Postările lui CARACAS MIRCEA FLORIN (103)

Filtrează după

Cine mulţumeşte Lui Dumnezeu în boală, este un martir de bună voie

Sfântul Efrem Sirul zice aşa: 
"Dumnezeu, de la omul bolnav, două lucruri cere: Să mulţumească Lui Dumnezeu pentru boală şi să se roage neîncetat." 
Numai atât. Nu cere post, nu priveghere, nu plecare de genunchi, nu culcarea pe jos, nu târzia mâncare, nu uscata mâncare, nu puţina mâncare, nu starea de toată noaptea; nu cere de la dânsul nimic, decât aceste două lucruri. 

Orice bolnav care crede în Hristos şi are dreapta credinţă, atât trebuie să zică: 
"Mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne, că-mi dai suferinţă şi certare! Mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne, că mă iubeşti şi mă cerţi!" şi "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!" Acestea se cer de la tot sufletul, fie bolnav, fie sănătos, dar de la bolnav numaidecât. 

 

Că Dumnezeu ştie că trupul se smereşte prin boală şi nu mai trebuie să-l înfrânezi cu postul, cu asprimea, cu cutare; deja trupul este smerit, mai mult decât puterea lui de suferinţă. Şi de aceea se cere osteneala duhului, rugăciunea. De la aceasta nu-i scutit nimeni până la ultima suflare, iar în ceea ce zice Sfântul Efrem, că trebuie să mulţumeşti Lui Dumnezeu pentru boală, Sfântul Ioan Gură de Aur, în acelaşi duh vorbeşte despre bolnavi: 
"Atât de plăcută este limba bolnavului care mulţu­meşte Lui Dumnezeu în boală, în vreme de suferinţă, încât nu este cu nimic mai prejos decât limba martirilor, care-L mărturiseau în chinuri, când îi răstigneau şi-i băgau în căldări şi-i fierbeau. Că şi aceia sufereau, şi acesta suferă într-o măsură."

Deci, cine mulţumeşte Lui Dumnezeu în boală, este un martir de bună voie. Şi de aceea să-i spui să se bucure că e bolnav(ă). Da! Să nu se întristeze. Știi cine se întristează? Trupul. Că el are să sufere ceva. Dar sufletul trebuie să se bucure totdeauna. Să-şi aducă aminte, că zice marele Apostol Pavel: 
"Când sunt slab, atunci sunt tare. Căci, cu cât slăbeşte omul nostru cel dinafară, adică trupul, cu atât se înnoieşte cel dinlăuntru, din zi în zi."  

- Extras din "Cuvânt către Maica Irina, aflată în suferință (1979)  - Ne vorbește Părintele Cleopa, vol. 10, Editura Episcopiei Romanului, 2000, pp. 23-24"

Citeste mai mult…

                  Pierderea monopolului de putere occidental în prezent, dă de gândit mai departe atât Europei cât și Americii. Trăim în Europa și asta spune foarte mult. Milioane de  români muncesc și trăiesc în Diaspora, fie în Europa,  fie în America,

                  Se injectează în prezent mii de miliarde dolari sau euro în economia americană sau economiile europene slăbite. Această nu ajută suficient, în condițiile unei confinari devenite a treia, care nu a putut fi evitată nicăieri.

                 Varietatea de noi forme ale virusului Covid și rapiditatea de propagare a acestora modificate de această dată pentru orice vârstă, determină rând pe rând izolarea unor zone din ce în ce mai largi de carantină-confinare, spre exemplu regiuni ale Franței, Italiei respectiv Germaniei, Angliei, etc, care s-au extins ulterior până la întregul  teritoriu.

                Statele Unite ale Americii, super putere militară i nu numai, nu s-a putut descurca în primă fază . A fost necesară  achiziționarea de către populație unui test de detectare Covid 19

pentru 500 de dolari. În alte țări, aceste teste au fost gratis. Sistemul de asigurare american, se cunoaște foarte bine, este unul care te obligă să plătești din buzunar orice îngrijire de sănătate.

                  În anul precedent 2020, marele oraș american New York a devenit martir al Covidului. Până în ianurie 2021 în America au murit din cauza Covidului  19 peste jumătate de milion de americani,  sub guvernarea lui Trump.

                  Serviciile funerare ale marelui oraș deveniseră incapabile de a mai putea înhuma oameni. Camioanele frigorifice cu decedați umpleau parkingurile spitalelor orașelor. Crematoriile funcționau din plin. Sacii mortuari umpleau  numeroase camere de spitale, în aprilie 2020/1/.

                  Virusul a acționat mai rău ca un uragan asupra New Orleans-ului și multor alte orașe mari americane. Administrația Trump, una care a adus destul rău Americii, respective omenirii părea că a abandonat o întreagă populație./1/. Șocul sanitar este unul puternic și în prezent cu spitale pline peste tot în lume.

                Nimeni nu și-a putut închipui faptul că într-un timp atât de scurt virusul Covid de la Wuhan se va extinde pretutindeni în lume.

                  Noile arme biologice diferă de toxinele de origine naturală. Biologia moleculară a evoluat spectaculos, prin decriptări de coduri genetice. S-a ajuns la decriptarea genetică rapidă a multor virusuri și nu numai/1/.

            Secvența principală   a  virusului variolei a fost publicată în anii 93-94. Apoi cele pentru: ciumă, holeră, tuberculoză, lepră, tifos, sifilis, gripă, Ebola, sida, etc/1/.

            Modificările genetice sunt la modă în prezent. A apărut a douăsprezecea generație de arme biologice, cele cu germeni genetici cu proprietăți virusologice mari, rezistenți la antibiotice, sau la condițîi de mediu. Rușii de exemplu au dezvoltat programul numit Biopreparat/1/. Publicațiile științifice,  fie ele singure, îi pot inspira bine  pe teroriști.

            În prezent,  alte arme redutabile și-au făcut prezența. Este vorba de "Polymerase chain reaction" codificat PCR, care permite obținerea unor cantități limitate de ADN și astfel  fabricarea sintetică în vitro a unor fragmente lungi de ADN./6/

            În anul 2002, Eckard Wimmer a reușit prima sinteză completă în vitro a unui agent patogen. A fost vorba de virusul poliomelitei. Aceasta s-a petrecut după trei ani de cercetare. Deși poliomelita a fost eradicată în prezent, în zeci de ani mutilând ireversibil numeroși copii, sau tineri chiar sub ochii noștri, tot în prezent s-a sintetizat acest mic virus/5/.

            În anul 2003,  echipa de cercetare a dr. Craig Venter a reușit sintetizarea unui alt virus de talie mică, respectiv cu 5000 de nucleotide Psi X174M/1/.

              În octombrie 2005 s-a reușit sintetizarea virusului H1N1 al gripei spaniole, cu 13.500 de nucleotide. Agenții patogeni au fost stocați în laboratoare considerate securizate.

           Pe internet au fost publicate secvențe nucleotide prin utilizarea  cărora ar putea  fi sintetizați orice viruși, genomuri mult mai mari decât cel al variolei.

               Recent s-a ajuns în mod inimaginabil-neverosimil la sinteza unor viruși cu peste 600.000 de nucleotide.

               Toți acești viruși pot avea consecințe devastatoare asupra speciei umane. Dacă până în 14 aprilie 2020 SUA vărsa  400 de milioane de dolari în fondurile Organizației Mondiale a Sănătății OMS, China vărsa doar a zecea parte, adică 40 milioane de dolari, din declarațiile americanilor. Un  fapt suplimentar care a atras retragerea SUA de la subvenții, în timpul Președenției lui Donald Trump.

             Acesta a acuzat OMS de dezinformare asupra pericolului important al propagării virusului Covid  în lume.

              De la americani,  în prezent Europa beneficiază contra cost de vaccinuri dovedite cele mai eficiente și ieftine produse de Pfizer și Moderna.

             Numeroase alte țări au criticat politica OMS , mai aproape de China decât de Europa și America.

 

Bibliografie 

1.Patrick Berche,  "Histoire secrète des guerres biologiques. Mensonges et crimes", pg. 296,  Ed. Robert Laffont, 2009,

  1. A. Mulbacher, M. Lobigs, "Creation of killer Pox virus Could Have Been Predicted", J. Virol. No. 75, p. 8353- 8355, 2001,
  2. G. P.Kõbingen, D. J. Weiner, Q. C. Yu, J. M. Wilson, "Filovirus Pseudotyped Lentiviral vector . Can Efficiently and Stably Transduce Airway Epithelia in Vivo Nat. ", Biotechnol, No. 19, p. 225-230, 2001,
  3. J. Cello, A V Paul, E Wimmer, "Chemical Synthesis of Poliovirus eDNA- generation of Infectious Virus in the absence of Natural Template", Science, no 297, p. 1016-1018, 2002,

5.J Couzin, Active Poliovirus Baked From Scratch, Science no. 297, p. 174-175, 2002,

  1. P Berche, "The Threat of Smallpox and Bioterrorism", Trends Microbiol, no. 9, p. 15-18, 2002,
  2. D. G. Gibson et colab, "Complete Chemical Synthesis. Assembly and Cloning of Mycoplasma Genitalium", Science, 24 Janvier, 2008,

Obs.  La taille de genome de 600 kb. Kilobases correspond a 600000 nucleotides, celle du virus de la variole étant estimée à environs 200.000 nucleotides

  1. W.P.Stemmer, "DNA Shuffling by Random Fragmentation and Reassembly, In Vitro Recombination for Molecular Evolution", Proc. Natl. Acad. Sci. USA no. 91, p. 10747-10751, 1994,
  2. W. P. Stemmer, A. Crameri et colab.,"Single Step Assembly of a Gene and Entire Plasmid from Large Numbers of Oligodeoxiribonucleotides", Gene, no. 164, p. 49-53,1995,

10.N. W. Soong, L. Nomura, K. Pekrun, M.Reed, L. Sheppard, G. Dawes  et W. P. Stemmer,

"Molecular Breeding of Viruses, Nat. Gen; no. 25, p. 436-439, 2000,

  1. S.K. Powell, M.A. Kaloss, A. Pinkstaff, R. McKee, I. Burimski, M. Pensiero, E. Otto, W. P. Stemmer et N. Soong, "Breeding of retroviruses by DNA Shuffling for Improved Stability and Processing Yields", Nat. Biotechnol, no. 18, p. 1279-1282, 2.000,
  2. M. Matzke, A. J. Matzke et J. M. Kooter, " RNA Guiding Gene Silencing", Science, no. 293, P. 1080-1083, 2001,
  3. A. L. Dougall, M. C. Hayward, A. Baum, "Media Exposure to Bioterrorism-Stress and the Anthrax Attacks", Psichiatry, no. 68 , p. 28-42, 2005.

 

Citeste mai mult…

         Introducere 

          Timpurile actuale  au adus în prim plan amenințările legate de mediul biologic în care trăim.
Prin degradarea  accelerată a mediului de către om, am putea dispărea într-un  secol, conform COP 21- Summitul ONU  Paris, 30 Noiembrie–12 decembrie 2016, "Nopți Pariziene"  apărută  în anul 2017.
          După semnarea  documentului Summitului în  anul 2016  și de Președintele American Barack Obama, noul Președinte Donald Trump venit ulterior ,împreună cu  Senatul American au anulat tot.
          În prezent Președintele  Joe Biden a reiterat  "Acordul american de aderare la Summitul din 2016".
          Este  vorba de acum de o  evoluție în relațiile  internaționale  ale unora din  țările mari pentru protejarea  mediului pecum America.
          În Franța și în alte țări  europene există o Legislație fermă în domeniul mediului mai mult sau mai puțin respectată. Cei care o încalcă si sunt descoperiți plătesc însă amenzi mari.
          Sunt  efectuate eforturi importante tehnologice de punere la punct a unor Metode de protejare.
          "A fi vârstnic" a fost  o carte  a anului 2020, în două volume, scrisă împreună cu acad.prof.dr. Constantin Bogdan-fostul Director al Spitalului  de Geriatrie și Gerontologie  din București, eminentă personalitate a medicinei și culturii românești, cel mai  important  specialist în viață în acest domeniu și dr. în kinetoterapie Eugen Caracaș, Conferențiar la Universitatea de Ecologie din București .
          O  colaborare excepțională a adus  succesul recent în România, cărțile fiind  cunoscute  și de românii din diasporă.
          Cărțile anterioare  au propus  o serie de metode de recuperare medicală pentru înlăturarea urmărilor  nedorite cardio-respiratorii, pentru cei grav  bolnavi de Covid care au depășit boala.
          Spre deosebire de "Războiul Nevăzut "al  Sf. Nicodim Aghioratul- carte cu același nume, un război în toată regula pe care îl ducem fiecare cu noi înșine, cu gândurile  care ne scapă de sub control- fiind păcate  ale noastre, prezentul război biologic se înscrie ca moment dramatic în istoria omenirii  legat de Războiul cu viruși.
          Acești viruși, în cazul Covidului, scăpați de sub supraveghere  scad drastic mai departe  în prezent ,cu toate măsurile de limitare luate de fiecare țară, populația lumii, cu  milioane de  suflete de oameni, agravând  existența omului pe Planetă.
          De-a lungul istoriei  omenirii au fost epidemii  de: ciumă inclusiv cea bubonică, gripă spaniolă, holeră, gripe cu diverse denumiri, etc, care până la urmă au încetat, lăsând  însă urme foarte adânci, dureroase în urmă, la fel ca Războaiele mondiale.
          De la sfârșitul anului 2019, momentul când chinezii au recunoscut  scăparea de sub control în țara lor a acestei  boli periculoase numite Covid, în orașul  populat Wuhan, a trecut  aproape un an și jumătate.
          Un timp  în care s-au cercetat cu eforturi financiare imense peste tot,  și  s-au fabricat vaccinuri,  în cantități de miliarde, unele care  își dovedesc pe perioade de timp  până la un an eficiența față de boala care seceră nenumărate vieți.
          Formele de readaptare ale virusului în  condițiile  actuale de protejare contra acestuia sunt din ce în ce mai complexe de la o zi la alta, cu forme uluitor de rapide de răspândire de la om la om.
În general formele sunt aeriene  prin aerosolii  rămași în aer de la  persoana infectată  într-un spațiu în general închis.
          Variantele recente-franceză respectiv bretonă, mai ales cea engleză,dar și braziliană, sud africană, japoneză, șamd  vin să înlocuiască până la sută la sută varianta de bază  de virus,  pentru care s-au elaborat vaccinuri  pentru  sute de milioane de oameni, ineficiente  față de unele  din noile variante de  virusuri.
          Nici cei vaccinați, și nici cei care au biruit în lupta cu boala Coronavirus nu au siguranță deplină, doar una cvasi temporară.
          Cei vârstnici  cu probleme grave de sănătate am avut șansa de a fi vaccinați între primii, la începutul acestui an, urmând  pe cei din căminele de bătrâni, cadrele  medicale care au dorit, în prezent cadrele de învățământ, șamd.
          Viața prezintă forme de degradare complexe  care  devin din ce în ce mai periculoase.
          Este vorba de o succesiune de echilibre instabile, iar unul substituie pe altul, într-o modificare continuă, practic infinită.
          Fiecare dintre noi intrăm treptat în procesul de îmbătrânire, într-un mod personal.
          Repetarea  unor eșecuri  tinde să devină în prezent mai importantă decât însumarea reușitelor noastre.O situație complexă la nivel mondial.
          Pentru unii  oameni  recunoașterea îmbătrânirii înseamnă  întoarcerea  la credința în Dumnezeu, sau  măcar descoperirea credinței. Aceasta funcționează în parte  ca o Asigurare pe viață  care se contrapune stresului apropierii  treptate a omului de finalul vieții.
          Cei care nu au dobândit credința  sunt cei mai afectați, îndreptându-se mulți  spre deznădejde!
          Credința  în Dumnezeu  îți dă arme noi în combaterea stresului.
          Conștientizarea  greșelilor personale care sunt legate de culpabilitatea noastră,  cauzată de  mândrire poate deveni un mod de auto-interogare pozitiv, care să ne poată ajuta.
          Este regretabil, cu toată evoluția științei  să rămâi un agnostic  toată viața.
          Când eram copil, un an mi se părea un veac. La douăzeci de ani, exista un timp suficient în care să realizezi destule probleme. Dar dispăruse de doi ani  bunica mea  din partea paternă, un mare sfetnic.
          La treizeci spre patruzeci de ani  începusem să fac destule  bilanțuri, crezând că era  timp să  realizez o serie de lucruri forte.
          Din păcate, evenimentele din decembrie '89 le-am prins la vârsta de 39 de ani, aproape de 40 de ani, așa cum am  văzut mai târziu, insuficientă  să întorc spre bine o situație conjuncturală  fragilă prezentă.                               
          La  48 de ani am pierdut  primul părinte, pe tata. Am resimțit totul din plin. Au apărut primele  probleme serioase  de sănătate, dar și cele legate de viața propriuzisă.
          14 ani  ulterior  am mai avut-o alături  pe mama. Am îngrijit-o cu multă dăruire. Ultimile ei cuvinte în 2012  au fost să am mare grijă de mine.
          Mă imbolnăvisem la doar 60 de ani de o boală rară leucemică de sânge–MMM, considerată practic fără remediu, una care distrugea pe rând toate organele mele interne.
          Odată bolnav de o boală rară, aparent fără remediu medical, în anul 2011, problemele de sănătate  și-au găsit miraculos o primă perioadă de remisie în anul 2013 în Franța.
          În prezent, după zece ani de suferință, datorită progreselor importante ale medicinei,  coroborat cu  cele ale  celorlalte științe, au apărut  în lume noi medicamente și tratamente, unele studii clinice  pentru prelungirea vieții umane.
        Grefele de organe, transplanturile inclusiv de măduvă osoasă  repară, dar  nu schimbă radical durata în care se înscrie o viață de om bolnav. Ele o prelungesc prin remisii care apar ciclic.
        Igiena, dieta alimentară, alături de restul îngrijirilor spitalicești pot prelungi viața. O atitiudine optimistă are o influență de peste 50 la sută în viața fiecărui om, spune Profesorul meu medic de mare valoare europeană.
        Suferința fizică mai ales cea interioară, reorientează problematica personală, coroborat cu îngrijirile medicale, pastilele luate la ore fixe, regimul alimentar, supravegherea tensiunii, glicemiei și celorlalți parametri de sănătate, intervenții medicale complexe, transfuzii, etc.
        Despre rău am vorbit în Capitolul 6 -"Minuni "dar mai ales în Capitolul 7- "Binele și răul "al cărții "Drumul inimii către lumină" sau "Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinței pentru o renaștere"ediția a II-a 2017/2/.
        Am arătat acolo, pe baza unor experiențe personale petrecute la vârsta de 25 ani la Mănăstirea Cernica,  interpretate  ca student  la a doua Facultate  absolvită, cea de Teologie ortodoxă în anul 2008.
        Răul nu este numai o înstrăinare de Dumnezeu, cum spunea  formidabil Sf. Vasile cel Mare în secolul III, el  este persoană. Nu este  abstract, nu este  ființial, unul care să fim îndemnați să îl facem.
Este  doar o absență a binelui.
        Nu există o cauză absolută a răului. Nu a fost creat de Dumnezeu care este Iubire. Nu are materie, este doar spirit.
        Răul a făcut  subiectul multor cărți, piese de teatru, începând cu filosoful existențialist Jean Paul Sartre în "Diavolul și Bunul Dumnezeu", rămas doar  filosof, nu mai mult,  până când a depășit optzeci de ani, la teologul protestant Philippe Melanchaton  cu "Teoria răului absolut".
        Pentru destui oameni, răul constituie un alibi pentru a obține o serie de privilegii, sau pentru  a lua măsuri excepționale.Se afirmă de unii cu totul fals, că ar fi moștenit răul genetic.
        Răul poate deveni  ușor subiectul unei dorințe pătimașe umane, argument de identificare de sine cu sine.
        Se afirmă mai ales de anumiți filosofi că el vine ca o fantasmă, nelocalizat, neidentificat.Te domină, intrând în tine  îndemnându-te să comiți crime, atacuri mortale. Unii oameni  se roagă celui rău, cum ne rugăm noi Lui Dumnezeu.
        În cartea sa apărută recent în 2020, cu titlul "Geopolitique du Covid 19 –Ce que nous revèle la crise de Coronavirus"/3/, Pascal Boniface se întreabă în introducere, dacă vom reveni la lumea dinainte sau de după  mondialism, în cadrul relațiilor internaționale.
        Sunt analizați termeni precum: "Revoluția istorică" sau "Revoluția strategică", Revoluții care să modifice real Ordinea mondială.
        Covid 19 se situează exact  între acestea. Se leagă și de competiția între SUA și China, criza multilateralismului, de întrebările europene sau limitele mondializării.
        A accentuat, amplificat, exacerbat atât realitatea cât și capacitatea de percepție umană.
        Într-un timp record de peste un an, Covid 19 a modificat total modul nostru de viață, privându-ne de drepturi elementare precum acelea: de a ne mișca, de a ne aduna, de a asista la un concert sau la un meci de fotbal, de a merge la restaurant, de a călători, și adesea chiar de a munci.
        A bulversat economia mondială, punând-o în mare parte într-o stare de așteptare, creând sute de milioane de șomeri, privând numeroși oameni de resursele de zi cu zi.
      O lume siderală, afirmă Pascal Boniface /3/. "Imobilitatea deranjează  secolul", proclama celebrul șansonetist și poet  Leo Ferré pentru un  timp de trei sferturi din secolul al XX-lea-"Il n' y a plus rien".
          Încercăm  să trăim  într-o lume anormală. După  7 martie 2020 se declara starea numită " confinement" inclusiv în Franța.
          A guverna înseamnă a prevedea, a avea premoniție. În cazul de față, nimic preventiv nu fusese  acționat de guvernul din  Franța.
          Filmele sunt în general inspirate din fapte reale. Filmul  cu titlul "Epidemia", realizator  Steven Soderbergh a apărut în anul 2011.
          Scenariul său părea la acel timp unul suprarealist. Fusese inspirat de  pandemia SRAS, aducând în fața publicului istoria unui virus care s-ar fi  răspândit  atunci pe întreaga planetă, prima victimă  fiind o persoană originară din Hong Kong. Rezultatul propagării virusului dusese la 26 milioane de morți în mai puțin de o lună.   
          Raportul CIA cu titlul" Cum va fi lumea mâine" a fost publicat de Editura "Robert Laffon" în 2009.
          El menționa o posibilă epidemie, pe baza unor agenți patogeni asemănători Coronavirusului SRAS, apărând într-o zonă cu o mare densitate a populației, cu mare apropiere între oameni și animale, așa cum este vorba actual de China, din sud-estul Asiei.
          Într-o conferință ținută în martie 2015, marele miliardar Bill Gates avertiza  asupra faptului că pericolul imediat al omenirii nu vine de la armele nucleare ci  este unul sanitar. O nouă epidemie chiar ajunsă să fie până la urmă ținută sub un anumit control este posibilă în viitorul omenirii.
          Fundația Bill și Melinda Gates a donat sume importante de bani în conturile OMS, respectiv  Organizația Mondială a Sănătății./3/
          În aprilie 2005, Inspectoratul General și Administrativ din Franța, publica un Raport important privitor la Organizarea și funcționarea publică în caz de Criză majoră, în cursul căreia situația economică, aparatul social, structurile administrative ale statului ar fi perturbate puternic, de o Criză sanitară.       
          Două din ultimile Cărți Albe, cele din  anii 2008 și 2013,  precum și "Revista Strategică de Apărare și Securitate Națională" din 2017 au fost lansate succesiv de Președinții Franței de la Sarkozy, Holland 
până în prezent Macron.
          Ultima din acestea lansa o alertă în două etape care pot avea loc în mod real.
          Niciunul din candidații la Președenție nu au fost  interpelați din timp de Presă asupra acestui subiect extrem de delicat. Nu au fost luate măsuri de precauție absolut necesare de exemplu în Franța.
          Mai mult,  când fostul Ministru al Sănătății-doamna Roselyne Bachelot Narquin a cumpărat măști și vaccinuri gripale pentru a proteja populația de  epidemia de gripă H1N1, ea a fost ridiculizată, insultată, considerată responsabilă de fapte grave.
Bibliografie
      1.Mircea Florin Caracaș, "Nopți pariziene", editura ePublishers, 2017, ediția a II-a,
2.Mircea Florin Caracaș, "Drumul inimii către lumină", ediția a II-a, 2017 noiembrie,
      3.Pascal Boniface , "Geopolitique  du Covid 19 , Ce que nous revèle la crise du
          Coronavirus", Ed. Eyrolles, 2020.

 

 

 

Citeste mai mult…

Visatu–m-am  miraculos

În patul meu de  grav bolnav,

Lin, când în sus și când în jos,

Sunt  mângâiat ca niciodată

De-o mână sfântă  nevăzută.

Deschis-am ochii la sfârșit

Uimit  privind minunea.

Miros de mir venea aromitor,

Copleșitor,  

În toată încăperea.

Iar mâna străvezie mai plutea

La nici-un metru înălțime,

Deasupra mea!

Nicicând n-am mai simțit așa,

Imens pecum Iubirea,

E bucurie-n suferință,  

Însoțindu-mă,

În casa părintească !

 

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult…

Restaurarea omului

Din perspectiva creştină, restaurarea omului înseamnă  însănătoşire, revenire la normal./1/

Normalitatea nu e o convenţie impusă de om, ci o stare de bine hotărâtă de Creator pe criterii  numai de El știute, o Taină.

Faptul că Ştiinţa recunoaşte importanţa Religiei, a credinţei,  este un pas important al reevaluării rolului lor în Medicină.

Însuşi Mântuitorul a confirmat importanţa credinţei în vindecări (Cf. Luca 17, 19).

 Părerea potrivit căreia credinţa ar acţiona prin autosugestie este contrazisă de exemplul slăbănogului din Capernaum, vindecat prin credinţa altora (Cf. Matei 9, 2) în Dumnezeu  exprimată în iubirea aproapelui. 

Sugestia şi autosugestia sunt realităţi psiho-fiziologice incontestabile, folosite în terapeutică.

În timp ce mecanismul lor de acţiune aparţine straturilor de suprafaţă ale fiinţei umane (psihicului-supus influențelor maleficului), credinţa e mecanismul terapeutic al adâncurilor, al temeliilor vieţii, al locului în care aceasta primeşte hrana energiilor divine necreate…..

 Medicina e dependentă de morală.

Noul Testament a pus la îndemâna întregii omeniri morala creştină, revelată supranatural prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, morală de care Medicina este fundamental legată şi care a făcut posibilă folosirea sintagmei din titlu.

Psihologia aşează dragostea exclusiv în cadrul afectelor.

Profanarea sacrului a produs  translația epistemică generatoare de confuzie.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, Mario Varga Llossa, pune „Războiul sfîrşitului lumii“ pe seama confuziei, cea care face  ca toţi oamenii să se încaere, unii împotriva altora, fără nici o raţiune.

 Antidotul confuziei este discernământul, duhul deosebirii, aflat la temelia gândirii discriminative, a raţiunii, afectelor, voinţei şi acţiunii normale. Se dă o bătălie surdă  între Medicina iubirii şi Medicina Tenebrelor.
Nu există un argument superior celui teo-antropologic în  sprijinul afirmaţiei potrivit căreia facerea de bine e cu totul diferită de lucrul bine făcut.

 Medicina, în esenţa ei este facere de bine. 

Ceea ce pare un truism impune mai cu seamă în condiţiile abaterilor de la principiile sale de bază, o reiterare a fundamentelor spirituale ale Medicinii. 

Spre deosebire de lucrul bine făcut  facerea de bine e rodul iubirii..

Ni s-a  reproşat  că acordăm  prea mult spaţiu elementului religios, ca şi cum astfel am aduce prejudicii Ştiinţei.

”Viaţa umană=duh=conştiinţă.Omul a cărui conștiință este alterată nu mai aparţine speciei umane, din care motiv e considerat mort, ca personajele lui Gogol din Suflete moarte, animal, precum  eroii lui G. Orwell din Ferma animalelor,  hibrid aşa cum e înfăţişat în romanele lui Kafka Procesul şi Castelul, sau chiar insectă în nuvela Metamorfoza a aceluiaşi autor.

.Un aspect, devenit tabu, este cel al prestigiului halatului alb a cărui scădere a dus, dincolo de orice închipuire, la agresiunea verbală şi fizică a medicilor, atitudine ce îşi trage seva din „lupta de clasă“, care a  implementat  ura în mentalitatea colectivă, făcând-o să se răsfrângă asupra a tot ceea ce înseamnă valoare, începând cu Creştinismul  şi continuând cu Medicina Iubirii, strâns legată de El.

Sub umbrela  „democraţiei“, antivaloarea s-a năpustit asupra unei profesii invidiate şi hulite în subconştientul colectiv, ale cărui răbufniri s-au concretizat în abuzuri asupra retribuţiei, consideraţiei şi statutului social al medicului pînă la agresarea celor ce nu-şi precupeţesc sănătatea şi viaţa la căpătâiul semenilor.

Suprastructura eidetică a actului medical, corespunde modelului divin al Iubirii Treimice. „Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt“ spune  rugăciunea Sf. Ioanichie.
Dacă aşa este, de ce nu este aşa? 

Slăbiciunea omului dar şi afinitatea sa pentru alternative nu sunt neglijate de Prinţul variantelor.

Conceptul de „Medicină alternativă“ e doar unul din exemplele generate de veşnica nemulţumire,  empirism și  neînţelegere. 

Alte exemple sunt: introducerea alimentelor modificate genetic,  excesul de aditivi alimentari, noile tehnici gastronomice, noile medicamente,  noile alimente.

Extinderea  bolii metabolice, a bolilor psihice şi mai ales spirituale, însoţeşte ca o umbră variantele. 

Depărtarea de Medicina clasică, adevărată, sfidarea graniţelor ce definesc o Ştiinţă anume,  sub acoperirea  unor schimbări necesare, vehiculează mai ales, vocaţia pentru schimbare ca scop în sine.

În acest context al schimbărilor rapide, omul nu mai are răgazul necesar ieşirii din sindromul de adaptare al lui Selye  fiind mereu supus agresiunii  schimbătoarelor condiţii de mediu natural, social sau tehnologic, în condițiile tirului neîntrerupt al  noilor concepte.

Mecanismele adaptării impuse sunt supralicitate.  Noua patologie nu poate fi despărţită de  fondul tensional menţionat impunând o perspectivă revizuită asupra manifestărilor clinice, evoluţiei bolilor şi  răspunsului la tratament..

 Mersul către o „Tehnomedicină“ ce ţine seama numai de „performanţă“, este expresia împătimirii tehnologice. Lipsită de afecţiune, medicina se industrializează, medicul devine un robot  iar bolnavul o ecuație.

 „Medicina de bunker“ se opune medicului, împiedicând interacţiunea cu bolnavul.

La baza depresiilor stă  singurătatea metafizică; aceasta nu răspunde la antidepresive.

Chimioterapia nu pătrunde în duhul pustiu sau bântuit, la care ştiinţa nu are acces, abandonându-l precum au procedat cei doi trecători din parabola samarineanului milostiv (Luca, 10, 30-32).

Atenţia acordată cuvintelor în psihoterapie  nu ţine seama  că, lipsite de puterea harului  dăruit  credinţei, speranţei şi dragostei creştine, ele au doar efectul oricărei sugestii, efect placebo, căci „Împărăţia lui Dumnezeu nu stă în cuvânt, ci în putere“ iar puterea lui Dumnezeu este Crucea (Cf. I. Cor. 1, 18).

Erorile medicale alcătuiesc un capitol aparte dar, cea mai importantă învăţătură a lor este frica de Dumnezeu care se câştigă prin:

  1. l) remuşcări 2) pomenirea morţii şi a chinurilor veşnice şi, după Sf. Simeon Metafrast, prin 3) rugăciune.

La despărţirea Iubirii de Medicină au contribuit din plin S. Freud şi C. G. Jung.

Freud considera că Religia e o nevroză colectivă. Ce fel de antropologie ar fi putut  elabora un medic uman  care susţine că omul e, în esenţa lui, un animal?

Dezumanizarea pregăteşte veterinarizarea Medicinii umane. Aplicarea psihanalizei freudiene asupra creştinilor nu are nicio valoare, susţine J. Cl. Larchet.

Bibliografie 

1. Dr. Adrian Harghel, dr. Cristian Harghel,  Medicina iubirii, 

 

 

Citeste mai mult…

Art Terapia

 

 

 

"Art terapia"este mai mult un proces,decât o metodă. Ceea ce-i este caracteristic "art terapiei"este faptul că pune în mişcare un întreg proces creativ, este la originea acestuia. În centrul relaţiei terapeutice stă expresia artistică a lucrului creativ şi a procesului în sine. 
A te exprima, a te inventa, a te cerceta, a te confrunta cu tine însuţi, găsind instrumente pentru a comunica cu altul, te poate face să creşti.
            Iubim artele:dansul, desenul, pictura, muzica, şi tot ceea ce atinge creaţia. Arta poate fi firul conducător al propriei noastre vieţi. Nu a fost şi nu este un scop ultim. Este  înainte de toate un mijloc de existenţă, de comunicare. Este poate oferi cel mai scurt drum de la un om la altul.

Merită să ne ameliorăm viaţa de zi cu zi prin frumuseţe şi visele pe care aceasta le naşte. Arta de a trăi ne permite să dăm un sens vieţii noastre.
              Artiştii, prin ideile pe care şi le-au pus au ajutat ca gândirea umană să avanseze. Admiri o pictură,vibrezi la ascultarea unei sonate, la vederea unui spectacol de dans, înalţi din umeri atunci când nu înţelegi ceva.

 Fără spectatori arta nu ar exista. Un artist va încerca întotdeauna să-şi îndrepte privirea sa spre ceva,să ne suscite interesul cu acel ceva, cu toate că acesta nu poate anticipa bucuria noastră. 
              Arta ne incită cel mai adânc, dincolo de istoria personală şi cultura în care trăim. Lumea contemporană este  invadată mai mult de imagini de tot felul, care cresc de o natură exponenţială, adesea ca o trăsătură a noilor tehnologii. 
             Acest mod de reprezentări, bogate, pasionante sau agasante, au tendinţa să standardizeze o imagine colectivă sau chiar personală.Ca o revanşă la aceasta, arta,  prin multiplele sale mijloace de expresie realizează o contrapondere la pericolul unei standardizări de modele.

Ea ne valorizează şi ne permite să ne exprimăm, să ne conectăm la natura noastră umană. Limbajul său universal vehiculează, spun psihologii doar emoţii şi experienţe, dar teologii le spun trăiri, dincolo de cuvinte. 
            Arta ne procură dreptul de a face diferenţa de originalitate a fiecărei existenţe. Istoria artei ne arată modul cum expresia artistică trece frontierele timpului şi spaţiului. Ea supravieţuieşte marilor drame distrugătoare ale umanităţii pentru a uni oamenii în ceea ce au ei mai minunat de făcut, acela de a creea.

         Educaţia artistică, art-terapia vizează creerea unei opere care aduce un sens. Prin cultură, acesta intervine pentru  lărgirea prezentului,  extensia realităţii la aceea a noastră, deschisă transformării.

        Să creezi, să transformi, să reprezinţi.Este un punct în care arta la general, dar şi art -terapia se întâlnesc. 
          Ceea ce este important sunt obiectivele fixate. Un curs de pictură sau de teatru nu constituie art-terapie. Artistul, profesorul, art- terapeutul nu au aceeaşi formare ca alţi profesori. 
            In raport cu pacientul său, terapeutul ca şi artistul trebuie să ştie ceea ce poate întreprinde şi către ce să îşi îndrepte responsabilitatea sa, cu scopul de a-l asculta şi a-l însoţi pe pacient. 
            Câmpul "art terapiei" se concentează asupra tuturor artelor:arte vizuale, muzică, teatru,cânt,dans, scris. Chiar grădinăritul şi gătitul se pot utiliza la limbajul pe care"art terapia" îl explorează. 
          Nu există o ierarhizare între diferite exprimări artistice ale unor activităţi diferite, la nivelul terapeuticilor vizate. Ceea ce interesează este pe deoparte adaptarea fiecărui mediu la cererea şi problematica persoanelor,  relaţia terapeutică între terapeut şi pacient sau grupul de pacienţi. 
         Expresiile:artistică, plastică, gestuală, vocală sau dramatică pot face să pătrundă binele în gândirea noastră, sensibilitatea afectivă şi emoţională, să mobilizeze pacientul la nivelul corpului şi senzorialităţii acestuia. 
         Din nefericire este subestimată importanţa creaţiei pentru dezvoltarea intelectuală şi personală  Este regretabil faptul că, materia de educaţie artistică din învăţământul secundar, e considerată ca o disciplină facultativă sau un domeniu dedicat tinerilor dotaţi. 
         Fiecare om este purtătorul unei  puteri creatoare, chiar şi atunci când este inhibat de o diminuare a încrederii în sine, sau conformismului existent în societate care nu îi permite total libera exprimare. 
          Practica art-terapiei nu cere tehnici cunoscute dinainte, nici talent.Te pui în postura celui care cântă, care pictează, care scrie…
         Art Terapia nu este o artă terapeutică, căci arta nu are această aplecare. Originea cuvântului artă vine din latinescul "ars -să faci cu". … Arta nu are nimic de justificat sau explicat, ea rămâne cu totul străină psihologiei. 
         Terapia îşi depune armele în faţa frumuseţii,  cercetării estetice. Ea funcţionează într-un cadru deontologic. 
         Legătura între artă şi terapie este doar o metaforă. Această modificare este de sens, printr-o substituţie analogică. Întreaga terapie invită la metaforă. Dacă arta permite transcenderea suferinţei, violenţei, terapia transformă şi violenţa într-o legătură. 
        Arta se interesează de rezultatul actului creator.Terapia se interesează doar de procesul de transformare posibil prin creaţie, care devine obiect transferenţial, în relaţia  cu un altul.          

          În artă ca şi în art-terapie realizarea este mijlocul de comunicare în primul rând între sine şi realitatea exterioară, spun psihologii între conştient şi inconştient. 
          Cum mărturisea marele scriiitor laureat Nobel André Malraux :"arta este cel mai scurt drum al omului către om."
         Creaţia poartă germenul metamorfozei. Arta aduce mult în existenţa, umanitatea noastră, prin bucuria contemplării dar şi posibilitatea de exprimare pe care ne-o dă aceasta.                     

