoți mereu;
Lângă tine voi fi eu.

Tu proverbul ține-l minte:
Timpul curge înainte
Și oricât te-ai socoti,
În loc n-ai cum îl opri.

Roata vremii se-nvârtește
Și lumea âmbătrânește.

Fie roata și pătrată,
Tot se mai învârte-o dată.

Că asta îi e menirea,
Învârtește omenirea –
Frunze purtate de vânt
Pân’ le bagă în pământ.

Roată, roată și iar roată
Mai învârte-te-napoi,
Să mai fim tineri o dată,
Lumea să fie cu noi!

Nelu Părăianu 06. 02, 2020

Citeste mai mult…

Domiciliul conjugal

Domicilul conjugal

Doamne,
Câtă putere mai ai,
Fericire să ne dai !
Că ne-am iubit de copii
Și ne-am sărutat întâi
Toamna la cules de vii.

Caut noaptea-n praf de stele
Urmele mândruței mele,
Să le strâng cu drag la piept,
Că de mult le mai aștept,
Să mă urmeze de-aproape,
Fie zi sau fie noapte,
În locația privată,
C-o dorea de mică fată.

M-a surprins plăcuta-i vrere,
I-am dat „verde„ la cerere,
Dar a schimbat la un an
Domiciliul conjugal.

Că așa este muierea,
Când sub piele intră râia.
Este la inimă seacă;
Vai, te lasă și tot pleacă.

În vânt rătăcite scame
Du-le mai departe, Doamne !
Divorțez de a mea soață,
Să mai gust și eu din viață.

Nelu Părăianu 05. 02, 2020

Citeste mai mult…

Amintiri în ramă

Amintirile din ramă

Nu sunt măcar nici cârpaci,
Să cos cojoace de baci.
Sunt copil de bun tâmplar,
Pun icoane-n calendar,
Amintirile în ramă
Pentru mine, pentru doamnă,
Ce-am iubit-o fără vrere,
Că era demult muiere.

Cine mai era ca ea
Pe Valea din Stârmina ?

Se mândrea fără să știe
Ce e cuvântul „fetie„.

Se iubea până zori

Cu bărbați și mulți feciori.

Nu pot zice că-i noroc,
Când mi-a năzărit cu tronc
O fâșneață mai de-o șchioapă,
S-o frămânți, să-i  curgă apă

Din gurița ei – fântână
De lapte și de smântână;

Pari, sigur, om deocheat,
De când cu ea te-ai legat;

Și-a pierdut netotul capul;
Acum se plânge săracul...

Mă roagă blând, ca o mamă,
Să-i pun „durerile”-n ramă.

Durerile sunt simțiri;
Sunt plăcute amintiri !

Nu-l taxez ca-n orice vamă.
Amintiri pun doar în ramă.

Nelu Părăianu 30. 01, 2020

Citeste mai mult…

Moldoveanca din Bacău

Modoveanca din Bacău

E frumoasă-a focului
Moldoveanca din Vaslui !
Nu este nimica rău,
Dar e una din Bacău
Hâdă, cu sufletul rău.

Se miorlăie ca o vulpe,
Pân’ te prinde să te pupe,
Să-ți fure o monogramă,
S-o faci, nană, mare doamnă.

„Interesul poartă fesul”,
S-ar traduce înțelesul.
Moldoveanca din Vaslui
Cântă pe placul oricui.

Dar șireata din Bacău
Te duce din rău în rău
Fără pic de inmă,
Că te-a prins de victimă.

Bine face; că-s credul,
Dar nu lacom de fudul;
Fie-i cum vrea Dumnezeu !
Așa cum îi vreau și eu.

Moldovencile-s iubite
Fără prea multe ispite.
Pe-asta n-o cunosc doar eu;

Vrea lauri din curcubeu -
Cununa operei mele,
Mândrindu-se ea cu ele.

Cum ziceam mai adineaori,
Doarme cu capul pe lauri.

Hai să zicem treacă-meargă,
E o altă moldoveancă.

N-am ce face; ’mi pare rău
De mândruța din din Bacău

.

Ion Părăianu

Citeste mai mult…
-->