Biografii , Memorii ! Un Mare artist , comedian și tragedian deopotrivă. Cu sprânceana ridicată și privirea rece, dar dătătoare de dependență, iscată de sub inconfundabila-i șevalură și din spatele ochelarilor-unicat, Toma Caragiu a avut o bogăție de roluri în teatru și pe marele ecran Cu o vitalitate extraordinară, cu o frazare excepțională, cu mimică și gesturi rubrica remember annie musca revista teatrala radioinconfundabile, Toma Caragiu a armonizat toate genurile teatrale, de la comedie și vodevil, la dramă și tragedie, susținând cu talent mari spectacole de varietăți. Chiar și singur pe scenă, Caragiu aducea în monologul lui o lume întreagă, nu doar un personaj, cu atât mai mult când în spatele textului se afla un scriitor priceput. Succesul lui într-un real one-man-show era garantat ... Ascultati aici o evocare radiofonica cu URIASUL TOMA CARAGIU : http://www.mixcloud.com/xfy1055/biografii-memorii-uriasul-toma-caragiu-surpriza-de-azi-pentru-d-tra/
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Ninge în Brăila
Astăzi am mers prin zăpadă fericită,Vântul printre ramuri răgușit iar caută,Orașul cu o maramă albă s-a îmbrăcat,Printre fulgii argintii mereui am umblat. Așa este Brăila când ninge foarte tare, Crengile în copacii goi triști trosnesc,Sunt copil…
Citeste mai mult…Într-o iarnă
Iarna pe drum iar veselă bine petrece, Lângă foc este foarte bine și în odaie,Întunericul nopții este acum mai rece Vântul prin zăpadă mai supărat trece. Cade din calendar astăzi o altă foaie, Mai așez un pulover gros iar pe mine, Când focul arde…
Citeste mai mult…Frigul
Văzduhul pare mereu mai nemărginit, Acum pe Cer stelele toate au adormit, Prin zăpadă este acum liniștea tăcerii, Vin pe stradă mereu fulgii mari ai iernii. Urlă vântul aprig deseori în depărtare,Gradina mea nu mai are nici o culoare, Peste tot…
Citeste mai mult…Poezia iernii
Fulgii aleargă goniți de un vânt rece, Aud iar în văzduh vântul cum îar trece, În zare fulgii de zăpadă aleagă ușor,Pe Cerul rece apare repede un norișor. Ramurile toate ale bradului sunt albe, La streșinile casei sunt multe salbe,Parcă mai aud un…
Citeste mai mult…
Comentarii
"Actorii sunt o singura familie pe cuprinsul intregii lumi!"(E. Roosevelt)
Toma Caragiu a fost cu totul altceva, din pacate irepetabil!
Unul din cei mai mari actori romani, cu activitate bogata în teatru, TV si film a interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a excelat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind Actorul şi Salbaticii. Maestrul Toma Caragiu s-a nascut la data de 21 august 1925 in orasul Ploiesti jud. Prahova. Provine dintr-o familie de aromani tatal sau fiind Nico Caragiu si mama sa Atena Papastere Caragiu originara din satul grecesc Aetomilitsa. Familia sa sa stabilit in orasul Ploiesti pe str. Rudului, nr.144, iar Toma Caragiu a urmat ciclul gimnazial la Liceul "Sfintii Petru şi Pavel" din Ploiesti. La scurt timp a fost ales pentru trupa de teatru a liceului unde şi scrie în revista liceului „Framantari". Termina liceul si obtine diploma de Bacalaureat in vara anului 1945. Se inscrie la facultatea de drept, dar nu dupa mult timp abandoneaza cursurile si se inscrie la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti, clasa Victor Ion Popa. Debutul insa pe o scena adevarata se produce în anul 1948, pe scena Studioului Teatrului National din Piata Amzei, cand, student fiind, în anul III, i se încredintează rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado” în regia maestrului Ion Sahighian. La 1 mai 1948 este angajat ca membru la Teatrului National. Iar in 1949, la 24 ani, obtine Diploma de absolvire a I.A.T.C. S-a stins sin viata intr-un mod tragic, sub daramaturile blocului din Bucuresti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, fiind inmormantat la cimitirul Belu din Bucuresti.