         Ca şi natura, arta ne ridică şi ne consolează, dar singură ea nu semnifică mai mult, dacă nu este ajutată de conştiinţa declanşată prin sensul acordat de noi obiectului creat. 
         Paul Lemoine, pictor şi psihanalist a ilustrat deosebit aceasta. Creaţia poartă în ea germenul metamorfozei. Accesul la capacitatea de sublimare, de creare a frumosului, în acelaşi timp a frumosului relaţional ne permite o formă de cicatrizare.

          Arta trebuie să pună o anumită distanţă între zonele de contopire, pentru a se putea aluneca astfel în câmpul terapeutic.
          Melancolia şi suferinţa sunt adesea considerate legate intim de creaţia artistică, uneori chiar motorul acesteia.

           Arta permite transcenderea durerii, modul de exprimare al acesteia  , spun psihologii , raportat la  emoţii, poate da un sens vieţii. 
           Păstrăm în memoria noastră destinele unor mari artişti, viaţa lor extraordinară, uneori cu un sfârşit tragic, precum cele al lui : Camille Claudel, Antonin Artaud, Vaclav Nijinski, Niccolas de Stael, Virginia Woolf, Maria Callas.

          În stilul său personal de care am vorbit in cartea Nopti pariziene , scriitoarea Marguerite Duras rezumă astfel acest sentiment: "Am scris toată viaţa. Nu este rău. Nu am fost niciodată pretenţioasă. Să scrii toată viaţa, să înveţi să scrii….asta nu te salvează de nimic." 
          Terapia din punct de vedere tehnic este una a sufletului, spiritului şi  corpului. 
Fiecare fiinţă omenească riscă într-o bună zi să fie confruntată cu suferinţa,cu boala.

          "Art terapia"are o dublă vocaţie, aceea de a te ajuta să te reconstruieşti ca om, pentru că face apel la artă şi  cuvânt–două forme de expresie omeneşti, absolut ne despărţite,pentru că imaginea aduce aminte de cuvântul la care apelează ea.
           Să formulezi suferinţa ta în imagini,printr-un gest sau cuvinte reprezintă acţiunea de a îi da acestuia un corp material, de a face diferenţierea faţă de restul personalităţii tale şi realităţile vieţii.

        Aşezarea artei în viaţa noastră, ne deschide noi porţi.  Se poate observa cum oameni care au îmbrăţişat arta au înţeles mai bine conflicte existenţiale, sau cum "microbul artei "a transformat pozitiv viaţa acestora.

          De zeci de ani art-terapia ocupă un rol din ce în ce mai mare: au loc permanent şcoli specifice, conferinţe,cărţi,conferinţe, emisiuni consacrate la radio.
        În zilele de azi sunt examinate de o manieră critică activităţi susceptibile a aduce beneficii terapeutice,menţionând din acest punct de vedere psihoterapii verbale, sau prin meditaţie. Dar,ca un comentariu,  nu este suficient să fii artist, pentru a fi artist-terapeut.

          Cartea "Le grand livre de l'art–thérapie " captivează de la prima sa citire. Autoarea analizează această terapie veche,  expune rezultate excepţionale, rod al unei dăruiri şi unei munci îndelungate, profesioniste cu oameni cu boli din cele mai diverse categorii.

           Arta este drumul cel mai scurt între oameni. Sunt analizate,în legătură cu creativitatea,preocupări venite de la cele mai mici vârste, dar  şi relaţia pacient-art terapeut.           

           Apoi locul important al cuvântului în art-terapie, cu descriera unor experienţe din cele mai diverse medii cum ar fi : Institutele de psihiatrie de la Saint Paul de Mausole ,  Saint Remy de Provence.

         Un capitol important este destinat rolului şi efectelor art-terapiei: ce să faci?, cum să faci?, limitele acestei terapii, ale rezistenţei din partea unora din pacienţi, psihodramei.

          Sunt dezvoltate analize asupra unor domenii frecvente utilizate în art-terapie, precum: dans-terapia, muzico-terapia, dramaterapia, rolul şi indicaţiile jocului de teatru, al neuroştiinţelor.

          Un capitol atent elaborat este cel dedicat aplicării art-terapiei la bolnavii de cancer, întru colorarea vieţii acestora.  Detalii interesante sunt, conform autoarei,  cele privitor la imuno-hematologia pediatrică, la leucemii.

          Sunt adăugate caiete excepţionale pedagogice cu tematici privitor la mediul creativ, apoi anexe cu lucrări artistice realizate de bolnavi, o bibliografie bogată la zi, un index de noţiuni.

          O analiză importantă este făcută de autoare asupra factorilor care inhibă creativitatea, precum frica de toate tipurile, teama lucrului prost făcut, acela de a nu face la fel de bine ca altul, de a fi incapabil de a realiza ceva.

          Un alt aspect dezbătut este cel al perfecţionismului, iluziei incompetenţei, idealizării sinelui, impunerii unui control. Sunt descrise efectele complexe ale impunerii raţionalului asupra mentalului cu monopolizarea acestuia, în care creativitatea umană are de suferit.

          Sunt analizate mijloace de regresie, de sublimare şi transfer, printr-o paletă de mijloace şi transmiteri posibile.

        Desigur mă aşteptăm să fie dezvoltate mai multe  analize referitoare la sublimare, acest aspect deosebit de important cum spune Pr. Nicolae Steinhardt, enunţat de Siegmund Freud dar complet ne dezvoltat de acesta  sau discipolii lui.

         Sunt analizate pe rând cazurile unor pacienți care au suferit agresivităţi în trecut, s-au redescoperit apoi, comunicând aceste stări către art-terapeut.

         Lucrările acestor pacienţi aveau un caracter simbolic din punct de vedere al creaţiei. Terapeutul se constituia ca un mediator care dirija transferul  ideilor sale pacientului prin intermediul discuţiei-analizei  lucrărilor acestuia.

        Putea să îi orienteze preocupările. Creaţiile artistice fac obiectul unei relaţii speciale care se stabileşte între pacient şi art-terapeut, pentru  creşterea inter-comunicării. Obiectul acestei relaţii este unul intermediar, un spaţiu tranzitoriu în care se reactualizează semnificaţiile vieţii interioare a pacientului, dorinţa, iubirea.

            Prin intermediul acestui tip de oglindă personală,  i se permite art-terapeutului o identificare a stărilor, preocupărilor intime ale pacientului.

            O carte importantă precizată de autoare este cea a lui Michel Ledoux"Corps et création". , ed. Les Belles Lettres, 1992.

           Nu numai copiii bolnavi sunt analizaţi, ci se ajunge până la persoanele foarte în vârstă. Este vorba de cei atinşi de boli degenerative sau nu, cu o viaţă interioară delicată, a căror  exprimare artistică le permite să ia diferite forme, o anumită vizibilitate, prin ea însăşi sau pentru cei care o privesc.

           Pictura, muzica, modelajul, chiar fotomontajul, permit o  decodare diferită a stării umane .

         Se vorbeşte de psihologi mai mereu de emoţie, dar de ce nu de trăiri ? Este posibil prin art-terapie un nou nivel de comunicare, al celor în vârstă,  bolnavi cu cei din jur, membri sau nu ai familiei acestora.

         Persoanele în etate, prin art-terapie încep să revină la viaţă, să îşi găsească libertatea de a alege, fie ea coloristică, sau muzicală.

Sunt redate experienţe importante de la Spitalul René Muret de Sevran,prin Catherine Ollivet, preşedinta "France Alzheimer 93".

          Sunt enumerate structuri sociale care fac apel la art-terapeuţi pentru persoane sau grupuri de persoane, precum: spitale inclusiv de psihiatrie, unităţi de îngrijire paleative,centre de reeducare, de detenţie, asociaţii de ajutor în vederea reintegrării.

          Mă aşteptam să fie analizat mai pe larg rolul intuiţiei în metodele utilizate.

Deşi este menţionată intuiţia ca metodă, nu e considerată cea mai importantă, cum o mărturisea respectiv propunea marele om de cultură francez   Henri Bergson laureat Nobel, prin descrierile lui Géneviève Charles-art terapeut în muzică şi arte scenice.

        Sunt redate cazuri de: părinţi acaparatori, soţi manipulatori, copii nerecunoscuţi, de anumite boli, de adolescenţi toxicomani, femei tinere anorexice, cu aspecte ale alienării, suferinţei.

       Un rol important este dat de autoarea / 1/  psihanalizei.Zbuciumul sufletesc al unei persoane care vine să se trateze este mare, considerând că aşa nu mai merge, e foarte rău. Ea doreşte să repare ceva. Autoarea explică faptul că aceste suflete caută o persoană căreia să i se adreseze spre a gândi efectiv în locul acesteia, a se pune în locul ei. Caută armonie. Este vorba de un joc de oglinzi cum îl denumeşte autoarea.

           Între teorie şi intuiţie în cadrul unui mic subcapitol se vorbeşte de cazul copiilor cu fenomene grave de autism, etc. De asemenea de caracterul unic al fiecărei persoane ca proces creativ.Autoarea aminteşte de dedublări ale sinelui , nu de trăiri prin creaţie.

            Sunt enumerate arhetipuri şi simboluri. Se vorbeşte de inconştient, de abstractizări.

Ca  limite ale terapiilor dezbătute în cadrul cărţii,  afirmaţia  că în general nu există contraindicaţii în art-terapie,nici preferinţe apriori pentru persoane luate individual sau considerate  în grup, ambele  cazuri având potenţiale bogate şi compatibile.

          Primul criteriu care trebuie avut în vedere este dorinţa de a lucra a persoanelor.

Sunt date numeroase exemple sugestive. Metodele terapeutice au limitele lor, conchide autoarea. Ele  îi confruntă pe terapeuţi cu probleme importante ale pacienţilor care nu le permit decât foarte puţin să facă  modificari prin influenţe exterioare.

Acestea unt cauzate fie de handicapuri, fie boli neurologice sau psihiatrice, sau chiar rezistenţei opuse de pacient oricărei intervenţii.

         Sunt analizaţi diverşi factori de decizie pentru alegerea unei terapii individuale sau de grup. În legătură cu scrierea, aceasta este privită ca o întoarcere la verb, la poezie, doar la o descriere a sinelui.  Ea poate fi exploatată, spune autoarea în forme variate, bogat- creative , individual, unic sau asociată altor forme de exprimare precum: pictura, fotografia, povestitul, mimatul.

         Scrierea presupune o evadare din sine, în solitudine sau aceea de a trăi o călătorie  minunată,  îmbarcat într-un singur cuvânt, după expresia lui Honoré de Balzac, o călătorie care să genereze noi imagini, fără să fie nevoie să te ridici de pe scaun, să pleci departe.

           Poezia şi ritmul naturii pot să constituie suporturi ale relaţiei noastre de comunicare, călătorii terapeutice, la fel cultivarea unei grădini…. În legătură cu rolul neuroştiinţelor în art-terapie, cu toate rezultatele, autoarea mărturiseşte că în art-terapie sunt în curs cercetări asupra unor alte metode de investigare ştiinţifice eficace.

             Este vorba de domeniul muzicoterapiei în care aceste cercetări sunt avansate, precum şi cel al cancerologiei.

             Lucările în domeniul neurobiologiei aduc anumite clarificări în domeniul art-terapiei, spune tot autoarea. Se afirmă faptul că fenomenele psihologice sunt influenţate, important de mecanisme neurobiologice şi reciproc. Se ştie de asemenea că schimburile inter-personale influenţează creierul uman.

             În art-terapie, raportat la procesul de creaţie  relaţia care se întinde între art-terapeut şi pacient induce diferite efecte asupra creierului.

            Cu alte cuvinte, pentru a fi eficace, o metodă terapeutică trebuie să transforme creierul într-un mod sau altul, este părerea autoarei/ 1/ .

             În art-terapie sunt implicate mai multe sisteme precum: sistemul nervos, care informează asupra reacţiilor faţă de stres, sistemul endocrin şi imunitar,dar si boala sau răul existenţial. Art-terapia şi cancerul constituie un capitol special.

           Cancerul este privit ca boală complexă ,  cu consecinţe somatice, psihologice, care le pun foarte multe probleme pacienţilor şi celor apropiaţi,  dar şi medicilor.

           Graţie progreselor realizate  în ştiinţă cancerul nu mai este sinonim cu moartea. Spitalizarea, greutatea tratamentelor speciale, provoacă astenie pacientului şi /sau alte efecte secundare care îl pun în situaţia de a nu mai putea lucra. El  îşi pierde repere şi capacităţi, îşi pune probleme legat de partea sa de responsabilitate, resimte uneori un sentiment de injustiţie. De ce eu?se intreabă acesta  privitor la şansele lui  de a scăpa.

            Art-terapia intervine în acest spaţiu, între boala reală şi reprezentarea pe care pacientul şi-o face asupra acesteia. Pentru anumite persoane, ea este spaţiu al regăsirii unei energii vitale, pentru altul acela de a îşi putea restaura imaginea sa asupra funcţiilor alterate.

             Există diferite metode complementare, paramedicale,incluzând art-terapia.Se vorbeşte de chemioterapie, radio-terapie, sunt date numeroase exemple.

              Unul din spitale  este cel din Northwestern Memorial Hôpital –Chicago. Apoi  e vorba de experienţele "Inloophuizen" din Olanda cu casele cu porţile deschise. Raportat la serviciul de imuno-hematologie peidatrică, acesta face subiectul unui subcapitol special.

             Se vorbeşte de copii atinşi de leucemie, de  cancere ale măduvei osoase, ale celulelor sanguine, denumit cu alţi termeni cancere ale  sângelui, sau pentru alţii boli rare.

             Se utilizează chemioterapia intensivă, grefele de măduvă osoasă, cu efecte secundare deosebit de grele. Există o art-terapie specifică pentru acest gen de bolnavi grav.

Ea aduce avantajul anumitor oportunităţi. Jocul are un rol determinant.Se formează o echipă împreună cu copilul şi familia, care favorizează art-terapia.

            Există un spaţiu simbolic, acela al atelierului cu instrumente, materiale cu care este pusă în joc creativitatea copilului. Apare astfel un ecran de protecţie invizibil, care favorizează copilul.

 

Bibliografie

 

1.Angela Evers, "Le grand livre de l 'art thérapie" , Ed. EYROLLES, 1992

 2.Dr. Dmitri Avdeev, Cand sufletul este bolnav, Editura Sophia, 2005

3.Mircea Florin Caracaş , Constantin Bogdan,Vindecare prin muzica, volumul I, editura EIKON, 2019.

Citeste mai mult…

CUM PUTEM SĂ DEVENIM MAI BUNI

"Roada Duhului sunt  dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea poftelor "

Sfantul Apostol Pavel, Gal. 5, 22-23

Cu cuvânt bun și pe cel rău îl faci bun, iar cu cuvânt rău , și pe cel bun îl faci rău.

Nu este vorba de bunătatea deplină, nici de răutatea deplină, ci de ceea ce avem noi în suflet:și bunătate și răutate.

Pe om, dacă îl cauți de bun, bun îl găsești,  dacă îl cauți de rău, și rău îl găsești.

În Pateric se spune de un părinte Amona, că din multă bunătate, nu mai știa ce e răutatea.

La starea aceasta nu se poate ajunge nici foarte curând, nici foarte ușor.

Așa cum face părintele, când stă de vorbă cu copilul său mic, ori se apleacă spre el, ori îngenunchează lângă el, să îi dea impresia că acesta stă în fața unui om mic, sau îl ridică în brațe pentru a se vedea mai bine, tot așa face și Dumnezeu ; Se coboară și pe cei mici îi ridică.

Pr. Arsenie Boca, cel care o perioadă a viețuit la Mănăstirea Sâmbăta, timp de nouă ani, între anii 1939 și 1948, spunea: Iubirea  celui mai mare sfânt față de Dumnezeu este mult mai mică decât Iubirea Lui Dumnezeu pentru cel mai păcătos om.

În raportarea Lui Dumnezeu față de om, cea mai de preț este iubirea. Iubirea nu are margine din nici un punct de vedere.

Să înmulțim iubirea din noi. Desăvârșirea nu are hotar, spune Sfântul Isaac Sirul.

Un om bun este cum s-ar  spune la cota zero. Minusuri nu mai sunt, răutate nu mai este, dar încă nu este și bunătatea.

Creștinismul ne cheamă la virtute, nu numai la înlăturarea păcatului.

Credința nu este una teoretică, ci una practică, angajantă, lucrătoare în iubire.

Facerea de bine, duce la bunătate, iar aceasta este suport pentru îndelunga răbdare, pace, bucurie și iubire.

În a doua Epistolă a Sfântului Apostol Pavel  către Corinteni, acesta vorbește de două ori de răbdare.

E vorba de îndelunga răbdare și de răbdarea propriuzisă . Sunt enumerate  paisprezece lucrări ale iubirii față de aproapele tău.

Părintele Arsenie Boca avea o vorbă- Cel care are minte, să ia aminte. În capitolul al treilea al Epistolei Sfântului Apostol Pavel către coloseni se vorbește de urcușul duhovnicesc spre pace și mulțumire.

Semnul bunătății din sufletul omului  este liniștea sa sufletească.

Toate lucrurile trebuiesc căutate la rădăcină.

Rădăcina este stare interioară,  gândul omenesc.

Gândurile îl caracterizează cel mai bine pe om.

Gândul îl reprezintă pe acesta  și în preocupările lui, și în ceea ce este și în ceea ce a devenit. Trebuie să facem  rânduială în mintea noastră.

E foarte greu să înlături un gând rău dacă nu ești preocupat de aceasta, spunea Părintele Teofil.

Cei mai mulți oameni, știind că gândurile lor nu sunt cunoscute, se mulțumesc să gândească orice.

Ori, gândurile noastre sunt perfect cunoscute de Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu apare în trei chipuri în fața omului, ca iertător al păcatelor, cunoscător al gândurilor și vindecător al bolilor.

Să avem  jenă,  rușine, pentru gândurile noastre  rele. În Epistola către Romani a aceluiași Apostol Pavel-Apostolul neamurilor,  acesta  spune-Să știți că fără rușinea de răutate nu poți desființa răutatea din tine.

Gândurile noastre,  care nu pot fi scoase la iveală, în afară,  în fața Lui Dumnezeu și în fața oamenilor, nu sunt gânduri bune.

Din fapte, din cuvinte, îți dai seama ce gândește un om. Nu există o definiție a bunătății, dar există un simțământ al bunătății.

Măsura credinței este o măsură a vieții. Cum ți-e viața, așa ți-e credința.

Ce putem face noi,  să adăugăm ce avem pozitiv la sufletul nostru? Un răspuns ar fi să scoatem din sufletul nostru,  din lucrurile rele  pe care le-am introdus  în noi, să ne silim să nu mai între în sufletul nostru niciun fel de chip al răutății.

Apoi să avem față de Dumnezeu, inimă de fii. Față de aproapele să avem inimă de mamă , iar  față de noi înșine inimă de judecător. O inimă de mamă este revărsătoare cu iubire, cu bunătate. 

Bibliografie

  1. Arhimandrit Teofil PÂRÂIAN , Extras din volumul Din ospățul credinței –ediția a II-a , Editura Mitropolia Olteniei, Craiova- 2006, omilie 26 ianuarie 2005 Craiova

 

 

Citeste mai mult…

CUM SĂ TE FOLOSESTI DE BOALĂ

Să fii precum Făt Frumos,

Cu  Calul  său năzdrăvan

Ce s-a dat de trei ori  peste cap

 Şi s-a făcut iar cum a fost.

Am fost învăţaţi în copilărie

Că boala este ceva rău,

 De care trebuie să scăpăm.

«Ducă-se pe pustii» spuneau

Bunicile,  de bolile copilăriei!

Paharul era pe jumătate plin.

Boala -i o şansă nesperată.

Sufletul încearcă să ne spună

O durere, o tensiune, o lipsă,

O problemă nerezolvată.

De ştim să descifrăm mesajul bolii

Avem şanse să ne eliberăm de ea.

Verticalitatea nu o căpătăm cadou,

Ne este venită ca vector divin.

Fiecare om-persoană trebuie s-o obţină

Prin muncă, rugăciune permanentă.

Ce-ar trebui să laşi să moară din tine,

Pentru a deveni viu?

Angoasa de moarte şi spaima

Nu sunt înfruntate, ci pârâte

Prin tăgadă şi refulare!

Ele se zugrăvesc pe chip!

Adesea negarea merge departe,

Noi căutăm tocmai situaţiile

De care ne temem cel mai tare.

Laureatul Nobel-Hermann Hesse spunea:

„Problemele noastre nu există

Pentru a fi soluţionate,

Ci sunt exclusiv polii între care

Se produce tensiunea necesară vieţii."

Boala e marea şansă a omului,

E bun nepreţuit.

Boala este un  învăţător personal 

Conducător spre vindecare!

O boală rară te poate face

Să îţi descoperi harul.

Aproape de moarte poţi  înţelege 

Care îţi este menirea în viaţă.

 

 

„În 2011,  când mi s-a comunicat 

 Un diagnostic grav,

Cel de  metaplazie mieloidă cu mielofibroză

Am realizat ce voi putea face mai departe.

Harul pe care îl descoperi astfel îţi poate aduce

 Nu doar linişte sufletească ,

Ci şi  ajutor de comunicare.

Dacă nu te scuturi de praf,

 Există riscul să te acoperi cu el.

Citeste mai mult…

AJUN DE NŐEL LA PARIS

          Mircea Florin Caracaş, "Dublu Jurnal Crestin European ", editura ePublishers, noiembrie  2017

  Ziua de sâmbătă 3 decembrie a fost una minunată. Am început-o la Biblioteca François Miterrand, unde m-am documentat asupra unor aspecte pe care le aveam nelămurite privitor la Naşterea Mântuitorului nostru ca reprezentare iconografică, începând din secolul II d. Hr. Apoi, am alergat la Biserica Saint Roch, una din cele mai frumoase ale Parisului, pentru a audia un concert gratuit. Am admirat: arhitectura, sculpturile şi picturile ei. O pagină de istorie a Parisului a fost înscrisă prin aceste opere unice.

             Între ele : Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, autor pictorul Michel Anguier, Iisus Hristos răstignit pe cruce–sculptură a aceluiaşi autor, mormântul Abatelui Bisericii, sculptura Pieta a lui Fréderic Bogino împreună cu un Înger din frontispiciul Orgii mari a Bisericii, botezul Mântuitorului – autor celebrul Jean Baptiste Lemoine ,bustul lui Moliere şi cel al arhitectului Le Notre, sufletul grădinilor Versailles-ului de Antoine Coysevox, sculptura Iisus Hristos pe Muntele Măslinilor, apoi Marea Orgă a Bisericii, Capela Maicii Domnului, fereastra Reginei Maria Amelia,cupola şi vitraliile Bisericii…

            Maria Amelia de Borbone, principesă de Napoli şi Sicilia, fiica lui Ferdinand al IV-lea şi a lui Maria Carolina de Austria, a fost ultima regină a Portugaliei. Dar, din anul 1910,  Portugalia a devenit republică.

Cartea" The life of Marie Amélie, Last queen " de C.C.Tyson mărturiseşte aceasta.

            După căsătoria fiului ei Manuel cu principesa Augusta Vittoria de Hohenzollern-Sigmaringen, Amelia s-a mutat  în Franţa la castelul Belvedere, nu departe de Versailles.

            Saint Roch este ca un muzeu, dar Biserica este casa lui Dumnezeu.  M-am lăsat purtat de rugăciune, am deschis ochii şi inima pentru un concert de orgă şi cântări din preajma Crăciunului,  ale corului de copii al Bisericii.

Corul a fost creat recent, în anul 2015, la iniţiativa doamnei Guilhen, directoarea Şcolii Saint Roch şi a părintelui Philippe Desgens, parohul Bisericii. Pus sub direcţia muzicală a lui Veronique Thomassin, vechea directoare muzicală a Bisericii, corul cuprindea în prezent 15 copii, toţi şcolarizaţi la Saint Roch.

            Dintre aceştia: Alice, Clemence, Emma, Francesco, Penelope, Paul Emile, Yana, Arthur, Wandrille,  şamd, am aflat ulterior că se reunesc de două ori pe săptămână pentru a repeta.

Copiii erau de vârste diferite, începând de la clasele mici la cele medii. Ei constituiau un exemplu de educaţie eficientă în sânul Bisericii Notre Dame din Saint Roch.

           Ceea ce m-a impresionat cel mai mult, dincolo de emoţia deosebită care îi stăpânea pe copii şi vocea uneori mai joasă pentru a fi auzită de noi, a fost muzicalitatea de la cel mai mare până la cel mai mic.Rând pe rând, unii dintre ei au devenit solişti, trecând mai în faţă.

           Glasurile le sunau cristalin, când toţi odată, când doar soliştii. Corul repeta sau da răspunsul.Cei cincisprezece copii erau îmbrăcaţi cu cămăşi albe ale căror gulere ieşeau delicat din puloverele gris. Fetele purtau fuste. Toate ţineau mâinile la spate, la fel cu băieţii cu breton blonzi sau bruni. Glasuri calde, nevinovate ne aduceau bucurie, linişte în suflet celor ce ascultam. Ropotele noastre de aplauze însoţeau toate cântările lor, de multe ori cu ovaţii.

          Pe culoarul central erau alţi copii, veniţi împreună cu părinţii să îşi vadă prietenii sau rudele.Stăteau jos,  aşezaţi direct pe podea sau îşi aruncau în aer păpuşile de pluş pentru a le prinde apoi  cu îndemânare şi a-şi consuma astfel energia.

Fetiţele, pentru că mai mult ele au fost soliste, se sincronizau perfect cu corul sau cu momentele în care intervenea orga.Repertoriul a cuprins între alte piese: "Avea Maria "de Schubert şi" Panis Angelicus" de César Frank.

De  marele compozitor belgian César Frank, am vorbit îndelung la Capitolul "Bruxelles" al Nopţilor Pariziene/1/:

"Panis Angelicus fit panis hominum/Dat panis coelicus figuris terminum/O res mirabilis manducat Dominum/Pauper, pauper servus et humilis/Pauper, pauper servus et humilis./Panis Angelicus fit panis hominum//Dat panis coelicus figuris terminum/O res mirabilis manducat Dominum/Pauper, pauper servus et humilis. "

          Interpretarea la orgă a lui Françoise Levéchin–Gangloff a fost una deosebită. Organista şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul din Paris şi apoi a studiat limbile orientale la Sorbona.Întâi a fost titulară a orgii Bisericii Sfântul Nicolae din St. Maur, apoi a venit la această biserică,  alături de Jean-Claude Fèvre şi Loic Metrop.Aceasta  era Profesor onorific şi Preşedintă  a Conservatorului Internaţional din Paris.

          M-a impresionat mult Ave Maria cântată la orgă , apoi şi de către tinerii corişti:

"Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum./Benedicta tu in mulieribus,et benedictus fructus ventris tui, Iesus./Sancta Maria, Mater Dei,/ora pro nobis peccatoribus,/nunc et in hora mortis nostrae,/Amen.

Slavă Ţie, Maria cea plină de har,/Slavă Ţie, slavă Ţie, Doamne,/Domnul este cu Tine!/Binecuvântată eşti Tu între femei/Şi binecuvântat este rodul trupului tău, Iisuse!/Slavă ţie, Maria, Maica lui Dumnezeu,/Roagă-Te pentru noi păcătoşii! Acum şi în ceasul morţii noastre!/Slavă ţie, Maria!

         Nu se poate  vorbi fără a face un mic istoric. Sfântul Roch a fost unicul fiu al unor comercianţi bogaţi. S-a născut în localitatea Montpellier în anul 1350 d. Hr, în plin război de 100 de ani. De la naştere, a purtat pe piept un semn roşu în formă de cruce. Părinţii săi au murit de timpuriu, când era adolescent. Generos, milos, având prezentă permanent imaginea părinţilor săi. Roch se ocupa de cei săraci.

          A studiat medicina înainte de a părăsi oraşul Montpellier pentru a pleca în pelerinaj. Astfel, şi-a împărţit toate bunurile sale la sărmani. În pelerinaj, a traversat numeroase localităţi răvăşite de ciumă. Până la sosirea sa la Roma a vindecat mulţi bolnavi. La Roma l-a întâlnit pe Papa Urban al V-lea.Atunci când a părăsit oraşul, trei ani mai târziu, şi-a reluat toiagul de pelerin. A sfârşit prin a se îmbolnăvi de ciumă. S-a retras într-o pădure pentru a nu-i infecta pe ceilalţi. Un câine a venit după acesta pentru a îl hrăni, aducându-i zilnic pâine sfinţită.

           Acesta a atras pe cineva să îl găsească pe bolnav pentru a îl salva. La întoarcerea sa în Franţa a fost oprit şi crezându-se că este spion, a fost încarcerat. În închisoare el binecuvânta, vindeca pe cei aflaţi acolo , fără a îşi dezvălui identitatea. A murit cinci ani mai târziu în anul 1379 d. Hr la vârsta de doar 29 de ani . Graţie crucii care marca pieptul său, unchiul lui guvernator l-a recunoscut. Corpul său a fost dus la Veneţia. Este sărbătorit pe 16 august.

…………………………………………………………………………………...............................................................

          Am plecat cu sufletul plin de muzică, de istorie  de la St. Roche pentru a ajunge mai întâi la magazinele La Fayette şi Printemps din centru, nu departe de Opera din Paris.Ca în fiecare an, de sărbători, vitrinele marilor magazine pariziene se pregăteau cu cele mai frumoase decoraţiuni pentru a atrage copiii să se bucure din plin.

Cu micile teatre de marionete sau cu scenele de desene animate, creativitatea şi originalitatea vitrinelor era totdeauna excepţională.

         Crăciunul de anul trecut, l-am descris în Nopţile pariziene /1/Acum am putut face o comparaţie. 

Magazinele, cu mare inventivitate atrăgeau o mulţime de curioşi, creând spectacole amuzante. Universurile încântătoare imaginate de artizanii decoratori erau de necrezut.

        Pentru prima oară , Galeriile Lafayette au prezentat un brad îmbrăcat exclusiv în hârtie cu un show de sunet şi de lumină. Creaţie a artistului Lorenzo Papas,  giganticul brad era mişcat de o roată imensă, fiind însoţit de telefericuri pe toate nivelele. El îşi îndreapta vârful către centrul cupolei magazinului. În el se găsea acum o stea mare dublă, luminată, cu cinci colţuri.

        Mozaciurile din partea de sus se schimbaseră,comparativ cu anul trecut . Am urcat până la etajul şase pentru a admira de sus, din lojile ca la operă ale marelui magazin,  imaginea de ansamblu. Terasa,  din nefericire nu mai era deschisă la acea oră. Arcadele de la ultimul etaj al Lafayette-ului erau decorate în stil oriental,  maur. Balcoanele străluceau de lumini. Totul se arăta ca într-o elice.

Între etaje, am ieşit pe platforme pentru a filma spectacolul de sunet şi imagine. Tot magazinul era îmbrăcat- decorat în alb, cu beteală, globuri albe dar şi cu urşi polari veniţi să trăiască o experienţă feerică într-o lume imaculată.

        Vitrinele din Bulevardul  Haussmann povesteau  epopeea  unei familii de urşi polari care, văzând că banchiza lor s-a topit, au părăsit polul nord pentru Galeriile Lafayette. Urşii se amuzau, dansau, se jucau, se agitau, nu numai la toate etajele magazinului, ci mai ales în numeroasele vitrine amenajate ale marelui magazin, Aceasta, o făceau înainte de întoarcerea la Polul Nord.

        Parizienii cunosc cu mare fineţe tradiţia bradului de sărbători. La Galeriile Lafayette, bradul tronează în fiecare an sub cupola marelui magazin. Ghirlandele cu care erau împodobiţi pomii,  cu lumini albastre în partea de sus şi aurite sau argintii în partea de jos, căzând ca nişte falduri de draperie,  dădeau maiestuozitate străzilor, la venire. Lumea trecea fericită ca într-un vis frumos.

       Nu numai copiii aveau stele în priviri ci şi noi,  cei maturi. Într-o pădure de stuf, mai multe manechine aflate în picioare dădeau tonul la modă. În altă vitrină, pe un decor cumva oriental, erau stivuite o serie de dulciuri precum torturile sau bombonele ... ca la turnurile de castele din poveşti, urmate de căsuţe albe cu acoperiş de zmeură, măsuţe cu ciocolată scursă pe margini, sticle de şampanie. Toate erau expuse pe un postament din …bezea cu zmeură. Căsuţele arătau ca nişte foişoare cu ferestre luminate şi turnuri de vis.

        O păpuşică sta căţărată pe un măr imens roşu şi încerca să agaţe cu o umbrelă ca o bomboană, ceva din crema de ciocolată scursă peste postament. În altă vitrină, pe un postament circular rotativ, cu un fundal tip mozaic era prezentat un spectacol în toată regula intitulat:"Le Bal des etolies- Balul stelelor-Jimmy Chloo".

        Mai departe, o vitrină era plină de picioarele lungi ale unor manechine încălţate excepţional, toate aliniate ca la paradă. În faţă, coexistau perechi de pantofi, cu modele dintre cele mai impresionante.Altă  păpuşică se ţinea cu mânuţele de capetele rochiei, făcând câte o plecăciune pe estradă. Cu titlul " Les elegantes demoiselles- Domnişoarele elegante" se prezenta un alt spectacol cu manechine.

        Deasupra acestora, două mâinii gigantice purtau fire care manevrau vizibil totul. Imaginea se ascundea doar sub o cortină roşie. În altă vitrină, asistam la un spectacol muzical inedit cu animale care cântau la cele mai interesante instrumente,unele la ghitară , altele la tobe, şamd.

        Mulţi şoricei şi la fel de multe veveriţe se agitau muzical pe un postament cu sertare cu butoni care străluceau. Postamentul arăta ca o lădiţă cu poveşti de demult.În vitrinele Lafayette priveai la tortuleţele albe împreună cu ursuleţii.O roată mare o imita pe aceea din interiorul magazinului. Se mişca, antrenând-o  pe o alta. Jos, tronau diverse cutii cu cadouri mari sau mici şi cu multe funde albe.

        În tot angrenajul ca de ceasornic erau suspendate peste acestea globuri prismatice de toate formele.

În altă vitrină, se vedeau castele alungite precum imaginile din tablourile lui Modigliani . Pe podurile de trecere ale acestora erau mulţi urşi polari. Apoi, în faţă, alergau trenuleţe pentru copii.

        Fiecare turn avea în vârf câte o stea. Peste toate se aşezase o lumină diafană. Intrările la castele aveau punţile întinse, îmbiindu-te să intri înăuntrul acestora.

        În altă imagine apărea un brad în miniatură, imitând pe cel dinăuntru, tot din hârtie. Pe postament, jos, o serie de figurine. În centru o canadiană cu guler, iar sus , precum la operă, în loji se prezentau alte personaje. Pe postament erau cutii de cadouri cu funde artistice.

        Într-o nouă vitrină se prezenta un cadru cu poşete albe, o vilă cu balcoane, cu arcade, ce avea în faţa sa şi la etaje ursuleţi polari.

        În alta, un carusel prezenta pe sârmă multe personaje, în special ursuleţi, care se deplasau cu cabinele, unii agăţaţi cu o labă doar, alţii care te salutau cocoţaţi pe margine.În altă imagine observam o bucătărie albă cu încrustaţii, dulapuri cu multe sertare. Deasupra lor vedeai o serie de ursuleţi polari.Aspectul ornamentelor aducea aminte de bezea. Inăuntru, dulapurile aveau diferite vase.

      În vitrina următoare se prezenta un mecanism complex de rotiţe, precum cele de ceas, orizontale şi verticale, manevrate de ursuleţi. În alta, era o scară în spirală care urca undeva sus de tot.

      Pe treptele acesteia, urşii polari coborau sau urcau. În jur, erau brazi acoperiţi de nea şi multe, multe globuri albe . Ghirlandele  cu globuri luminoase erau peste tot.

      Scaunele de tip fotoliu sau tronuri ca pentru persoane importante aveau perne moi din catifea albă. În exclusivitate erau prezenţi urşii polari în picioare sau în mers .

        Marele magazin punea în scenă personaje imaginate şi realizate cu complicitatea a trei magazine partenere: Jimmy Choo, David Yurmann şi Bonpoint. Trăiam cu intensitate aventurile acestor personaje de basm,ca în inima unui vis.

      Da, poezia copilăriei, cea a poveştilor de Crăciun, m-a transportat în inima oraşului Paris ieri.Mon Paris-Magazinul Printemps, ca vitrine, comparativ cu anul trecut, m-a surprins.

       A bătut cu frumuseţea decorurilor şi magazinul La Fayette. Am luat vitrinele acestuia la rând  cu bucurie. Nu îmi venea să-mi cred ochilor.

       Într-o primă creaţie, un glob imens ca o oglindă sferică reflecta sublim lumina. În spatele acestuia  erau instalaţii de produs parfumuri care mai de care mai sofisticate, precum maşinile viitorului, dar şi păpuşele care le manevrau.

        Jos, erau trandafiri roz, şi multe, multe parfumuri,aranjate cu mare delicateţă pe rafturi suprapuse .O păpuşică le făcea prezentarea. Cortina cu falduri de catifea, când se închidea, când se deschidea,  pentru a le prezenta exact ca la teatru. Titlul vitrinei era nu mai puţin de sugestiv:" L' orgue á parfum- Orgă de parfumuri".

Coloritul roşu îţi producea o ameţeală pricinuită nu numai de mirosurile de la parfumuri dar şi o baie de iubire, de lumină.

        O altă vitrină arăta un peisaj de basm cu fundal de castele sau cu căsuţe ale Parisului, ca de sărbători.

O lună ca o seceră sta strălucitoare , cuminte, pe bolta cerului, la fel cu numeroase stele. Peste tot, se vedeau porumbei albi străbătând cerul.

        Am fost impresionat de similitudinea peisajului cu acela din realitate, din acea seară cu luna ca o seceră care se oglindea în Sena la intoarcerea mea cu metroul pe lângă frumosul şi romanticul fluviu.

        În faţa ochilor, acum, pe o zăpadă moale şi abundentă ,vedeam  mai multe personaje -păpuşele luminate din direcţii diferite. Se ţineau de mâini ca să poată urca pe scăriţele care le duceau sus, tot mai sus. Pe mai multe sârme dispuse la mai multe nivele, alte păpuşele- acrobat, păşeau elegant, în bătaia lunii.Îşi executau numerele cu dezinvoltură.

