Postările lui Valentin Boeru (35)

Filtrează după

 

 

CITITI ACEST ARTICOL SI CONSIDERAŢI CĂ TIMPUL A ÎNGHEŢAT , IAR VOI SUNTEŢI CONTEMPORANI CU EVENIMENTELE  CUPRINSE ÎN  ÎN ACEST RAPORT.

 

                Uite o mica lectie de  istorie, potrivita cu aceste  zile pe care  le traim cu emotie intensa! Este Raportul  scris de Pilat( guvernatorul Iudei) catre  Tiberiu( imparatul Imperiului Roman) imediat  dupa Rastignire...

            Raportul lui Pilat a fost găsit în una din  bibliotecile Vaticanului de către un student  german care se afla la Roma pentru studii  teologice. Dar studentul acesta nu l-a  găsit prea important ca să-l copieze.  Întâmplarea a făcut însă ca peste câţiva ani  fostul student să-i povestească despre el unui  englez, W.D. Nahan. Englezul s-a arătat extrem  de interesat şi prin intervenţii stăruitoare l-a  convins pe tânărul german, ajuns între timp  profesor de teologie, să ia legătura cu  Vaticanul pentru a-i procura o copie. Intrat în  posesia documentului Nahan l-a tradus în limba  engleză, încredinţându-l unui cotidian de mare  tiraj din  Anglia.

 

Către Cezarul Tiberiu, Nobile  Suverane,  salutare!

Cauzele  care au provocat acea tulburare în Ierusalim, au  fost in legătura cu Iisus din Nazaret, şi  evenimentele care au avut loc în provincia mea  acum câteva zile, au fost de un astfel de  caracter care mă face sa vi le raportez cu  de-amănuntul, pentru că eu nu voi fi deloc  surprins dacă, în scurgerea timpului acestuia,  nu se va schimba cu totul soarta naţiunii  noastre, căci se pare ca în zilele din urmă,  zeii au încetat de a mai putea fi  ispăşiţi. Eu, din partea mea, sunt  gata să spun: blestemată fie ziua aceea în care  eu am urmat pe Valerius Graţius la guvernarea  Iudeii.

La sosirea  mea în Ierusalim, am luat în primire sala de  judecată şi-am poruncit să se facă ospăţ mare,  la care am invitat pe Tetrarhul Galileii,  dimpreună cu Arhiereul, şi pe toţi oficianţii  lui.La ora anunţată, niciunul din oaspeţi nu s-a  arătat. Aceasta a fost o insultă pentru onoarea  mea personală!….Mai târziu, după câteva zile, a  venit la mine Arhiereul, ca să-şi ceară scuze.  Îmbrăcămintea şi purtarea sa erau grozav de  viclene. El pretindea că religiunea sa îl  opreşte pe el şi pe supuşii lui, de a sta la  aceeaşi masă cu romanii şi să închine libaţiuni  (ciocniri de pahare) cu ei. Eu am  crezut e bine să accept această scuză, dar tot  cu acea ocazie m-a convins că cei cuceriţi se  declară duşmani ai cuceritorilor, şi mi se părea  că, dintre toate oraşele cucerite, Ierusalimul  unul era cel mai greu de  cârmuit.

Atât de  turbulent era acest popor, încât eu trăiam mereu  cu frica sa nu izbucnească în orice moment o  răscoală. Pentru suprimarea ei eu  nu aveam însă, decât o mână de soldaţi şi un  singur sutaş.

Am cerut întăriri de la  Guvernatorul Siriei, dar acesta m-a informat că  şi el abia  are trupe îndeajuns pentru a-şi apăra provincia  sa. O dorinţă nestăpânită de  cucerire, adică de a ne întinde împărăţia  dincolo de mijloacele noastre de apărare, mă tem  să nu fie o cauză de răsturnare a nobilului  nostru guvernământ.

Printre  mai multe veşti ce mi-au venit, una m-a  interesat în mod deosebit: un tânăr – se zicea –  a apărut în Galileea, predicând pe un ton blând  şi nobil o altă lege, în numele lui Dumnezeu ce  l-a trimis.

La început mă temeam că acesta să  nu fie vreun agitator care să aţâţe poporul  contra Romanilor, dar nu după mult timp temerile  mele au fost spulberate. Iisus din Nazaret, a  vorbit mai mult ca un prieten al Romanilor decât  al evreilor.

