...9 Şi s’au ridicat unii din sinagogă ce se zicea a Liberţilor şi a Cireneilor şi a Alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, care se luau la întrebări cu Ştefan
10 şi nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi Duhului cu care el vorbea.
11 Atunci au pus pe nişte bărbaţi să zică: „L-am auzit grăind cuvinte de blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu”...
Astfel aflam din Faptele apostolilor cum a fost judecat Arhidiaconul Ştefan, pentru că Adevărul sau însemna pentru farisei şi ceilalţi conducători evrei o blasfemie şi de aici putem înţelege că pentru unii adevărul va fi piatra de poticnire, mai ales în zilele de acum când atâtea adevăruri ne sunt spuse la ureche şi fiecare îl face minciuna pe celălalt pentru că în primul rând trebuie să acceptăm ca Adevărul Dumnezeiesc este singurul care doboară minciuna iar adevărul omenesc trebuie cântărind nu cu reaua voinţă a sinedriului ci cu răbdare şi înţelepciune, Apostolul Ştefan s-a jertfit Adevărului Dumnezeiesc ca toată mulţimea de martiri ce i-a urmat şi de aceea de ce ne-am face noi jertfa unui adevăr şoptit, trâmbiţat, strigat în gura mare când ştim că minciuna mereu ridica vocea mai sus de acel adevăr omenesc care are o umilinţă, o vorbă clară dar fără tonuri înalte, să ne ferim a fi jertfe zadarnice când vremurile acestea îmbracă minciunea şi înşelătoria în straie de adevăr, să avem tăria pe care Apostolul Ştefan a avut-o văzând furia celor ce l-au dus afară şi l-au lapidat iar atunci El ne învaţă măsura credinţei Sale...
Şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!...”. Şi zicând acestea, a adormit..-60..Faptele Apostolilor
Aceste fapte pot da minţii noastre şi sufletului tăria de a merge mai departe, de a trece peste încercările mari sau mici ale fiecărei zile şi atunci când urăm Ştefanilor ori Ştefaniilor noastre la mulţi ani, sănătate să ne rugăm ca Sfântul Apostol să le lumineze şi întărească sufletul şi mintea, să le dea puterea adevărului şi a iertării.
Să ne întoarcem acum pe meleagurile noastre dragi în acesta zi de sfinţita sărbătoare şi vom afla că dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, 3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel, 1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane. Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefănia, 22.630 sunt Ştefană şi 9.193 Fănica.
În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.
Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.
Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.
Comentarii