       O altă păpuşă se agăţase pur şi simplu de o ramură a lunii şi se balansa odată cu ea, ca pe un leagăn.

Copaci de vis,cu crengile acoperite de zăpadă se vedeau în faţa scărilor şi scăriţelor de diferite mărimi, unele dintre acestea  căţărate pe instalatiile viitorului .

       Pe un  panou inititulat:"Devenez le heros de cette vitrine-deveniţi eroul acestei vitrine" erai îndemnat astfel: Placez vous devant le camera et transformez vous en Jimy Chloe – Plasaţi-vă în faţa camerelor şi transformaţi-vă în Jimmy Chloe !" Am fost încântat , atunci când am văzut o pereche de oameni apropiaţi de  vârsta mea, operând manevrele indicate şi râzând apoi cu gura până la urechi.

       Vitrinele cu produse din cristal mi s-au părut cele mai luminoase. Efectul optic era fantastic. Un candelabru imens de cristal domina central. În jurul acetuia, pe diferite postamente se aflau :cupe,pahare, vaze de toate mărimile, într-un joc de înălţimial acestora  de geometrie. dar şi de sunet .Unele produse erau matizate,  amplificând efectul de lumini şi umbre.

       Candelabrele aveau florile orientate când în sus, când în jos,  parcă pentru a te deruta.  .În fundal, se prezentau coloanele dorice ale"Grands Magasins du Printemps".Păpuşele erau căţărate peste tot.În altă vitrină era prezentat un brad adevărat plin de globuri, apoi multe, multe etaje, gândite ca podiumuri de cutii colorate poziţionate  într-un joc geometric minunat. În fundal, te afundai cu privirea într-un decor tip vitraliu numit:" Le manége enchanté sau manej fericit."

        Aceasta, poate şi pentru faptul că se executau numere ca de iluzionism cu Jimmy Chloo . Totul avea loc  într-o dinamică şi o muzică încântătoare.

        Traversând intersecţia din partea Petit Palais spre Hotelul Mariotte, respectiv spre partea dreaptă, am putut fotografia şi filma din mijlocul şoselei.Am fost brusc prins de stop pe o trecere de pietoni de la mijloc.La stânga privirii mele, Arcul de Triumf era luminat feeric, iar la dreapta vedeam Roata imensă din Place de la Concorde.

        Nu am ajuns atunci până la niciunul din aceste obiective. Mi le-am rezervat în altă zi. Centrul roţii arăta ca o crizantemă cu petale,  când mai mari, când mai mici, cu roşu, alb şi albastru, culorile steagului francez.

        Filmată de la distanţă, roata cea mare arăta astfel majestuos. În centru , aceasta avea un miez alb strălucitor, un cerc mic din care porneau raze mai mici sau  mai mari,   roşietice sau albastre,   ce se înscriau cu coronamentul pe alt cerc median.

        La periferie, ancadramentul roţii prezenta numeroase cabine care se roteau. Toate erau decorate precum steagul francez în roşu,alb şi albastru.Toate luminile difuzau roşietic în amurgul care se cobora la acea oră peste oraş. Era imediat după ora 17. Satul parizian,  care începe de la Place de la Concorde şi se termină nu departe de Petit Palais arăta de acum deosebit de animat. Admiram ca un copil,  jocurile cu maşinuţe deosebit de atractive, cu panourile sale roşu-albe. Apoi veneau magazinele mari care vindeau clătite:"crêpes , gaufres, chichis crousty." Chioşcul avea un nume care te invita la visare: "A l'ancienne."  

       Cei care serveau aici erau îmbrăcaţi în halate albe, cu caschete albe. Peste tot pluteau ghirlandele aurii care se întindeau pe kilometri de stradă.Orăşelele de Noël din Paris erau la înălţime şi anul acesta. Sus, la mansarda chioşcurilor, într-un balconaş alb, Moşul, îmbrăcat specific, cu alb şi roşu, conducea o sanie cu un ren ridicat în două picioare , să salute vizitatorii.

        Renul purta un fel de şal alb-roşu între coarnele lui albe. Peste tot, te fascinau globurile colorate.La alte standuri, cu produse din carne,vânzătorii erau îmbrăcaţi cu şorţuri şi căciuliţe roşii.

        Diverse alte magazine încercau să facă reclamă pentru produse proprii, ca de exemplu: fulare şi căciuliţe tip sport, ochelari de sky Polar Tube.Veneau apoi mai departe magazine ciudate care vindeau globuri mari colorate comestibile, de toate culorile: verzi, albastre, roşii aurii,argintii, jumătăţi de capsule care puteau fi asamblate apoi, sau, de ce nu, mai bine consumate ca pe bomboane.

       Într-o luminaţie feerică, aveam senzatia că plutesc cu totul printre standuri .La un magazin care vindea cutii de bomboane, uşa centrală era decorată cu stele mari sau mici , roşii, alternând cu globurile colorate. La etaj, de pe un balcon măricel,

        Moşul cu o barbă mare albă şi cu pelerina roşu cu alb făcea prezentările de produse. Erau prezente funduliţe mai mici sau mai mari, roşii sau aurii, laolaltă cu colaci, ghirlande, de sus până jos. Acoperişul alb apărea ca şi cum ar fi fost proaspăt nins.

        Căsuţele cu mansarde se aliniau de o parte şi de alta a Champs Elysées-ului, împodobite de ghirlande luminoase, traversate de poduri lungi de lumini.Felinarele aprinse din loc în loc erau urmate de grămezi imense de baloane colorate multicolor, de toate formele, reprezentând cele mai calde creaţii.

Bulevardul, în zona satului de vacanţă era înconjurat peste tot cu garduri pe care scria: " Paris Villages de Noël."                 Imprejmuirile erau bordate de crengi de brad şi cu globuri roşii.Pe şosea treceau poliţişti călare în control, câte doi, câte doi, îmbrăcaţi cu veste galbene reflectorizante, cu harnaşamente la fel de galbene.

În multe locuri vedeai restaurante fie acoperite, fie deschise, cu titulaturi care mai de care mai atrăgătoare: "Tartiflette au reblocon … La classique au poulet, ou au saumon… barbecue geant au feu de bois… toutes les commandes a la caisse centrale."

       Moşul sta de această dată în picioare cu o sticlă de vin fiert în mână, pentru a încălzi vizitatorii. Capete de cerb cu coarne, ghirlande de brad cu globuri colorate decorau mansarda albă a magazinelor. În faţa Petit Palais, la staţia de metrou Clemenceau- Charle de Gaulle, generalul de Gaulle cu celebra sa şapcă, în mers, îi saluta pe francezi.

        Din loc în loc,  erau puşi soldaţi manechin îmbrăcaţi cu uniforma tradiţională franceză. Magazinele care vindeau castane coapte la jăratec "Marrons chauds "aduceau un miros plăcut .În toate  buticurile , zecile de brazi dădeau tonul. Eleganţi,cu globurile roşii, albastre, aurite, sau argintate şi cu sclipiri de lumină, efectul era unul reuşit, cel de ajun de Nőel…

Nőel, ah Nőel!

 

 

Bibliografie

 

1.Mircea Florin Caracaş, "Nopţii pariziene", editura ePublishers, februarie 2017

2. Mircea Florin Caracaş, "Dublu Jurnal Crestin European ", editura ePublishers, noiembrie  2017

 

Citeste mai mult…

Mircea Florin Caracas, Dublu Jurnal Crestin European, Capitolul 7, editura ePublishers, februarie 2017,

Motto 1 :"Trăim Naşterea Domnului, şi din plinătatea acestui dar, lumea primeşte necontenit înţeles şi sens înnoitor zidirii ei. Ascultăm inspiratul "Imn" al sărbătoririi cu aceiaşi emoţie genuină, sfântă:" Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte şi pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii şi păstorii slavoslovesc şi magii cu steaua călătoresc, că pentru noi S-a născut prunc tânăr, Dumnezeu, Cel mai înainte de veci".Pr. Constantin Galeriu/1/

 

Motto 2:

"La patul meu, mult suferind/Venit-a Maica lui Hristos,/Cu Pruncul  Sfântîn braţe!Grabnic Se îndurase…/În lacrimi mă rugasem eu,/ Să pot ca să respir, că-i greu/Durerea să-nceteze./Iar maica mea mă îngrijea/La căpătâiu-mi ea venea,/Mereu cu rugăciunea,/De mamă iubitoare./Să-mi ostoiască  fierbinţeala/Lumina Lui Vindecătoare/În inimă-mi lin pătrundea,/Când  Pruncul Dumnezeu , întins-a /Cu mâinile-I  preasfinte,/Spre piept, simţind eu Duhul Sfânt fierbinte …/Un vânt ce mă cuprinde / Pe dat -atunci, am adormit /Şi vindecat eu m-am trezit!/Cel rău cercase-n mod viclean/ După un diabolic plan/Zadarnic, să-mi ia viaţa! " Vindecare , Mircea Florin  Caracaş, 6 decembrie 2002

 

            Din 30 noiembrie până duminică 4 decembrie, strada Martirilor din Paris şi-a pus haine de sărbătoare pentru a-l serba pe Sfântul Nicoae. De la ora 11. 30 s-a pornit evenimentul cel mai frumos, un marş general vesel, de copii,părinţi, spectatori, în frunte cu organizatorii şi bineînţeles Moşul, pe toată strada Martirilor.

            Sfântul Nicoae fusese serbat în Franţa până la anul 2016  pe 6 decembrie în mod tradiţional,  doar în Nancy. Acest oraş şi toată regiunea Lorraine îl au ca mare protector pe Mirele Lichiei şi al Trimitundei.

            Am citit recent două cărţi extraordinar de interesante privitor la Saint Nicholas respectiv Santa Claus.În prima dintre acestea /2/ se relatează, cum în anul 1087 d.Hr, cavalerul de Varengeville, revenise după o lungă călătorie în Italia efectuată în căutarea unei comori inestimabile-o părticică din moaştele Sfântului Nicolae pe care o depusese apoi cu mare pioşenie şi grijă în Biserica Portului Nancy din Lorraine.

            Miracolele s-au înmulţit din acel moment. În anul 1244 d. Hr., în noaptea de 5 decembrie a anului 1244 d. Hr, Sir Rechicurt,ajuns captiv în cursul cruciadelor creştine din Orient l-a rugat pe Sfântul Nicolae să îl ajute să se elibereze.

            Dimineaţa, acesta s-a trezit fără lanţuri, direct în Capela Bisericii din Portul Nancy.Sfântul Nicolae l-a ajutat apoi pe Saint Louis sau Sfântul Ludovic, Regele Ludovic al IX-lea, în anul 1254 d. Hr, când acesta s-a rugat Sfântului Nicolae. În timpul unei furtuni, corabia sa a fost salvată după aceste rugăciuni.

            Sfântul Nicolae este unul din marii protectori ai marinarilor, alături de Maica Domnului. Este reprezentat în numeroase statui şi vitralii din toată Europa cu mantia roşie, cu mitra pe cap şi cu toiagul de Episcop:

            În Lorraine, ţara minelor de sare, o legendă spune că un om rău a închis şi ucis trei copii. Ei au fost salvaţi de către Sfântul Nicolae,  exact cum a făcut Sfântul Mina cu călătorul.

             Sf. Nicolae este protectorul copiilor. Mulţi dintre copiii din Lorraine se numesc: Nicolas, Nicole, Colin, Colas sau Colette.  Marinarii lorreni au transmis mai departe în Europa minunile petrecute cu ajutorul Sfântului. Această sărbătoare a pătruns  în multe alte ţări. Sfântul aduce bomboane, nuci şi alte asemenea cadouri în încălţămintea copiilor de ziua Lui.              

              În secolul al XIX-lea, datorită foametei şi persecuţiilor religioase, mulţi europeni au fost siliţi să emigreze către America.Ei au rămas credincioşi Sfântului Nicolae care a luat numele aici de Santa Claus. Îmbrăcat cu un veşmânt roşu, cu barba sa albă, acesta vine în noaptea de 24/25 decembrie ca Moş Crăciun.

              Copiii din Lorena ştiu că de fapt este vorba tot de Sfântul Nicolae:" Saint Nicolas, mon bon patron/ Apportez –moi des macarons/ Des marons pour les garçons/ Des biscuits pour les petites filles / Des mirabelles pour les demoiselles,/ Des beaux rubans pour les mamans/ D' excellentes babaş pour les papas,/ Des lunettes pour les grand- péres,/ Des galettes pour les grands- méres ,/ Un pot de fleurs pour la cher sœur,/ Un baiser pour mon petit cœur./ "

             Cea de a două carte/3/, relatează faptul că în Anglia Sfântul Nicolae este cunoscut drept Father Cristmas, în Italia drept San Nikola, în Suedia ca Jultomte, în Elveţia drept Christkindl, în Rusia ca Grandfather Fost, în Austria ca Niklaus, în China ca Lan Khoong, în Germania ca Pelze Nichol sau Weichnachtsmann…apoi Olanda, Luxemburg, Belgia,..

                Când Clement Clarke Moore a scris poemul său /3/ în anul 1823, copiii americani îl cunoaşteau pe Moş Nicolae ca Santa Claus, uneori ca St. Nick sau Kris Kringle.

                  "A Visit from St.Nicholas- O vizită la Sf. Nicolae" suna astfel: "Twas the night before Christmas, when all through the house/ Not a creature was stirring, not even a mouse/The stockings were hung by the chimney with care/ În hopes that St. Nicholas soon would be there/ The children were nestled all snug în their beds,/ While visions of sugar-plums danced în their heads/ And mamma în her kerchief, and I în my cap,/ Had just settled our brains for a long winter snap/ …"

                  De anul viitor, se doreşte ca Sfântul Nicolae să fie sărbătorit absolut peste tot în Franţa, dar şi în alte ţări care încă nu îl cunosc, în cadrul Unesco.   Comercianţii,  mai ales cei de delicatesuri, au pregătit produse cu totul speciale. La nr 22, pe strada Martirilor este una din cele mai vechi patiserii din Paris, unde am putut degusta din excelentele produse ale casei maestrului Sébastien Gaudard, cel mai bun patiser al anului 2012. Numeroşi artişti s-au asociat acestui eveniment.

                   Pe 6 decembrie,de ziua Sfântului am plecat dis de dimineaţă la Liturghie la Biserica românească "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail" din Beauvais- Paris.

                  Sfântul Nicolae, cum spune şi Condacul Acatistului acestuia este: "podoaba Ierarhilor, lauda Părinţilor Bisericeşti şi a credincioşilor, Mare făcător de minuni. "

                    S-a citit din "Epistola Sfântului Apostol Pavel către evrei "şi "Predica lui Iisus de pe Muntele Măslinilor.Am admirat îndelung bradul maiestuos, de peste trei metri, împodobit ca în vis. Era tot acoperit de beteală albă, ghirlande alb-argintii, globuri pornind de la cele mai mari puse la poale, până la cele mai mici, unele sub formă de ciorchine de strugure. Apoi erau prezente conurile albe şi argintii, rozetele, jucării -veveriţe, ursuleţi, păpuşe, căprioare, pisicuţe.

                     Moş Nicolae şi Moş Crăciun erau îmbrăcaţi în alb, cu o barbă lungă, un mic felinar în mână cât să lumineze mintea şcolarilor la învăţătură. Erau însoţiţi pe crengi, de flori albe ca de crin, poziţionate la capătul ramurilor,ca şi cum acolo ar fi crescut. În vârful pomului, o stea luminoasă fusese construită din cinci crenguţe de brad,  toate luminate. Mi-am reamintit cu drag de atmosfera de familie, de obiceiurile creştine.

                    Vitraliile sunt extraordinare la această Catedrală de peste 600 de ani vechime, mai ales cele cu Maica Domnului şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

                        Într-unul dintre acestea, Maica Domnului era împreună cu Pruncul, îmbrăcat tot în alb, stând în picioare sprijinit de Aceasta. În faţa Maicii lui Dumnezeu îngenuncheaţi cu smerenie se aflau numeroşi credincioşi. În stânga se găseau mai multe femei cu marame albe, iar în partea dreaptă bărbaţi în costume de sărbătoare, cu stindarde. Cinci dintre persoanele feminine, cea de a cincea, după coroana simbolică ghicind că este regina, aveau cununa de sfinţenie.

                       Un medalion mic era poziţionat deasupra vitraliului. În acesta, Maica Domnului cu pruncul îmbrăcat în alb se întâlnea cu Sf.Elisabeta împreună cu Sf. Ioan Botezătorul. În fundal, chiar la intrarea în Biserică, un alt vitraliu situat pe tot peretele  o arăta pe Maica Domnului ca Împărăteasă a cerului, în picioare, îmbrăcată în albastru şi roşu, radiind lumina Duhului Sfânt, învelită într-un nor alb. Îngenuncheaţi, stăteau mulţi credincioşi, dintre  care unii cu aure sfinte.

                     S-au cântat ieri colinde. A început perioada acestora. Sâmbătă şi duminică seara urma un concurs al acestora la Biserică:

                    "Există în colinde un strat primitiv spunea Monica Brătulescu./4/Este vorba de simbolul paleo-creştin al Bunului Păstor, /5 citat în 4/ care îL înfăţişează pe Iisus în mijlocul turmei de mioare", simbol important din vechime. Pe de altă parte, Maica Domnului cu pruncul în braţe, "este un alt important motiv, foarte răspândit nu numai la noi, inspirat de iconografie. Imaginea oarecum neîntalnită pentru peisajul nostru al  Mănăstirii cu altare, jos, la mare, are un înţeles deplin bizantin.

                       Apropierea nu este surprinzătoare, dacă ţinem seama de strânsele relaţii dintre biserica bizantină şi comunităţile şi episcopatele de sud-est ,europene"/ 6, citat în 4 /. Autoarea unei cărţi excepţionale privitor la tradiţii continuă:

              "Numeroşi evanghelizatori ai peninsulei balcanice au pornit din mănăstirile şi bisericile bizantine, situate adesea pe insule şi pe litoral, iar mai târziu, după căderea Constantinopolului, multe dintre aceste focare-centre importante ale ortodoxiei au fost subvenţionate de către Domnii noştri şi au furnizat celor două ţări româneşti mitropoliţi, episcopi şi clerici mai mici. Privitor la modul concret în care creştinismul a influenţat colinda se pot face importante deducţii pe baza unor documente, prin analogie cu procese şi mutaţii survenite în sfera altor genuri folclorice şi prin referinţă directă la textul colindei."/4/

               Ce poate fi mai puternic,decât  să vezi cum credinţa, creştinismul se extinde la un popor:

"dar lupta de eradicare a vechilor practici păgâne nu a avut un caracter metodic la noi. Documente târzii bisericeşti/ 7 citat în 4/ menţionează cazuri chiar de participare a unor clerici rurali la unele practici magice.

             Unul din cele mai vechi refrene creştine inserate colindei a fost "Halleluia", devenit îndătinatul "Leru-i Ler". Răspândirea generală a acestui refren/ 8 citat în 4/, prezenţa sa atât în colindele laice cât şi în cele creştine, ne îndreptăţesc să presupunem faptul că arhetipul lui "Leru-i Ler" a pătruns de foarte multă vreme în colindă. Unele colinde îl înfăţişează pe Dumnezeu coborând din cer:

               "Dă pă scări, /de lumânări/ Pe nimica nu călca / De nimic nu se ţinea"/ 9 citat în 4/.

Analiza colindelor de către autoare este una elaborată. În procesul de transformare a colindei sub influenţa creştinismului au existat mai multe etape, precum:

               " 1.Influenţa creştină sub forma unor formule de încheiere, a unor refrene sau a unor corective introduse în vechile versiuni populare.2… filonul popular şi cel creştin coexistând în unul şi acelaşi exemplar.3.Cele două filoane reunite în acelaşi exemplar sub forma a două personaje sau două soluţii dramatice ce se concurează şi nu se dezmint reciproc.4. Ele fuzionează la nivelul personajelor sau soluţiilor dramatice.5.Elemente ale miraculosului popular ce se estompează şi treptat sunt eliminate.6.Personajele mitologice populare sunt înlocuite cu sfinţi.7.Intervenţia moralei creştine modifică semnificaţia deznodămintelor şi comportamentului eroilor."spune mai departe autoarea cărţii./4/

               Asupra  etimologiei colindelor sunt aspecte importante de remarcat:

"După cum a fost demonstrat /10, citat în 4/, termenul cel mai vechi de "corinda" provine din "Calendae". Slavul "coleda" e derivat şi el din Calendae şi pătruns la noi prin adoptarea ierarhiei bisericeşti slavo-bizantine. Acesta a influenţat forma moştenită de români direct din latină. Termenul astfel obţinut de "colindă" a restrâns aria de circulaţie a formei celei mai arhaice, căreia în bună parte i s-a substituit.

Romanii numeau "calendae" primele zile ale fiecărei luni. "Calendae Ianuarii "marcau începutul noului an administrativ.                 Se sărbătorea cu un fast deosebit. Avea un puternic caracter augural. Se practicau urări de sănătate şi belşug, se scruta viitorul prin divinaţii, se schimbau daruri. Calendele încheiau un întreg ciclu de sărbători greco-romane şi orientale.

                Dintre acestea "Saturnalia" şi "Dies Natalis Solis invicti "erau cele mai importante. "Saturnalia", serbată la 17 decembrie/ 11 citat în 4/ se caracteriza printr-o libertate fără oprelişti şi prin petreceri îmbelşugate. La răspântii se înjunghiau porci, iar ospeţele se desfăşurau sub autoritatea unui rege ales cu acest prilej. Un document din secolulal IV-lea /12 citat în 4/ consemnând martiriul unui soldat creştin, ales împotriva voinţei sale ca rege al saturnaliilor la Durostorum , arăta răspândirea acestei datini în imediata noastră vecinătate. "Dies Natalis Solis "a intrat în calendarul oficial roman din secolul al III-lea d. Hr. când i s-a fixat şi data la 25 decembrie. Împăratul Aurelian/13 citat în 4/ oficiind această sărbătoare a soarelui invincibil, recunoştea popularitatea pe care o dobândise în Imperiul roman cultul solar al lui Mithra.

                Fusese adus din Orient/14 citat în 4/ cu un secol înaintea erei noastre şi răspândit prin intermediul legiunilor romane/ 15 citat în 4/. El a constituit pentru un răstimp al istoriei, rivalul creştinismului. Mitracismul s-a practicat şi la noi, dovadă prezenţa pe teritoriul ţării noastre a numeroase lăcaşuri şi altare, reliefuri şi inscripţii dedicate zeului Mithra /16 citat în 4/.Fixat la începutul erei creştine pe 6 ianuarie, Crăciunul a fost mutat în secolul al IV-lea d.Hr , în 25 decembrie, dată care coincide cu "Dies Natalis Solis invicti "El devine şi începutul anului ecleziastic menţinându-se astfel secole de-a rândul/17 citat în 4/".

                După cum se observă, mitracismul, dar şi martiriile în zona teritoriului nostru ne-au părăsit cu greu, lăsând amprente serioase. Se cuvine de aceea să vorbim mai mult despre modul cum artiştii din diferite timpuri au prezentat momentul crucial al Naşterii Mântuitorului.

               La Biserica Saint Louis en l' Île din Paris /18/ unde m-am putut deplasa, Jean Charles Nicaise Perrin, (1754-1831) este autorul unui tablou extraordinar dedicat Naşterii Domnului, pictat la anul 1784, ca ulei pe pânză. Pruncul Iisus este unica sursă de lumină în acest tablou. Prin Lumina Sa, determină  strălucirea figurilor Maicii Domnului şi ale Dreptului Iosif. "Lumina născută din Lumină, face să iasă la lumină creaţia lui Dumnezeu care fusese aruncată în păcatul întunericului", spune autorul cărţii./18 /

                În Noaptea Sfântă, Dumnezeu -Fiul este adevărata lumină care îl luminează pe om (Ev.Ioan 1,9). Această lumină care iradiază peste tot din tabloul lui Perrin,  îi dă  un caracter sacru, inclusiv cel al îngerului–arhanghelul Gavriil, care anunţă evenimentul. O reflectare a luminii divine, vine şi asupra păstorilor situaţi în planul din spate al tabloului.

                Lumina care ne vine puternic din acest tablou, transfigurează, mângâie, revelează culori, feţe de  personaje. Prin modul de tratare a temei, prin bogăţia de culori, prin drapaje, prin toate acestea se marchează apartenenţa pictorului la şcoala şi tradiţia flamandă. Sobrietatea compoziţiei, interioritatea expresiei, vizează esenţialul: acela să nu uităm faptul că Lumina Crăciunului este  Lumina Pascală, cea a Invierii. "Când recunoaştem pe pruncul din pătuţ ca Fiu al lui Dumnezeu, afirmăm faptul că Dumnezeu ne face să ne  naştem şi noi în divinul omenesc."

               Desiderio da Settignano (1428-1464) este autorul unei sculpturi reprezentând pe Iisus Hristos şi Sfântul Ioan Botezătorul copii. Opera sa este realizată la anul 1455. Este o lucrare remarcabilă din marmură, de formă circulară, cu diametrul de 50 cm./19/. Doi copii surâd fericiţi pentru faptul că sunt împreună. Până la sfârşitul secolului al XV-lea, tema lui Iisus şi a Sf Ioan Botezătorul-copii a fost adesea tratată în arta europeană, dezvoltată mai ales în arta florentină. Cele patru Evanghelii canonice nu menţionează niciuna dintre aceste întâlniri intre cei doi copii.

În Evul Mediu / conform  20, 21/ este prezentată una dintre întâlnirile care au avut loc. "Vieţile Sfinţilor" au fost sursă de inspiraţie pentru această sculptură. Sfântul Ioan Botezătorul i-a făcut o vizită lui Iisus Hristos chiar la naştere, împreună cu mama sa Sfânta Elisabeta.

               Apoi, aceştia s-au întâlnit după întoarcerea din fuga în Egipt a Sfintei Familii. Această reprezentare evocă cea de-a două întâlnire. La stânga se vede figura lui Iisus copil, pe care o distingem de cea a Sf Ioan Botezătorul, vărul acestuia, prin faptul că este puţin mai mic ca vârstă şi are o cruce în nimbul său. Hristos pune mâna dreaptă pe umărul Sf Ioan Botezătorul, ca şi cum ar sublinia importanţa a ce va urma în viaţa acestuia, misiunea de Profet.

              Este o anticipare a cuvintelor rostite de Iisus (cf. Matei 11,11).Forma circulară de "tondo" a sculpturii este potrivită pentru unitatea, concentrarea optimă a compoziţiei artistice. Am putut înţelege mai bine medalionul din vitraliul văzut la Biserica Sf Arhangheli din Beauvais. Cele două figuri ale copiilor erau transfigurate. Bucuria se citea pe chipul lui Iisus –Fiul lui Dumnezeu ,în timp ce Sf. Ioan Botezătorul avea  o stare de adorare. Sculptura era ca o icoană.

Pentru a sublinia mai adânc mesajul Naşterii Mântuitorului,  trebuie descrise alte câteva lucrări -capodopere din mai multe domenii ale artei.

            "Copilăria lui Iisus" este de exemplu, subiectul unei  gravuri  celebre din secolul al XVII-lea. Ea ne aduce aminte de frumosa viaţă de familie la care ne îndeamnă mereu Dumnezeu. Juxtapunerea unor episoade începe din partea stângă sus, cu un mic grup de îngeri care cântă la diferite instrumente. Ei bucură cu cântecul lor pe Noul născut. Alţi doi îngeri sunt poziţionaţi în spatele pătuţului aflat pe podea.

            Unul dintre aceştia cântă la vioară, altul la un alt instrument cu coarde. Alţi doi stau în lateralul pătuţului, de o parte si de alta, îngenuncheaţi. Amândoi ţin o mână pe pătuţ, iar alta pe coviltirul lui , ca pentru a îL legăna. Iisus Prunc radiază lumina divină.

             Cea de a doua scenă, jos, la stânga gravurii îi arată pe Fecioara Maria şi Dreptul Iosif cum îl încurajează să meargă pe copilul Iisus, acum ceva mai măricel. Iosif, situat în faţa Sa, îL aşteaptă, iar Fecioara Maria îL ţine de o mână, ca pentru a îL susţine. În dreapta sus vedem o Scenă minunată de Familie. Toţi trei sunt la masă, iar Iisus copil, în picioare, spune o rugăciune.

             Masa albă este întinsă cu farfurii şi tacâmuri, iar Fecioara Maria şi Dreptul Iosif ţin mâinile împreunate pentru a se ruga împreună cu Fiul.

             Din faţa acestei scene casnice, coboară mai multe trepte de scară, pentru a ajunge la ultima imagine din dreapta jos. Iisus este fericit să îl ajute pe Iosif  la munca de tâmplărie. Îi aduce scândurele pe care le poartă pe umăr. Fecioara Maria se concentrează la munca Sa sublimă de ţesere. Iosif se ocupă de rindeluirea uneia dintre scândurile aduse de Iisus.

Pietro Annigioni, un alt artist, de aceasta dată contemporan (1910-1988) Îl arată de asemenea pe Dreptul Iosif  lucrând, ajutat de Iisus. Lucrarea a fost realizată în anul 1963 ca ulei pe pânză, la Florenţa, pentru Bazilica Sfântul Lorenzo.

              M-a impresionat profund o carte a Papei Fransisc /22/. Cugetările Sanctităţii sale,care  ating extraordinar sufletul cititorului: "Dumnezeu nu insistă, nu intră niciodată cu  forţa în sufletul omului, dar, precum unui copil, cere să fie ascultat. Dumnezeu doreşte atenţie. El aşteaptă ca noi, oamenii să ne deschidem inimile. /Discurs din 30 decembrie 2005./…Semnul Lui Dumnezeu este smerenia Acestuia. Ea este cerul. Semnul este acela că Se face mic, devine copil, Se lasă atins şi se bucură de iubirea noastră. Noi oamenii dorim unul cu totul diferit, unul important,  al puterii lui Dumnezeu, al atotputerniciei Sale. Dar, semnul Său ne invită la credinţă şi la iubire.Ne dă speranţă, nădejde.              El are Puterea şi Bunătatea. Ne invită să devenim asemănători Lui. Dacă învăţăm la rândul nostru smerenia, aceasta este adevărata măreţie.Să renunţăm la violenţă, să nu recurgem la alte arme decât cele ale iubirii,ale adevărului /Omilie , 24 decembrie, 2009/36."

              În alte cugetări, acest subiect este dezvoltat cu mare sensibilitate teologică:

" Dumnezeu s-a făcut mic pentru noi. Dumnezeu nu vine ca o forţă exterioară,  ci ca Iubire a Sa. Aceasta este Forţa. Ne cere să iubim la rândul nostru. Ne invită să devenim noi înşişi mici, să coborâm din tronurile noastre înalte şi să învăţăm să redevenim copii, în faţa lui Dumnezeu.

               Ne cere să avem încredere în El şi să învăţăm să trăim în Adevărul Iubirii Sale. /Omilie, 8 septembrie 2006/45./Crăciunul este Sărbătoarea luminii. Nu este vorba de o lumină precum cea a zilei, ci Una de o claritate care biruie întunericul nopţii şi Se răspândeşte dintr-un punct precis al Universului, cel al Grotei din Betleem, acolo de unde Copilul –Dumnezeu a venit pe lume./Message 25 decembre 2008/"

              Pentru a dezvolta spre înţelegere acest subiect, valoarea extraordinară a ceea ce ne-a adus nouă Iisus voi cita  câteva reflexii ale Pr. Constantin Galeriu, din una din Predicile remarcabile privitor la Naşterea Domnului/1 /:

"Numai în Iubirea revelată de la Tatăl în Fiul este viaţă. Ea este Principiul vieţii cu adevărat: Dumnezeu aşa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică(Ioan 3,16) …        Şi aşa, născându-Se printre noi Fiul Părintelui Ceresc, Dumnezeu şi Om, în El, se întrupează, se  revelează iubirea, în viul vieţii noastre. Lumea însăşi a fost creată din veşnica iubire a Tatălui,  prin Fiul, în Duhul Sfânt. "

Viul vieţii noastre este cel mai important. De aici pornim mai departe să construim cu temei ceva important pentru viaţa noastră.

            "Dacă Iubire nu e , nimic nu e", spune un proverb românesc Pe Dumnezeu Îl invocă orice religie, Îl numeşte Tată.

"Rugăciunea cea mai veche şi cea mai răspândită se adresează Părintelui Ceresc "spune Mircea Eliade.

Chiar în Nopţi pariziene / 23/ relatam în cel de al doilea capitol despre rugăciunea Tatăl nostru, în Africa de Sud , cu titlul "Baba Yeh", cântată în cadrul unui concert gospel închinat celui care a fost Nelson Mandela de la Biserica americană din Paris.

            Dar, este oare în orice religie cunoscut şi preamărit Dumnezeu ca Tată al Iubirii celei veşnice mântuitoare? se întreba pe bună dreptate Pr Constantin Galeriu./ 1/ Apoi tot el continua :

Cum să simţi dragostea Lui, îmbrăţisarea Lui, altfel decât în braţele Iubirii Lui –"braţele părinteşti": Fiul şi Duhul Sfânt"

Şi o mângâiere de o clipă, venită într-un moment de mare cumpănă, ţi se va părea o eternitate şi nu o vei uita niciodată.

            "Mâinile tale m-au făcut şi m-au zidit" mărturiseste Regele David in (Psalmi, 118, 73)…În luminaTreimii ni se revelează şi viaţa Iubirii: părintească, filială, duhovnicească; ni se descoperă Iubirea în lume,în întruparea şi naşterea Fiului lui Dumnezeu, în Iisus Hristos, Dumnezeu şi Om. Aşa e cu putinţă să înţelegem iubirea dumnezeiască, adevărată, întipărită adânc în faptul zidirii şi mântuirii noastre.

            Dumnezeu este Iubire. Este mesajul permanent, unic, transmis nouă de la Dumnezeu:

"Dacă lumea noastră zisă multiculturală ar conştientiza acest unic adevăr salvator, al Iubirii originare din care am fost creaţi…Numai chemarea Părintelui Iubirii pentru toţi copiii Lui din lume. Fii Fiul Lui, născut în peştera Betleemului,"este îndemnul uneia dintre ultimele predici ale Părintelui Galeriu pe care l-am îndrăgit mulţi dintre noi.

El, Hristos ne salvează din umbra morţii spre viaţă.

             Prăznuim toţi creştinii, coborârea lui Dumnezeu la noi, în Lumina Iubirii…Dumnezeu coboară pentru ca să ne înălţăm prin iubirea şi smerenia peşterii Betleemului. Iisus Hristos Însuşi ne spune:" Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine "(Ioan 14,6).

            Urcăm astfel la Tatăl, din lumea stricăciunii şi a morţii în Lumea mântuitoare a Iubirii, prin Fiul Iubirii Părinteşti, având în conştiinţele noastre Chipul Pruncului din ieslea Betleemului, chipul fiecărui copil, al Iubirii Lui şi a noastre. Hristos se naşte! Iubirea se naşte! /1/

             Poate de aceea m-am bucurat să prezint cititorului câteva capodopere din timpuri diferite în care artiştii au simţit mesajul Chipului Pruncului:"Să simţim cum se naşte Iubirea, prin puterea Harului şi în noi –Iubirea lui Dumnezeu şi iubirea semenului, fratelui de lângă mine, în care Îl văd pe Iisus Hristos! Amin./1/

            Pentru a vorbi mai pe înţeles, Monahul de la Rohia în cartea "Dăruind vei dobândi", într-una din predicile sale celebre /24/ ne mărturiseşte citând la rândul acestuia pe cel care a fost Arhiepsicopul Parisului–Cardinalul Lustiger:

"… Dumnezeu nu a recurs la formule matematice şi nici la O.Z.N-uri, la unde electromagnetice, descărcări de energie, ori spaţii ectroplasmice provocate de solicitările celor adunaţi în jurul unor mese fără cuie.

            Nu a căutat o cale, un mijloc, o tele-operaţie oarecare.Nu a lucrat din depărtări, de la distanţă, distant cum ar veni. Spre a înjgheba puntea de legătură, Dumnezeu a făcut un lucru pe care nici cu gândul, nici cu raţiunea şi nici cu imaginaţia, nu am fi ajuns noi oamenii vreodată:

             S-a făcut prunc şi S-a născut din femeie. Iar mai apoi S-a urcat pe cruce pentru a muri ca un răufăcător. Era de fapt, a continuat Lustiger, singura soluţie posibilă, logică şi convingătoare, în ciuda aparentei sale desăvârşite absurdităţi. Oricare alta nu ar fi asigurat o înţelegere deplină, nu ar fi creat o semiotică întru totul limpede pentru om. Ar fi lăsat să subziste o distanţă, luând aminte împrejurarea ca ancheta divină (cercetarea în vivo, cât mai neinterferată a vemelniciei) s-ar fi efectuat în temeiul unor informaţii culese din afară iar nu dintr-o experimentare existenţială a "condiţiei umane", a vieţii limitate de spaţiu şi timp. "

           Dumnezeu iese în întâmpinarea ta, exact ca în pilda "Întoarcerea Fiului Risipitor."Această acţiune a Lui numai tu să nu vrei, să nu o simţi într-o viaţă de om! Această predică a Monahului de la Rohiaeste sublimă, prin actualitatea sa:

            " Epifania devenind un capitol al teoriei comunicaţiilor (capitol al informaticii) se cade a constata că rezolvarea hristică a dificultăţii (id. este întruparea) e mai puţin stranie şi paradoxală decât s-ar zice. ( am sărit comentariul exclusiv informatic, dar interesant)…

              Chenoza este Soluţia cea mai simplă, mai sigură, fără îndoială, deoarece este completă şi angajantă, dar nu rămâne mai puţin ingenioasă şi cutremurătoare…Născându-Se din femeie şi murind în grele chinuri, înseamnă şi Cuvântul acesta Verbul acesta trebuie luat în accepţiunea cea mai precisă, mai semiologică, mai saussuriană, că smerenia şi suferinţa au fost preferate oricăror altor procedee, deoarece sunt cele care nu înşală, care nu pot înşela, care nu permit îndoieli, care certifică identificarea şi sugrumă în faşă orice bănuială. Secretul epifaniei hristice, (unde sângele e preţul, unde plata aşadar se dovedeşte cu un zapis ce nu poate fi măsluit ori eludat) este desigur chenoza –secretul tehnic. Dar taina lucrării –secretul emoţional, ţine de alt domeniu, de cel al duhului şi inefabilului: E dragostea!" /24/

             Ce poate fi de neînţeles în afara pateriei şi a iubirii lui Dumnezeu? Ce alte limbaje să căutăm în ghicitură, coduri, nn vezi codul da Vinci, şamd, fără a avea inevitabile erori de transmisie la nivel de semnificat?

