jocuri de cuvinte - gură (3)

Jocuri de cuvinte - gură

Geografie lingvistică

 

 

 Partea întâi la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-gura-1

Partea a doua la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-gura-2

   

 

          Gura în toponime și în onomastică

 

        Moto: „Pe-atunci, acelei fete dragi/ Doar ochii îi vedeam - ca mura/ Şi buzele - ca două fragi.../ (Târziu i-am cunoscut şi... gura!)” (Nostalgie, de Stelian Ionescu-Astralus, din Trei decenii de epigramă,1999)

 

În România există toponimele care conțin cuvântul gură, în majoritatea cazurilor cuvântul referindu-se la gura de vărsare a unui râu. Dezvoltând, luând-o alfabetic, există comuna Gura Foii, în județul Dâmbovița, pe râul Potopu. formată din satele Bumbuia, Catanele, Făgetu și Gura Foii.

Gura Humorului este un oraș în județul Suceava, pe râul Moldova. Localitatea a fost întemeiată în anul 1775 și a fost declarată oraș în 1905. În apropiere se află bisericile mănăstirilor Humor (1530) și Voroneț (1488), declarate monumente UNESCO.

 

12643081483?profile=RESIZE_584x

Gura Humorului

 

Gura Ocniței este o comună în județul Dâmbovița, pe Ialomița. Este formată din satele Adânca, Gura Ocniței (reședința), Ochiuri și Săcueni. Gura Ponicovei este o peșteră în sud-vestul României, pe versantul stâng al Dunării, în zona lacului de acumulare de la Porțile de Fier I și al defileului Cazanele Mari.

Gura Râului este o comună în județul Sibiu, pe Cibin, cu o hidrocentrală (3,7 MW) dată în folosință în 1981. La recensământul efectuat în 2021, existau 3.522 locuitori. În Gura Șuții, comună în județul Dâmbovița, cu întreaga familie și cu frații Vasile și Cornel Nițu, atunci elevi artilerști, am mâncat cea mai bună ciorbă de miel în primăvara anuluiu 1978, la rudele prietenului maistru militar prtincipal Marin Nicolae. Comuna avea 5.579 locuitori în 1995 și 5106 în 2021.

Gura Teghii este o comună în județul Buzău, pe râul Bâsca, în extremitatea nord-vestică a județului, Comuna grupează mai multe sate de munte de pe malurile Bâscăi Roziliei, și ale afluenților ei, Bâsca Mare și Bâsca Mică. Avea 4.325 locuitori în 1995 și 3.003 în 2021. Scade numărul românilor...

Gura Vadului este o comună (în trecut, Tohani) în județul Prahova. formată din satele Gura Vadului (reședința), Perșunari și Tohani. Gura Văii este, pe de o parte, o localitate componentă a municipiului Drobeta-Turnu Severin din județul Mehedinți, Oltenia, România. Aici s-a construit complexul hidrotehnic de la Porțile de Fier I.

Pe de altă parte, Gura Văii este o comună (în trecut Râpile) în județul Bacău. Se află în partea de sud a județului, pe malul stâng al Trotușului (în dreptul municipiului Onești de pe malul opus), în bazinul hidrografic al afluentului acestuia, Pârâul Mare. În județul Prahova, pe Teleajen, există comuna Gura Vitioarei, străbătută de șoseaua națională DN1A, care leagă Ploieștiul de Brașov prin Vălenii de Munte. Aici s-a născut solista de muzică populară Irina Loghin.

În fine, să nu uităm de Gura Portiței, peste lac de Jurilovca, unde am fost acum vreo 20 de ani cu Viorica și cu soții Socobeanu (doamna Socobeanu fostă secretar șef al facultății de geografie), după un curs intensiv de o săptămână la Măcin.