Trecând  într-o zi pe lângă locul ce se chema Siloan, am  văzut o mare adunare de popor, iar în mijlocul  ei pe un tânăr care stătea rezemat de un copac  şi, în seninătate şi calm, predica mulţimii. Mi  s-a spus că este Iisus. Era tocmai ce mă  aşteptam să văd, atât e mare era deosebirea  între El şi ascultătorii lui. Părul  şi barba sa aurie, îi dădeau o înfăţişare  cerească. El părea a fi cam de vreo 30 de ani.  N-am văzut în viaţa mea o privire atât de senină  şi de dulce, un contrast izbitor între El şi  ascultătorii lui, cu bărbile lor negre şi feţele  întunecate.

Nevoind  să-l întrerup prin prezenţa mea, mi-am continuat  drumul înainte, dar am făcut semn secretarului  meu să se asocieze mulţimii şi să asculte ce  vorbeşte. Numele secretarului meu  este Naulius. El este strănepotul şefului de  spionaj şi de conspiraţie, care s-a ascuns în  Etruraia, aşteptând pe Cătălina. Naulius este un  vechi băştinaş din Iudeia, astfel că el cunoaşte  bine limba ebraică. Îmi este foarte devotat şi  vrednic de toată încrederea.

Când am  sosit şi am intrat în sala de judecată am găsit  pe Naulius care mi-a istorisit cuvintele auzite  de Iisus la Siloan. El mi-a zis:  „Niciodată nu am citit în cărţi sau în lucrările  filozofilor, ceva ce r semăna predicilor lui  Iisus. Unul dintre evreii răsculători, dintre  care sunt atâția in Ierusalim, l-a întrebat dacă  este cu cale de a da tribut Cezarului, Iisus a  răspuns: “Daţi Cezarului cele ce se cuvin  Cezarului, şi lui Dumnezeu, cele ce se cuvin lui  Dumnezeu”.

Tocmai din  cauza înţelepciunii lui, eu am îngăduit  Nazarineanului libertatea, pentru că era în  puterea mea să-l arestez şi să-l trimit la  Pretoriu, dar aceasta ar fi fost împotriva  dreptăţii ce a caracterizat totdeauna pe Romani.  Omul acesta nu era nici tendenţios şi nici  răsculător, şi eu l-am ocrotit cu protecţia mea,  poate necunoscută lui. El avea libertatea să  lucreze, să vorbească şi să facă adunări şi să  ţină predici poporului şi să-şi aleagă ucenicii,  neîmpiedicat de niciun mandat pretorian.  Dacă s-ar întâmpla însă, ferească-ne zeii,  aceasta este doar o presupunere, dacă s-ar  întâmpla, zic eu, ca religia strămoşilor noştri  să fie înlocuită de religia lui Iisus, lucrul  acesta s-ar datora acestei nobile toleranţe şi  prea marii indulgenţe pe care le îngăduie  Roma. Pe când eu, mizerabil  nenorocit, voi fi fost poate instrumentul pe  care creştinii îl numesc “Providenţa” prin care  să vină peste noi această soartă şi destin.  Dar libertatea aceasta nemărginită, dată  lui Iisus, a indignat tare pe evrei; dar nu pe  cei săraci, ci pe cei bogați şi puternici,  într-adevăr, Iisus era foarte aspru cu cei din  urmă (cu bogaţii) şi de aceasta a fost pentru  mine un bun motiv de a nu tulbura libertatea  Nazarineanului.

Fariseilor  şi cărturarilor le zicea: „Voi sunteţi pui de  viperă, voi vă asemănaţi cu mormintele văruite”;  alteori indignat de îngâmfatele lor postiri şi  dăruiri ale bogaţilor le spunea că „doi bani ai  unei văduve sărace sunt mai preţuiţi înaintea  lui Dumnezeu”, decât darurile lor bogate. În  fiecare zi se făceau plângeri la sala de  judecată contra abuzurilor evreilor bogaţi. Eram  informaţi că vreo nenorocire o să i se întâmple  acestui om; căci nu va fi fost pentru prima  oară, când Ierusalimul să-şi omoare cu pietre pe  cei care erau numiţi de ei „profeţi”. Şi dacă  Pretoriul le va refuza plângerea, ei vor face  apel la Cezarul!

Conduita  mea a fost aprobată de senat, şi mi s-a promis o  întărire de soldaţi, după terminarea războiului  cu Parţii, fiindcă altfel, eu nu eram în stare  să preîntâmpin o răscoală. M-am hotărât apoi să  iau o măsură, care făgăduia de mai mult, pentru  a stabili liniştea în oraş, fără a supune  Pretoriul la concesiuni umilitoare.  Am scris lui Iisus, invitându-l la o  convorbire cu mine, în sala de judecată, şi el a  venit.