Monahul de la Rohia continuă extraordinar predica sa :

            "Numai dragostea  nn lui Dumnezeu-Fiul  poate explica, fundamenta şi justifica, drumul ales de epifanie hristică: nu Mă apropii de om, nu-l ascult cu atenţie, cu bunăvoinţă, cu solicitudine, nu Mă asemăn lui, nu iau aparenţă de om, ci Mă fac om. Devin rob şi Eu. Mă ferec în lanţuri şi Eu. Îl vindec pe lepros prin atingere. Mă substitui. …                   Nesemnificanţii, inutilii pier astfel ca fumul, se topesc ca ceara în faţa focului! Nu mai este nevoie atunci, de semne comune, de un limbaj, cu Dumnezeu pentru că s-a intrat în faza comunicării directe, fără oglinzi, fără ghicitură, fără coduri, fără posibile de nu şi inevitabile erori de transmisie la nivel de semnificat.

            Cosmosul acum inundat (potrivit teoriei lui Ştefan Lupaşcu) exclusiv de fotoni, se află curăţat de semne. Iar semnificatul, tâlcul întregii acţiuni (sau tragedii), de la iesle la Cruce, de la Viflaim la Golgota, îl rezumă numai cuvântul acesta de dragoste, mai tainic, mai fascinant, mai intraductibil, (simţămintelor noastre păcătoase, cugetului nostru corupt, imaginaţiei noastre mărginite) decât oricare altul!

            Ce poate fi mai clar ca acele care le expune această predică extraordinară?

Ne lovim în continuare de erori de comunicare. Am expus aceasta în poemele filosofice "Anticuantica iubirii şi Pendulul celest "din volumul 33 de poeme-"Rânduri arse de iubire" /25 /. Ele sunt venite de la nerealizarea acestor adevăruri .

              Dar să revenim la elemente de înţelegere ale limbajului venite din antichitate. O altă lucrare deosebit de interesantă parcursă cu atenţie, la Biblioteca François Mitterand din Paris, spune :"Fiecare secol a căutat o semnificaţie Naşterii Mântuitorului.

              Pătuţul însuşi al pruncului Iisus a stârnit din antichitate curiozitatea. Sfântul Luca, foloseşte de trei ori acest termen în Evanghelia Sa, cu sensul lui indubitabil. El trebuia să fi fost pe pământ, poziţionat în colţul grotei, cu partea de jos şi unul dintre pereţi comuni cu peretele acesteia. În primele secole, ca şi la Naşterea Mântuitorului, pătuţul creştin era realizat dintr-un amestec de argilă întărită cu paie uscate, un fel de paiantă, aşa cum este utilizat încă la arabi.

              Din secolul al II-lea d. Hr, Sf Iustin/ 18/ ne vorbeşte de păstrarea acestui tip de pătuţ creştin, iar în secolul al III-lea d. Hr,  Origen ne semnalează chiar venerarea acestuia. …Profetul Isaia în Vechiul Testament menţionează cele două animale prezente la naşterea Domnului: boul şi asinul. În anul 343 d. Hr., pe un sarcofag creştin au fost recunoscute aceste animale. Origen/18/ face apel la acest text din Scriptură referitor la cele 2 animale prezente la naşterea Mântuitorului. Sfântul Grigore de Nazianz ne dă ca exemplu de modele aceste animale casnice. Din secolul al XIII-lea ele sunt menţionate chiar şi în timpul Liturghiei. Sfântul Luca este primul care ne vorbeşte de peştera unde Fecioara Maria a născut pe Mântuitorul.

             Grota a fost  identificată uşor, fiind singura existentă în Nazaret. Pe acest spaţiu s-a construit ulterior o biserică.Data naşterii Domnului a oscilat ca apreciere, între 6 ianuarie şi 25 decembrie. Cea de 25 decembrie este legată de solstiţiul de iarnă. În trecut era sărbătoarea zeului Mytra oriental.

             Sfântul Petre Damaschin/ 18/ ne vorbeşte de faptul că Romulus, intemeietorul Romei, a spus, botezând oraşul -Roma că nu va cădea niciodată pentru că ziua începerii construcţiei coincide cu ziua naşterii Mântuitorului.

Un eveniment surprinzător , intervenit din cel timp s-a produs la Delphi!

              Celebrul ghicitor Apolo, cu oracole foarte apreciate de romani a devenit brusc mut. Pentru un om care era furnizor de oracole a fost suprema umilinţă. August-Împăratul de atunci a afirmat cum că motivul ar fi fost faptul că un copil evreu, trimis de Dumnezeu i-ar fi închis gura.

               Ca unul care am călătorit la Delphi, prin ajutorul lui Dumnezeu, de care voi mai vorbi la sfarsitul cartii, pot mărturisi că am fost puternic impresionat acolo de mai multe lucruri .

În primul rând, pe acest pământ care parcă şi acum mai fumegă de mofete, emanând gaze înecăcioase, mai ales cu circuri, pieţe, stadioane şamd, oracolele erau permanente.

             Peste tot, la Delphi era fum, totul negru, un loc sumbru cum nu am mai găsit, când am fost aici prima dată.

De magi toată lumea a auzit. Ei au fost trei şi s-au numit conform datelor istorice: Melchior, Gaspar şi Balthasar. De aceştia relatează Sfântul Evanghelist şi Apostol Matei. Despre unele evenimente petrecute în timpul copilăriei Mântuitorului spune Sfântul Luca.

Iisus născându-se la Bethleem,  în Iudeea, în timpul domniei crudului rege Irod, magii s-au prezentat întâi la acesta.

Irod i-a rugat să spună dacă îl găsesc. Dar ei nu s-au mai întors pe acelaşi drum  să îi relateze, fiind avertizaţi de Dumnezeu în acest sens.

            Au oferit pruncului aur, mir şi tămâie. Sfântul Ioan Hrisostom/ 18/ le spune celor care comentează şi asociază un alt fel de magie cu aceştia:"Există magi între magi, există magi buni. "Legătura este precum cea cu profeţii.

             În "Acta Sanctorum sau Vieţile Sfinţilor"se vorbeşte de faptul că magii au trăit 116, 112 şi respectiv 108 ani. Înainte de a muri ei au fost botezaţi de Sfântul Apostol Toma. În final au devenit Episcopi şi Sfinţi. Un imn din secolul al XI-lea ne vorbeşte de semnificaţia venirii fiecăruia dintre ei la Betleem, iar în Psalmul 71 al lui David de venirea lor tocmai din Arabia.

             Referitor la steaua care li s-a arătat magilor, ştim de la Sf. Jacques de Voragine/26 / că era una cu cinci colţuri. Profetul Isaia ne vorbeşte în Vechiul Testament despre lumina dumnezeiască. Sfântul Ignaţiu de Antiohia / 18 /

o descrie ca una de nedescris, a cărei frumuseţe a uimit. Ea exercita o putere de atracţie asupra privitorului, mărturiseşte Sf. Jacque de Voragine/ 26/ I-a îndrumat pe magi chiar la Locul Sfânt .

Nu cu gândul, nici cu raţiunea şi cu imaginaţia, nu acolo este drumul  omului de apropiere de Dumnezeu.

Tatăl a găsit această Cale prin Fiul care S-a întrupat de Crăciun. Să o urmăm prin Iubire!

 

 

 

Bibliografie

 

 

1.Pr.Constantin Galeriu," 10 predici la mutarea de 10 ani la cer, Sensul înnoitor al Crăciunului", Editura Lumea credinţei, 2013, pg.125-131,

2.Catherine de la Clergerie,"A la Saint Nicolas", Editura Desclée de Brouwer, 2003,

3.Nancy H Marschall, "Clement C Moore (1779-1863), The Night before Christmas, A descriptive bibliography of Clement Clarke Moore's immortal poem with editions from 1823, through 2000", Oak Knoll Press, New Castle, Delaware, 2002,

4.Monica Brătulescu, "Colinda românească , The romanian colinda winter solstice songs", Universitas, Editura Minerva, 1981, pg 60-64,

5.xxx Istora României, vol. I, p. 621, citat în 4," Simbolul bunului păstor frecvent în iconografia Mântuitorului din pictura paleo-creştină. Din zona Transilvaniei , secolul al VI-lea,  gema reprezentând pe Bunul Păstor",

6 N Iorga, "Byzance après Byzance, continuation de la vie byzantine", Bucarest, Edition de l' Institut  d 'étude byzantine , 1935,

7. Ion Taloş,"Cercetări etnografice şi de FolclorII", Ediţie îngrijită cu studiu introductiv, bibliografie, registrul corespondenţei de specialitate, indice de, Bucureşti, Minerva, 1972,

8.Dimitrie Cantemir, "Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", p . 34,citat în 4,

9.Tiberiu Alexandru, Adriana Sachelarie , "A.I.C.E.D, 913b, Almaş –Sălişte –Hunedoara", culegere din anul 1956,citat în 4

0.Alexandru Rossetti , opera, pg. 15-23, citat în 4

11. Stilpon P. Kyriakides, "Two studies on modern Greek Folclore", Institute for Balkan Studies  Thessaloniki, 1968, p. 104, citat în 4 ,

12 Petru Caraman, "Substratul mitologic al sărbătorilor de iarnă la români şi slavi", p. 6-7, citat în 4,

13.Petru Caraman, ibidem, p. 30-31,citat în 4,

14 Robert Turcan , "Les religions orientales dans l 'Empire Romain", în Histoire des religions, Encyclopedie de la Pleiade, Bruges, Gallimard, 1972, vol. II, p. 72,citat in 4,

15.A Powell,"Mitracismul. Prezenţa unele analogii cu creştinismul" op. p. 123, citat in 4

16.D. M. Pippidi, "Studii de istorie a religiilor antice, Texte şi interpretări", Bucureşti, Editura ştiinţifică, 1969, p. 293. Robert Turcan, op. cit. p. 70,72 , citat în 4,

17.Petru Caraman, p. 41, citat în 4 ,

18Chanon Denis Girot, "Images de Noël a autun et en d'autres lieux", Ed. Zodiaque,1998,

19.Pierre Marie Varennes, "Splendeurs de Noël", comentarii ale operelor de artă ale Pr. Frederic Cournier Laroche, Editura Magnificat, 2014, pg. 10,

20.Chanoine Denis Grivot, "Images de Noël á Autunet en d'autres lieux", Ed Zodiaque, 1973, pg.11,

21.xxx"La Nativité et le temps de Noël, Antiquité et Moyen Age", Publications de l' Université de Provence, 2003,

22.Papa Benedict, "Reflecţii asupra Naşterii Domnului", Editura Vaticanului, 2010, "Parole et silence", pg. 39,

23Mircea Florin Caracaş, "Nopţi pariziene", capitolul 2, editura ePublishers, februarie 2017,

24 Pr . Nicolae Steinhardt,"Dăruind vei dobândi", O contribuţie la problema epifaniei,Editura Mănăstirea Rohia, 2005, pg 135-141,

25.Mircea Florin Caracaş, "33 de poeme Rânduri arse de iubire", Anticuantica iubirii şi Pendulul celest ,editura ePublishers , iunie 2016,

26.J. de Voragine, "Legende dorée", Paris, BNF,Ms Fr. 244, dans L' Enfance , au Moyen Age", P Riche et D. Alexandre Bidon ed. Catalogue, expo BnF, Paris, Seuil, BnF , 1994, p. 196,

27. Mircea Florin Caracas, Dublu Jurnal Crestin European, Capitolul 7, editura ePublishers, februarie 2017,

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult…

 

SELECTIE 1

A1. Aplicatia 1 Gasiti rapid, elemente cheie comune, si re asociati mental  pentru a putea memora urmatoarele exemple

 Ceas- luneta , foarfeca-cal, vapor-baler curatarea granelor, valiza-centura, furculita-pieptan , avion-stilou, tarta- cheie  pahar de vin- jurnal, trunchi de arboe- pipa, balmon-telefon, zaharnita-plaja de nisip, scaun- boutin, canapea- tub de pasta de dinti, lampa- fluture, cravata- clatita .

lunette- montre, scisor- cheval, bateau-baler, valise- centure, fourchet-peigre, avion- stylo, tarte-clé, verre de vin-journal, tronc d'arbre-pipe, balon-telephon, soucrier- plage de sable, chaise-boutin, canapé- tube dentifrice, lampe-papillon, cravate-crêpe caise.

Rezolvare 1

Un element cheie sunt dinţii pentru furculiţă şi pieptăn.Se retin unele terminaţii sonore  la ba-lon, te-le-fon.

Apoi,  este de  imaginat vizual o scenă de tipul:  eu citesc un jurnal, cu  un pahar de vin alături, cu o pipă din lemn dintr-un trunchi de copac, etc.  

 

A2 Aplicatia 2  

 

Se dau 12 tipuri de activităţi umane,  precum:prin mnemonica --grupare pe trei grupuri de 4 cifre a initialelor   INFP GSSF PEPA

activitate intelectuala 1,

activitate de nutritie   2,

activitate fizica          3,

activitate liberă          4,

patrimoniu genetic     5,

actul de somn            6,

activitate  sexuala      7,

activitate in familie      8 ,

activitate psihica        9,

actiune de echilibru    10,

proiectare de viitor      11

adaptare la  mediu

social                        12.

 Sa se memoreze in timp de 3 minute  prin metodele aprofundate si apoi intorcand foaia sa se redea .

 

A3 Aplicatia 3. 

 

Sa se analizeze cinci tipuri de memorie: Procedurală 1,  Episodică 2, Semantică 3, Senzorială 4 şi  Lucrativă 5 definind  elementele distincte ale acestor tipuri de memorie,  selectate, fiecare cu importanţa sa .

 De schimbat  tipurile cu memoriile :Celulară , respectiv   Sistemică, ……

Lămuriri asupra   modului de considerare a reperelor,  elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ .

 

A4. Ce elemente de referinta putem lua pentru utilizarea sonoritatii   

RA 4 Raspuns aplicatia 4

Utilizarea sonorităţii, poate avea  în vedere terminaţii de cuvinte,   atunci când spunem de exemplu :-Ce nume se termină într-un sufix ? Acest sunet terminal ne poate conduce  la numele căutat. 1

Scrierea  unui nume  îţi facilitează anumite amintiri.  O parte dintre noi putem  spune în mod spontan, inconştient:

-Nu îmi mai amintesc, nu l-am văzut niciodată scris, sau:

- Trebuie să îl scriu, dacă nu mi-l  voi aminti!

A asocia un nume  se poate referi la acela  cu un altul cunoscut . De exemplu personajul  principal dintr-o  piesă de teatru. Putem să recreem un context  şi o strategie eficace , ca să ne reamintim un nume într-un anumit context spaţio-temporal, în care am vizitat ceva. Apoi, vom rememora în ce perioadă a vieţii noastre, în ce circumstanţe s-a petrecut , cu cine am fost  atunci.

Îi este caracteristic fiecărui om, modul în care poate  să găsească el însuşi strategia care-i vorbeşte cel mai bine, ştiind faptul că  referitor la combinaţiile de strategii, acestea  sunt  mai eficace astfel.

A5  Aplicatia 5 

Primul exercitiu -test cuprinde  20 de  cuvinte , dintre cele mai diverse care  trebuie rapid memorate.  

Întâi se cere o încercare proprie de clasificare pe baza unor criterii de apropiere între aceste cuvinte, cum ar fi   : 1. impermeabil ,2. helicopter, 3.-busculada , 4.prieten , 5. determinare , 6. indisciplina , 7.umbrela , 8intemperie , 9.marmelada ,10. ghitara ,11. caracter , 12bicicleta ,13 pachebot , 14. temperatura, 15muzicuta , 16.meteorologie,17. -imprudenta, 18.perspicacitate , 19. violoncel,20 inundatie.

RA5 Raspuns aplicatia 5

Grupam  pe baza a  cinci criterii diferite: cele trei cuvinte terminate în ade, 3, 4, 9, apoi legat de timp, cuvintele 1, 7,14, 16, 20 , urmând cele legate de trăsături de caracter 5, 6,11, 17, 18  şi ultimile cuvinte  legate de mijloace de transport 2 ,12, 13 şi de instrumente muzicale ,  10, 15, 19.

Intoarcem foaia şi scriem rapid , în cinci minute, din memorie,  toate cele 20 de cuvinte, pe baza a 6 criterii găsite de noi.

Se va aprecia cu un indice complex  imaginat mental, modul de repunere a acestora. De exemplu am notat astfel în memorie : 3–ade bcm, 6  timp  iptmi, 5 caractere  idcip, 3 transport hbp,3  instr mz  ghv. Schema matematică  mentală creată  de mine  adhoc a fost :

3+6+5+3+3=20  ade/timp/caractere/transport/instr;mz /

Exerciţiul  a cerut din partea mea cunoaşterea limbii franceze, mediu-avansat la nivelul B2

A6 Aplicatia 6 

Un exerciţiu  de atenţie în care  trebuie să corectăm ,  sesizând global , cuvinte cu greşeli strecurate special, în 20 cuvinte expuse rapid este .: 1.a chema , 2. in acelasi timp , 3.comoditate ,4.placere , 5.rabdare , 6. atentie , 7.a circula, 8.vagon, 9.informatii ,10.planta leguminoasa, 11.etimologie , 12.cunoastere ,13. in mod stralucitor, 14.bijutier , 15.alocatie , 16.oglinda, 17.ocular , 18.amabil , 19.a asocia , 20.monolit ,

RA6 Raspuns aplicatia 6

în cele  8 cuvinte bolduite , notate   1,3,4,7,9,10,14, 20 s-au strecurat greşeli, fie dintre cele legate de prezenţa în plus fie de cea în minus a unei litere, ex i din joailier nu joalier, fie dublarea sau nu a unei consoane precum  doi m  în plaisemment, a unui h în monolithe, a unui o în courir nu curir, a doi cc în accueil nu acueil, etc…Pentru aceasta  trebuie cunoştinţe de gramatică, şi ureche muzicală.

.

A7Aplicatia  7 

 Aplicatia pentru acasă , este  deosebită complexitate, incluzând 

 

68 de grupuri de câte 4 sinonime , în care  trebuia să găsim intrusul. 

RA7 Raspuns aplicatia 7

Dicţionarul de sinonime de pe internet e de  mare valoare la caz de îndoială.

El m- ajutat şi în traducerea zilnică  de mai mulţi ani,  circa 10 ani , a  cuvintelor grele -complexe franceze sau engleze, prin utilizarea sinonimelor,  într-un context dorit , pentru citirea  câte unei cărţi,  în limba franceză,  în fiecare zi.

Un exemplu pe care îl pot sugera pentru început,  înainte de analiza complexă  a întregului text este :

vechi—în vârstă-antic- adânc, unde intrusul este cel de al patrulea sinonim . adânc

Analiza  generală a sinonimelor date  pentru cititor

Din cele 68 de grupuri de verbe şi adjective aproape trei sferturi  au fost  adjective, iar un sfert,  verbe constituite din grupuri de câte 4 cuvinte,  din care trei erau cuvinte care făceau parte din grupul sinonimelor iar unul era intrusul .  

Au existat patru excepţii în care toate patru  cuvintele  erau sinonime.  

A fost vorba de  două grupuri de adjective: mare, intins, vast, inalt respectiv etans-inchis-impermeabil-ermetic  şi două grupuri de verbe  regulate: a atasa- a lipi-a lega-a uni  attacher-coller-lier-unir şi  a dansa- a se deplasa;, a misca, a amesteca sa clatina in fnctie de context 

Ca poziţionare a  intrusului,  de 24 de ori el a fost  al patrulea cuvânt, de 18 ori al doilea cuvânt , de  12 ori al treilea cuvânt şi de 10 ori primul cuvânt .

De 4 ori toate au fost toate cuvintele sinonime. Procentual,  al doilea şi al patrulea cuvânt au fost mai des alese din grupurile de cuvinte.

De fiecare dată , la descoperirea intrusului, am  mai notat un înlocuitor al acestuia printr-un  cuvânt corect, din grupa celorlalte trei descoperite .Incidenţa variabilă a găsirii cuvântului,  a făcut ca activitatea de găsire a acestuia să devină dificilă.  

Între cuvintele intruse, figurau cuvinte  la care doar o literă despărţea cuvântul corect de intrus, dau ca exemplu cazul cuvintelor  imprudent şi  curajos.

Fiind adjective,  majoritatea cazurilor de recunoaştere a ţinut cont de  vocabularul pe care îl deţin  actual în limba franceză, cultură generală, sau chiar antrenament.

Cunoaşterea sinonimelor este  deosebit de importantă pentru  citirea şi traducerea  corectă   a unei cărţi.

Majoritatea traducerilor au în vedere contextul în care a fost  găsit acel cuvânt în propoziţie sau în frază. Există  ades grupuri de zeci de sinonime, ceea ce arată nuanţele deosebite pe care le are limba franceză.  

Am găsit ca răspuns de compexitate , faptul că din cele 68x4=272 de cuvinte analizate ca temă , poziţionate pe două coloane, cu câte 34 de grupuri pe fiecare parte, atenţia trebuia să fie concentrată pe o singură pagină, ceea ce a constituit un anumit avantaj.

Pe de altă  parte, a contat memoria vizuală, prin capacitatea de observare concentrat pe aceeaşi pagină,

memoria auditivă  ceva mai mult, fie prin repetarea cuvintelor  cu voce tare , fie mai ales prin muzicalitatea acestora.

Foarte importantă  este   memoria de asociere.

La rezolvarea unui astfel de test complex, tendinţa de a  apela la dicţionarul de sinonime pentru oricine poate fi mare.Pentru a evita cât mai mult aceasta , lucrul meu  a fost ceva mai îndelungat, prin  încercarea de identificare a ceea ce putea să însemne fiecare cuvânt,  privind grupul de patru.

Faptul că au fost alese grupuri de patru cuvinte a fost un avantaj.

În cazul adjectivelor, mi s- părut ceva mai uşor decât în cazul verbelor,  în general din conjugarile  I sau a II-a terminate în er sau ir , dar si verbe  neregulate .

De multe ori intrusul nu era departe de celelalte trei, ceea ce a îngreunat aflarea acestuia.

Trebuie să recunosc faptul că fiind  român, mi-a fost tot atât de uşor ca unui italian să abordez sensurile cuvintelor din  limba franceză.

Discutam recent, săptămâna aceasta  cu două  persoane de origine italiană, una  aflată la coadă la analize, alta lucrând la spital pentru hrănirea pacienţilor şi am constatat , cât de uşor mi-ar fi  să mă înţeleg cu acestea încercând să vorbesc alternativ franceză cu italiana. 

Gramatica italiană, ca şi cea  română  nu sunt  de loc uşoare.

Muzicalitatea cuvintelor pentru  memorarea lor,  mi se pare un  atu important pentru cel care a pornit la drum să aprofundeze o limbă străină, ca să încerce să îi pătrundă tainele.

Pentru un scriitor cred, acest lucru este necesar, întrucât încercarea de stăpânire a  două limbi străine, minim necesare este imperios necesară, pentru citit, tradus, interpretat.

De mai multe ori,  acolo unde nu am reuşit să rezolv ceva mai repede exerciţiul am aplicat memorarea auditivă, prin citirea cu voce tare a grupurilor de cuvinte de mai multe ori pentru încercarea de desprindere  astfel a intrusului din grup.

A8  Aplicatia 8  Un prim exercițiu util:

Notați alăturat,  evenimente  marcante care au avut loc la urmãtoarele date:

11 septembrie 2001/ 9 noiembrie 1989/26 decembrie 1999/1 ianuarie 2002/ 8 august 2008/ 25 iulie 1995/ vara anului 2003/ 21 iunie 1982/ iarna anului 1992/ 20 iunie 1936/ 2 iulie 2008/ 4 noiembrie 2008/….

RA8 Raspunsuri aplicatia 8 Rãspunsuri propuse:

Lovirea  și distrugerea celor două blocuri turn din New York/ Căderea zidului Berlinului/ Furtuna secolului din Franța/ Introducerea euro , în Franța/  Olimpiada de la Beijing/ Atentatul din RER- Stația Saint Michel din Paris/ Canicula de la Paris – neoficial au fost 15.000 de morți,  în special persoane în vârstă/ Prima sărbătorire a Festivalului Muzicii din Franța / Jocurile Olimpice din Albertville –Franța/ Eliberarea unui candidat important la alegerile din Columbia/ Alegerea Președintelui american Barak Obama/

A9 Aplicatia 9 

Mentionaţi anii în care s-au produs următoarele evenimente:

Alegerea Președintelui Nicolas Sarkozy/ Victoria echipei de fotbal a Franței în Finala Cupei Mondiale/ Accidentul de tren de la Bretigny sur Orge din Franța/ Moartea Papei Ioan Paul al II-lea/ Abolirea pedepsei cu moartea în Franța / Primii pași ai omului pe lunã/ Eșuarea petrolierului Erika într-un  port francez/ Bicentenarul Revoluției Franceze/ Tsunamiul din Asia/ Jocurile Olimpice din Beijing/ Accidentul nuclear de la Fukushima –Japonia/

RA9 Raspuns aplicatia 9

Soluţii propuse: 2007/1998/2013 iulie/ 2005/1981/1969/1999/1989/2004/8 august 2008/11 martie 2011/

A10 Aplicatia 10 

Un exemplu poate fi :35A86. 

RA10 Raspuns aplicatia 10

1 2 3  Direcţiile primelor 3 simboluri,  pe diagonala mare,de la dreapta la stânga …35A.

4 5 6  Direcţia  altor  3 simboluri,  de la stânga la dreapta A86

7 8 9

A 0 B

A11 Aplicatia 11 LOGICA NUMERICÃ

Pentru a putea lucra, pot fi luate mai multe probleme simple .

1.Un meniu cuprinde un supliment care costă 18 euro. Meniul fără supliment costă cu 7 euro în plus decât suplimentul respectiv. Cât costã meniul?  Dar suplimentul alimentar?

RA11 Rezolvare aplicatia 11

18-x=7+x

 2x =11, de unde x=5,5 euro este costul  suplimentului alimentar   

18-5,5 =12,5 Euro este costul  meniului respectiv.

A12 Aplicatia 12 

2.Un costum de haine  dintr-o vitrină,  cu accesorii cu tot  costă  350 euro. Costumul fără accesorii costă  doar  250 euro. Cât costă accesoriile? 

RA12 Rezolvare aplicatia 12 : 350-250=100 euro.

A13  Aplicatia 13 

3.Un apartament fără bucătărie costă 250.000 euro, iar o  bucătărie 150.000 euro .

Care e costul echipamentului de bucătărie, dacă este  egal cu jumătate din  diferenţa între costul apartamentului fără  bucătărie si costul bucătăriei.

RA13 Rezolvare aplicatia 13 :

Fie x- costul total al apartamentului,respectiv y- costul bucătăriei

x=y +150.000 , de undex= 250000+150000 =400.000 euro este  costul total al apartamentului

Apoi: 2z=250.000-150.000

2z=100.000, de unde  z=50.000 euro este costul echipamentului de bucãtãrie

A14  Aplicatia 14 

4.Gãsiți estimativ si completați apoi înălțimile și izolați două perechi dintre acestea, care sunt apropiate,  în următoarea listã de monumente:

Turnul Londrei ….43 m/ Turnul din Pisa…. 54 m/ Zidul Berlinului… 4m/ Turnul Eiffel…. 325m/ Big Ben…. 96m/ Arcul de Triumf ….50m/ Statuia Libertății…. 92m/ Catedrala Notre Dame din Paris …. 35m/ Piramida lui Keops …146m/ Muntele Saint Michel…. 78m/

RA14 Rezolvare aplicatia 14

Exemple alese de perechi:Turnul din  Pisa-Arcul de Triumf, respectiv  Turnul Londrei si Catedrala Notre Dame de Paris

A15 Aplicatia 15 

5.Găsiți toate  pătratele,  dintr-un caroiaj de 4x4 pătrate mici  .

RA15 Rezolvare aplicatia 15

4x4=16 pătrate mici+1 pătrat mare de 4x4 +4 pătrate mijlocii mici  de 2x2 conținute  pe colțuri+2 pătrate mijlocii mici la mijloc de 2x2 + 4 pătrate mijlocii mari  de 3x3 =27  pătrate - numărul total .  

A 16 Aplicatia 16 

Privitor la atenţia dispersată, ni s-a cerut să grupăm pe categorii mentale, anumite obiecte  urmărite pe  un ecran  sau dintr-un desen indicat de autor , timp de  circa un minut.  

RA16 Rezolvare aplicatia 16

Observatii de urmarit

O anumita cifra , exemplu cifra trei era importantă-din cele remarcate Exemplu, era vorba de trei obiecte metalice: furculiţa, foarfecele, cheile, trei obiecte de îmbrăcăminte: pălăria, pantofii, centura, apoi  trei păsări şi animale: cocoş,  raţă, cal .

În altă fotografie, s-a înmulţit treptat numărul sub imaginilor de pe ecran, profesoara urmărind creşterea atenţiei noastre distributive.

Erau în plus faţă de cele nouă imagini iniţiale  încă 6, respectiv: o lămâie, o cheie specială franceză, căpşuni, o caschetă, o perie de dinţi, o frunză.

A17 Aplicatia 17  "între două- ... nu te plouă "  un joc.... entre deux. 

Exerciţiul următor, temă pentru acasă  - complexitate deosebită .

 El cere asă ştii foarte bine alfabetul  şi cuvintele franceze, mânuindu-le  cu precizie în memorie.

E vorba de  a afla un cuvânt  între alte  două   cuvinte  din limba franceză.

Exemple date: accent, accident, arbaleta, asticot, auditor , aviator , inel, a face baie , accesoriu ,balansoar, vapor, ignorant, beatitudine , haina , mapamond , macheta , ciocan, chiar , mobila , oglinda , oaie , mutatie , myrtil , natura ,…etc

RA17 Rezolvare aplicatia 17

OBSERVATII

Între accent şi accident am găsit prefixul acc , comun,  şi pe baza acestuia,  cercetând memoria am găsit… accésible ….

A18  Aplicatia 18  cu rezolvare 

Un exerciţiu deosebit de interesant se refera la urmărirea unei imagini complexe, care arăta un port francez.

E vorba de portul La Rochelle, din cele aflate, privind mai atent fotografia.

Se cer amănunte privitor la imaginile din prim plan sau din al doilea.

Intrebarea 1 Cum se numea portul? La Rochelle

Intrebarea 2 Despre ce element de decor e vorba ? E vorba de o grădină  verde,

Intrebarea 3 care e numele vaporului ancorat in port ?

Numele vaporului ,scris foarte mic pe acesta e  "Le Passeur" ,

Intrebarea 4. Cate turnuri au fost  vazute in departare ?

Numărasem  patru turnuri din depărtare şi observasem  că pe vârful unuia  dintre acestea era un  steag.

Ne-a fost indicat să reuşim să cumpărăm o serie de reviste cum ar fi  cele de cuvinte încrucişate , tip magazin, jocuri.

A19 Aplicatia 19 

Cea mai grea mi s-a părut identificarea   rapid mental  a unei grupări de patru litere, exact în ordinea pusă  XKPMY, din 12 rânduri lungi , ca la optician.

 RA19 Rezolvare aplicatia 19

MOD DE LUCRU PROPUS Literele chiar mari fiind  scrise , erau  insa îndesate, lipite  una de alta.

 În final am identificat 2+1+1+2+3+2+1+2+2 respectiv 16 astfel de grupări .

A20 Aplicatia 20  

Prin atenţie concentrată,  sa se  construiasca  fraze perfect inteligibile,  prin logica verbală, dintr-un numar de  9 fragmente: 1. dupa ce am recuperat-o pe Martin , 2 noi plecam  3.  de pe partea Operei , 4.la gara Austerlitz  5. sambata dimineata 6.catre Portugalia  7. trenul de ora 9 si 3 minute   8.  in concediu  9.  prindem  .

RA20 Rezolvare aplicatia 20

De repus cele 9 intr-o fraza inteligibila

A21  Aplicatia 21 " Animalele ascunse"

Un exerciţiu  de atenţie- concentrare,  intitulat " Animalele ascunse" , se  referea  la animalele ascunse într-un text.

Era vorba de nu mai puţin de 27 de animale, pe care trebuia să le găsim .

Ştiam doar că fiecare nume de animal nu figura  decât o singură dată,

RA21 Rezolvare aplicatia 21 Accentele şi semnele de punctuatie, la fel spaţiul între fiecare cuvânt din text, nu erau de luat în considerare .

Pentru mai mare uşurinţă,  ni s-a sugerat să încercuim grupările găsite.

 S-a dat exemplu cuvântul pisică - chat care figura de 5 ori in text şi care  nu era bun.

A 22 Aplicatia 22 

Se propune un prim exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte-obiecte  cu următoarele titluri:

narcisă, vară, -portocală, iarnă, carte , ordinator-calculator, floare, pâine, cheie , ventilator, .........

Tabelul propus cuprinde 6 coloane orizontale notate cu literele  A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrăţele.

Din acestea,   doar …14 sunt ocupate de cuvintele amintite mai sus sau altele create de noi .

Se  lasă  doar două-trei minute pentru memorarea acestui tabel  , exact cum  a fost  expus , cu cuvinte cu tot,  inclusiv poziţionarea lor.

Continuare RA22 Rezolvare aplicatia 22

Atenţia se poate îndrepta prima dată asupra diagonalei A1-F6.

1.Aceasta oferă posibilitatea cuprinderii a 5 numere din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte amintite sunt : 

narcisă, ordinator-calculator , cheie,cerc, ochelari. Codificarea  literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală a fost joccl respectiv in limba romana nccco. Am reţinut mental acest prim cod  .

2.A doua  observare tot foarte rapidă,  poate fi   referitor poziţionare,  în special pe o anumita irectie, aici a fost vorba de orizontala aflată la îndemâna câmpului vizual,  înaintea veticalei, mai întâi numeric , de sus în jos a cuvintelor .

3-1-3-2-2-3 total 14, a fost un alt indiciu suplimentar.

3.Cuvintele pot fi  asociat e observând că sunt  număr par  respectiv de 14 , divizate in 7 perechi , câte două,  astfel :

florile- narcisa cu floare, anotimpurile -vara cu  iarna, alimentele- portocala cu pâine, calculatorul cu fişier, cartea cu ochelarii, farmacia cu  cerc ,  exemplu cercul de farmacişti , ventilatorul cu  cheie.

Ca o consecinta cuvintele pot fi  reduse astfel  la jumătate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAACCFV

Pe  aceste  3 considerente  de bază care pot fi  stabilite  mental  şi rapid în cele 3 minute oferite, se poate  porni  în etapa a doua cu umplerea celor 14 pătrate din cele 36 .

Gradul de ocupare  al caroiajelor , a fost 14/36,  de o treime.

A23 Aplicatia 23  

Următorul tabel  dat, poate fi ceva mai simplu respectiv tot de 14 cuvinte:

chibrit, dalie, banana, crumieră, jurnal,creion, măr, vapor, mobil, brăţară,dosar, patiserie, taburet, rodie.

RA23 Rezolvare aplicatia 23

OBSERVATII PROPUSE DE LUCRU

1.Fiind tot 14 cuvinte, se pot construi iar perechi de  2 sau chiar 3 cuvinte,  respectiv 3 fructe: banane, rodie,măr,  apoi 2 fumat: scrumieră-chibrit, 3 de citit –vorbit  :jurnal-mobil-taburet, notat: dosar- creion,  2 de navigat: vapor-brăţară sau ancoră,  2 de cadouri :patiserie –dalie .Codificarea a fost  FFCVNNC

2.Grupările de  pe caroiaj, respectiv tot pe orizontală  au fost numeric:3+1+3+2+2+3=14

3.O altă observaţie rapidă a fost că de exemplu de cuvinte  care încep cu aceeaşi literă  exemplu b

4.Pe diagonala de la  stânga la dreapta, pentru a aşeza primele cuvinte  care erau tot cinci: chibrit-creion-mobil-dosar-guma respectiv alumette –crayon-portable-dossier-radis,  ele aveau aceeaşi pauză  ca anterior, la B1, codificat ACPDR respectiv CCMDG

A24 Aplicatia 24 

Următoarele exerciţii date spre lucru au fost pentru memoria vizuală.

Priviti câteva minute imaginea mărită a unei bucătării.

RA24 Rezolvare aplicatia 24

OBSERVATII RAPIDE CE POT FI FACUTE

Erau patru ferestre pe fundal , dintre care foarte greu am observat că a patra de la dreapta era întredeschisă.  Erau două calorifere. În centru,  se găsea masa de bucătărie cu 6 scaune,  cu o vază pe aceasta.

La geam se găseau suspendate în partea stângă o serie de crătiţi.

Tot în stânga era bucătăria propriuzisă cu aragazul, hota,  şamd.

În partea dreaptă era poziţionată apropiat,  o scară de urcare la etaj .

Pe jos era un mozaic.

Au fost puse cinci întrebări interesante, de amănunt.

Prima intrebare : -Ce se vede la stânga frontal?

R1. - Scara.

A  doua intrebare :-Dintre ferestre , care era deschisă?

R2. - A patra .

A treia intrebare :- Câte scaune erau în jurul mesei?

R3. - 6 , câte trei de fiecare parte.

Apoi a patra intrebare :-Ce era pe jos şi ce culoare avea ?

R4- Mozaicul alb-negru.

Ultima, a cincea intrebare  a fost:- Ce era poziţionat -suspendat la fereastra din stânga?

R5.- Vasele numite casseroles.

A25 Aplicatia 25 

Se da urmatorul exerciţiu de reconstituire a unor cuvinte dintr-o listă care arată astfel:

Se dau  21 de expresii, care admit un verb în faţă , care suna astfel:

…… …1/ odihna/   ……2 -gradina sa/……….3  o gaura in perete / ………4 .un discurs/

………….5.un portret / …….6 o operatie / …….7 eforturi inutile / ……8 menajul gospodaria/

………9 a calului/ ….. 10  date succesive / …… 11 o analiza/…….12  un traseu lung/……… 13 un drum in zapada / ….. …..14 o greseala/ …… 15 un cerc/ ……. 16 un cadou/……17  cursurile/ …….18   valizele/ …….19 reprosurile/ ……20 .un tur periculos/……….. 21 ale focului/  

RA25 Rezolvare aplicatia 25  

Problema este de a găsi verbul potrivit, evitând pe cât posibil verbul a face. Se da ca exemplu Şcoala de Jurnalism,unde  s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele  a avea  şi a fi .