Gură și cuvintele derivate au devenit și nume de familie. Să nu uităm de Ioan Gură de Aur (347-407 d. Hr.), sfânt, născut în Antiohia, patriarh al Constantinopolului și unul dintre cei patru mari dascăli ai Bisericii Ortodoxe, persecutat de împărăteasa Eudoxia în mai multe rânduri. Biserica îl sărbătorește la 13 noiembrie, 27 ianuarie și, împreună cu Vasile cel Mare și Grigore Teologul, la 30 aceeași lună.

La englezi există toponime bazate pe mouth, „gură”. De exemplu, Cockermouth este un oraș-târg în comitatul Allerdale, Cumbria, (OS grid ref NY1230, ceea ce noi nu avem, dar ne va obliga UE), unde râul Cocker întâlnește Derwent. Creekmouth este o zonă industrială lângă Barking și Dagenham, în Greater London, England, situată la gura râului Barking Creek (OS grid ref TQ4582).

În anul 1990 am participat la conferința internațională de cartografie și la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Cartografie (ICA sau ACI), în municipiul Burnmouth, pe coasta Canalului Mânecii, în comitatul Berwickshire, Scottish Borders, Scotland (OS grid ref NT9560). Am susținut cu succes primirea României în ICA.

.......

Greymouth este un oraș în Noua Zeelandă, cel mai mare de pe coasta de vest. Humbermouth este în vecinătatea lui Corner Brook, Newfoundland și Labrador, Canada, fiind de fapt, gura râului Humber.

 

12643083053?profile=RESIZE_400x
Autumn on the Humber (toamna pe râul Humber)

 

Levenmouth este o conurbație lângă gura de văsare a râului Leven, în comitatul Fife, Scotland, care include orașele Buckhaven, Methil și Leven. Lossiemouth este un oraș și port în comitatul MorayScotland (OS grid ref NJ2370), la gura de vărsare a râului Lossie.

.....

 

În sfârșit, Yarmouth este: presurtarea pentru Great Yarmouth, Norfolk; oraș pe coasta de nord-vest a insulei Wight, Anglia (OS grid ref SZ3589); oraș în Nova Scotia, Canada; localitate în Des Moines County, Iowa; oraș în Cumberland County, Maine; oraș în Barnstable County, Massachusetts, United States.

 

12643083263?profile=RESIZE_400x

Raport al bazei de date

 

Există și numele de familie Mouth în multe țări (vezi figura cu raportul unei baze de date). Baza de date conține 136.407 înregistrăzi cu numele de familie Mouth. Nu intrăm în prea multe detalii. Puteți căuta numele și pe rețelele de socializare.

Francezii au bouche pentru gură. Prin Franța se mai folosesc botse, botcha, boche în franco-provensală, bouoche în norrmandă (Jersey), bouque în picardă etc, dar și gueule pentru botul de animal în franceză. Francezii folosesc cuvântul Bouche în toponime, adică nume de locuri.

Există departamentul Bouches-de-la-Meuse, nume dat din 1811, deoarece gura râului Meuse este situată în acest departament. Bouches-de-l’Elbe este numele unui fost departament francez din epoca napoleoniană, dat în 1811, de pe teritoriul actualei Germanii, a cărui capitală era Hamburg (unde am fost în 1978 și 1980). Bouches-de-l’Èbre a fost un departament francez al Cataloniei din epoca napoleoniană, al cărui centru administrativ era Lérida, dat în 1812, deoarece gura Ebrului era situată în acest departament.

Bouches-de-l’Escaut a fost un departament francez al Țărilor de Jos din epoca napoleoniană, al cărui centru administrativ era Middelburg, dat în 1811, deoarece gura râului Escaut era situată în acest departament. Bouches-de-l’Yssel a fost un departament francez al Țărilor de Jos din epoca napoleoniană, al cărui centru administrativ era Zwolle, dat în 1811, deoarece în acest departament se afla gura râului Yssel (Ijsel).