Precum  ştiţi, Nobile Suverane, în venele mele curge  sânge iberic amestecat cu sânge roman, care nu  cunoaşte frica şi este nesupus emoţiilor: mă  plimbam prin curtea palatului meu, când  Nazarineanul apăru şi, când am dat cu ochii de  el, mi s-a părut ca şi cum o mână de fier mi-ar  fi legat picioarele de pământ şi tremuram, fără  voia  mea, ca un vinovat, deşi Nazarineanul era calm  şi liniştit ca un nevinovat. Când a venit la  mine, s-a oprit deodată şi ca printr-un semn,  părea că-mi zice: Iată-mă, am  sosit!

Câtva timp  eu am rămas încremenit şi priveam cu admirare,  respect şi frică, asupra acestei figuri de om  supranatural, o formă de om, necunoscută  numeroşilor pictori şi sculptori, care au dat  forme şi figuri la tot felul de zei şi  eroi.

„Iisuse,  i-am zis în cele din urmă şi limba mea  gângăvea…, Iisuse din Nazaret, eu ţi-am dat,  timp de trei ani de zile, o mare libertate de  vorbire şi rău nu-mi pare. Cuvintele tale sunt  ale unui înţelept, ale unui om învăţat. Nu ştiu  dacă tu ai citit Socrate sau Platon, dar un  lucru îţi spun, că în predicile tale se află o  simplitate majestuoasă, care te ridică mult mai  sus deasupra acestor filozofi.  Împăratul este informat despre tine, şi  eu, umilul său reprezentant în această  comunitate, sunt foarte fericit că ţi-am  îngăduit această libertate, de care te bucuri şi  tu atât de vrednic. Totuşi nu pot ascunde de  tine că predicile tale au stârnit mari şi  puternice duşmănii contra ta. Nici aceasta nu  este de mirat: Socrate şi-a avut duşmanii săi,  şi a căzut victima lor. Ai tăi sunt fără  îndoială aprinşi contra ta, din pricina  libertăţii pe care ţi-o dau. Mă  învinuiesc de a fi în legătură directă şi unire  cu tine, cu scopul de a dezbrăca pe evrei de  mica putere ce o mai au de la romani. Rugămintea  mea deci – nu zic puterea mea – este ca tu să  fii pe viitor mai cu băgare de seamă şi să eviţi  a jigni mândria duşmanilor tăi, ca să nu se  răscoale populaţia stupidă în contra ta, şi să  mă silească pe mine să întrebuinţez mijloacele  justiţiei…”.

Nazarineanul însă a răspuns  liniştit:„Prinţ al pământului, cuvintele tale nu  ies din adevărata înţelepciune. Spune furtunii:  stai în mijlocul muntelui, căci altfel vei  dezrădăcina copacii din vale. Furtuna îţi va  răspunde: numai Dumnezeu cunoaşte încotro merge  furtuna. Adevăr zic ţie, înainte de a înflori  rozele Saronului, sângele celui drept va fi  vărsat…”, continuă el cu  emoţie.

Eu i-am  zis: „Tu eşti mai preţios mie pentru  înţelepciunea ta, decât toţi tulburătorii  aceştia şi îngâmfaţii de farisei, care abuzează  de libertatea dată lor de Roma, complotează  contra Cezarului şi ne ţin într-o frică  continuă, aceşti mizerabili neliniştiţi. Ei  cunosc că lupul din pădure se-mbracă uneori în  lână şi piei de oaie. Eu te  voi apăra faţă de ei. Palatul meu de justiţie  este deschis ţie pentru  scăpare…”.

Cu  nepăsare, şi clătinându-şi capul, cu un har şi  un zâmbet dumnezeiesc Iisus îmi ripostă “Când  ziua aceea va fi sosit, nu va fi scăpare pentru  Fiul Omului, nici sub pământ. Sălaşul celui  drept este acolo, zise el arătând spre cer: ceea  ce este scris in cărţile profeţilor, trebuie să  se împlinească”!

“Tânărule,  i-am răspuns eu pe un ton moale, tu mă obligi ca  simpla mea cerinţă să o preschimb în poruncă.  Siguranţa provinciilor mele, care este  încredinţată îngrijirii mele cere asta. Trebuie  să arăţi ai multă moderaţie în predicile tale.  Nu vătăma pe al ţ ii, aceasta îţi  poruncesc. Fericirea ta te însoţeşte, mergi în  pace”.