Poate deveni ezitant,  în anumite situaţii, fiind vorba de nuanţe,  să poziţionezi  un anumit verb. Până la urmă acestea  sunt  în ordine:

  1 a prepara, 2  a cultiva , 3 a aborda, 4  a pronunta sau a acuza, 5  a educa, a scrie  sau a realiza, 6 a efectua, 7 a furniza, 8 a efectua, 9 a urca, 10  a acumula, 11 a efectua, 12  a angaja, 13 a efectua, 14a face, 15 a desena, 16  a oferi, 17 a participa, 18  a prepara, 19  a se adresa, 20  a profera, 21 a aprinde.

A26  Aplicatia 26 

În continuare,  se  dă  să construim  în limba franceză sau limba romana  14 cuvinte, începând cu l şi terminând tot cu  aceiasai litera  l.  

Prima tendinţă poate fi să aşezam  treptat vocalele  lângă prima consoană şi să ne  gândim la diferite domenii .

RA26 Rezolvare aplicatia 26

Astfel pot ieşi următoarele cuvinte :

legal 5 litere,lustral-purificat 6 litere, logiciel –logic 8 litere, liberal-liberal 6 litere, litoral –litoral 7 litere, literal –literal 7 litere, laval -lavabil 5 litere, lateral-lateral 7 litere, longitudinal-longitudinal  12 litere, lacrimal-lacrimal  8 litere, licol-harnaşament  5 litere , lanceul-lansator 7 litere, lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.

Cel mai lung cuvânt poate avea astfel 12 litere şi cele mai scurte  pot prezenta 5 litere 

A 27  Aplicatia 27 

Pentru a utiliza memoria auditivă , se citeste rar un text, exemplu , cel  al umoristului Pierre d'Arc,  intitulat "Supa cu peşti roşii "

RA27 Rezolare aplicatia 27

După o primă citire, se poate  proceda  la o recitire cu  mai multe pauze ….

Trebuie să indicăm pe loc ce cuvinte lipsesc

A 28 .Aplicatia 28 

 si RA28 rezolvare aplicatia 28  Un text mai greu,  se refera la expunerea, destul de lungă,  cu multe întâmplări , pe care trebuie să îl traducem mental,  fără să notăm nimic şi să urmărim  fiecare amănunt.

În text,  este  vorba de o doamnă al cărei nume trebuie  să îl reţinem exemplu

Intrebarea 1 , cum se numea eroina

 - Doamna Gabillet,  are intra în camera acesteia, depune presa pe biroul său, alături de telefon.

Intrebarea a doua era legată de  unde depune presa

Langa telefon. 

Doamna se aşeza apoi pe canapea şi ia  pisica în braţe ,

Intrebarea  a treia este  unde pune pisica ?

R -pe genunchi.

Apoi  se sparge o vază  şi doamna merge

- Intrebarea a patra  este unde?

R - In bucătărie, 

…. să arunce cioburile. Acolo, în bucătărie  este  poziţionat castronul cu mâncarea pisicii- Intrebarea  a cincea este unde e castronul pisicii ?

R - lângă frigider.

Doamna decide să înlocuiască vasul spart cu altul.

Întrebarea 6 este  cu ce obiect?

şamd …

A29  Aplicatia 29 

Se da să reconstituim 23 de cuvinte pornind de la  6 litere  mari astfel :

1.RNDCAA. 2. IÉEURC. 3. IRIRMO. 4. CUBEHO. 5. IDANRJ. 6. NIRAEC. 7. AGISEV. 8. UPMAFR.  9. TISSEE. 10. NETCAC. 11. ICENAB. 12. IPACNO. 13. UCLLAC. 15. GNACEE. 16. DRAAHS. 17. BIRTEM. 18. ÉVITÉR. 19. IRAPEN. 20. UEURBA. 21. SLIRIO. 22. HNECCA. 23. TUMNOO.

RA29 Rezolvare aplicatia 29

Un exemplu de rezolvare , dat cititorului interesat : 1 CANARD sau CADRAN ….

Lasam  cititorului posibilitatea să se antreneze în aceste screbble-uri .

A30 Aplicatia 30  

 Un exerciţiu interesant, se numeste  numit"  Între două cuvinte ".

Cuvintele sunt grupate în două coloane astfel  :

1 accent,  accident, etc n

RA30 Rezolvare aplicatia 30

Între acestea, păstrând rădăcina sau prefixul , de  exemplu  acc şi urmărind alfabetic litera următoare  a celui de al doilea cuvânt care urmeaza  ,e exemplu i  comparativ cu e , trebuie intercalat un alt cuvânt din dicţionarul francez. Exemplu  pornind de la stanga spre dreapta accésoir…..

A 31  Aplicatia 31 cu RA31 Raspuns aplicatia 31 

Ni s-a înmânat   un caroiaj de 22x10=  210 pătrate , pe care l-am poziţionat pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul fiecărui romb, pornind de la 0,0 punctul de plecare,  cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5 , Est 12 sau codificat  S5E12,   respectiv  Sud 3 Ouest 5  sau codificat S3 O5, şamd.

Astfel , trebuia  să ieşim în final,  fără a se intersecta traseele  noastre  prin al treilea pătrat din dreapta sus.

A 32  Aplicatia 32  cu  rapuns operativ RA32 

Un exerciţiu, geografic,poate fi  adaptat la geografia Franţei sau a Romaniei si  poate sunat astfel :

Dacă oraşul Bordeaux este în centru,citaţi un fluviu la nord……

Răspunsul este Loara…

Idem, citaţi un oraş la sud …….

Răspunsul este  Biaritz.....

Idem, citaţi un ocean la vest …

Răspunsul este Atlantic….

Dacă Paris este în centru ….

Citaţi un fluviu la nord……

Răspunsul corect este Sena…

Idem, citaţi o regiune la est…….

Răspunsul corect este Alsacia -Lorena.....

Iem, citaţi un departament la Sud….

Răspunsul corect este  l'Éssone ….

Dacă regiunea  Bretania este în centru….

Citaţi un continent la vest….

 Răspunsul  corecteste ….. America

….Idem, indicaţi un oraş la sud….

Răspunsul corect este ….  Lyon, Marseille

Idem,citaţi un continent la sud….

 Răspunsul  corect este …. Africa

Dacă oraşul Berlin este în centru ….

Unde se găseşte amplasată Londra?….

Răspunsul corect  este la  sud-vest.

Unde este Vladivostok?…….

Răspunsul corect  este la nord-est…

Idem, unde este Sicilia?……………..

 Răspunsul corect ….. la sud-est.....

 Dacă L' Île de Rhé , poziţionată între Bretania şi Bordeaux este  în centru….

Unde se află raportat la aceasta ,Londra?…..

 Răspunsul corect este la   nord-est …

Unde se găseşte fluviul Rhône?

 Răspunsul corect este  la est

Idem, unde se găseşte Insula Réunion?….

Răspunsul  corect este  la sud-est….

A 33  Aplicatia 33 cu RA33 NU

Un alt test  este  geografic de  poziţionare:

-Dacă oraşul Bruxelles  este în centru…

.Unde se găseşte Luxemburgul?……

Răspunsul corect este la sud-est.....

Idem, unde se află Germania?……

. Răspunsul  corect este . la est ….

Idem, unde se găseşte Olanda?

Idem, răspunsul  corect este.la nord-est

A 34  Aplicatia 34 Se propune un exerciţiu complex  de memorie  

Se prezinta  un panou cu paisprezece elemente - repere,  ce pot fi dispuse apoi mental , pe patru coloane verticale.

Trebuie să –l reţinem fixând -memorând  acest tablou,  mental, fără a scrie nimic, şi să indicăm  din memorie pe caiet,  cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element. 

RA34  Raspuns aplicatia 34 Criteriile care pot fi luate  rapid  sunt  patru, înafara grupării pe coloane.

Evorba de culori:  galben, roşu, verde şi albastru, apoi  de forme geometrice de încadrare,   respectiv:

sferice, paralelipipedice sau piramidale .

Apoi, de plasare a fiecărui cuvânt  la stânga sau dreapta , sus sau  jos,  corelat cu o anumită logică de drumuri  utile imaginate, cu  asocierea de litere,  cuvinte, de  exemplu Patiserie , Macelarie ,  Braserie .Cele 14 cuvinte  sunt ,  pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta, acestea:

Coloana I verticala  ….Domiciliu –paralelipiped verde , Şcoală- idem roşu, Patiserie, paralelipiped galben,  Băcănie- Alimentara , idem galben.

Coloana a II-a  verticală :Măcelărie - sferă  roşie, Garaj,  idem sferă  roşie, Piaţa Centrală- sferă,  albastru.

A treia  coloană verticală conţine ....Braseria , un paralalelipiped roşu, -Coaforul ,  idem tot roşu,  Florăria, idem, verde,   Spitalul Robin, cu  formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur,  pe toate laturile.  

Coloana a patra veticala , ultima,  conţinea  doar două cuvinte:  Manejul  şi Parcul .

A 35  Aplicatia 35 

Citirea  unui text mediu ca lungime.cu titlul : Să mănânci spanac…..

După citirea   rar a textului de către profesoară, ni s-a dictat o listă de  26 de cuvinte .

Dintre  acestea,  trebuie  să alegem doar pe acelea care se regăsesc în textul auzit.

Lista  dictată rapid  cuprindea cuvinte precum:.... nmerar, sarac, mit, neuron, banane, memorie,inteligenta, ton, legume, plante , creier, acid, carenta , oua, tomate , atentie , dreptate , familie , credinta  folat , castane, central , vitamina .

RA35 Raspuns aplicatia 35

Dintre aceste cuvinte erau corecte  doar:  numerar, sărac, mit, banane, memorie, ton, legume, creier, ouă , carenţă, deficienţă , acid, frunză, ficat, folat- sare a acidului folic,castane, central, important, vitamină .

Având în vedere  planul  care poate fi făcut de la începutul citirii textului,  acesta fiind unul legat de chimie şi medicină  respectiv de nutriţie , poate fi relativ uşor, traducând în memorie rapid ,cuvintele cerute,  astfel  ca să  poata fi alese  pe cele care se potrivesc  cel mai bine textului audiat.

Încă de la citirea textului  poate fi  făcuta  o organizare –structurare  mentală a unor grupuri de cuvinte precum :

 acid folic, folat, vitamina B9, legume verzi, banane , castane, ton, ouă,  ….

A 36  Aplicatia 36 Două exerciţii  de  proiectare 

Era vorba de a poziţiona în oglindă o imagine  complexă geometrică, care poate fi  copiata rapid.

 Imaginea  poate cuprinde forme geometrice diverse, începând de la  pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două,  cu un anumit spaţiu haşurat , forme de L, mai mult sau mai puţin simetrizate în jurul unor pătrate,  triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari,  diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.

 RA36  Raspûns aplicatia 36

Mod de lucru

Trasând o axă  de simetrie  care fi găsita,   rapid, de exemplu  pe verticală şi,  cunoscând regulile simetriei extinse nu numai la perpendicularităţi,  egalităţi de distanţe faţă de axă, dar şi la orientări  de zone haşurate,  poate fi realizat  aproape imediat desenul.

A 37  Aplicatia 37 

 Un exerciţiu geometric,de memorat,  se poate  referi  la o figură  complexă, cuprinzând  de exemplu douăsprezece alte subfiguri.

E vorba de: pătrate, triunghiuri mari  sau mici,  mai ales  dreptunghice,  trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici, romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru  care trebuiesc numărate –memorate rapid  liniile.

Apoi este  vorba de  linii  exterioare de legătură.

RA37 Raspuns aplicatia 37 Pot fi numărate rânduri de linii paralele,  exemplu 5, unele interioare aceleiaşi figuri, altele extinse şi în altele învecinate. 

La reluare,  se poate  constata  prezenţa  unor mici  sau mari greşeli,  exemplu în zona de jos a figurii complexe,  imaginate mental.

Poate fi vorba de exemplu de lipsa unei mici prelungiri de linii, precum  şi de o linie mică în plus, întrucât de exemplu  nu au fost numărate  între liniile paralele şi baza  triunghiului.

A 38  Aplicatia 38" Maximum 15" 

Un exerciţiu foarte  interesant  se poate adresa memoriei  semantice. şi impune  căutarea de proverbe şi de expresii în limba franceză  care cuprind cifre sau nume .

RA38 Raspuns aplicatia 38

Exemple : Ali Baba şi cei 40 de hoţi….

 A avansa  cu puţin, cu un picior , înaintea altuia…..

Un doi, trei la perete….

Se bat turcii la gura ta…..

 Cei trei muşchetari….

Trenul de ora 8 şi 47- film..

O mie şi una de nopţi…..

Cele 12 munci ale lui Asterix  ….

A douăsprezecea noapte

A 39 Aplicatia 39 Pozitionari de orase  

Un nou exerciţiu poate  stârni dorinţa de a cunoaşte  cât mai precis poziţionarea oraşelor franceze. 

Este vorba de nu mai puţin de  patruzeci şi nouă de oraşe,  date ca listă .

RA39 Raspuns aplicatia 39

Se poate incerca,  pornind din nord către sud,  de la stânga la dreapta  poziţionarea 

 Am indicat  24,  adică jumătate,  respectiv :

 Dunquerque, Calais, Le Hâvre, Dijon, Béçancon, Paris, Troie, Nantes , Le Man, Grénoble, Caen, Brest,Orléans, Toulouse, Lille, Chambèry, Saint Nazaire, Bordeaux, Pau, Nice, Biaritz, Bastia, Ajaccio, La Rochelle.

A 40 Aplicatia 40 

Un  prim exercițiu se poate referi  la regăsirea  prin memorare timp de câteva minute și apoi reproducerea , a  unui nr . de expresii, exemplu :

  1. A se impacienta …..2.  O investitie fabuloasa ….3.  A face eforturi eroice ….4.Un geniu precursor ….5. Rezultate glorioase ….6. A privi cu un aer halucinat ….7. A colecta pentru a reuni ….

8.Sa amani pana la calendele grecesti ….9. Nu este o viata, este un maraton….10. O mica nota Zen

 RA40 Rezolvare aplicatia 40 OBSERVATII

Pentru a reține aceste expresii mai ușor și mai rapid, poate fi recomandat să  închipuim o istorie, legând cele zece expresii .

Să reținem de asemenea cuvinte cheie,  grupate exemplu  precum  : eroice  , greci, maraton, Gși  așa mai departe ….

A 41  Aplicatia 41  

Un exercițiu poate fi  acela să găsim sinonime ale unor expresii precum :

  1.  A pune cuțitul la gât ….2. A cauta pielita la ou ...3.- Sa nu te multumesti cu un loc pe strapontina …4 Un munte care adaposteste un soricel……5.Limba de vipera

 RA41 Rezovare aplicatia 41 Am  găsit alte expresii a

Analiza și găsirea acestor expresii sinonime a necesitat cunoașterea vocabularului  francez, o rapiditate mare, fără  a consulta dicționarul.

De exemplu,  pentru prima expresie- A pune cuțitul la gât, m-am gândit cum mai poate fi atacat cineva pentru a găsi expresia de mai sus . Pentru expresia :A  scoate   pielița la un ou, m-am gândit la greutatea, imposibilitatea practic de a realiza aceasta și am găsit expresia " A căuta  imposibilul". Pentru cea de a treia expresie, am găsit: "Să vrei să ocupi un loc important. "Ar mai fi fost și alte expresii.

Pentru cea de a patra expresie-" Un munte care adăpostește un șoricel", am găsit… "Beaucoup de bruit pour  rien- Mult zgomot pentru nimic " a lui Wiliam Shakespeare, iar pentru ultima- " Limba de viperă, am găsit  Mierla persiflantă. "

A 42  Aplicatia 42 

Un exerciţiu  poate căuta  mai adânc , prin cercetarea  memoriei noastre

Se pot  cere antonimele pentru anumite expresii, exemplu cele  de mai jos:

  1.  Prietenie buna ….2.  De un mod apropiat …..3.  Binefacator al umanitatii ....4.   A pune presiune …..5.  A se angaja intr-o controversa, o disputa …..6.Majoritatea tacuta

RA42 Rezolvare aplicatia 42  Am găsit în câteva minute, alături de ceilalti expresiile:

  1. Prietenie rea, rau famata….. 2.   3. Raufacator al umanitatii.....4. A relaxa presiunea ……5.Minoritate agitata

A 43  Aplicatia 43 

Un exercițiu   poate cuprinde o listă  de grupuri  de câte patru cuvinte, în care să găsim intrusul.

 RA43 Rezolvare aplicatia 43 

A 44  Aplicatia 44  

Un exercițiu interesant și greu este  să găsim trei litere mari lipsă dintr-o expresie, conform cărora, să se formeze un cuvânt real de la capătul stâng  până la ultima litera găsită din cele trei, iar cu aceste  trei litere și restul până la capătul din dreapta să se formeze concomitent  un alt cuvânt

 RA44 REZOLVARE PROPUSA  aplicatia 44

1.COU-  -  -  DRE             9. TRI - - - LAN

             P E R                                MER

2.MAN- - - MER               10. BOU- - -  TON

            GER                                     CAN

3.VER - - -  LLE                11. MEN- - - DRE

           RUE                                       TON

4.PAR- - - OIR                  12. PRI- - - SER

           TIR                                       VER

 5.BRI- - - RER                 13. FLE - - - CHE

           SSE                                        TRI

 6.GER- - - NER               14. RUS- - - FLE

              CER                                          TRE

7.PAR- - - NER                15. LOU- - - FLE

           DON                                    TRE

8. BOU- - - NAL             16.SEJ- - - DIR

             CHE                                OUR

A 45  Aplicatia 45  

Un exercițiu se poate  referi  la reconstituirea a  minimum 3  proverbe,   pornind de la cuvintele următoare:

Qui-hirondelle-veut-ce-pas-loin—tout-ne-ménage-or-printemps-qui-monture-brille-ne-pas-fait-aller-n 'est-le-să-une- 

Cuvintele au fost amestecate la întâmplare.  

RA45 Rezolvare aplicatia 45 A rezultat în cele din urmă:

Randunica nu face  o primavara ….2. Cine vrea sa ajunga departe, isi menajeaza fortele …3. Nu tot ce straluceste este de aur ...

A 46  Aplicatia 46 

Un exercițiu interesant   se poate  referi la căutarea unor expresii , unor proverbe  care să se refere la o parte a corpului omenesc.

RA46 Rezolvare aplicatia 46 Exemplu:

N ' avoir les yeux  plus grandes que le ventre- A nu avea ochii mai mari decat stomacul ….Avoir les oreilles bouché- A avea urechile infundate ….. Jéter un œil- A arunca o privire …..Avoir la main lourde- A avea mana grea ….. Les doigts  de la magie- Degetele magice …..Avoir le bras longue.- A avea mana lunga ....

A 47  Aplicatia 47 

Se poate da  un tabel cu 7 coloane orizontale și tot atâtea verticale , cu silabe din numele unor mari scriitori, urmând să găsim numele a 17 dintre aceștia .

 RA47 Rezolvare aplicatia 47 

Numele lor:

Rousseau, Stendhal, Voltaire, Montagne, Beaumarchais, Sartre, Hugo, Zola, Moliere, Diderot, Camus , Rabelais, dar și Socrate, Spinoza, Haurace, Seneque, Nerval .

A 48 Un exercițiu se poate  referi  la găsirea unor expresii care să vorbească  de zeii din antichitate.

De exemplu : A fi foarte pretentios, foarte orgolios …. Sa deschizi cutia Pandorei …. Sa cazi in bratele lui Morfeu ….6 Muncile lui Hercule ….

A49  Aplicatia 49  

Încercați să vă amintiți data anumitor evenimente importante produse în viața voastră.

RA49 Raspuns aplicatia 49

 E bine să ne amintim reacțiile pe care le-am avut, apoi consecințele apărute.  Să găsim un maximum de expresii importante pe care să ni le notăm în Carnetul de Bord, care să ne incite apoi la reflexie, obiectivitate, înțelepciune, să ne învețe ceva mai departe  în relațiile noastre.

Exemple  găsite de mine:

Lupta continuă, Să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți, Să nu zici  hop până n-ai trecut râul, Timpul costă bani, Prudența  este mama tuturor intelepciunilor, Și mâine este o zi, Paharul să fie plin,  Noaptea este cel mai bun sfetnic, Să separăm grâul de neghină, Să lăsăm să treacă furtuna și să apară cerul senin, Să crezi în steaua ta,  Stomacul plin nu are urechi și nu cere de mâncare, Tăcerea este de aur iar vorba de argint, Capul plecat, sabia nu-l taie, Îi este frică și de umbra lui, Nu-i fă altuia ceea ce ție nu îți place, Trebuie să alegi între băutură și condusul mașinii, Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț -Voltaire,

A 50  Aplicatia 50

Exerciții:Sunt trei frati. Ion, Frederic, Carol. Fiecare ia un vapor fie rosu , verde sau albastru. Baiatul care este in vaporul rosu este fratele lui Frederic . Ion nu este asezat in vaporul verde. Baiatul care este in vaporul verde isi disputa locul cu Frederic.

RA50 Rezolvare aplicatia 50

Răspuns  Ion ia vaporul rosu, Frederic ia vaporul albastru, Carol ia vaporul verde. 

A 51  Aplicatia 51

Se dau următoarele 20 de cuvinte pentru a fi memorate rapid  in   2-3 minute , prin gruparea pe categorii:

RA50 Rezolvare aplicatia 50

Gruparea lor  s-a făcut  rapid,  pe 5 categorii:

  1. Fructe:  mar, piersica, caisa, ananas
  2. Metale:  Nichel, Cupru, Argint

III. Anatomia urechii :ureche, nas, dinte, ureche

IV Îmbrăcăminte :corsaj, fusta, cravata, pantalon,

  1. Unelte:  ciocan, piolina, cutit, grifa,

A 52 Aplicație 52: "Doi în unul": 

1.SOCEE+RASE/2. STELE+LUGE/ 3. LIMEE+GRUE/ 4. DAINE+MELE/ 5. BRAME +RIRE/ 6.LARME+DAME/7. MOINE+CHAR/ 8. PORTE+MOLE/

 RA52 Rezolvare aplicatia 52  Indicatie

exemplu de cuvânt nou METROPOLE

 Bibliografie

1.Jocelyne de Rotrou, La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche 

2.Elkhonon Goldberg, " Les prodiges du cerveau  ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre  Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007

3.http://educationsante-aquitaine.fr/pub/prod_doc/80_biblio_mmoire_64.pdf

 

A 53 Aplicatie 53 cu RA53 rezolvare aplicatie 

Mémoire des nomes  propres.

Completez ques 'ce 'que signifie les initiales :

BNP-Banca  Nationala din Paris

RATP-Régiunea  de Activitate de Transport din Paris

URSSAF- Uniunea  care cuprinde  Régionalele  de Securitate Sociala prin  Associatii Familale

CSG-  Contributie Sociala Generalizata 

SNCF-Santier National de  Transportri  Feroviaire 

CCTD- Ceea Ce trebuia demonstrat

MGEN-Mutuel General in Educatia Nationala

A54 Aplicatie 54  cu RA54rezolvare aplicatie  54

PCitarea a cate trei filme in care au jcat : Jean Gabin, Jean Paul Belmondo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Louis de Funés, Alain Delon, Sophie Marçeau ?

R Comissaire Maigret,  Les Misérables, Babtte  s 'en va  à la guerre , Le Clan des Siciliens, Le Ghéparde, Le Gendarme de Saint Tropez, L 'homme de Rio, Le Professionnel, Le cerveau, L' Idiot crée la femme, La Veritée, Far West

A55  Aplicatie 55  cu RA55 rezolvare aplicatie 55

exerciti u de genealogie cu arbore genealogic 

Poser dans des cadranes

A 56 Aplicatie 56

Gasiti 10 expresii familiare cprinzand cuvantul dinte 

RA56 Rezolvare aplicatie 56

Vechiul Testament 

Ochi pentr ochi si dinte pentru dinte 

 Sa ai dintii lungi 

 Cand gainile  au dinti 

 Minti ca un dentist 

Sa ai dintii tari 

Sa strangi din dinti  

Sa iti arati dintii

A57 Aplicatia 57  

 Se dau 12 tipuri de activităţi umane,  precum:

  -activitate intelectuala 1, activitate de nutritie 2,  activitate fizica  3,  activitate libera   4, patrimoniu genetic  5, act de someil  -actul de a dona  6, activitate  sexuala 7,  activitate in familie  8  activitate psihica  9,actiune de echilibru 10, proiectare de viitor 11 adaptare la  mediu social  12. Sa se memoreze in timp de 3 minute  prin metodele aprofundate si apoi intorcand foaia sa se redea .

 A58 Aplicatia 58. 

Sa se analizeze cinci tipuri de memorie: procedurală 1,  episodică 2, semantică 3, senzorială 4 şi  lucrativă 5 definind  elementele distincte ale acestor tipuri de memorie,  selectate fiecare cu importanţa sa .

 Observatie de viitor .De schimbat  tipurile cu memoriile : celulară , respectiv   sistemică, ……

Lămuriri asupra   modului de considerare a reperelor,  elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ .

A59Aplicatia 59

 Aplicatia pentru acasă , a fost de o deosebită complexitate, incluzând  68 de grupuri de câte 4 sinonime , în care  trebuia să găsim intrusul. Vezi material anexat

RA59 Raspuns aplicatia 59

Dicţionarul de sinonime de pe internet e de  mare valoare la caz de îndoială.

El m- ajutat şi în traducerea zilnică  de mai mulţi ani,  circa 10 ani , a  cuvintelor grele -complexe franceze sau engleze, prin utilizarea sinonimelor,  într-un context dorit , pentru citirea  câte unei cărţi,  în limba franceză,  în fiecare zi.

Ca poziţionare a  intrusului,  de 24 de ori el a fost  al patrulea cuvânt, de 18 ori al doilea cuvânt , de  12 ori al treilea cuvânt şi de 10 ori primul cuvânt .

De 4 ori toate au fost toate cuvintele sinonime. Procentual,  al doilea şi al patrulea cuvânt au fost mai des alese din grupurile de cuvinte.

De fiecare dată , la descoperirea intrusului, am  mai notat un înlocuitor al acestuia printr-un  cuvânt corect, din grupa celorlalte trei descoperite .Incidenţa variabilă a găsirii cuvântului,  a făcut ca activitatea de găsirea a acestuia să devină mai dificilă.  

Între cuvintele intruse, figurau cuvinte  la care doar o literă despărţea   cuvântul corect de intrus , d

Fiind adjective,  majoritatea cazurilor de recunoaştere a ţinut cont de  vocabularul pe care îl deţin  actual în limba franceză, cultură generală, sau chiar antrenament.

Cunoaşterea sinonimelor este  deosebit de importantă pentru  citirea şi traducerea  corectă   a unei cărţi.

Majoritatea traducerilor au în vedere contextul în care a fost  găsit acel cuvânt în propoziţie sau în frază. Există  ades grupuri de zeci de sinonime, ceea ce arată nuanţele deosebite pe care le are limba franceză.  

Am găsit ca răspuns de compexitate , faptul că din cele 68x4=272 de cuvinte analizate   ca temă , poziţionate pe două coloane, cu câte 34 de grupuri pe fiecare parte , atenţia trebuia să fie concentrată pe o singură pagină, ceea ce a constituit un anumit avantaj.

Pe de altă  parte, a contat memoria vizuală,   prin capacitatea de observare concentrat pe aceeaşi pagină,

memoria auditivă  ceva mai mult, fie prin repetarea cuvintelor  cu voce tare , fie mai ales prin muzicalitatea acestora.

Foarte importantă  este   memoria de asociere.

La rezolvarea unui astfel de test complex, tendinţa de a  apela la dicţionarul de sinonime pentru oricine poate fi mare.Pentru a evita cât mai mult aceasta , lucrul meu  a fost ceva mai îndelungat, prin  încercarea de identificare a ceea ce putea să însemne fiecare cuvânt,  privind grupul de patru.

Faptul că au fost alese grupuri de patru cuvinte , a fost un avantaj.

În cazul adjectivelor, mi s-a părut ceva mai uşor decât în cazul verbelor,  în general din conjugarile  I sau a II-a terminate în er sau ir , dar si verbe  neregulate .

De multe ori intrusul nu era departe de celelalte trei, ceea ce a îngreunat aflarea acestuia.

Trebuie să recunosc faptul că fiind  român, mi-a fost tot atât de uşor ca unui italian să abordez sensurile cuvintelor din  limba franceză.

Discutam recent, săptămâna aceasta  cu două  persoane de origine italiană , una  aflată la coadă la analize, alta lucrând la spital pentru hrănirea pacienţilor şi am constatat , cât de uşor mi-ar fi  să mă înţeleg cu acestea , încercând să vorbesc alternativ franceză cu italiana. 

Gramatica italiană , ca şi cea  română  nu sunt  de loc uşoare.

Muzicalitatea cuvintelor pentru  memorarea lor,  mi se pare un  atu important pentru cel care a pornit la drum să aprofundeze o limbă străină, ca să încerce să îi pătrundă tainele.

Pentru un scriitor cred, acest lucru este necesar, întrucât încercarea de stăpânire a  două limbi străine, minim necesare ,  este imperios necesară, pentru citit, tradus, interpretat.

De mai multe ori,  acolo unde nu am reuşit să rezolv ceva mai repede exerciţiul , am aplicat memorarea auditivă, prin citirea cu voce tare a grupurilor de cuvinte de mai multe ori pentru încercarea de desprindere  astfel a intrusului din grup.

A60  Aplicatia 60  Un prim exercițiu util:

Notați alăturat,  evenimente  marcante care au avut loc la urmãtoarele date:

11 septembrie 2001/ 9 noiembrie 1989/26 decembrie 1999/1 ianuarie 2002/ 8 august 2008/ 25 iulie 1995/ vara anului 2003/ 21 iunie 1982/ iarna anului 1992/ 20 iunie 1936/ 2 iulie 2008/ 4 noiembrie 2008/….

RA60 Raspunsuri aplicatia 60Rãspunsuri propuse:

Lovirea  și distrugerea celor două blocuri turn din New York/ Căderea zidului Berlinului/ Furtuna secolului din Franța/ Introducerea euro , în Franța/  Olimpiada de la Beijing/ Atentatul din RER- Stația Saint Michel din Paris/ Canicula de la Paris – neoficial au fost 15.000 de morți,  în special persoane în vârstă/ Prima sărbătorire a Festivalului Muzicii din Franța / Jocurile Olimpice din Albertville –Franța/ Eliberarea unui candidat important la alegerile din Columbia/ Alegerea Președintelui american Barak Obama/

Atelierele memorie –Fise de activitati-evaluare-metodologie

Citeste mai mult…

ATELIERUL DE MEMORIE FRANCEZ

            Memoria de lucru, ca ansamblu al proceselor psihice şi neuropsihice cooperează cu memoria bazată pe atenţie. Există neuroni specializaţi care se activează o perioad ă de timp, pentru luarea deciziei de  către noi , punerea în evidenţă a unei sarcini, prelucrând alte informaţii.

            E vorba de o atitudine fie focalizată, fie dispersată, fie controlată, sau automată. Există o serie de distractori interni cum ar fi vorba de gândurile, frământările noastre , dar şi distractori externi asupra a ceea ce se petrece în jurul nostru. Este necesară  o stare de vigilienţă activată   pentru a  putea memoriza.Se ivesc intrebari precum:De câte ori o fi zis?, Nu îmi pot aminti…Nu am fost suficient de atent. Motivaţia noastră  este legată de starea mentală.

           Un îndemn primit a fost să gândim la prezent  nu la trecut,  pentru a putea fi mai atenţi. Să ne gândim în  interiorul sinelui nostru, spunea profesoara.

           Să medităm în plină cunoaştere la suflul, respiraţia noastră, să nu lăsăm să ne fie parazitate gândurile.

          Să evităm factorii perturbatori. Să construim  precum am realiza un film mental. Putem chiar cânta textul respectiv, aşa cum o fac de  timpuriu copiii.           Referitor la atitudinea focalizată asupra unei fotografii, imagini  s- a atras atenţia asupra faptului că memoria vizuală  a impus un  anumit joc.

          Am privit  o fotografie  timp de un minut, după care a trebuit să răspundem la şase întrebări asupra a ceea ce am reţinut.

          Prima,  s-a referit la subiectul propriu-zis . Am răspuns că era vorba de o plajă pe malul mării.

          A doua întrebare, a fost :Câte personae am reţinut?  Era vorba de 2 persoane  care se putea distinge , dar nu foarte uşor, fiind în planul doi -trei.

           Apoi,  ce culoare avea un şezlong, din planul din stâng? Am răspuns bine galben, alţii au spus roşu dar nu era corect , era vorba de o umbrelă.

           Am fost întrebaţi apoi , câţi palmieri am numărat  pe malul mării. Am răspuns corect  doi.

           Am fost interogaţi, ce se zăreşte în fundal.  Am răspuns  corect – vapoare. Ultima întrebare s-a referit la ce se poate observa în prim planul din dreapta  imaginii?

          Am răspuns foarte corect că era vorba de un palmier, inclusiv umbra acestuia. Privitor la atenţia dispersată  ni s-a cerut să grupăm pe categorii mentale, anumite obiecte  urmărite pe ecran.

            Cifra trei era importantă- din cele remarcate de mine. Exemplu  trei obiecte metalice- furculiţa, foarfecele, cheile. Trei obiecte de îmbrăcăminte- pălăria, pantofii, centura, apoi trei păsări şi animale - cocoş,  raţă, cal .

             În altă fotografie,  s-a înmulţit numărul sub-imaginilor de pe ecran, profesoara urmărind creşterea atenţiei nostre distributive.

             Erau în plus faţă de cele nouă imagini iniţiale încă 6 , respectiv: o lămâie, o cheie specială, sau cum se mai numeşte -cheie franceză, căpşuni, o caschetă, o perie de dinţi, o frunză.

             Exerciţiul următor, tema pentru acasă  pe care urma să îl  rezolv era  de o complexitate deosebită  în limba franceză.  El cerea să ştii foarte bine alfabetul  şi cuvintele franceze, mânuindu-le  cu precizie în memorie.

Se chema –între două- entre deux . Era vorba de  a afla un cuvânt , între două cuvinte din limba franceză.

               Exemple: accent, accident, arbàlete, auditeur, aviateur, bague, baguoire, accésoir,  balançoire, bateau, baudet, beatitude, manteau, mappemonde, maquette, marteau, même, meuble, miroir, mouton, mutation, myrtille, nature,etc.

               Între accent şi accident, de exemplu am găsit prefixul acc , comun  şi pe baza acestuia cercetând memoria am găsit… accésible ….

                Un exerciţiu deosebit de interesant, s-a referit la urmărirea unei alte imagini, mai complexe, care arăta un port francez.  Era vorba de portul la Rochelle, privind mai atent fotografia.

               Am fost întrebaţi după aceea  amănunte asupra imaginilor din prim plan sau din al doilea plan.  Era vorba de o grădină  verde, de numele unui vapor , scris foarte mic pe acesta  vezi Le Passeur , de a număra mai multe  turnuri din depărtare şi a observa   că pe vârful unuia  dintre acestea era un  steag .

               Ne-a fost indicat să reuşim să cumpărăm o serie de reviste cum ar fi cele de cuvinte încrucişate , reviste tip Magazin sau de jocuri.

                Cel mai greu mi s-a părut identificarea  foarte rapid mental , a unei grupări de patru litere  exact în ordinea pusă  XKPMY, din 12 rânduri lungi , ca la optician.  Literele mari  scrise , erau îndesate, lipite  una de alta. În final am identificat 2+1+1+2+3+2+1+2+2 respectiv 16 grupări .

                Atenţia concentrată  a avut în vedere un alt exerciţiu , cel de construire a unor fraze perfect inteligibile, prin logica verbală, din 9 fragmente:

  1. après avoir recupéré Martine, 2 nous partons 3. du côté de l'Opera, 4 . à la gare d 'Austerlitz 5. samedi matin 6 .pour le Portugal 7. le train de 9h et 3 minutes 8.  en vacances 9. nous prendrons.

               Un exerciţiu  de atenţie respectiv concentrare intitulat  "Les animaux cachés ", o să îl prezintmai departe . Se referă  la animalele ascunse într-un text. Era vorba de nu mai puţin de 27 de animale, pe care trebuia să le găsim .

               Ştiam că fiecare nume de animal nu figurează  decât o singură dată,  iar accentele şi semnele de puctuaţie, la fel spaţiul între fiecare cuvânt din text, erau de

ne luat în considerare.

               Pentru mai mare uşurinţă, ni s-a sugerat să încercuim grupările găsite.

 S-a dat exemplu cuvântul pisică - chat care figura de 5 ori in text şi care  nu era bun.  Spicuiesc din text: Jean va chércher la crèche, va la déposer au pied de l' arbre….În acest text, am găsit vache- vacă şi cheval – cal, din gruparea a două, respectiv trei cuvinte ale teaxtului … şamd.

Memoria de lucru. Modul de amplasare a obiectelor.

Utilizarea cuvântului unde.  Funcţiile cognitive angrenate în aceasta sunt :

1.Memoria vizualo-spaţială, care permite reprezentarea şi organizarea mentală a spaţiului.

2.Atenţia, cu focalizarea acesteia  asupra obiectului plasat într-un context precis, inclusiv privitor la alte  obiecte care îl înconjură .

3.Memoria asociativă  asociază obiectul cu mediul ambiant. Îmi reprezint amplasarea acestuia iniţial, îmi figurez mental dacă este posibil.

Memorizarea amplasamentului obiectului.

            Ne folosim  de posibilitatea amintită anterior de clasificare-categorizare.Plasăm  obiectul între altele de aceeaşi categorie.Manipulările obiectelor în general sunt maşinale, automate. Este analizat amplasamentul obiectelor, unele faţă de celealte, regrupându-le  eventual pe categorii.

            Punerea împreună a obiectelor poate fi  aparţinând unei anumite familii-grupe. Ea  se poate face pe considerente diferite,  începând de la culoare , forme, utilizări etc.

            S-a lansat un prim exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte -obiecte  cu următoarele titluri:

           jonquille-narcisă, été-vară, orange-portocală, hiver-iarnă, livre-carte, ordinateur-calculator, fleur-floare, pain-pâine, clé-cheie, ventilateur-ventilator, bague-cerc, alianţă , pharmacie-farmacie, fischier-fişier, lunettes-ochelari.