 

12643083090?profile=RESIZE_400x

Localizarea departamentului Bouches-du-Rhône

 

Bouches-du-Rhin a fost un vechi departament francez din epoca napoleoniană din Țările de Jos, al cărui centru administrativ era Bois-le-Duc, creat în 1810, deoarece gura fluviului Rin se situa în acest departament. Bouches-du-Wese este numele unui fost departament francez din epoca napolleoniană, al cărui centru administrativ era Brême, din 1811, deoarece gura de vărsare a râului Weser era în acest departement. Este interesant că administrația napoleoniană a creat acest departament considerând Weser ca un nume masculin, dar s-a observat, de cel puțin câteva decenii, na, drăcie, că numele râului Weser este feminin în franceză, ca și numele său german (die Weser).

În fine, Bouches-du-Rhône este numele unui departament francez din regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur, care se întinde de la fluviul Rhône până la munții Sainte-Victoire și Sainte-Baume (gura fluviului este în acest departament).

Bouche a denenit și nume de familie. Englezii au importat numele de familie Bouche, care a ajuns din Franța și din Anglia chiar și în SUA. După recensământul populației SUA din 2010 (2010 United States Census), Bouche este cel de al 31.150-lea nume de familie ca frecvență din SUA, purtat de 745 persoane (albi 73,29% și hispanici 20,0%). În Franța au fost găsite 2.337 persoane, iar în Belgia 203 cu acest nume de familie.

 

12643083287?profile=RESIZE_710x

Alde Bouche vă salută!

 

Iată că și gueule (bot) a devenit numele propriu Gueule. Vezi, de exemplu, Gueule (râu) în enciclopedia Wikipedia. Gueule (în olandeză Geul, în germană Göhl) est un râu în Belgia și în Țările de Jos (Pays-Bas)afluent al lui  Meuse, care curge prin provinciile belgiană Liège și olandeză Limbourg. Gueule a a dat numele său unor sate, precum GeulleGeulle aan de Maas, Geulhem și Schin op Geul, dar și comunei Fauquemont-sur-Gueule.

Sărim la vecinii germani, care au pentru gură Mund, Gosche, Gosch și Gusche, Gosch în șvăbească, Gosche în germană alemannică și în franconiană de pe Rin, Goschn în bavareză, Gusche în germană centrală orientală. Există în germană și în germană de Pensilvania Maul (bot de animal) și May în bavareză, Mond în franconiană centrală și în luxemburgheză, móndj, mónd în limburgheză, moond în saxonă de jos neerlandeză, Mai există Muul în germană de jos și în germană alemannică, Schnure în germană alemannică, Schnüß în franconiană centrală.

Oprindu-ne doar la Mund, vă puteți documenta printr-un simplu clic pe: Mund (Öffnung, Lippen, Schlund)” in Duden online; Mund (Gewalt, Macht)îDuden online; MundîDigitales Wörterbuch der deutschen Sprache; Mundîn Uni Leipzig Wortschatz-Lexikon; Mundîn OpenThesaurus.de; Mund în Wikipedia; Friedrich Kluge (1883) Mund”, îJohn Francis Davis, Dicționar etimologic al limbii germane, publicat în 1891 (ca să vedeți cum stau nemții cu digitalizarea).

 

12643084281?profile=RESIZE_400x

Cu maiorul Muller spre Helgoland, Die Mündung der Elbe

 

Pentru gură de vărsare există Mündung, derivat din Mund („gură”) sau münden („a curge”) +‎ -ung. Puteți studia cest cuvânt cu un clic pe „Mündung” în Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache. Așa există geografic Die Mündung der Elbe (in die Nordsee), prin care a m trecut în excursia făcută de la Hamburg la Insula Heolgoland în 1978, când urmam un curs la Hamburg.