“Prinţ al  pământului, a răspuns Iisus, nu am venit ca să  aduc în lume război, ci pace şi iubire şi  bunăvoin ţ ă. Eu m-am născut în  aceeaşi zi în care Cezarul a dat pace lumii  romane. Prigonirea nu este de la mine. Eu o  aştept de la alţii, şi o voi întâmpina în  supunere faţă de voinţa Tatălui meu, care mi-a  arătat calea. De aceea, restrânge-ţi puţin  înţelepciunea ta lumească. Nu este în puterea  ta, de a aresta victima de la picioarele  altarului ce ispăşesc”.

După  aceste cuvinte el a dispărut ca un nor luminos,  după perdelele pretoriului.  Duşmanii lui Iisus s-au adresat în cele  din urmă lui Irod, să se răzbune asupra  Nazarineanului. Dacă  Irod ar fi urmat propria sa înclinare, în  aceasta privinţă, el ar fi ordonat imediat  osânda la moarte a lui Iisus; însa el, deşi  mândru de cinstirea domniei sale, se temea de  senatul Roman, de a nu comite vreo faptă care ar  fi putut sa-i nimicească influenţa sa asupra  Senatului, astfel nu luă nicio  hotărâre.

Intr-o zi,  Irod veni la mine în pretoriu. Când s-a ridicat  să plece, după câteva cuvinte neînsemnate, m-a  întrebat ce părere am eu despre Iisus Nazarul.  Eu i-am spus că după părerea mea, Iisus este un  mare filozof, după cum unele naţiuni mari adesea  produc, şi că învăţăturile sale, cu niciun chip,  nu pot fi socotite ca fiind eretice sau  primejdioase, iar Roma este dispusă a-i îngădui  toată libertatea de a vorbi şi este îndreptăţit  prin faptele sale.

Irod a  surâs cu ironie şi salutându-mă, cu respect  prefăcut, s-a depărtat.

Se apropia  marea sărbătoare a evreilor; conducătorii  religioşi plănuiau să se folosească de această  ocazie şi de exercitarea populară, care are loc  întotdeauna, la sărbătoarea Paştilor lor.  Ora ş ul era arhiplin de o  populaţie turbulentă care dorea moartea  Nazarineanului. Spionii mei mi-au  raportat că Arhiereii si Fariseii întrebuinţează  tezaurul templului ca să mituiască în acest scop  pe popor. Primejdia creştea pe  fiecare oră. Am scris atunci la Prefectul Siriei  să-mi trimită imediat o sută de soldaţi de  infanterie şi tot atâţia de cavalerie, dar el a  refuzat să-mi trimită. M-am văzut  atunci rămas singur, numai cu o mână de soldaţi;  nişte păzitori îmbătrâniţi în mijlocul unui oraş  răsculat, neputincioşi de a reprima o răscoală  şi fiind silit să o tolerez.

Răsculaţii  au pus mâna pe Iisus, şi cu toate că ei simţeau  că nu au de ce să se teamă de Pretoriu,  crezându-mă alături de conducătorii lor, în  privinţa aceasta, au continuat să strige:  „Răstigneşte-l!”.

Trei  partide se uniseră împotriva lui Iisus:  Irodienii, Saducheii şi Fariseii; Saducheii, a  căror conduită era sprijinită de două motive: ei  urau pe Iisus, şi doreau să scape de sub jugul  roman. Aceştia nu au putut uita niciodată,  intrarea mea în sfântul lor oraş, cu steaguri  care purtau chipul împăratului Roman, deşi eu cu  acea ocazie, am făcut o greşeala din  necunoaşterea legilor lor. Totuşi, în ochii lor,  profanarea aceasta nu s-a  micşorat.

O altă  nemulţumire pe care o purtau ei în  ş ii, era propunerea mea, de a întrebuinţa  o parte din tezaurul templului pentru ridicarea  de clădiri publice. Din cauza acestei propuneri,  ei erau plini de amărăciune.

Fariseii  erau duşmanii pe faţă ai lui Iisus, şi nu le  păsa prea mult de guvernul nostru. Ei au fost  siliţi să înghită timp de trei ani si jumătate  pilulele amare pe care Nazarineanul le arunca în  faţa lor, în public, oriunde se ducea, şi fiind  prea slabi şi sfioşi şi neavând curajul de a lua  singuri măsurile dorite, ei au fost bucuroşi de  a se uni cu Irodienii si Saducheii.  Pe lângă cele trei partide, ei mai aveau  de luptat împotriva unei populaţii îndârjite şi  totdeauna gata de a se uni la răscoală şi de a  se folosi de confuzia şi neînțelegerea ce  rezulta din aceasta.