           Tabelul propus cuprindea 6 coloane orizontale notate cu literele  A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrăţele.

            Dintre  acestea,   doar 14 erau ocupate de cuvintele amintite. Ni s-au lăsat  doar două-trei minute pentru memorarea acestuia  cum era expus, cu cuvinte cu tot,  inclusiv poziţionare. Atenţia mea s-a îndreptat prima dată asupra diagonalei A1-F6.

1.Aceasta oferea posibilitatea cuprinderii a 5 numere din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte erau: jonquille, ordinateur, clé, bague, lunettes. Codificarea  literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală era  jocbl. Am reţinut mental acest prim cod .

  1. A doua observare tot foarte rapidă a fost  cea de poziţionare,   în special pe orizontala aflată la îndemna câmpului vizual,  înaintea veticalei, mai întâi numeric de sus în jos a cuvintelor

total 14, un alt indiciu suplimentar.

3.Cuvintele le- am asociat apoi, observând că sunt un număr par  respectiv de 14 ,  7 perechi x2 , câte două astfel :Florile- narcisa cu floare, Anotimpurile -vara de  iarnă, Alimentele- portocală de pâine, Calculatorul-de fişier, Cartea -de ochelari, Farmacia -de  cerc , exemplul cercul de farmacişti , Ventilatorul -de cheie. Astfel ,  cuvintele s-u redus la jumate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAACCFV3-1-3-2-2-3

          Cu aceste  3 considerente  de bază pe care a trebuit să le stabilesc  numai mental  şi foarte rapid în cele 3 minute doar oferite, am pornit în etapa a doua la umplerea celor 14 pătrate din cele 36 . Gradul de ocupare  al caroiajelor  a fost 14/36,  circa o treime.

         Următorul tabel  dat a fost ceva mai simplu respectiv tot de 14 cuvinte: alumette-chibrit, dahlia- dalie, banane,cendrier-scrumieră, journal-jurnal,crayon-creion, pomme-măr, bateau-vapor, portable-mobil, bracelet -brăţară,dossier-dosar, bulangerie-patiserie, tabouret- taburet, radis-rodie.

1.Fiind tot 14 cuvinte, am construit iar 7 perechi de  2 sau chiar 3 cuvinte respectiv:

         Fructe- banane, rodie,măr, apoi  Fumat-scrumieră-chibrit,Citit –Vorbit - jurnal-mobil-taburet, Notat- dosar- creion,  Navigat vapor-brăţară sau ancoră,  Cadouri -patiserie –dalie .Codificarea a fost  FFCVNNC

2.Grupările de  pe caroiaj, respectiv tot pe orizontală  au fost numeric: 3+1+3+2+2+3=14

3.O altă observaţie rapidă a fost că de exemplu bateau- boulangerie-bracelet  cuvinte apropiate , încep cu aceeaşi literă  b

4.Pe diagonala stânga-dreapta,   pentru a aşeza primele cuvinte  care erau tot cinci: alumette –crayon-portable-dossier-radis, aveau aceeaşi pauză  ca anterior, la B1, codificat ACPDR

         Următoarele exerciţii date spre lucru au fost pentru memoria vizuală.  Ni s-a dat să privim câteva minute  imaginea mărită a unei bucătării.  Erau patru ferestre pe fundal , dintre care foarte greu am observat că a patra de la dreapta era între-deschisă. Erau apoi două calorifere. În centru,  se găsea masă de bucătărie cu 6 scaune,  cu o vază pe aceasta.

         La geam se găseau suspendate în partea stângă o serie de crătiţi.  Tot în stânga , era bucătăria propriu-zisă cu aragazul, hota,  şamd. În partea dreaptă era poziţionată apropiat,  o scară de urcare la etaj presupun. Pe jos era un mozaic.

Au fost puse cinci întrebări interesante, de amănunt.

          Prima, -ce se vede la stânga frontal- scara. A  doua, dintre ferestre , care era deschisă- a patra , Câte scaune erau în jurul mesei- 6, câte trei de fiecare parte. Apoi, ce era pe jos şi ce culoare avea - mozaicul cu alb-negru. Ultima a fost- ce era poziţionat suspendat la fereastra din stânga- am răspuns vasele numite casseroles.

             Un alt exerciţiu a fost cel de reconstituire a unor cuvinte. Ni s-a oferit o listă care arăta astfel:

             Ni s-a dat una  de 21 de expresii, care admiteau un verb în faţă  care suna astfel:

…… …1/ .le répas/   ……2 son jardin/……….3 un trou dans le mur/ ………4 .un discours/

………….5..un portrait/ …….6 une opération/ …….7 d 'inutiles éfforts/ ……8 le ménage/

………9 du cheval/ ….. 10 des dettes succéssives/ …… 11 un compte rendu/…….12 un long trajet/……… 13 un chemin dans la neige/ ….. …..14 une faute/ …… 15 une cércle/ ……. 16 un cadeau/……17 les courses/ …….18  les valises/ …….19  les réproches/ ……20 .un vilain tour/……….. 21 du feu/

            Problema a fot aceea de a găsi verbul cel mai,potrivit, evitând pe cât posibil verbul faire- a face. Ni s-a dat exemplu cum la Şcoala de Jurnalism, s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele avoir şi être.

          Am ezitat în anumite situaţii, fiind vorba de nuanţe,  să poziţionez un anumit verb. Până la urmă acestea  au fost în ordine:

  1 préparer, 2 cultiver, 3 pércer, 4 prononcer sau acuser, 5 drésser sau réaliser, 6 éfectuer, 7 fournir, 8 éfectuer, 9 monter, 10 accumuler, 11 éfectuer, 12  engager, 13 éfectuer, 14 faire, 15 déssiner, 16 offrir, 17 participer, 18 préparer, 19 adresser, 20 proférer, 21 allumer.

           În continuare  ni s-a dat să construim  în limba franceză 14 cuvinte, începând cu l şi terminând  tot cu  acesta l. Prima tendinţă a mea a fost să aşez  treptat vocalele  lângă prima consoană şi să mă gândesc la diferite domenii.

Astfel au ieşit următoarele cuvinte, cu ajutorul profesoarei:

          Legal- legal 5 litere, label-clasificare 5litere, lustral-purificat 6 litere, logiciel –logic 8 litere, liberal-liberal 6 litere, litoral -litoral7 litere, literal –literal 7 litere, laval -lavabil 5 litere, lateral-lateral 7 litere, longitudinal-longitudinal  12 litere, lacrimal-lacrimal  8 litere, licol-harnaşament  5 litere , lanceul-lansator7 litere, lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.

          Cel mai lung cuvânt a avut 12 litere şi cele mai scurte 5 litere  Pentru memoria auditivă , ni s-a citit rar un text al umoristului Pierre d' Arc,  intitulat "La soupe a poissons rouges- Supa cu peşti roşii ", în care după o primă citire s-a procedat la o recitire cu  mai multe pauze …. Trebuia să indicăm pe loc ce cuvinte lipsesc.

          Un text mai greu  s-a referit la expunerea, destul de lungă,  cu multe întâmplări , pe care trebuia să o traduc mental,  fără să notez nimic şi să urmăresc de asemenea fiecare amănunt.

          În text  era vorba de o doamnă al cărei nume trebuia  să îl reţin- Doamna Gabillet care intra în camera acesteia, depunea presa pe biroul său, alături de telefon- întrebarea a doua era legată de telefon. 

         Se aşeza pe canapea şi lua pisica în braţe – întrebarea era unde-pe genunchi. Apoi  se spărgea o vază  şi doamna mergea- întrebarea era unde-  în bucătărie,  să arunce cioburile.

          Acolo, în bucătărie  era poziţionat castronul cu mâncarea pisicii- întrebarea era unde - lângă frigider. Doamna decidea să înlocuiască vasul spart cu altul. Întrebarea era cu ce obiect şamd …

          Ni s-au dat în continuare,  să reconstituim 23 de cuvinte pornind de la  6 litere astfel:

1.RNDCAA. 2. IÉEURC. 3. IRIRMO. 4. CUBEHO. 5. IDANRJ. 6. NIRAEC. 7. AGISEV. 8. UPMAFR.  9. TISSEE. 10. NETCAC. 11. ICENAB. 12. IPACNO. 13. UCLLAC. 15. GNACEE. 16. DRAAHS. 17. BIRTEM. 18. ÉVITÉR. 19. IRAPEN. 20. UEURBA. 21. SLIRIO. 22. HNECCA. 23. TUMNOO.

Un exemplu de rezolvare :1 CANARD sau CADRAN ….

           Las cititorului posibilitatea să se antreneze în aceste screbble-uri .

Un exerciţiu interesant, s-a numit" Entre deux, sau Între două cuvinte ". Cuvintele erau grupate în două coloane astfel:

1 accént, accidént, arbalète, asticot, auditeur, aviateur, bague, baignoire, balançoire, bateau, baudet, béatitude.

2.manteau, mappemonde, maquette, marteau, même, meuble, miroir, mouton, mutation, myrtille, nature, nez.

          Între acestea, păstrând rădăcina-prefixul , de  exemplu  acc şi urmărind alfabetic litera următoare  a celui de al doilea cuvânt care urma , de exemplu i  comparativ cu e , trebuia intercalat un cuvânt din dicţionarul francez. Exemplu  accesoir…..

  MEMORIA TOPOGRAFICĂ

            Orientarea  noastră spaţială are un important rol  de exemplu în montarea  sau în confecţionarea unor obiecte. În cotidian intră orientări ale noastre precum: la dreapta , la stânga, în faţă, în spate, deasupra , sus, mai sus, mai mic sau mai mare, atunci când  garăm o maşină , sau atunci când ne plimbăm într-un loc necunoscut, fără a ne pierde.

           Cum să facem ? Este o problemă de organizare personală  aceea de a şti să ne luăm anumite puncte de reper. Fotografiem  de exemplu mental poziţionările, dispunerea obiectelor  unele faţă de altele.

           Ni s-a înmânat  de profesoară un caroiaj de 22x10  patrate , pe care l-am poziţionat pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul fiecărui caro, pornind de la 0,0 punctul de plecare,  cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5 , Est 12 sau codificat  S5E12 respectiv  Sud 3Ouest 5  sau codificat S3O5, şamd . Astfel  trebuia  să ieşim în final fără a se intersecta traseele  noastre prin al treilea pătrat din dreapta sus.

         Un exerciţiu nou, geografic, adaptat la geografia Franţei a sunat aşa :Dacă oraşul Bordeaux este în centru, citaţi un fluviu la nord……Răspunsul a fost Loara…Citaţi un oraş la sud …….R ăspunsul a fost Biaritz.

        Citaţi un ocean la vest …răspunsul a fost Atlantic….Dacă Paris este în centru, ….Citaţi un fluviu la nord……răspunsul corect a fost  Sena….citaţi o regiune la est……. răspunsul corect a fost  Alsacia Lorena

        Citaţi un departament la Sud…. răspunsul corect a fost l 'Éssone ….Dacă regiunea  Bretania, este în centru,…citaţi un continent la vest…. răspuns corect….. America….Indicaţi un oraş la sud…. răspuns  Lyon, Marseille…Citaţi un continent la sud…. Răspuns corect…. Africa

Dacă oraşul Berlin este în centru, ….unde se găseşte amplasată Londra?…. Răspuns sud-vest

Unde este Vladivostok?…….Răspuns corect nord-est…Unde este Sicilia?…………….. Răspuns la sud-est

Dacă L' Île de Rhé  poziţionată între Bretania şi Bordeaux este  în centru….Unde se află raportat la aceasta Londra?….. Răspuns corect  nord-est ….Unde se găseşte fluviul Rhône?…. Răspuns la est

Unde se găseşte Insula Réunion?…. Răspuns  corect la sud-est….

Un ultim test  a fost geografic de  poziţionare:

Dacă oraşul Bruxelles  este în centru….unde se găseşte Luxemburg?…… Răspuns sud-est

Unde se află Germania?……. Răspuns  corect la est ….Unde se găseşte Olanda?…… Răspuns  corect la nord-est.

         A  urmat un exerciţiu de memorie complex.  Ni s-a prezentat un panou cu paisprezece elemente  de reper,  dispuse mental , pe patru coloane verticale.

        A trebuit să –l reţinem astfel,   fixând-memorând  acest tablou, absolut mental, fără a scrie nimic, şi să indicăm  apoi , din memorie pe caiet,  cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element.  Criteriile pe care mi le-am  luat au fost patru, în afara grupării pe coloane.

        A fost vorba de culori : galben, roşu , verde şi albastru, de forme geometrice de încadrare  respectiv sferice, paralelipipedice sau piramidale , apoi de plasarea fiecărui cuvânt  la stânga sau dreapta , sus sau  jos,  corelat cu o anumită logică de drumuri imaginate,cu  asocierea de litere,  de cuvinte, de  exemplu cei  trei  B – Boulangérie, Bouchérie, Bracérie.

Cele 14 cuvinte  au fost  pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta :

 Coloana I ….Domicile- Domiciliu –paralelipiped verde , École- Şcoală- idem roşu, Boulangérie-Patiserie, paralelipiped galben, Épicerie- Băcănie- Alimentara , idem galben.

Coloana a II-a  verticală  avea : Bouchérie-Măcelărie  sferă  roşie, Garage-Garaj ,  idem sferă  roşie, Centrale Place- Piaţa centrală- sferică,  albastru.

A III-a  coloană verticală conţinea La Brasérie- Braseria , un paralalelipiped roşu, Coiffeur-Coaforul ,  idem tot roşu,   Le fleueriste- Florăria, idem, verde, L 'Hôpital Robine - Spitalul Robin, cu  formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur,  pe toate laturile.

Coloana a IV-a, ultima,  conţinea  doar două cuvinte : Manége- Manejul  şi Le Parc –Parcul .

Apoi ni s-a citit un text mediu ca lungime.  Titlul acestuia era : Manger des épinards- Să mănânci spanac…..

         După citirea  rar a textului de către profesoară ni s-a dictat o listă de  26 de cuvinte. Din acestea trebuia  să le alegem doar pe acelea care se regăseau în textul auzit.

         Lista  dictată rapid  a cuprins cuvinte precum:  éspece, pauvre, mythe, néuron, bananes, seurice, mémoire, inteligence, thon, legumes, plantes, c érveaux, acide , carence, œufs, tomate, attention , raison, famille, foi, folat, chataignes, central, vitamine.

         Dintre aceste cuvinte erau corecte  doar :éspece- numerar , pauvre- sărac , mythe-mit , bananes-banane, mémoire-memorie, thon-ton, l égumes-legume,

cérveaux-creier, œufs-ouă , carénce-carenţă, deficienţă , acide-acid , feuille-frunză, foi-ficat, folat- sare a acidului folic, chataignes- castane , central-central, important, vitamine- vitamină .

         Având în vedere  planul pe care mi l-am făcut de la începutul citirii textului,  fiind unul legat de chimie şi medicină  respectiv nutriţie , mi-a fost relativ uşor, traducând în memorie rapid ,  cuvintele cerute,  să aleg pe cele care se potriveau cel mai bine textului audiat.

        Încă de la citire făcusem o oganizare –structurare  intelectuală- mentală a unor grupuri de cuvinte precum : acid folic, folat, vitamina B9, legume verzi, banane , castane, ton, ouă,  ….

       Două exerciţii  care  au urmat , au fost mai uşoare  pentru mine ca proiectant.

Era vorba de a poziţiona în oglindă o imagine geometrică, pe care am copiat-o de pe tablă.  Imaginea cuprindea forme geometrice diverse, începând de la  pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două,  cu un anumit spaţiu haşurat , forme de L, mai mult sau mai puţin simetrizate în jurul unor pătrate,  triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari,  diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.

         Trasând o axă  de simetrie  pe care am găsit-o  pe verticală şi cunoscând regulile simetriei extinse nu numai la perpendicularităţi, egalităţi de distanţe faţă de axă , dar şi orientări  de zone haşurate, am terminat  aproape imediat desenul.

        Un alt exerciţiu geometric  de memorat   s-a referit la o figură  complexă , cuprinzând  douăsprezece alte subfiguri.

          Era vorba de:  pătrate, triunghirui mari  sau mici dreptunghice,  trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici,  romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru  care trebuiau numărate –memorate rapid  liniile.

         Apoi era vorba de  liniile  exterioare de legătură. Am numărat cinci rânduri de linii paralele, unele interioare aceleiaşi figuri, altele extinse şi în altele învecinate .

         La reluare  am constatat prezenţa doar a două mici greşeli,  în zona de jos a figurii complexe,  imaginate mental.

           Era vorba de lipsa unei mici prelungiri de linii, precum  şi de o linie mică în plus , întrucât nu numărasem între liniile paralele şi baza  triunghiului.

           Un exerciţiu foarte  interesant  s-a adresat memoriei  semantice.

Impunea  căutarea de proverbe şi de expresii în limba franceză  care cuprind cifre sau nume .

          Am notat  Ali Baba et les 40 voleurs- Ali Baba şi cei 40 de hoţi….Méttre au pied devant l 'autre-  A avansa  cu puţin, un picior ,  înaintea altuia…..Un, deux, trois, au mur-Un doi, trei la perete….Tu fait comme les turques a ta bouche- Se bat turicii la gura ta…..Les Trois Musquetaires- Cei trei muşchetari….Le train de huit heures et 47 minutes- Trenul de ora 8 şi 47- film…..Mille et une nuits- O mie şi una de nopţi…..Les 12 travailles  d 'Asterix- Cele 12 munci ale lui Asterix  ….La douzième  nuit- A douăsprezecea noapte

         Un nou exerciţiu ne-a stârnit dorinţa de a cunoaşte  cât mai precis poziţionarea oraşelor franceze.  Era vorba de nu mai puţin de  patruzeci şi nouă de oraşe,  date ca listă .

          Am reuşit  pornind din nord către sud,  de la stânga la dreapta  să poziţionez doar 24,  adică jumătate respectiv :  Dunquerque, Calais, Le Hâvre, Dijon, Béçancon, Paris, Troie, Nantes , Le Man, Grénoble, Caen, Brest, Orleans, Toulouse, Lille, Chambèry, Saint Nazaire, Bordeaux, Pau, Nice, Biaritz, Bastia, Ajaccio, La Rochelle.

 

CAIET DE EXERCIȚII ALE MEMORIEI- II- CUM SĂ CONSTRUIEȘTI UN" ATELER DE MEMORIE"

 

 

Acest capitol se referă la modul cum poate fi posibil să pregătești și să realizezi   un "Atelier de memorie pentru persoane în vârstă și  bolnave,  cu diverse afecțiuni care vizează memoria",  bazat  inclusiv pe modelul francez  pe care l-am perceput prin experierea  directă.

Pe parcursul elaborării caietului voi   prezenta treptat  mai multe aspecte practice. 
 Obiectivul formării:
Acest tip de atelier se adresează persoanelor în vârstă sau cu afecțiuni legate de memorie. El va permite:
-Stimularea memoriei
-Favorizarea modului de exprimare a persoanelor  cu anumite boli de memorie .
-Înlesnirea adaptării persoanelor participante la viața de zi cu zi, cotidiană.

  1. Diferite tipuri de memorie. Aspecte teoretice. Exemple practice .
    ·B. Întrebări și răspunsuri privitor la memorie :
    Aspecte vizate :

1.Cum putem să adaptăm activitatea noastră în funcție de diverse patologii.
2. Cum să știm să stimulăm diferite tipuri de memorii.
3. Exemple de Instrumente pentru evaluarea ședințelor atelierului propus de memorie 
4. Cum putem să transmitem optim informații
5. Limitele activităților legate de memorie
6. Metode pedagogice urmate 
7. Aplicațiii. Documente, fișe de lucru înaintate participanților

 Conceptul de "atelier de stimulare cognitivă" există în Franța  din anii 70.

La Grenoble, Liliane Israel, împreună cu Pr. Robert Hugonot, au fost pionieri în acest domeniu , arătând printr-un   studiu  prospectiv, că vârsta opririi de la munca obligatorie sau de pensionare cum se spune,  nu este vârsta cronologică a factorilor  de risc de declin cognitiv .2 Plecând de la această constatare,  Liliane  Israel a pus la punct o metodă de stimulare a funcțiilor cognitive, întâi pentru proaspeții pensionați,  apoi pentru persoanele cu  pierderi  de memorie în scop de prevenire a acestor pierderi,  ,  iar ulterior pentru cei care prezentau  alterări ale funcțiilor intelectuale,  fără un veritabil declin.

Conceptul de "stimulare cognitivă" se bazează pe cercetări  importante în domeniul  științelor neurologice. Ele se raportează la  capacitatea  creierului uman,  indiferent de vârsta persoanei, ca acesta să își reorganizeze și își crească conexiunile, capacitățile neuronale precum și activitatea de neuromediator .

Neuromediatorul sau mediatorul chimic, este o substanță chimică, numită în același timp neurotransmițător,  fabricată de organismul uman care permite celulelor nervoase sau neuronilor să transmită un influx nervos – mesaj  între acestea , sau între neuron și altă varietate de celule a organismului – mușchi, glande etc.6

După recomandările HAS -" Înaltei Autorități în domeniul Sănătății Franceze", din anul  2008 , 1 , stimularea cognitivă face parte din tehnicile nemedicamentoase  aplicate maladiei Alzheimer  și pentru  sindromurile aparente.

Este vorba de apropierea unei "pedagogii globale" cognitive, psihologice, dar  și sociale. Intervențiile cognitive, revalidarea cognitivă, sunt o metodă  importantă de reeducare neuropsihologică ,vizând compensarea procesului cognitiv deficient.

El poate fi propus  inclusiv la stadii ușoare ale maladiei Alzheimer, pentru anumite tulburări degenerative focalizate. Nu sunt concepute  teste decât individual. Această monitorizare  nu poate fi realizată decât de către un personal specializat.  Stimularea cognitivă este o intervenție psiho-socio-ecologică în raport cu situații  complexe ale vieții  noastre cotidiene

Mergând pe planul prezentat anterior,  pentru realizarea unui "Atelier de memorie pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani", mă voi referi la "Tipurile  de memorie " prin  22 Întrebări și Răspunsuri privitor la aceasta.

 

Întrebări si Răspunsuri privitor la memorie

 

I1. Cu cine poate interfera memoria cerebrală ?

Răspuns orientativ dat de psihologii francezi  1  :

Memoria cerebrală  umană  poate interfera cu funcţii cognitive precum: atenţia 1, concentrarea 2, inteligenţa 3, limbajul 4, afectivitatea 5  care  includ mai departe : stresul 6, anxietatea 7, depresia 8 , izolarea socială 9, simţurile 10 prin organe senzoriale precum: văzul, auzul, simţul tactil,  mirosul 1.

Dar mai e vorba de  trăiri mai mult sau puțin  creative, etc , spun teologii, artiștii etc .

I2. Cum s-ar putea defini  principalele strategii de memorizare,  din punct de vedere teoretic și  practic? La ce fac apel acestea?

Răspuns :

 Se desemnează   prin termenul de "strategie", tehnici, metode, care fac apel  la utilizarea  unuia sau mai multor mijloace cognitive drept răspuns la situaţii specifice precum:

1.Vizualizarea sau imaginarea mentală, atunci când  este efectuată ca :  producere, manevrare, combinare de astfel de imagini. Acestea sunt a ceea ce poate fi vizualizat în creierul uman. Strategia  se presupune că operează ca un fel de "cameră mentală. "

  1. Considerarea unui reper. Pentru a regăsi drumul său, copilul mic aruncă  pietricele. Specialiştii spun că există un indice-reper  pentru oricare parcurs. Pot fi realizaţi astfel indici- puncte de reper ale "memoriei episodice." Indicii se poate referi la o strategie de construire. Indicele e un termen apropiat punctului de reper. Reperele sunt utilizate pentru înregistrarea a ceea ce noi experimentăm,  ce  trăim, sunt cele care ne ajută să ne amintim ceea ce a fost înregistrat astfel.
  2. Strategia de asociere –caracterizare este utilizată în mod spontan, atunci când folosim expresia "prin asociere de idei". A face astfel de alăturări se referă la  punerea  în legătură a anumitor  informaţii, pornind de la criterii, care în viaţa cotidiană corespund unor repere sau indici: concreţi, abstracţi, vizuali, semantici, afectivi.

4.Procesele  de control au în vedere repetiţia pentru  tipurile de codificare ce joacă un rol important în creşterea eficacităţii memoriei. Repetarea poate fi eficientă, deşi nu întotdeauna posibilă.Să repeţi, aceasta o poţi  face atunci când e vorba de ceva automat, mecanic,  cum e vorba de  conducerea  unui automobil, un  pas de dans, punerea de  muzică etc.

5.Clasificarea- categorizarea se referă la o  codificare specifică. Uşurează cercetarea unor informaţii specifice.

6.Separarea- segregarea este  un alt element important al tehnicilor cognitive.

A separa, e o strategie care permite să distingi . Un  exemplu este acela  al sublinierii unui text  ca un mod de distingere, subliniere, de punere în evidenţă a unei  informaţii  mai importante.

7.Plasarea, punerea şi repunerea unei, informaţii  într-un anumit  context 1 are în vedere rememorarea contextului general, strategie ce constă în resituarea acestuia într-un  cadru al memorării unei informaţii.  

Punerea  în context va fi cu atât  mai uşoară, cu cât  a fost realizată  drept construcţie a  acestuia.

Ceea ce  aşteptăm  de la "memoria activă a lucrului efectuat de noi",  este  aceea să  ne permită  fiecăruia să ne  pregătim, să acţionăm  privitor la  selecţionarea unor informaţii particulare şi pentru  tratarea acestora de  maniera atingerii unui scop precis. 7

 

I3.  Care sunt tipurile  de atenţie, care cooperează mai mult sau mai puţin cu memoria de lucru ?

Răspuns:

Există mai multe tipuri de atenţie care cooperează mai mult sau mai puţin cu memoria de lucru: atenţia selectivă sau focalizată 1 , dirijată către un anumit scop;atenţia divizată 2, care tratează mai multe informaţii în acelaşi timp, aşa cum facem când conducem o maşină de exemplu; atenţia controlată 3, voluntară 4;atenţia automată 5, respectiv cea  involuntară 6. Este dificil să putem  fi  foarte atenţi, deoarece atenţia este un proces care cere motivare. Putem să fim sustraşi de agenţi distractori  interni precum refuzul nostru de a gândi într-un anumit moment. Apoi,  de diferite dificultăţi, probleme, angoase, sau de  unii factori externi privitor la ceea ce se petrece în jurul nostru.

Memoria de lucru  incumbă rolul de control al acestor sustrageri ale noastre. 

I4 Care sunt funcţiile cognitive care  intră în funcţiune în cazul memorizării amplasării unor obiecte ?

Răspuns:

Funcţiile cognitive care  intră în funcţiune în cazul memorizării amplasării unor obiecte sunt/ 1/ : memoria vizualo-spaţială 1, care permite o reprezentare şi o organizare mentală în  spaţiu;

focalizarea atenţiei  asupra unui obiect plasat la un punct precis şi privitor la  ceea ce îl înconjură 2;memoria asociativă 3, aceea de a alătura  obiectul respectiv unei anumite situaţii.

I5 Ce este memoria topografică  ?

Răspuns:

Memoria topografică este aceea privitor la un anumit loc, cu referire la orientarea noastră  în spaţiu, amintirea unor itinerarii, a  modului de citire a unor hărţi, de memorare a anumitor locuri.

 I6. La ce se referă  memoria numelor proprii?

Răspuns:

Memoria numelor proprii, nu se  referă doar la memorarea unor nume de persoane ci şi la cea a  unor nume de locuri,   obiecte de unică folosinţă ,şamd.

Este dificil să ne amintim unele nume proprii, pentru  faptul că în general e vorba de lucruri abstracte, ce corespund unor exemple adesea unice din mintea noastră, opuse unor nume comune  uzuale, iar acestea  nu au semnificaţii evidente.

Cu cât sunt repetate  mai multe nume, cu atâta ele sunt memorizate mai bine, mai puternic.

La fel, cu cât vor fi conectate mai multe nume, înrădăcinate în reţelele noastre neuronale, cu atât mai numeroase vor fi  reperele noastre.

Cu cât mai multe nume vor fi conotate afectiv,  fie pozitiv, fie  negativ, cu atât mai puţin riscăm să le uităm.

Ca să memorizăm numele proprii, prima condiţie este interesul pe care îl  pot reprezenta acestea pentru noi, fiind vorba fie de anumite locuri, fie de persoane, obiecte.Motivaţia  noastră este întotdeauna  precum  un motor de activare a memoriei.

I7. Ce elemente are în vedere memorarea numelor comune? 7

Răspuns:

Putem  greşi, dacă facem  confuzia între un cuvânt şi scopul lingvistic al acestuia.

Pentru aceasta,  pot interveni diferite cauze precum : sărăcia vocabularului nostru 1, stocul de cuvinte redus 2, sau necesar dintr-un domeniu particular 3. Apoi, indisponibilitatea  unui cuvânt 4. Acesta poate exista în vocabularul nostru, dar putem să nu ni-l amintim momentan, atunci. Faptul se petrece precum  la  un articol care nu este în acea rază de memorie a noastră, dar el există în rezervă, stocat. Cuvântul căutat poate fi blocat de către un alt cuvânt, care sună la fel fonetic, sau este apropiat din punct de vedere semantic. Anumite cuvinte pot fi deranjante , destabilizante,  pentru că ne evocă un eveniment, un sentiment dezagreabil, pe care îl repudiem. Se  comportă precum  cuvintele-ecran.

Altele pot fi foarte rar  utilizate, din diverse motive iar  totul se  termină prin căderea  în uitare.

Este vorba de cuvintele rare. În mod invers, alte cazuri sunt  fericite. Cu cât vocabularul nostru este mai bogat, cu atât probabilitatea de a găsi cuvântul corect este mai mare şi mai uşor să gândim, să ne exprimăm, să scriem cu rapiditate, cu rigoare, precizie.

I8. La ce se referă memoria cifrelor şi logica numerică ?

Răspuns :

 Memoria cifrelor şi logica numerică  se referă la modul de  a ne aminti o combinaţie de cifre.

Acest tip de memorie este antrenată în diverse strategii, care pot fi puse în operare, pentru a facilita memorizarea unor secvenţe de cifre care fac parte din cotidian. Vom  putea aprecia prin memoria activă, lucrativă , ce funcţii cognitive intră în joc, în cazul memorării unor cifre, atunci când trebuie să reţinem un număr de telefon  găsit în anuarul telefonic, fără să îl fi notat, şi fără să mai privim registrul telefonic.Memoria vizualo-spaţială, în raport cu poziţionarea cifrelor  este importantă prin: memoria pe termen lung, cu acele secvenţe ce revin cu timpul şi repetarea elementelor care rămân în memoria noastră. Putem să memorăm: numere de telefon, chiar dacă ele sunt din ce în ce mai mult înregistrate pe mobilele noastre, coduri digitale, conturi bancare , numărul de la cardul nostru de sănătate, datele aniversare, diferite evenimente culturale, sportive, sociale.

Anumite date sunt mai uşor de memorat decât altele,  pentru că ele ne-au marcat. Din acest motiv se poate asocia data evenimentului  cu ceea ce făceam  atunci când am aflat vestea.Datele acestor evenimente importante ne pot servi ca puncte de reper, în timp.

I9. La ce se referă memoria prospectivă ?

Răspuns:

Memoria prospectivă este cea privitor la ceea ce prevedem noi să facem. Ne  raportăm  la aceasta ca la  o  memorie a viitorului,  care ne permite să gândim la ea. Memoria noastră  face referire la trecut, printr-o funcţie care ne permite să conservăm, să stocăm informaţiile, pentru a le utiliza mai departe, cu scopul de a răspunde la necesităţile noastre de viitor, a ne  adapta la mediul care se schimbă permanent.

Memoria prospectivă este cea a proiectelor noastre viitoare, a ceea ce dorim , ce  prevedem să facem. Ne permite să călătorim în viitorul apropiat, sau chiar îndepărtat. Pentru a observa bine momentul oportun, nu este suficient să ne amintim doar locul unde am pus ceva important, ci să ne gândim, să îl fi luat înainte de a pleca. Şi pentru a fi gândit la aceasta, trebuie să fim precauţi.

 I 10. Care sunt functiile cognitive care intră în joc in cadrul memoriei prospective ?

Răspuns:

Ele sunt:imaginaţia 1 , respectiv capacitatea de a ne reprezenta în imagini anumite lucruri, acte, situaţii, de a le avea în minte, fie că este  vorba de un loc dat, fie de un moment dat, cum s-ar zice de un anumit context;memoria lucrativă 2, respectiv capacitatea de a  menţine în spiritul nostru, de a  păstra în memorie, în atenţie , o  sarcină  pe care o avem de executat, efectuând alte subsarcini; funcţiile executive 3, respectiv capacitatea de a proiecta în viitor, de a focaliza,  precum  am face o  călătorie în amintirile  legate de trecut; apoi planificarea, organizarea, selecţia- inhibiţia, judecata. 7

Memoria prospectivă este mai importantă dintre memorii din punct de vedere  strategic, celelalte fiind mai aproape de cele tactice.  

I 11. Ce exemple de procese se impun în  mnemotehnică , imaginaţia mentală, modul de considerare a reperelor?

Răspuns:

 Referitor la: mnemotehnică,  imaginaţia mentală,  considerarea reperelor, există mai multe exemple de procese de asociere, control, clasificare, discriminare, punere şi repunere în context.

I12. Ce memorie devine importantă  pentru lucrul mental de vizualizare, construcţie mentală ,combinare, a imaginilor?

Răspuns:

O memorie importantă  la care apelăm in aceste conditii  este memoria creativă.

Un  prim exemplu poate fi  cel de  întoarcere la trecut,  ca  dintr-o  fereastră  a camerei noastre mentale.  Acesta ne poate face să trăim emoţii puternice. Repetarea  lor, ne permite să recreem  anumite situaţii. Poate fi vorba de filmul copilăriei noastre,   identitatea noastră. Imaginaţia  noastră  mentală, lucrează precum o cameră video.  Reţeaua neuronală este purtătoare a unei cercetări, bazate mai ales pe o strategie a imaginaţiei ,spun psihologii / / .

Asocierea, se referă la unele idei, apelând la anumite criterii, care corespund unor indici sau repere luate de noi.

Procesul de control  amintit deja, numit şi codare, este în legătură cu eficacitatea memoriei noastre. El are în vedere un proces de repetare pentru verificare.Procesul de clasificare-categorizare, este de asemenea important. Un  exemplu  este asocierea  melodiei cu ritmul, ca în meloterapie. Ne interesează ritmuri precum cel: cardiac 1, planetar 2, muzical 3, şamd. Există situaţii  diferenţiate, între ceea ce se întâmplă  pe ecranul calculatorului şi ce se petrece la scrierea  sau  citirea pe hârtie. Punerea şi repunerea într-un  anume context, au în vedere  rememorarea acestuia.

Resituarea noastră se poate face  în acel context, de punere sau  repunere în memorie a anumitor situaţii.

Este vorba de o refacere a drumului invers, exact ca la  metoda retrogradă, cu diferite combinaţii, în diferite situaţii. 

I13 Ce este memoria suplimentară de lucru?

Răspuns

 Este vorba de  memoria legată de calculele  mentale  de stocare, de modul  de cooperare,  prin citirea unui paragraf şi revenirea asupra acestuia.  Există categorii de neuroni , numiţi "neuroni specializaţi".

Oglindirea şi empatia, prin factorii de empatie  sunt în principal importanţi.

Este  vorba de categorii aflate la baza fenomenului de empatie, respectiv de  educare-învăţare.Se poate  vorbi de atenţie distributivă,  de  mai multe categorii de informaţii, de atenţie controlată sau voluntară, atenţie automată sau involuntară.  

 I14 Ce factori  importanţi  pot interveni în memorarea unor secvențe de cifre? 

Răspuns :

Există interpretări, reprezentări de  expresii divergente, cu diverse acroșaje.   În memorarea unor secvențe de cifre  pot intra în joc patru factori: memoria de lucru  1, memoria vizual-spațială  2, memoria de lungă durată 3 și atenția 4 .

Ne putem imagina exact,  ca și cum am fi în fața unui cod digital pe care trebuie să îl reținem. Ce putem reține  în mod util mai întâi în memorie din acesta? Poate fi vorba de numere de telefon, coduri bancare , diferite date ale unor  evenimente cotidiene, sociale, aniversare, sportive, politice. Unele din ele este imposibil să  nu ne fi marcat într-un fel . Le putem asocia cu ceea ce făceam atunci, dar și după ce acestea  au avut loc. Sunt etape speciale ,psihologice, umane.

Pentru  reținerea numerelor sau  literelor,  memoria episodică,  se intersectează  cu memoria semantică. Evenimentul pe care noi l-am trăit  mai demult la un anumit loc, formează contextul. 

 Datele,  care au  o anumită importanţă pentru noi,  pot fi puncte de reper temporale. Unele dintre ele au căzut în uitare.

.I15 Cu cine este corelată memoria de lucru , pe cine este bazată ?

Răspuns :

Memoria de lucru  este corelată cu un  ansamblu de procese psihice şi neuropsihice.

Ea cooperează cu memoria bazată pe atenţie. Există neuroni specializaţi care se activează o perioadă de timp pentru luarea deciziei, respectiv punerea în evidenţă a unei sarcini,  prelucrând alte informaţii. / /

 E vorba de o atitudine fie focalizată, fie dispersată,  controlată, sau automată.

 I16 Ce tipuri de distractori interni si externi sunt corelaţi cu memoria de lucru si ce importanţă au ?

Răspuns:

Sunt menţionaţi o serie de distractori interni precum  gândurile, frământările noastre ,

dar şi distractori externi privitor la ceea ce se petrece în jurul nostru. Este necesară  o stare de vigilienţă activată,  pentru a  putea memoriza.

Motivaţia noastră  este legată de starea mentală. Un îndemn poate fi să gândim la prezent,  nu la trecut, pentru a putea deveni astfel  mai atenţi. Să ne gândim în  interiorul,  în  sinele nostru, spun psihologii  deşi este imperfect . Poate mai corect, mai cuprinzător ar fi :  să cugetăm la suflul, chiar la respiraţia noastră, să nu lăsăm să  ne fie parazitate gândurile pornite de la inimă .  Să evităm pe cât posibil din factorii perturbatori. Să construim,  exact  precum am realiza un film mental.  Putem chiar cânta, interpreta  mesajul respectiv, aşa cum o fac de  timpuriu copiii.