Rușii folosesc pentru gură rot - рот (existent și în bielorusă, rusină carpatină și ucrainiană), dar și usta - уста, poetic (existent și în bulgară, macedoneană, rusină carpatină, sârbă și sârbo-croată, ústa în cehă și în slovacă, usta în bosniacă, poloneză, sileziană și slovenă, ustá în țigănească). Sunt folosite și argourile (vulgare) pastʹ – пасть și jebalo - ебало.

Igor din Irkuțk îmi amintește și sinonimele ротик, роток, роточек, ротишко, ротище, ртище. Bogată limbă, ce s-ar vrea exclusă din Europa de americanii yankei, dacă adăugăm alte argouri (глотка, рыло, клюв, клювальник, клювальничек, едало, едальник, едальничек, жевало, зевало, грызло, хлебогрызка, вентиль, чифанка, хохотало, хохоталка, хохотальник, хохотальничек, чавка, хайка, хрумка, чамка,грызево etc.).

Pentru gura de vărsare a unui râu serâfolosește устье (место впадения реки в другие водоёмы, „locul în care un râu se varsă în alte corpuri de apă”). Устье a devenit și nume propriu, adică nume de familie și toponim (nume de loc).

 

12643084490?profile=RESIZE_400x

Râul în orașul Rivne (река в городе Ровно)

 

Iată că un râu din Ucraina se numește chiar Ustʹe - Устье (în ucraineană Устя), în regiunea Rivne, cu o lungime de 68 km, bazinul său hidrografic având suprafața de 762 km². Pe râu există 20 de localități, cele mai mari fiind orașele Zdolbunov - Здолбунов și Rivne (Rovno) – Ровно. În multe alte toponime există rădăcina Ustʹ- - Усть-!

 

12643084892?profile=RESIZE_584x

Ustʹe – Устье a devenit și nume de familie

 

La adresa https://www.youtube.com/@inguralupului veți afla că „În Gura Lupului" este un canal YouTube care aduce în prim-plan povești captivante din istoria contemporană și analize profunde ale evenimentelor semnificative. De la interviuri exclusive la documentare cuprinzătoare, canalul explorează subiecte sensibile și importante, provocându-i pe spectatori să înțeleagă mai bine trecutul și prezentul.

La adresa https://www.youtube.com/@Ingurapresei aflați ceea ce știați, că în grla postului pro-american (și pro-Piedone) TV Antena 3 CNN există emisiunea În gura presei cu Mircea Badea, cam pe la miezul nopții.

În muzică se pomenește mereu de gură. Există o melodie, Gura ta (la https://www.youtube.com/watch?v=k5Se7wRrkh4) interpretată de Alina Eremia, dar și de Delia și Deepcentral (la adresa https://www.youtube.com/watch?v=v8hFifP68dI).

Muzica populară e plină de „guri”. De la Alexandru Pugna (https://www.youtube.com/watch?v=HF2ZAqmb6Uw) aflăm că gura fetei e izvor (Mândră gura ta izvor). Din arhiva TVR, îi urmărtiți (https://www.youtube.com/watch?v=XiUeIa9bix0) pe Stela Popescu şi Benone Sinulescu interpretând în duet melodia Dă-mi, mândruţo, gura ta. Mari artiști!

Aflăm (https://www.youtube.com/watch?v=hBIFUIh7ALg) de la

Aura Stoican de Gura dulce din furat. Dar mai bine să trecem ușor (https://www.youtube.com/watch?v=bWiIc3Q0wK8), cu o gură fie ea și de otcă, la un colaj de muzic populară oltenească cu regretatul Petrică Mîțu Stoian (cu prunii lui), Steliana Sima și Enceanu, că despre țuică am tot scris (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-tuica). Fără manele-n jur, că atunci înjur!

Cu gură mare sau mică, să fiți iubiți, că trebuie, cândva, cumva, undeva, să dați cuiva o guriță! Dar să nu fie prea târziu!

 Întreg articolul este și la:

https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/06/jocuri-de-cuvinte-gura.html

Articolul în format pdf la: Jocuri de cuvinte - gură.pdf

CN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

-->