În felul  acesta Iisus a fost târât înaintea Arhiereului  şi condamnat la moarte. Cu aceasta ocazie, Casa  Arhiereului, a săvârşit umilul fapt de supunere;  el şi-a trimis prizonierul la mine ca să pronunţ  eu osânda definitivă, asupra  lui.

Eu i-am  răspuns că, deoarece Iisus este Galilean  afacerea cade sub jurisdicţia lui Irod şi am  poruncit să-l trimită la el. Acel tetrarh  viclean şi-a mărturisit umilinţa, pretextând a  avea respect faţa de mine, prin sutana  Cezarului, mi-a încredinţat mie soarta acestui  om.

Îndată  palatul meu a luat înfăţişarea unei cetăţi  ocupate. Fiecare moment ce trecea, sporea  numărul tulburărilor. Ierusalimul era inundat de  populaţia adunată de prin munţii Nazaretului. Se  pare că toata Iudeea se afla la  Ierusalim.

Eu îmi  luasem de femeie (soţie) o domnişoara dintre  Gali, care avusese nişte descoperiri pentru  viitor. Plângând, ea s-a aruncat la picioarele  mele şi mi-a zis: „Păzeşte-te! Să nu te atingi  de omul acesta, pentru că el este Sfânt! Noaptea  trecută eu l-am văzut în vis. El umbla deasupra  apelor. El zbura pe aripile vântului, şi vorbea  furtunilor şi peştilor mării şi toate erau  supuse voinţei lui. Chiar şi râul de pe muntele  Kidron, curgea plin de sânge. Statuile Cezarului  erau pline de murdăria Golgotei. Catapetesmele  dinlăuntrul templului, s-au dărâmat şi soarele  s-a întunecat ca îmbrăcat în doliu. O! Pilate,  rău mare te aşteaptă, dacă nu vei asculta sfatul  femeii tale. Blestemele Senatului Roman! Teme-te  de puterea Cerului!”

Pe  la timpul acesta treptele de marmură,  gemeau sub greutatea mulţimii, iar Nazarineanul,  era adus iară ş i la mine. Eu am  pornit spre sala de judecată, urmat de garda  mea. Într-un ton aspru, am întrebat  pe popor, ce vrea!….

„Moartea  Nazarineanului” a fost  răspunsul.

„Pentru ce  crima?” am întrebat eu.

„El a  hulit pe Dumnezeu şi a profeţit dărâmarea  templului. El se numeşte pe sine Fiul lui  Dumnezeu, Mesia, Regele  Iudeilor”.

Eu le-am  spus că justiţia Romana nu pedepseşte astfel de  fapte cu moartea.

„Răstigneşte-l, răstigneşte-l!”  izbucni însă strigătul de la gloata înfuriată.  Strigătele gloatei înfuriate zguduiau palatul  din temelie. În mijlocul acestei zarve  nemaipomenite, nu era decât un om liniștit şi  calm. ACESTA ERA IISUS DIN  NAZARET.

După mai  multe sforţări, fără rezultate, de a-l scăpa de  furia acestor persecutori înverşunaţi, eu am  luat o măsură care pentru moment mi se păru că  va servi ca să-i scap viaţa; am dat poruncă ca  el sa fie biciuit; apoi cerând ligheanul cu apa,  eu m-am spălat pe mâini în faţa mulţimii,  arătând prin aceasta, dezaprobarea mea pentru  acest fapt. Dar în zadar. Aceşti mizerabili nu  s-au mul ţ umit decât cu via  ţ a lui.

În desele noastre tulburări  civile, eu am fost de mai multe ori martor al  furiei popoarelor dar, din câte am văzut, nimic  nu se poate asemăna cu  aceasta.

Într-adevăr s-ar putea spune că in  această ocazie toate spiritele rele din ţinutul  infernului s-au strâns în Ierusalim.  Mulţimea părea că nu umblă pe  picioare, ci umblă pe sus urlând, precum  valurile unei mări înfuriate. O mare  neastâmpărată se întindea de la porţile  Pretorului până la muntele Sion, cu strigăte, cu  fluierături, cum nu s-a mai auzit niciodată în  istoria Romei.