I17.Privitor la utilizarea cuvântului unde, care sunt  funcţiile cognitive angrenate în acest proces ?

Răspuns

Funcţiile cognitive angrenate  de unde, în acest proces sunt  conform; psihologilor francezi:

1.Memoria vizualo-spaţială 1, care permite reprezentarea şi organizarea mentală a spaţiului.

2.Atenţia 2, cu   focalizarea acesteia  asupra obiectului plasat într-un context precis, inclusiv privitor la alte  obiecte care îl înconjură pe privitor.

3.Memoria asociativă 3, care asociază obiectul cu mediul ambiant. Ne reprezentăm amplasarea acestuia iniţial, apoi ni-l figurăm mental,  dacă este posibil.

Ne  folosim  de posibilitatea amintită anterior, aceea  de clasificare-categorizare. Ne  plasăm obiectul între altele de aceeaşi categorie. Se poate analiza amplasamentul obiectelor  unele faţă de celealte, regrupându-le   pe categorii. Trebuiesc puse împreună  obiecte aparţinând unei anumite familii-grupe de obiecte. Aceasta se poate face pe diferite considerente,  începând de la culoare  la forme, utilizări ale acestora, etc.

 I18. Cum poate fi rezolvat ceea ce determină  o eroare  legat ă  de  tipul de nume comune sau nume proprii ?

Răspuns:

Pot fi analizate

Sărăcia vocabularului 1. Există o rezervă de nume comune  destul de redusă, de îngustă. Domeniile particulare utilizează termeni tehnici  specifici care nu sunt cuprinși în cuvintele  comune. Privitor la indisponibilitatea unui cuvânt există în vocabular cuvinte pe care nu ni le putem aminti. Cuvântul căutat poate fi blocat 2 , chiar contaminat de un alt cuvânt fonetic, care sună la fel,  sau este semantic apropiat. Acela poate avea un sens asemănător. Unele cuvinte pot fi deranjante  sau destabilizante, întrucât ne  evocă un anumit eveniment, sau sentiment dezagreabil. Cuvântul  se poate comporta exact  ca un ecran. Există cazuri de greutăți în   revenirea memoriei noastre ,  precum cele  raportate la persoane care au suferit un accident grav.

 I 19.  Care sunt ajutoarele pe care le poate aduce un  limbaj mai bogat?

Răspuns :

Limbajul este un aliat puternic pentru memorare, pentru exersarea memoriei  de către om.

Ceea ce se consolidează memoria  se poate enunța clar. Cuvintele ne vin mai ușor de spus, de pronunțat.   Este vorba de o legătură veche, clasică, între gândire și limbaj.Cuvintele nu sunt goale, nu sunt fără semnificație. Ele exprimă idei. Tot ele  vehiculează cunoștințele , emoțiile, opiniile, sentimentele noastre, etc.

La orice vârstă putem să ne îmbogățim vocabularul. Aflați în mijlocul altor persoane, limbajul nostru va apela la sinonime ale unui cuvânt, la cele privite într-un anumit context.   Există serii de expresii.

I20 . A te interesa și de altul este un antidot la egocentrism?

Răspuns :

Privitor la drumul personal, să privim în jurul nostru, să ridicăm capul să vedem către ce se îndreaptă lumea.

Să ne păstrăm echilibrul.  Ignoranța este de multe ori cauza  unor reacții ale noastre de neadaptare, frica de necunoscut, agresivitatea, intoleranța.

A te interesa și de altul este un antidot la egocentrism.Sunt  multe oportunități. Acestea stimulează pe deoparte memoria semantică, memoria legată de concepte, asupra unor evenimente culturale.

Bibliografie  I1-I20

1 . Haute Autorité de Santée (HAS)."Recommandations professionnelles. Diagnostic et prise en charge de la maladie d’Alzheimer et des maladies apparentées. " Mars 2008

 www.has-sante.fr

2 . Israël L., Doret J. Hugonot R. " Les troubles de la mémoire chez la personne âgée. "Revue de Gériatrie. 4-9/11 1979: p 472-473 3 ,

3.Israël L . "Memory training programs as a reference to the clinical evaluation of drugs in memory disorders. " Arch Gerontol Geriatr Suppl. 1989

 4 .Israël L. "Entrainer sa mémoire : guide à l’intention des moniteurs.ECPA". 1° édition : 1987 ; 2° édition. 2004

  1. https://www.actionfirst.fr/formation/catalogueDetail.php?preparer-e...

6.https://www.vulgaris-medical.com/encyclopedie-medicale/neuromediateur

  1. Jocelyne de Rotrou, La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche 
  2. Elkhonon Goldberg, " Les prodiges du cerveau  ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre  Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007
  3. J A Armour, "Anatomy and Function of Peripheral Autonomic Neurons Involved in Cardiac Regulation", in "Nervous Control of the Heart" , edited John T Sheperd , Mayo Foundation, and Mato Clinic Rochester Minnesota, USA and Stephen F. Vartner , Harvard Medical School Brigham and Women' s Hospital Boston, 1996

10.Mircea Florin Caracaș, "Drumul inimii către lumină", editura CORESI, ediția II-a , paginile 390-413,  Capitolul 42 "Memoria celulară, O explicare a vieții umane, vindecării spirituale și materiale",   Capitolul 43  "Vindecarea memoriei celulare. Metode, mecanisme. "

 

I21-I22

 Ce este memoria sistemică?Dar memoria celulară?

Răspuns :

Teoria sistemelor vii susţine în mod explicit faptul că toate celulele vii posedă "memorie" şi subsisteme funcţionale "care iau decizii". 1 

Recenta integrare a teoriei sistemelor vii în conceptul de energie, numită "teoria dinamică a sistemelor energetice" arată că toate sistemele dinamice stochează informaţie şi energie, în diferite grade!2-4 Mecanismul memoriei sistemice, oferă o explicaţie plauzibilă evoluţiei proprietăţilor sistemice emergente, prin interacţiuni cu feedback recurent. Un  exemplu este circulaţia neliniară a informaţiei şi a energiei, care reflectă interacţiunile continue ale componenţilor dintr-o reţea complexă dinamică.

Bucle de feedback recurent există în toate sistemele atomice, moleculare inclusiv celulare. De aceea, ele ar trebui să se găsească în aceste sisteme, ca  dovezi ale memoriilor sistemice atomice, moleculare şi celulare.

Mecanismul memoriei sistemice a fost aplicat  în cazul unor observaţii controversate, aparent anormale din punct de vedere al medicinii complementare şi alternative, incluzând homeopatia.8 

Mecanismul memoriei sistemice are o serie de predicţii…..

Legea iubirii este Legea Atracţiei Universale Cercetarea a testat concluzii deosebit de importante, derivate din teoria sistemelor energetice dinamice aplicate la inimă.

 Ipoteza de bază a "neurocardiologiei energiei" o constituie  faptul că informaţia şi energia  ar putea fi transmise electromagnetic între creier şi inimă, creierul fiind capabil să proceseze prin rezonanţă electromagnetică informaţia primită de la inima donatorului.  

Sunt plauzibile cu totul alte forme de comunicare energetică care ar trebui luate în considerare. 7

Descoperirea creierului inimii acum 16 ani de J.A. Armour, a fost un fapt decisiv,care  a modificat concepţiile neurocardiologiei ,ramură importantă la graniţa între cardiologie şi neurologie.

Armour afirmă faptul că prin neuronii situaţi în cei doi noduli atrioventriculari stâng şi drept, inima dă semnale creierului pe care acesta le execută întocmai, iar creierul se comportă ca  o centrală telefonică în multe cazuri – vezi dr. Iasenetki  .

Schwartz şi Russek au descoperit logica memoriei sistemice, elaborate de ei la începutul anilor '80, atunci când Schwartz era profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea din Yale 2-4 şi datorită evoluţiei  teoriei sistemelor energetice dinamice care a avut loc la mijlocul anilor '90, aplicată de ei asupra inimii.6,8

Memoria sistemică este unul dintre mecanismele posibile ale memoriei celulare. Memoria microtuburilor, conform altor autori, ar putea implica şi ea procesul de memorie sistemică.15

Descoperirea unor vibraţii cuantice în interiorul unor microtubuli din celulele creierului a adus unele argumente în favoarea acestei teorii vechi de 20 de ani.

Descoperirea vibraţiilor cuantice în structuri intra-celulare numite microtubuli, din interiorul neuronilor cerebrali, a sprijinit această teorie, spun autorii studiului, Stuart Hameroff şi Sir Roger Penrose. Ei sugerează că undele cerebrale (care sunt înregistrate prin electrocardiogramă – EEG) derivă din vibraţiile la nivelul microtubulilor, iar tratamente care ar influenţa  aceste vibraţii ar putea fi utile într-o serie întreagă de afecţiuni mentale.Această teorie numită de autori "orchestrated objective reduction" (Orch OR), a fost publicată iniţial  la mijlocul anilor 1990, de fizicianul şi matematicianul Sir Roger Penrose şi specialistul în anestezie Stuart Hameroff. Ei sugerau că operaţiile vibraţionale cuantice din microtubuli erau „orchestrate” de impulsuri sinaptice sosite în neuroni şi de memoria stocată în microtubuli şi finalizate prin ceea ce Penrose numea "objective reduction"; de aici, numele de "Orch OR." Microtubulii sunt componente majore ale scheletului structural al celulelor. 

Teoria a fost criticată deoarece, creierul este considerat ca fiind prea „cald, umed şi zgomotos” pentru ca asemenea procese cuantice fine şi precise să poată avea loc în mod eficient, fapt adevărat.

Lucrările altor specialişti de la Universitatea din Pennsylvania au sugerat, spun autorii ,  faptul  de asemenea că anestezia, care  anulează starea de conştienţă în mod selectiv, fără a influenţa activităţile cerebrale non-conştiente, acţionează prin intermediul acestor microtubuli. 

Unele aspecte deosebit de elocvente în susținerea rolului memoriei celulare, ce pot fi analizate  corelat cu  Răspunsul Imun Celular (RIC)9-13 El  are rol de apărare prin recunoaşterea şi eliminarea:Celulelor proprii care au fost infectate cu microorganisme intracelulare patogene.

Bibliografie I21-I22

1.MillerJ,G."LivingSystems",NewYork,NY:McGraw-Hill,1978.
2.Schwartz ,G.E.,Russek L.G. "Dynamical energy systems and modern physics: Fostering the science and spirit of complimentary and alternative medicine.Alter Therapies",Health,Med,1997;3(3):46-56.
3. Schwartz G.E.,Russek L.G. "Do all dynamical systems have memory? " "Implications of the systemic memory hypothesis for science and society". in KH Pribram (ed.). Brain and Values: Is a Biological Science of Values

Possible,Hillsdale,NJ:Lawrence,Erlbaum,Associates,1998.
4.Schwartz G.E.R., Russek L.G.S,  "The origin of holism and memory in nature: The systemic memoryhypothesis".FrontierPerspectives,1998,7(2):23-30.
5..Kuhn,W,F ş.a. "Psychopathology in heart transplant candidates". J Heart Transplants,1988, 7:223-226

6.. Russek L.G., Schwartz G.E,"Energy cardiology: A dynamical energy systems approach for integrating conventional and alternative medicine". Advances. J Mind-BodyHealth,1996;12(4):4-24.
7..TillerW.A. "Science and Human Transformation: Subtle Energies, Intentionality and Consciousness",WalnutCreek,CA:Pavior,1997.
8. Russek L.R., Schwartz G.E. „Interpersonal heart-brain registration and the perception of parental love:A42-year follow-up of the Harvard Mastery of Stress study“.SubtleEnergies,1994;5(3):195-208.
9. J .A .Armour, Department of Physiology and Byophysics, Dalhousie University Faculty of Medicine, Halifax, Nova Scotia, B3H 4HT, Canada, "Anatomy and Function of Peripheral Autonomic Neurons Involved in Cardiac Regulation", in "Nervous Control of the heart" edited John T Shepherd, Mayo Foundation and Mato Clinic Rochester Minnesota, USA and Stephen F. Vartner Harvard Medical School Brigham and Women's Hospital Boston,1996.

10 http://edituratrei.wordpress.com/2011/09/23/memoria-celulara-cheia-... 
11  www.nexusmagazine.ro 

12.http://terrarealtime.blogspot.it)

13.www.patologiegenerala.ro/cursuri/imuno-c7.pdf

CAIET DE EXERCIȚII ALE MEMORIEI II –APLICAȚII

 Atelierele de creativitate s-au întors  la București, la "Muzeul Țăranului Român"  Acesta  pregătește teme noi pentru grupe de tineri din școli, licee, fundații, apoi lecții de etnologie, desenat, pictat, inventat, calendar creștin, teatru de marionete, fotografiat, vizite și lucru în sălile muzeului.

Am combinat  mnemonica dar și ajutorul teologiei, prin ceea ce am prezentat în carte

 Pentru rezolvare s-au dat indicații treptat propus apoi a fi dezvoltate de cititori.

Copiați aplicațiile separat  și încercați memorarea  în timpul acordat , de obicei 3 minute apoi întoarcerea foii și încercarea  de reproducere din memorie,  conform criteriilor alese liber  sau dintre  cele sugerate .

Aplicația 1 

Se dau 12 tipuri de activităţi sau acțiuni umane,  precum:

activitatea intelectuală 1, activitatea de nutriție 2,  activitatea fizică  3,  activitatea liberă  4, activități artistice, creative 5,  actul de odihnă 6,  trăiri 7, activitatea în familie  8 – activități  psihice  9, acțiune de echilibrare 10, proiecte de viitor sau  prospective  11 , adaptare la  mediu social  12.

Să se memoreze în  3 minute  acestea,  prin metodele prezentate anterior la întrebări și răspunsuri , apoi întorcând foaia , să se redea  scris din memorie .

 

Propunerile  de rezolvare sugerate sunt prin gruparea  de activități apropiate

 

Aplicația 2.

 Să se enunţe șapte tipuri de memorie:

 procedurală 1, episodică 2, semantică 3, senzorială 4,  lucrativă 5 , celulară 6, sistemică 7  , definind  elementele distincte ale acestor tipuri de memorie, selectate fiecare cu importanţa sa . Se vor da lămuriri asupra   modului de considerare a reperelor, elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ.

Propuneri de rezolvare :

Se va proceda la consultarea  setului de  întrebări și răspunsuri dat  la capitolul anterior

 

Aplicația 3

Privitor la atenţia dispersată, se  cere să grupați  pe categorii mentale, 9 elemente -obiecte  sau ființe :cocoş , furculiţă,  chei, pălărie, raţă , pantofi, centură, cal , foarfece. Timp de  lucru  trei  minute.  

Propuneri de rezolvare:

De urmărit asupra acestei aplicații o  anumită cifră ,exemplu aici  cifra trei  ce poate fi importantă.

E vorba de  trei obiecte metalice: furculiţă, foarfece, chei, trei obiecte de îmbrăcăminte: pălărie, pantofi, centură,  trei păsări şi animale: cocoş,  raţă, cal .

Se poate înmulţi  treptat numărul  elementelor  pentru creşterea atenţiei noastre distributive.

Pot fi puse în plus de exemplu faţă de cele nouă obiecte sau fiinţe  iniţiale încă 6, respectiv: lămâie, cheie franceză, căpşuni, caschetă, perie de dinţi, frunză, fiind 15 per total , cu încadrarea altor 2 grupe ca  obiecte de folosinţă sau elemente naturale

 

Aplicația 4

 E vorba de  a afla un cuvânt   situat între alte  două   cuvinte   Un exemplu de înşiruire : accent, accident, arbaletă, auditor , aviator , baie , balansoar, beatitudine , mantou,  mapamond , machetă , mobilă , mutație , mirtil , natură ,…etc

Propuneri de rezolvare :

Între accent şi accident se poate  găsi comun prefixul acc , comun,  şi pe baza acestuia,  cercetând memoria poate fi găsit… accesibil. La fel mai departe .

 

Aplicația 5

 Prin atenţie concentrată,  să se  construiască  fraze perfect inteligibile,  prin logica verbală, dintr-un număr de  9 fragmente date : 1. după ce am recuperat-o pe Manuela, 2 noi plecăm  3. de pe partea Operetei  4. la Gara de Nord , 5. sâmbătă dimineață  6.către Iași  7. trenul de ora 8 și 15 minute   8.  în concediu  9. prindem  .

 

Propuneri de rezolvare :

Repunerea  logic a celor 9 fragmente  într-o frază inteligibilă

 

Aplicația 6

Se propune un exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte-obiecte : margaretă,   mandarină, primăvară,toamnă,   caiet, mobil, floare, cozonac, cheie, aspirator, reţetă , stecker, farmacie, fişier, ochelari.

Tabelul propus cuprinde 6 coloane orizontale notate cu literele  A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrate, comparativ cu 64 pătrate  tabla de şah 8x8

Din acestea, doar 14 sunt ocupate de cuvintele amintite mai sus

Timp de lucru trei minute pentru memorarea acestui tabel, exact cum  a fost  expus , cu elemente cu tot,  inclusiv poziţionarea lor.

 

Propuneri de rezolvare:

 

Atenţia se poate îndrepta prima dată asupra diagonalei , exemplu A1-F6.

Aceasta oferă posibilitatea cuprinderii a 5 cuvinte din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte amintite sunt :

 margaretă, mobil  , stecker, retetă , ochelari. Codificarea  literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală este  MMSRO  Poate fi  reţinut mental acest prim cod  mnemonic.

 A două  observare tot foarte rapidă,  poate fi  referitor la  poziţionare,  în special pe o anumită direcție, de exemplu , aici este vorba de orizontala aflată la îndemâna câmpului vizual,  înaintea veticalei, mai întâi numeric, de sus în jos a cuvintelor .

 Pe orizontală 3+1+3+2+2+3 Total 14 cuvinte , este un indiciu suplimentar calculat rapid.

Cuvintele  pot fi  asociate,  observând că sunt  număr par  respectiv 14 . Pot fi deci divizate în 7 perechi , câte două cuvinte , astfel :

Florile- margareta  cu floare, Anotimpurile – primăvara cu  toamna, Alimentele- mandarina cu cozonacul ,  Informatice mobilul cu fişier, Cititul caietul  cu ochelarii,  Farmacia cu reţeta , de  exemplu  reţeta  de la farmacie , aspiratorul cu steckerul .

Ca o consecință,  cuvintele pot fi  reduse astfel  la jumătate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAAICFA

Pe  aceste  3 considerente  de bază care pot fi  stabilite  rapid mental  în cele 3 minute oferite, se poate  porni  în etapa a doua cu umplerea celor 14 pătrate din cele 36 .

Gradul de ocupare  calculat  al caroiajelor este  14/36, deci  o treime.

 

Aplicația 7

Următorul tabel  dat, are 14 cuvinte: căpşună , avocado , pară,  aprinzător,  brichetă carte -mobil-scaun,  carnet -stilou , barcă- colac , cofetărie  –patiserie.

 

Propuneri de  mod de lucru :

Fiind tot 14 cuvinte, se pot construi perechi de  2 sau chiar 3 cuvinte,  respectiv :

3 Fructe: căpşună , avocado , pară, apoi 2 Fumat: aprinzător- brichetă , 3 Citit –Vorbit : carte -mobil-scaun , 2 Notat: carnet -stilou ,  2 de Navigat: barcă- colac ,  2 de Cadouri: cofetărie  –patiserie . Codificarea  mnemonic FFCVNNC

Grupările de  pe caroiaj, respectiv pe orizontală  sunt numeric :3+1+3+2+2+3=14

.Pe diagonala de la  stânga la dreapta, se pot  aşeza astfel primele cuvinte  care sunt  tot cinci: aprinzător -stilou-mobil-carnet –barcă  Ele au aceeaşi pauză,   ca la exemplul anterior, la B1, codificat mnemonic ASMCB 

 

Aplicația 8

Se dă următorul exerciţiu de reconstituire a unor cuvinte dintr-o listă care arată astfel:

Se dau  21 de expresii, care admit un verb în faţă, care sună astfel:

…… …1/ odihnă/   ……2 grădina sa/……3. o gaură în perete / ……4 . un discurs/

………….5.un portret / …….6 o operație / …….7 eforturi inutile / ……8 gospodăria/

………9 a calului/ ….. 10 date succesive / …… 11 o analiză/…….12 un traseu lung/…13 un drum prin zăpadă / ….. …..14 o greșeală/ …… 15  un cerc/ ……. 16 un cadou/……17 cursurile/ …….18  valizele/ …….19  reproșurile/ ……20. un tur periculos/……….. 21 ale focului/  

 

Propuneri de mod de lucru :

Problema este de a găși verbul potrivit, evitând  verbul a face. Se dă ca exemplu Şcoala de Jurnalism,unde  s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele a avea  şi a fi .Poate deveni dificil în anumite situaţii, să poziţionezi  un anumit verb,  fiind vorba de nuanţe,  .

Sugestii de rezolvare :

 

Până la urmă acestea pot fi   în ordine, verbele :

 1 a prepara, 2 a cultiva , 3 a aborda, 4 a pronunța sau a acuza, 5 a educa, a scrie  sau a realiza, 6 a efectua, 7 a furniza, 8 a efectua, 9 a urca, 10 a acumula, 11 a efectua, 12 a angaja, 13 a efectua, 14 a face, 15 a desena, 16 a oferi, 17 a participa, 18 a prepara, 19 a adresa, 20  a profera, 21 a aprinde.

 

 Aplicația 9

Se  dă  să  fie construite  14 cuvinte, începând cu  litera l mic şi terminând tot cu  aceiași literă  l. , din cât mai multe litere  .

 Propuneri de rezolvare :

 

Primul  efort poate fi să aşezăm  treptat vocalele  lângă prima consoană şi să ne  gândim la diferite domenii .

Pot rezulta  următoarele cuvinte:

Legal 5 litere,  liberal  6 litere, litoral 7 litere, literal 7 litere, lavabil 7 litere, lateral 7 litere, longitudinal  12 litere, lacrimal 8 litere,  lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.

Orientativ, cel mai lung cuvânt poate avea astfel 12 litere şi cele mai scurte  pot prezenta 5 litere 

Se dau 9 din acestea,  găsiţi restul.

 

Aplicația 10.  Un exerciţiu propus cititorului  se numește " Între două cuvinte ".

Cuvintele  date  pentru lucru sunt grupate în două coloane astfel :

  1. a-b …. accent, accident, arbaletă, auditor, aviator, bijuterie, baie, balansoar, beatitudine .
  2. m-n …. mantou, mapamond, machetă , mobilă, mutație , mirtil, natură, nas .

 

Sugestii de rezolvare :

Între aceste cuvinte date, păstrând rădăcina sau prefixul , de  exemplu  acc şi urmărind alfabetic litera următoare  a celui de al doilea cuvânt care urmează, exemplu i  comparativ cu e poate fi intercalat un alt cuvânt , posibil din dicţionarul lexical. Exemplu  pornind de la stânga spre dreapta  poate fi accesoriu…..

 

Aplicația 11

 

 Se dă un caroiaj de 22x10=  210 pătrate , pe care să îl poziţionați pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul  fiecărui pătrat , pornind de la 0,0 punctul de plecare, cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5  Est 12 sau codificat  S5E12,   respectiv  Sud 3 Vest 5  sau codificat S3V5. Apoi de exemplu  N3E8, N3V9,S6V5, N8E9, S6N4,E9S1, V16S4, E14N7.

 

 

Sugestii de rezolvare.

 Se pot considera datele acestea  cu 10 subtrasee sau poate fi luat aleator  un alt traseu  continuat  la propunerea făcută  cu până la alte 10 subtrasee.

Altfel,puteți  să ieşiti în final,  fără a se intersecta traseele  duse prin partea de sus , al treilea

 pătrat din dreapta  .

 

Aplicația 12  

 

Se propune un exerciţiu  complex de memorie . 

Se prezintă  un panou cu paisprezece elemente,  tip repere de care am discutat anterior,  ce pot fi dispuse apoi mental , pe patru coloane verticale.

Trebuie să  reţineti,   fixând rapid , doar în 3 minute , memorând  identic acest tablou,  mental, fără a scrie, a nota  nimic, şi să indicaţi  din memorie pe caiet,  cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element. 

 

Observații:

Criteriile care pot fi luate  rapid  sunt aproximativ  patru, înafara grupării elementelor pe coloane.

E vorba de culorile date: galben, roşu, verde şi albastru, apoi  de  formele  geometrice de încadrare imaginate , respectiv: sferice, paralelipipedice sau piramidale .

Apoi, este  vorba de plasarea fiecărui cuvânt  la stânga sau dreapta, sus sau  jos,  corelat cu o logică de drumuri  utile imaginate, cu  asocierea de funcţie .

De  exemplu  Patiserie , Măcelărie , Braserie  se refera la nutriţie .

Cele 14 cuvinte  date de noi  pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta pentru a fi memorate sunt :

Coloana I verticală  …. Domiciliu –paralelipiped verde, Şcoală- paralelipiped roşu, Patiserie, paralelipiped galben, Băcănie- Alimentara , idem galben.

Coloana a II-a  verticală: Măcelărie - sferă  roşie, Garaj,  idem sferă  roşie, Piaţa Centrală- sferă  albastră.

A treia  coloană verticală  conţine:  Braseria , paralalelipiped roşu, Coaforul ,  idem tot paralelipiped roşu,  Florăria, idem, tot paralelipiped verde,  Spitalul, cu  formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur, pe toate laturile.  

Coloana a patra veticală, ultima,  conţine  doar două cuvinte: Circul   şi Parcul .

 

 

Aplicația 12

Se dau două exerciţii  de  proiectare

Este vorba de a imagina, apoi de a poziţiona în oglindă desenul geometric gândit , care poate fi  copiat rapid.

Desenul poate cuprinde forme geometrice diverse, începând de la  pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două,  cu un anumit spaţiu haşurat, forme de L, mai mult sau mai puţîn simetrizate în jurul unor pătrate,  triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari,  diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.

Propuneri de rezolvare:

Trasând o axă  de simetrie  care poate fi găsită   de exemplu  pe verticală şi,  cunoscând regulile simetriei,  extinse nu numai la perpendicularităţi, egalităţi de distanţe faţă de axă, dar şi la orientări  de zone haşurate,  poate fi realizat desenul.

Aplicația 13 

Un exerciţiu geometric,de memorat. Se  referă la o figură  complexă, cuprinzând  douăsprezece alte subfiguri. Poate fi vorba la alegerea cititorului de: pătrate , triunghiuri mari  sau mici,  mai ales  dreptunghice,  trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici, romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru  care trebuiesc numărate –memorate rapid  liniile.

Apoi este  vorba de  linii  exterioare de legătură.

Propuneri de lucru :  

Pot fi numărate rândurile  de linii paralele, de  exemplu 5, unele interioare aceleiaşi figuri ca diagonale sau linii mijlocii, altele extinse şi în altele învecinate. 

La reluare,  se poate  constata  prezenţa  unor mici sau mari greşeli,  exemplu în zona de jos a figurii complexe,  imaginate mental. Poate fi vorba de asemenea de lipsa unei mici prelungiri de linii, de o linie mică în plus, întrucât de exemplu  nu au fost numărate  între liniile paralele şi baza  triunghiului. Se poate relua exercițiul până la rezolvarea perfectă

 

Aplicația 14  cu titlul" Maximum 8"

Un exerciţiu interesant  se poate adresa memoriei  semantice şi  poate impune  căutarea de proverbe şi de expresii care cuprind cifre sau nume.

Sugestii de răspuns :

Exemplu :

Ali Baba şi cei 40 de hoţi….

A avansa  cu puţin, cu un picior, înaintea altuia…..

Un doi, trei la perete….

Cei trei muşchetari….

Trenul de ora 8 şi 47- film..

O mie şi una de nopţi…..

Cele 12 munci ale lui Asterix  ….

A douăsprezecea noapte….

Completați celelalte 6 proverbe cerute

 

Aplicația 15

Un  exercițiu se poate referi  la regăsirea  prin memorare timp de câteva minute și apoi reproducerea  unui număr  de expresii. De exemplu :

  1. A se impacienta …..2.  O investiție fabuloasă ….3. A face eforturi eroice ….4. Un geniu precursor ….5. Rezultate glorioase ….6. A privi cu un aer halucinat ….7. A colecta pentru a aduna ….8. Să amâni până la calendele grecești ….9. Nu este o viață, este un maraton….10.   O mică notă Zen

Propuneri de rezolvare:

Pentru a reține aceste expresii mai ușor și mai rapid, poate fi recomandat să  închipuiți o istorie, legând cele zece expresii . Putem să reținem cuvinte cheie,  grupate precum: eroic , greci, maraton…. cu  titlul  general de eroic și  așa mai departe ….

 

Aplicația 16

Un exercițiu poate fi  acela să găsiți  sinonime ale unor expresii precum :

 

1.A pune cuțitul la gât ….2.  A căuta pielița la ou ...3. Să nu te mulțumești cu un loc pe strapontină …4  Un munte care adăpostește un șoricel……5. Limba de viperă 

Propuneri de rezolvare  cu argumentare :

 

Pot fi găsite alte expresii astfel:

1.Să-i pui revolverul în spate  ….2. Să cauți imposibilul …..3.  Să vrei să ocupi un loc important … .4.Mult zgomot pentru nimic  de Wiliam  Shakespeare….5. Mierla persiflantă .

Un exemplu,pentru prima expresie- A pune cuțitul la gât, te poți gândi cum mai poate fi atacat cineva pentru a găși expresia de mai sus.

Pentru expresia a  scoate pielița la un ou, se poate gândi la greutatea, imposibilitatea practic de a realiza aceasta și de aici expresia " A căuta  imposibilul". Pentru cea de a treia expresie,se poate găși : "Să vrei să ocupi un loc important. "etc

Dați alte cinci exemple de proverbe cu sinonime

 

Aplicația 17

Un alt exerciţiu  poate căuta  mai adânc , prin cercetare în   memorie .

Se cer antonimele pentru următoarele expresii de mai jos:

1.Prietenie bună ….2.  De un mod apropiat …..3.   Binefăcător al umanității ....4. A pune presiune …..5. A se angaja într-o controversă, o dispută …..6. Majoritatea tăcută

 

Propuneri de rezolvare:

  Pot fi găsite în câteva minute expresiile:

1.Prietenie rea, rău famată….. 2. Un stimulent rău  …. 3. Răufăcător al umanității.....4.A relaxa presiunea ……5. Haide, să mergem …..6. Minoritate agitată 

 

Aplicația 18

Un exercițiu interesant este  să găsim trei litere mari lipsă dintr-o expresie, conform cărora, să se formeze un cuvânt real de la capătul stâng  până la ultima litera găsită din cele trei, iar cu aceste  trei litere și restul până la capătul din dreapta să se formeze concomitent  un alt cuvânt 

 Idei de rezolvare:

  TRI - - - ITAT

         MER

Imaginați cinci  alte astfel de exemple

 

Aplicația 19

 

Un exercițiu se poate  referi  la reconstituirea a  minimum 3  proverbe,   pornind de la cuvintele următoare:

Cine-rândunică -vrea -ce-își- departe —nu tot - menajează -aur- o primăvară-cine –ce  strălucește –nu face  -să ajungă- forțele-este  

Cuvintele au fost amestecate la întâmplare.  

 

Rezolvare Va rezulta în cele din urmă:

Rândunica nu face  o primăvară ….2. Cine vrea să ajungă departe, își menajează forțele …3. Nu tot ce strălucește este de aur ...

Construiți un alt exemplu  bazat pe cel dat

 

Aplicația 20

 Un exercițiu interesant   se  referă  la căutarea unor expresii , unor proverbe  care să se refere la o parte a corpului omenesc.

Exemplu:

A nu avea ochii mai mari decât stomacul …. A avea urechile înfundate ….. A arunca o privire ….. A avea mâna grea ….Degetele magice …...- A avea mâna lungă ....

Dați alte șapte exemple

 

Aplicația 21

Se  dă  un tabel cu 7 coloane orizontale și tot atâtea verticale, cu silabe din numele unor mari scriitori francezi sau europeni, urmând să găsim numele a 17 dintre aceștia .

RA     RE         LA        MON  CA    DI     TAI

TAI    ROT      DHAL   CA    MAR PLA  CAL

VOL  VAL      BE         TRE   ZO     TIU    NER

NE    SSEAU  CHAIS  CRA  HU     SAR  NO

ZA     RE         TON      DE     MO    ROU  BEAU

LAIS  GO        SE         PAS    SPI     HO     SO

MUS  GNE     LIE         RA     STEN TE

 

Sugestii de rezolvare aplicație

Numele  posibile rezultate :

Rousseau, Stendhal, Voltaire, Montagne, Beaumarchais, Sartre, Hugo, Zola, Moliere, Diderot, Camus , Rabelais, dar și Socrate, Spinoza, Horatiu, Seneca, Nerval .

 

Aplicația 21 Un exercițiu pentru găsirea a zece expresii care să vorbească  de zeii din antichitate.

De exemplu :

A fi foarte pretențios, foarte orgolios ca Jupiter  …. Să deschizi cutia Pandorei …. Să cazi în brațele lui Morfeu …. Muncile lui Hercule …

Completați alte 6 exemple

 Aplicația 22

Încercați  să vă  amintiți  data a zece evenimente importante produse în viața Dumneavoastră.

și  mai ales ce concluzii importante ați tras

Sugestii de răspuns:

 

 E bine să ne amintim reacțiile pe care le-am avut, apoi consecințele apărute.  Să găsim un maximum de expresii importante pe care să ni le notăm în Carnetul de Bord, care să ne incite la reflexie, obiectivitate, înțelepciune, să ne învețe ceva mai departe  în relațiile noastre.

18 exemple  :

"Lupta continuă", "Să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți", " Să nu zici  hop până n-ai trecut râul", "Timpul costă bani", "Prudența  este mama tuturor intelepciunilor", "Și mâine este o zi", "Paharul să fie  mereu plin",  "Noaptea este cel mai bun sfetnic", "Să separăm grâul de neghină", "Să lăsăm să treacă furtună și să apară cerul senin", "Să crezi  mereu în steaua ta",  "Stomacul plin nu are urechi și nu cere de mâncare", "Tăcerea este de aur iar vorba de argint", "Capul plecat, sabia nu-l taie", "Îi este frică și de umbra lui", "Nu-i fă altuia ceea ce nici  ție nu îți place", "Trebuie să alegi între băutură și condusul mașinii", "Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț "-Voltaire,

 

Aplicația 23

Se dau următoarele 20 de cuvinte pentru a fi memorate rapid  în   2-3 minute , prin gruparea pe categorii:

Ciocan,   Corsaj,  Cupru,     Fustă,     Dinte

Măr,       Ureche, Pantalon, Cuțit,     Fier

Piersică,  Grifă,  Piolină ,  Ananas,  Nas,  

Nichel,    Caisă  ,Ochi ,      Argint,   Cravată

Sugestii de grupare:

Gruparea  s-a făcut  rapid,  pe 5 categorii:

  1. Fructe:  măr, piersică, caisă, ananas
  2. Metale: Nichel, Cupru, Argint

III. Anatomie:ureche, nas, dinte,

IV Îmbrăcăminte: corsaj, fustă, cravată, pantalon,

  1. Unelte: ciocan,  piolină, cuțit, grifă,

 

Aplicația 24

Exemple :

 

Se dau următoarele expresii  exemple cu verbul a avea  Să se înlocuiască  acesta cu alt verb:

1  A avea eșecuri ………………….. A cunoaște, a suferi  eșecuri

  1. A avea proiecte ambițioase  …… A-ți face,  a construi proiecte ambițioase
  2. A avea o activitate sportivă ……. Să practici sportul
  3. A avea un bun nume……………. A purta un bun nume
  4. A avea o manie mare ……………A exprima, a resimți o mare manie
  5. A avea o meserie bună …………..A exersa o meserie bună
  6. A avea prieteni seara…………...  A invita prieteni seara  
  7. A avea o bună reputație………….A profita de o bună reputație
  8. A avea un mare curaj…………….A dovedi un mare curaj
  9. A avea o influență bună………..;A beneficia de o bună influență

11.A avea un bun succes……………A cunoaște un bun succes

  1. A avea reflecții strălucitoare……A emite, produce reflecții strălucitoare
  2. A avea un salariu bun………… A primi un salariu bun
  3. A avea un scop precis…………...A fixa, a viza, a te concentra către un scop precis.
  4. A avea zece metri lungime……... A măsura 10 metri în lungime
  5. A avea o mare alegere …………..A dispune de o mare alegere.
  6. A avea un aer mohorât…………..A expune, prezenta un aer mohorât

 

Dați alte 17 exemple de acest tip sau acoperiți coloana dreaptă și găsiți soluțiile cerute

 

 

Aplicație 25 

 

Citați trei filme în care au jucat :

 Jean Gabin, Jean Paul Belmondo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Louis de Funés, Alain Delon, Sophie Marçeau , Stefan Iordache , Amza Pelea ….

 Rezolvare :

 

"Comisarul Maigret",  "Mizerabilii ", "Babette  pleacă la război " , "Clanul Sicilienilor",

 " Ghepardul ", Jandarmul din Saint Tropez,  Omul din Rio, Profesionistul, Creierul , Idiotul, Adevărul, Far West, Oglinda , Nea Mărin miliardar …..

 

Aplicație 26

 

Găsiți cincisprezece  expresii uzuale cu cuvântul" dinte":

Sugestii de Rezolvare :

Vechiul  Testament -"Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"

"A avea dinți lungi"

"Când puii au dinți să muște"

"Stai  ca la dentist"

"A avea dinții tari"

"Au cedat dinții"

"Și-a arătat  până  la urmă dinții"

 

 

Completați celelalte opt expresii cerute.

 

 

Aplicația 27

 Scrieți 15  cuvinte la care există doar în forma de plural

 Sugestii Rezolvare :

Finanțe

Obsesii

Tenebre

Condoleanțe

Împrejurimi

Frici

Taxe

Onorarii

Genunchi

Completați  alte șase

 

 Aplicația 28

 

Se dau cifrele 2,3,4,5

Din 2 înmulțiri și o scădere să se obțină 28

 

Rezolvare :

2x5=10

10-3=7

7x4=28

Imaginați un exercițiu asemănător

 

 

Bibliografie

  1. Jocelyne de Rotrou, "La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche 

2.Elkhonon Goldberg,  " Les prodiges du cerveau  ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre  Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007

3.http://educationsante-aquitaine.fr/pub/prod_doc/80_biblio_mmoire_64.pdf

Citeste mai mult…

Apropierea Crăciunului la Paris.

            Mulţi arbori rămăseseră verzi la sfârşitul lunii  noiembrie-începutul lunii decembrie  Arţarii îngălbeniseră. Le căzuseră aproape toate frunzele ca un covor auriu gros pe care eu păşeam încet.Copacii străjuiau liniştitor de o parte şi de alta a bulevardului principal care mă ducea la Gara Saint Lazare.

             Pomii ruginii în curţile interioare ale imobilelor, mulţi molizi de un verde ireal, mici sau mari infirmau prin verdele lor până şi toamna. Străzile interioare fuseseră pavate cu piatră cubică în modele colorate-jocuri de alb şi cafeniu roşcat.

             Fiind apropiate sărbătorile Crăciunului, seara se aprindeau lampioane cu lumini albastre şi foetajul argintiu. Luminau strălucitor candelabrele cu lumânări ornamentale, pâlpâiau intens arborii imenşi argintii, care de care mai poetic.

Mă încărcam cu atmosfera străzilor pariziene, magazinelor, podurilor peste Sena, respiram viaţa atât de preţioasă.                  Simţeam palpitând până şi clădirile cochete pe care le depăşeam. Am ajuns seara la Gara de Nord. Magazinele mă fascinau cu vitrinele lor multicolore cu decoruri superbe, mai ales cele cu urşi polari, cu veveriţe sau ursuleţi. Iarna, deşi dorită, nu da semne de zăpadă.Urmăream pomii pictaţi în alb, verde sau auriu, brăduleţii încărcaţi din plin cu globuri colorate în roşu şi argintiu.Totul era pregătit delicat, minuţios, cu câteva săptămâni înainte de «Nöel»:intrările în magazine, străzile şi palatele somptuoase.

            Lumea era mereu zâmbitoare, în cafenele sau restaurante, în magazine, pe stradă. Parisul este doar  simbolul  oraşului romantic, al iubirii…

            Priveam atent la familiile cu copii care se exprimau exuberant în preajma vitrinelor. Urmăreau cu chiote de bucurie imaginile în mişcare. In vitrine mişcările fiecărui personaj din zecile de ansambluri superbe, gândite ca un montaj de poveste, aduceau cu ele o ambianţă sonoră, veselă, de teatru de păpuşi, de « muppets show».

            Urmărisem cu puţin înainte la TV5 un reportaj superb despre modul în care erau finalizate vitrinele marilor magazine din Paris în preajma sărbătorilor.Directorul de imagine, un anume Frederic Lourou cuplase personal firele subţiri, transparente, unul singur mai gros. Erau firele de acţionare a unor mecanisme complicate care mişcau păpuşile artizanale, peste doi kilometri de fire acţionate computerizat.

Într-un atelier imens erau confecţionate păpuşi ingenioase în pas cu moda de la Paris care dă tonul în toată lumea.                     Erau aleşi ochi cât mai expresivi pentru aceste păpuşi. Observam atent materialele, mai ales modelele deosebit de sugestive prin coloritul şi ineditul lor pe care le reîntâlneam acum în vitrine.

              Magazinele mari ale Parisului sunt foarte aproape de Gara de Nord, de Operă, Catedrala Notre Dame, toate situate în centru. Nicăieri în lume nu poţi întâlni o diversitare mai mare de vestimentaţii.Mă încântau rochiile, coafurile, pălăriile, eşarfele femeilor venite din insule. Erau realizate din materiale de o vioiciune a culorilor care imitau vegetaţia paradisiacă. Limbile diferite răzbăteau din mai toate direcţiile. Mă gândeam să schiţez atunci un mic studiu de personaje,de porturi, de lingvistică.

              Acum mă deplasam  din nou către Galeriile: « Havre », « Prada », » Printemps » dar şi către marele magazin « La Fayette ».Câteva sute de metri de bulevard cu mari magazine, începând cu zona Havre–Caumartin erau acoperite cu un plafon imens de lumini predominant aurii.Urmăream încântat numeroasele reflectoare poziţionate la marginea şi în interiorul fiecărei vitrine, inclusiv pe bordură. Fiecare vitrină reprezenta o adevărată operă de artă.

             Artişti ambulanţi: clovni, saltimbanci,flaşnetari,modelatori de baloane personalizate mai ales ca animale îşi executau rolul în faţa magazinelor care atrăgeau cât mai mult copii şi părinţi să cumpere.În vitrine puteai vedea imagini sugestive cu ursuleţi îmbrăcaţi în costume de ski, traversând, gesticulând din funiculare, orchestre vesele de animale îmbrăcate care mai de care mai trăznit, prezentând dinamic: bijuterii, pantofi, genţi şi câte şi mai câte.

Manechinele erau şi ele animate.Unele aveau o atitudine provocatoare, erau aşezate pe maşini de ultimă generaţie; altele erau urcate  direct pe mesele festive încărcate cu torturi supraetajate cu fructe.Urmau apoi multe, foarte multe orhidee unite în  buchete imense, globuri mari rotative decupate, înăuntrul cărora se găseau creaturi hazlii venite din desenele animate.

Mai interesant mi se părea să intru înăuntrul magazinelor.Asta am şi făcut.Prima oară am descins în magazinul« La Fayette».Şi noi avem la Bucureşti un magazin minunat care îi poartă numele,dar departe de mărimea acestuia.

             Ajuns în holul central, am văzut cu uimire un brad imens, înalt  cât 7 etaje. La etajul patru se încinsese o horă rapidă de marionete.Erau animale care de care mai amuzante, stilizate în alb-negru. Am urcat la acest etaj să admir ansamblul interiorului magazinului.

             Toate aceste fiinţe bizare se ţineau de mână într-o adevărată solidaritate la care ne invitau şi pe noi oamenii să participăm. Priveam cu interes cu ce se îndeletnicescǒ:o mare diversitate de ocupaţii utile, constructive. Numeroase alte fiinţe coborâte din fantastic locuiau în căsuţe de vis, unele în câte un mic palat.

             Bradul era poziţionat sub cupola imensă a magazinului împodobită cu vitralii cu teme laice, de mare rafinament. În vârful pomului aniversar, încărcat cu orhidee mari şi roz se afla în mod surprinzător o pasăre imensă albă care părea a fi o pupăză…

             Mă aşteptam să fie o stea, aşa cum este normal pentru evenimentul fericit din viaţa noastră, a tuturor-Crăciunul. Dar, iată că acum încercam să îmi imaginez un porumbel alb, simbol al Duhului Sfânt.

             Mai văzusem păsări albe în vitrinele exterioare ale câtorva magazine, alături de,diferite maşinării ale timpului, ceasuri complicate, simbolizând trecerea vieţii omului dată de Dumnezeu. Majoritatea magazinelor păstrau tradiţia cu steaua din vârful brazilor.

             Un glob mare pământesc,transparent,colorat se rotea permanent.Te întâmpina din holul principal al magazinului purtându-te cu gândul la planeta pe care o locuim şi diversitatea raselor umane. Era înconjurat de maşinării sofisticate de tipul unor orologii vechi care anunţau apropiata venire a Noului An.

              Toate etajele aveau balcoanele ca la Opera Mare. O operă supradimensionată era transpusă la o scară de două ori mai mare, cu şapte rânduri de balcoane, adevărate bijuterii imense forjate din metal auriu cu modele de epocă.

              Sus, pe balcon ajungeai la un covor verde sintetic de sute de metri pătraţi. Se vedea panorama Parisului asemănătoare celei din Tour Eiffel. Urmăream din nou imaginea clădirii maiestuoase a Operei. Anul trecut văzusem pe un ecran gigant poziţionat imediat în faţa Operei un spectacol grandios cu "Tosca" de Puccini.

Spectacolele de operă fac în ultimul timp subiectul unor filme pe marile ecrane, jucate de mari interpreţi, într-o montare extraordinară. Văzusem unele dintre aceste filme la cinematograful din cartierul La Defense.

             Vestitul Champs Ellysées se afla în straie de sărbătoare, pornind de la Arcul de Triumf până în Place de la Concorde. Era brăzdat de maşini- majoritatea de lux care păreau trasoare luminoase când străbăteau cu rapiditate străzile. 

              Visător, m-am lăsat în voia jocurilor orbitoare de lumini,  amplificate prin reflexia în oglindă a unui întreg bulevard cu oameni cu tot.Sute de cercuri aflate în mişcare îşi schimbau extraordinar culorile şi direcţiile în zona « Four Seasons « dar şi cea a altor Hoteluri mari precum «Mariotte».

               Priveam limuzinele imense negre postate în faţa acestor hoteluri.M-am îndreptat apoi către « Roata Mare » din Place de la Concorde. Acolo, Napoleon a postat Obeliscul adus cu vapoarele din Orient şi l-a asamblat în acest loc bucată cu bucată.

              Am trecut pe lângă caruselele foarte luminoase asemănătoare celor din Bucureşti. M-am deplasat pe lângă nenumăratele bazaruri care începeau imediat după terminarea zonei de lux.

               Foarte multe produse artizanale erau ca şi la noi vândute de sărbători cu o semnificaţie precisă legată de apropierea Crăciunului. Se vindeau şi produse alimentare tradiţionale din diverse zone din Franţa.

                Am încercat să rezist valului de oameni care străbăteau străzile. Pentru că se făcea prea târziu iar fluxul de oameni era mare, deja obositor, am luat primul metrou şi m-am întors acasă cu un zâmbet fericit ….

Bibliografie 

1. Mircea Florin Caracaş, «Nopți pariziene», Capitolul 4, editura ePublishers, 2017.

Citeste mai mult…

METAMORFOZELE SI MEMORIA IUBIRII

 motto 

 

"Procesul de dezvoltare și de definitivare a formelor la plante, urmează un ciclu,  cuprinzând trei trepte, fiecare dintre ele  formată mai departe din câte două etape: expansiunea și contragerea. Prima etapă este expansiunea  frunzișului  urmată de contragerea într-un caliciu, cu bracteele lui. O a doua apare apoi prin revărsarea petalelor corolei, urmată și ea la rândul ei de o nouă contragere, în punctul de întâlnire a staminei cu stigmatul pistilului. A treia expansiune, hipertrofierea țesuturilor sub forma fructului, e urmată de o contragere a principiilor fecunde în sămânță. Odată cu încheierea acestui ciclu în șase etape grupate două câte două, partea esențială a plantei e gata s-o ia de la început." /1/Goethe

 Metamorfoza este cheia sau cifrul naturii./1, 7/ După cunoscutul biolog Ernst Haeckel, ar trebui ca Goethe și Lamarck să fie așezați în fruntea marilor naturaliști care au elaborat o teorie a dezvoltării organice. Ernst Haeckel (n. 16 februarie 1834-d. 8 august  1919) a fost un eminent biolog și filosof german, profesor universitar la  Universitatea din Jena, rămas în istoria științei pentru faimoasa "lege fundamentală a biogenezei". A studiat medicina și s-a dedicat studiului anatomiei comparate.

Există"principiul renunțării în viața plantelor" vizibil, mai ales atunci când dintre frunzele verzi răsare  floarea." Trecând de la frunză la floare, planta suferă o diminuare considerabilă a propriei vitalități. Comparată cu frunza, floarea este  o entitate supusă prin excelență morții. Moartea florii e cu totul alta decât cea a frunzei, care e mai târzie și mai puțin spectaculoasă... Singurul termen în care se poate exprima complet ideea de moarte a florii este acela de "devenire prin moarte". E vorba de retragerea vieții, care s-a manifestat sub forma ei vegetativă, pentru a lăsa loc manifestării unei forme superioare de viață." /1/

            Pe baza observației că fiecare parte a unei plante este  rezultatul metamorfozei unui „organ-frunză"arhetipal, Goethe:/1/ a tras concluzia existenței unei "plante arhetipale" cum a denumit-o el, conform unui principiu hipersensibil. Sunt plante capabile să îmbrace miliarde și miliarde de înfățișări diferite, cu o varietate practic nelimitată.

            Nu este vorba, sublinia Trevelyan/ citat în 7/, de o plantă unică, ci de "o forță" care cuprinde în ea toate formele potențiale ale plantelor.  Cu o generație înainte de Darwin,  Goethe  a înțeles că vegetația are tendința să crească în două direcții diferite: vertical și orizontal, în spirală. Cu excepționala sa intuiție poetică, el  denumise linia verticală cu forța ei purtătoare-" creștere masculină", în timp ce creșterea în spirală, greu de observat în perioada dezvoltării tulpinii, dar foarte vizibilă în timpul înfloririi și apariției fructului, o  numise "creștere feminină".

            Faptul că rădăcina unei plante se îndreaptă fără greș spre adâncurile pământului, în căutarea întunericului și a umidității, în timp ce tulpina sau trunchiul se înalță în direcția opusă, căutând lumina și aerul, este  ipoteza existenței unei forțe inverse sau opuse celei de gravitație descoperite de Newton, cu alte cuvinte a  forței de ascensiune./1,7/

             În cartea "Cunoașterea prin tăcere"/2/, Pr. Prof. George Remete,  mare dogmatician după  Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, pe care marea Iubire a lui Dumnezeu mi l-a scos în cale la Facultatea de Teologie, aduce în discuție pregnant "Glasul iubirii".

            Citez:" Iubirea este sensul și glasul întregii ființe și al tuturor existențelor…Toată ființa respiră iubire; existența este într-un fel identică cu iubirea, în sensul că se naște numai din iubire și iubirea este exact esența și puterea ființei…Forța iubirii este ambivalentă și din punctul de vedere al paradoxului vital."

            Sunt date exemple  formidabile de  universalitate a iubirii: privitor la păsări, arbori, oameni…univers,  pentru absolut tot.

            "Iubirea este forță vitală și mortală în același timp…Se validează numai prin moarte, dar numai ea este biruința asupra morții…Iubirea este  vremelnicia care devine eternitate sau singura memorie posibilă a ființei…Iubirea transformă moartea în viață…Iubirea este moarte și viață în același timp," călcând cu moartea pre moarte", o transformă în viață, o redirecționează. Numai ea poate converti forțele negative în direcție pozitivă: "puternicile-mi vieții întoarse în virtuți", cum spunea marele nostru poet Vasile Voiculescu,  în Ultimele sonete " /3, citare din 2/.

            Părintele Profesor George Remete apreciază că: "memoria este o formă de biruință asupra morții, dar trebuie observat că de fapt ea-memoria există și e puternică numai prin iubire. Nu există altă memorie decât "memoria iubirii". În măsura în care este iubire, memoria este atât mărturisire a unei morți cât și cea a păstrării  ființei, prin iubirea care nu cedează…În acest sens, iubirea poate fi numită memoria, sau rezerva vitală care învinge moartea."

            O analiză  teologică a memoriei se impune prin exprimarea aportului divin al acesteia. Sunt date alte prezentări ale memoriei care împlinesc modul în care acționează. Una dintre ele este "memoria iubirii- rezerva vitală. "

            Să umplem  memoria noastră cu manifestări de iubire, de  solidaritate față de cei dragi sau față de persoane din jurul nostru.

            Aceasta vine din Darul Vieții care ni s-a dat, care ne trimite la iubirea de aproapele  ca pe noi înșine, după iubirea de Dumnezeu:

              "Dar iubirea este moarte care se transformă în viață nu numai prin afirmarea memoriei…ea este depășire a morții și prin depășirea sau suspendarea devenirii, prin transfigurarea timpului…Cel intrat în condiția iubirii, a intrat într-un timp special, care se prelungește și-l depășește pe cel al devenirii. Deși esențialmente legată de moarte, iubirea este singura șansă a ființei și singura vitalitate, pentru că memoria ei nu este pomenire a ceva ce a fost,  ci memoria a ceea ce este; tocmai pentru că deși act înregistrat, el nu se depune în registrul trecutului, ci e timpul salvat, prezentul continuu. Memoria iubirii depășește memoria obișnuită–cea a trecutului–fiind mărturia prezenței permanente a ființei. "/2/

 

            Iată cum ni  se cere  de Sus, să depășim  cu folos sufletesc, cel mai important fapt de altfel,  pentru vindecare, fericire, bucurie. Prezentarea altor memorii, cu tot beneficiul  lor  psihologic, neurologic, psihiatric, șamd, va fi în favoarea ,,memoriei iubirii,, care  ,,depășește memoria obișnuită–cea a trecutului–fiind mărturia prezenței permanente a ființei."/2/  Completarea aspectelor legate de iubire privitor la memorie, vine să dea un răspuns  esențial,   de la Dumnezeu.

           Cu sufletul la "memoria iubirii", observi altfel  luna nalbelor, hortensiilor şi a glicinei.  Prezente în Grădina colț de Rai a fiului meu sunt:nalbele roşii, roz, mov, albe, de toate culorile. Cele mai multe sunt însă albe. Alături de ele, mai rezistă trandafirii albi. Sunt ca evantaiele, deschise larg  către interiorul grădinii. Unde mă uit în jur, le regăsesc. Încerc să continui dialogul  cu natura, aşezat pe o piatră, cu inima la versurile inegalabile ale lui George Coșbuc: 

"….Cât de frumoasă te-ai gătit, /Naturo, tu! Ca o virgină/Cu umblet drag, cu chip iubit!/Aş vrea să plâng de fericit, /Că simt suflarea ta divină, /Că pot să văd ce-ai plăsmuit!/Mi-e inima de lacrimi plină, /Că-n ea s-au îngropat mereu/Ai mei, şi-o să mă-ngrop şi eu!/O mare e, dar mare lină-Natură, în mormântul meu, /E totul cald, că e lumină! poemul  Vara "

            Vântul adie uşor, plăcut, mângâietor. Este  spre sfârşitul verii, zi perfectă pentru contemplare.  Aproape s-au copt perele din prima recoltă. Au trecut corcoduşele, cireşele, zmeura, fragii, căpşunile, murele şi ultimele…coacăze.

            Glicina albastră, hortensiile roşii şi albastre cu buchete mari te îmbie din toate colţurile grădinii casei. Insectele mici sunt în perioada împerecherii. Se aud uguiturile porumbeilor, trilurile mierlei negre, ciripitul de  vrăbii. Mi-am adus aminte de  povestirile   sorei, foarte aproape de sufletul meu, privitor la întâmplări minunate cu păsări.

            În 2005,  nepoata mea Alexandra,  foarte miloasă, găsise  pe stradă un pui de coţofană căzut dintr-un  cuib. L-a adus cu  deosebită  grijă acasă. L-au crescut un timp, dându-i să mănânce câte un ou mic de prepeliţă în fiecare zi, săptămâni, poate luni. Apoi,  când a crescut suficient i-au dat drumul, în  minunata Grădină a  maicilor de la Catedrala "Sfânta Maria " din Popeşti Leordeni./ 8/ 

            Tot ea a găsit un alt pui mic, de stăncuţă cu piciorul beteag,  pe care l-au adăpostit provizoriu în baie. Înainte cu puţin,o pereche de porumbei sălbatici îşi amenajaseră cuibul într-o cutie de pe balconul deschis al apartamentului acestora din Drumul Taberei. Dar, părinţii puiului mic fuseseră prinşi , accidentaţi  sau poate…chiar omorâţi.

            Puiul de porumbel a fost hrănit de regretatul  meu cumnat,  într-un mod extraordinar  de ingenios. Hrana compusă mai ales din pâine cu apă era preparată foarte bine prin masticaţie. Apoi, era oferită direct din gura sa  păsării încă  foarte-foarte  mici. Nu acceptase să fie hrănită decât  astfel, aşa cum o făcuseră părinţii,  înainte de a dispărea subit. I-au dat drumul şi acesteia  mai târziu, tot în grădina  măicuţelor cu mult suflet,  care ne-au îngrijit ulterior timp de patru ani de zile cu iubire, devotament  mama…

            O perioadă, cât s-a adăpostit  în baie, de câte ori veneam în vizită, puiul  de stăncuţă,  cu piciorul beteag, vindecat apoi prin operaţie, încerca să comunice. Mi se aşeza pe cap şi mă ciugulea uşor, cu iubire când ajungeam să mă spăl. Se umanizase ! 

………………………………………………………………………………………………............

            O nouă  zi frumoasă,   de  toamnă. Ascult foşnetul ierbii şi  frunzelor copacilor din apropiere. Nu foarte îndepărtat, în arborii de vis-à-vis se aude ciripitul fericit al păsărilor.

            Tinerii mei au decorat deosebit  intrarea casei cu panseluţe şi crizanteme. M-am aşezat pe o mică bordură a mozaicului terasei din spate. Gâzele alergau preocupate în toate direcţiile.  Le priveam atent, din imediata lor apropiere. Vântul de septembrie adia plăcut.

             Nalbele şi trandafirii aproape se trecuseră. Un trandafir roşu intens, cu multe  petale, de care apucasem  ieri să mă apropii să îl miros şi   de departe să îi transmit un mic sărut, azi l-am găsit scuturat, cu un covor  de petale roşii aşternute la intrarea pe alee. Altul mă privea cu iubire, dar si  pentru a îşi lua la revedere.

            O gâză roşie, nedumerită de venirea mea, alerga încolo şi încoace. Într-un târziu, se decisese să urce bordura terasei şi să o ia mai departe pe dalele mari ale aleii.

             Se dusese glonţ spre suratele ei, nu departe, adunate în jurul unor bobiţe roşii. Crizantemele galbene îmi zâmbeau din toate colţurile grădinii. Era timpul lor.

            Priveam un arbore înalt, cu crengi bogate, ramificate,  în care se adăpostesc multe păsări. Aerul tonifiant, ca de ţară, îmi aducea bucuria de a respira din plin. Încercam  să o fac, precum m-aş  fi hrănit cu el. Un  fluture alb zbura bezmetic prin grădină, mirat de aşa plimbare,  pentru a se muta apoi la vecini. 

            Hortensiile mă priveau de undeva, de la capătul grădinii.  Încet-încet, coloritul frunzelor luase nuanţe deschise, de verde şi galben. Alte şi alte frunze erau îngălbenite.

            Doar plantele mediteraneene:măslinul şi dafinul işi  păstraseră  culoarea lor verde frumoasă. Frunzele corcoduşului erau deschise, în timp ce acelea ale părului şi  cireşului căpătaseră nuanţe de galben şi roşu.  Se auzea tot mai tare  din mai multe direcţii.cântecul minunat al păsărilor,  

            Dar soarele după amiezii şi-a făcut  apariţia și în grădină . Mă mângâia  blând din spate, cu razele sale calde. Un fluture mărişor, roşu, venise  să mă salute pentru a urca apoi în zig-zag înălţimea clădirii. Respiram mai departe  cu nesaţ.

            Vântul  crescuse uşor, împreună cu foşnetul vegetaţiei, îmbătat  şi el de mirosul florilor. Nu departe se auzeau zgomote de avion. Norii albi-albi de tot dansau pe cerul albastru într-o mişcare spre răsărit. Priveam  casele  frumoase cu acoperişuri cu şindrilă roşie aflate de jur -împrejur.  

            Una dintre  cărţile luate  de la biblioteca zonală zilele trecute vorbea de arborii mediteraneeni,  păsările care convieţuiesc cu aceştia:"Privighetoarea cu cântul său inegalabil e  în totală armonie  cu arborele de balsam, albina cu ebenierul, fluturele cu trandafirul, turturica îndrăgostită cu mirtul ./4/

            Plinius cel Bătrân /citat în 4/ arăta că: "plantele vegetale convieţuiesc cu animalele  în mod diferit, după natura acestora. 

            Planta fericită vine la fereastră, aşteaptă pe maestrul său./3/Te îndeamnă să îi cânţi numele, să-i creezi chiar unul , pentru briza ce adie şi te îmbată dulce."

             De la metamorfoza plantelor la  "memoria iubirii"este un drum uluitor ! 

 

 

Bibliografie

1.Johan Wolfgang von Goethe,"Suferințele tânărului Werther", traducere. Alexandru Philippide, Editura Art, 2012,

2.Pr.Prof.dr.George Remete,"Cunoașterea prin tăcere, Tăcerea:glasul iubirii", Editura Reântregirea, Alba Iulia, 2004, p. 398-410,

3.Vasile Voiculescu, "Ultimile sonete ale lui Shakespeare", traducere imaginară, prefață de Roxana Sorescu, Jurnalul Național, 2010,

4.Alain Corbin, "La douceur de l'ombre",chapitre X, l 'arbre moral", pg. 170-177, 2011,

5.Pline l 'Ancien, "Histoire naturelle", op. cit, livre XVI, pg. 51, et. 63, et. XV, pg. 63, citat în 4, 

6.Pierre Ronsard, "Le houx, Les Hymnes", Oeuvres, t. II, op. cit. pg. 792, apud 4,

7.http://popescu-colibasi.go.ro/F_copy_paste/cp_07_Viata_secreta

8 Mircea Florin Caracas, "Memoria iubirii ", vol. I, Capitolul II, editura EIKON, 2019.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult…

SACRALITATEA  ARBORILOR .

 

          "Povestea" arborilor sacri continuă . Marele scriitor francez Alphonse de Lamartine aminteşte de diadema pusă de Dumnezeu pe  fruntea Paradisului terestru , de  cedrii din Liban. Mişcarea lor, care însoţeşte vântul este precum  o rugăciune. Aceşti arbori au servit drept refugiu la Potop, au furnizat pădurea Arcului, a Templului lui Solomon, glorificând pe Dumnezeu /1/.

          Cedrii subzistă doar între Tripoli şi Sidon. Există o întreagă metamorfoză a transformării  Crucii, văzută iniţial ca instrument de tortură, în Arborele Vieţii. Acest fapt este menţionat de către Părinţii Bisericeşti.

         " Creştinismul pune Crucea în Arborele Lumii,  care urcă spre cer şi se găseşte în centrul pământului, şi al cerului", scria Robert Dumas .

           Crucea  a rearmonizat magnific simbolul arborelui, elogiind natura. Ea este victoria asupra morţii, deschide drumul spre Dincolo, spre Împărăţia Cerurilor, e o revanşă asupra catastrofei căderii omului.

           În arta Evului Mediu vitraliile reprezintă mai ales crucea arborescentă, veşnic verde, care înverzeşte necontenit.

           Profunzimea vegetală a bisericilor l-a făcut pe  Simon Schama să afirme că există un"gotic vegetal" care  a stimulat elaborarea a ceea ce istoricii califică drept " Teologia creştină vegetală spontană". Cu  titlu de exemplu sunt  date plantele care reânfloresc de Crăciun.

           Crucea de pe munte aminteşte de vitalitatea vegetaţiei.  Chantal Labré  scrie raportat la aceasta:" Crucea protejează  tot  secolul , de la Musset, Baudelaire şi Verlaine  până la Claudel, trecând prin Rimbaud" / 4/ .

           Reprezentarea stilizată a Arborelui Vieţii presupune patru elemente importante ale sale:  trunchiul cu rădăcina, frunzele, florile, fructele. În acelaşi timp un arbore alb semnifică virginitatea fără fructe, unul  verde fecunditatea, altul roşu care nu face flori nici fructe sterilitatea.

           "În măsura în care arborii îşi au originea în paradisul terestru ei evocă un timp eshatologic", scrie Sophie Albert /5/.

           Pinul,cedrul, bradul, ciprul, mestecănul, jadul semnifică iubirea, fiind cei mai reprezentativi arbori.  

          "Eneida", spune Joel Thomas este un veritabil cânt al arborilor. Marele poet antic  Virgiliu enumeră douăzeci de esenţe ale acestora. În India, mai mult decât în Evul Mediu,  vorbim de "arborele soare", "arborele lună", dar şi de prezenţa unor  arbori vorbitori, cu un limbaj ne articulat.

            În cartea "Liber figurarum" a lui Ioachim de Flore, arborele ocupă un loc central. El simbolizează istoria umană  până la sfârşitul lumii. Trei arbori, în mod succesiv, ilustrează viziunea sa trinitară asupra istoriei / 6/.

           Franciscanii, pe linia fondatorului acestora -Francisc de Assisi, L-au căutat pe Dumnezeu în natură, întâlnind Paradisul terestru ca element al creaţiei. Secolul al XVII-lea este unul important în analiza formelor şi reprezentării picturale a arborilor,prin reprezentările lui Hobbema şi Jacob von Ruysdael.

         Arborele este precum  un imn adus lui Dumnezeu. Templu al lui Dumnezeu mobil, mişcător, spunea Bernardin de Saint Pierre. Noţiunea de sacralitate este una constitutivă a grădinii romantice, triumfătoare cu  temple , morminte şi capele. Sunt locuri de pelerinaj. Numeroşi cercetători s-au îndreptat spre arborii veneraţi/ 7/ . Îi consideră arbori ai rugăciunii.

         O reprezentare a părinţilor pustiei, îi arată, meditând sub un palmier / 8/ .Jeronim Bosch, în lucrarea "Le petit Saint Antoine" din cadrul Muzeului Prado din Madrid, arată cum sfântul şi-a alcătuit o mânăstire " într-un arbore, care îi servea de oratoriu. Un clopot era agăţat în ramurile sale /9/. 

        În Franţa, un exemplu important de arbore oratoriu  aduce aminte de Brad–Capela din Allouville. În vârful său se ridică o cruce. În interiorul bisericii exista  începând cu secolul al XVIII-lea  o capelă dedicată Maicii Domnului a Păcii. Complexul vegetal de aici a fost întemeiat în anul 1760.

         În  anul 1793, o serie de arbori ai acestui complex  precum fagul , bradul alb,dar  şi labirintul, au fost distruşi de un incendiu. În 1858, o statuetă din lemn aurit a Fecioarei Maria, oferită de Împărăteasa Eugenia, a completat decorul.                

        Arborii plantaţi la porţile unei biserici,  pot ei înşişi să participe la sacralizarea spaţiului eclezial. Alphonse de Lamartine prezintă excepţional acest fapt în lucrările sale, relatând de eroul Jocelyn, care ajuns preot, îşi primeşte ucenicii la umbra a doi  nuci de la porţile bisericii/10/ .

         În lucrarea "Atala "a lui Chateaubriand, Père Aubry se roagă sub arborii pe care îi binecuvântează.

        Robert Bourdu  vorbeşte de arbori hagiografici, ilustrând un alt tip de legătură între arbore şi sacru.  Această vegetaţie este percepută ca una evocatoare a sfinţilor care s-au oprit să mediteze la umbra copacilor/ 11/ .

        Din Evul Mediu, un număr important de călugări de la Sf. Colomban la Sf. Bernard, au dovedit elocvenţă privitor la  arbori. Sfântul Valery şi-a dorit să fie înmormântat sub un arbore.

        Marcel Proust mărturiseşte faptul că natura îşi exprimă în mod spontan, intenţia de a sărbători prin flori. În cartea  " În căutarea timpului pierdut", el aminteşte de trandafir, care are aerul permanent de sărbătoare, iar singurele sărbători adevărate sunt cele religioase /12/ .

        Etnologii au studiat prezenţa arborilor de-a lungul unui an liturgic. Este vorba de Arnold van Gennep. În secolul luminilor e revelatoare dorinţa de a vegetaliza biserica, de a apropia formele, structura sa, culorile sale de un spaţiu de verdeaţă  evocând antichitatea păgână, şi apropierea de natură.

         Paul François Barbault Royer descrie în anii 1799-1800 Biserica Saint Maurice din Lille, precum ar aparţine serbărilor lui Dumnezeu. A pictat interiorul în verdeaţă, iar coloanele au fost inchipuite ca trunchiuri de arbori ale căror frunze se întind  dealungul bolţii cupolei. În ochii transcendentaliştilor americani, căutarea divinului care se ascunde în natură este una esenţială. Henry David Thoreau, încearcă să vorbească de sufletul vegetal. Gustul înţelepciunii permite accesul la un Nou Eden.

        Ceea ce leagă imaginea catedralei de forma unui arbore este foarte veche. Roland Bechmann a subliniat influenţele  vegetaţiei  locale autohtone, perceperea bisericii ca un loc al naturii, un furnizor de modele. Nervurile sale, chiar în prima perioadă a goticului, au imitat trunchiurile suple, întrepătrunse .

        La sfârşitul secolului al XVIII-lea, ideea că goticul ar imita arborii constituie un "topos". "Catedrala vegetală" realizată de James Hall, în anul 1785, vorbeşte de acest tip de reprezentare /2,3/ .

        Şi marele poet Goethe a întrevăzut afinităţile între pădurea sacră şi stilul gotic. În anul 1772, el a sfătuit  tinerii arhitecţi să ridice pereţii catedralelor către cer, ca arbori impunători ai lui Dumnezeu care vorbesc de frumuseţea Acestuia.

       Vizitând Catedrala din Strasbourg , în anul 1772, împreună cu Herder scria :" Ea se ridică precum cel mai sublim veşmânt dat de Dumnezeu , cu amplele sale arcade, cu miile, milioanele de ramuri, proclamând gloria lui Dumnezeu pentru toţi.

       Capitelurile greceşti corintiene au fost concepute precum un model de palmieri. Stâlpii în stilul vechi egiptean reprezentau sicomorul, ficusul oriental, bananierul, şamd. Pădurile vechi galeze vorbesc de templele părinţilor noştri din Filocalie.

        Orga din catedrale  imită muzica pădurii. În  anul 1996 olandezul Marinus Boezem a realizat o catedrală verde  la Almere, Italia, construită după planurile Catedralei din Reims. Între catedralele realizate în secolul XXI, respectiv în anul 2001, este cea a lui Giuliano Mauzi, la Ătre Sella- Valsugana.

 

 

Bibliografie

  1. Alain Corbin, "La douceur de l 'ombre, L'arbre , source d' émotions , de l' Antiquité à nos jours", Éd. Fayard, 2013, chapitre IV Émotions liées à la sacralité de l 'arbre, pg 55-89,
  2. Henry David Thoreau,"Journal", op. cit, septembre 1857, p. 186, citat în 1,

 3.Henry David Thoreau,"les Forêts du Maine", Paris, José Corti, 2002, pg. 130, citat în 1 ,

4.Chantal Labre , article, "Croix,crucifixion", cité dans Dictionnaire biblique, culturel et litteraire, op. cit., pg. 90, citat în 1,

5.Sophie Albert, "L' arbre et le sens de la lignée: l 'exemple du Roman de Guiton", in "L'Arbre au Moyen Âge", op. cit. , pg. 153, citat în 1,

  1. Madeleine Jeay, L'éxegèse de l 'Apocalypse par une illettrée du XIV -e siècle arbre de vie de Constance de Rabastens, in L 'Arbre au Moyen Age, op. cit. pg. 81, citat în 1,
  2. George Fetterman ,"Arbres éxtraordinaires de France , Edition Dakota , et Robert Bourdu, Histoire de France , racontées par les arbres, 2008,
  3. Jaques le Goff, "Le désert forêt dans l 'Occident médiéval ", Une autre Moyen Âge",op. cit. pg. 495-500, citat în 1,

       9.Roger van Schoute et Monique Verboomen, Jérôme Bosch , Paris, La Rennaisance du livre, 2007, pg. 203, citat în 1 ,

       10.Alphonse de Lamartine , Jocelyn, op. cit. pg. 755

       11.Robert Bourdu," Histoire de France racontées par les arbres", op. cit. , chapitre intitulé les arbres hagiographiques, pg. 87,

      12.Marcel Proust, "À la recherche du temps perdu. Du côté de chez Swann, op. cit. pg. 139-140

      13.Paul François Barbault Royer, cité dans Jean Marie Goulemot, "Le Voyage en France", Paris, Robert Laffont, coll. Bouquins, 1995, pg. 987.

Citeste mai mult…

Un oiseau passait en vol.Mais il aurait voulu s’arrêter.

Il portait sur ses ailes du ciel clair.Et il aurait voulu en donner.

Il portait sur ses ailes du printemps.Et le feu du soleil dans ses plumes.

Un oiseau passait en vol,Tournant lentement en cercles.

Mais voici qu’un arbre il aperçut.Se rapprocha.Et gazouilla:

- Toi, mon esseulé arbre,Sur ta branche si je m’attarde,

De mon rêve plein de senteurs.Et plein de charme je te donnerai.

Tes branches seront de fleurs remplies.Et du  ciel clair sur tes brindilles.

Mon chant aux doux frémissements,La nuit te caressera doucement.

 

Mais l’arbre répondra:-Pourquoi avoir du ciel clair,

Que les nuages viennent me voler? Et pourquoi être si plein

De belles fleurs du printemps?Que les papillons viennent en essaim,

Attirés par la soif de son nectaire?Jamais je ne pense vouloir!

Des contes Et des fantasmes,

Ou des rêveries...Quand  moi, je voudrais

Bien juste dormir…Et si tu veux  me combler

Sais-tu un arbre soigner?Car celui qui le ferait.Corbeau être pourrait!

Et l’oiseau s’éloigna alors .Dans l’éther ensoleillé,

Il portait du ciel clair plein ses ailes.Et il aurait bien voulu en donner !...

O pasăre trecea în zbor şi ar fi vrut să se oprească.

Purta pe aripi cer senin şi ar fi vrut să-l dăruiască,

Purta pe aripi primăveri şi foc de soare în pene.

O pasăre trecea în zbor, rotindu-se alene.

Dar, iată că un pom zări

Se-apropie şi-i ciripi:

-Tu, pomul meu însingurat,

Pe creanga-ţi dacă m-oi lăsa

Din visul cel înmiresmat

Tot farmecul eu îţi voi da

Pe ramuri îţi voi pune flori

Şi cer senin pe creanga-ţi verde

 Iar cântul meu cu dulci fiori

 În noapte o să te dezmierde.

 Răspunse pomul:

-Ce-mi trebuie mie cer senin,

 Să vină norii să mi-l fure?

 Şi pentru ce să fiu eu plin

 De-a primăverii floare?

 Să vină fluturii în roi

 Atraşi de dorul mierii?

Nicicând să mă gândesc nu voi

 Visări şi basme, reverii,

 Când eu aş vrea să dorm. 

Iar dacă vrei cerinţa mea:

Ştii tu să îngrijeşiti un pom?

Căci cine-ar face-o ar putea

 Şi cioară ca să fie !

 

Iar  pasărea se-ndepărtă

Pe bolta cea cerească 

Purta pe aripi cer senin

Si- ar fi putut să-l dăruiască !...

33 de Poeme Rânduri arse de iubire , editura ePublishers, 2016

 

 

Citeste mai mult…
-->