Ziua s-a  întunecat ca un amurg, asemenea celui văzut la  moartea lui Iulius Cezar cel Mare, care s-a  întâmplat tot aşa pe la mijlocul lui Martie. Eu,  Guvernatorul provinciei răsculate, stăteam  rezemat de o coloană a palatului meu,  gândindu-mă la înfricoşătorul fapt al acestor  oameni cruzi care târau spre execuţie pe  nevinovatul Nazarinean.

Toţi  dispăruseră din jurul meu. Ierusalimul, scosese  afară pe locuitorii săi, care se înşiraseră pe  părţile funebre ce conduc spre Geronica  (Golgota). Un aer de jale şi  întristare mă acoperea. Garda mea însoţise pe  cavaleri, iar sutaşul pentru a arăta o umbra de  putere, se străduia să facă  ordine.

Eram lăsat  singur şi cu inima zdrobită şi mă gândeam că  ceea ce s-a petrecut în momentul acesta stătuse  mai mult în puterea zeilor, decât în puterea  omului.

Deodată se  auzi un mare strigăt, ce venea de pe Golgota,  care părea că este adus de vânt şi care anunţa o  agonie pe care urechea omenească, n-a mai  auzit-o vreodată. Nori mari,  întunecoşi şi negri s-au coborât şi au acoperit  aripa templului, şi aşezându-se asupra oraşului,  l-a  acoperit ca un val, şi un puternic cutremur de  pământ a zguduit totul.

Atât de  înfrico ş ătoare au fost semnele ce  s-au văzut, atât pe ceruri cât şi pe pământ,  încât se zice că: Dionisie Acropagul ar fi  exclamat: „sau că autorul naturii suferă, sau că  Universul se sfârşeşte.”

Către  ceasul dintâi al nopţii, mi-am luat mantaua pe  mine şi am pornit pe jos în oraş, spre porţile  Golgotei. Jertfa era consumată!…

Mulţimea se  întorcea în cetate, dar de fapt tot agitată, dar  şi posomorâtă şi cu feţele lor întunecate şi  mohorâte şi disperate.

Mulţi erau cuprinşi de  frică şi de remuşcare pentru cele ce văzuseră.  De asemenea, am văzut pe mica trupă de ostaşi,  trecând mâhniţi, iar purtătorii steagului, îşi  învăluiseră capul în semn de întristare.

Am  auzit un ostaş murmurând în cuvinte străine, pe  care eu nu le-am înţeles. Ici si colo,  se vedeau grupuri de oameni şi femei adunaţi şi,  când aruncau privirea spre muntele Calvarului  rămâneau nemişcaţi, ca în aşteptarea vreunei  alte minuni a naturii.

M-am întors în  Pretoriu întristat şi plin de gânduri care mă  frământau. Urcându-mă pe trepte, se puteau vedea  stropii de sânge care curseseră de la  Nazarinean.

După un  timp a venit la mine un bătrân, cu o grupă de  femei plângând, care rămăseseră la poartă, iar  el s-a aruncat la picioarele mele plângând amar.  L-am întrebat ce vrea şi el mi-a  zis: „Eu sunt Iosif din Arimateia, şi am venit  să cer de la tine îngăduinţa de a îngropa pe  Iisus din Nazaret”….

I-am zis: „Cerinţa ta se  va împlini”….

Atunci, primind raportul că  Iisus este mort, am poruncit lui Naulius să ia  cu sine ostaşi şi să supravegheze înmormântarea,  ca să nu fie împiedicată.

Mai târziu câteva  zile, mormântul a fost găsit gol. Ucenicii săi  au vestit în toată provincia, ca Iisus s-a  sculat dintre morţi cum prezisese  el.

Îmi mai  rămăsese numai această datorie, ca să fac  cunoscut împăratului această întâmplare  dezgustătoare şi neobişnuită. Chiar în noaptea  aceea, ce a urmat catastrofei neaşteptate am  început a face acest raport şi, de către ziuă,  s-a auzit un sunet de pe Calvar, intonând aria  Dianei, care a venit la urechile  mele!…

Aruncându-mi privirea spre poarta  Cezarului, am văzut apropiindu-se o trupa de  soldaţi şi am auzit sunetul trâmbiţei care  intona marşul Cezarului. Erau întăririle care mi  se făgăduiseră, cele doua mii de ostaşi aleşi,  şi pentru a grăbi sosirea lor, au călătorit  toată noaptea.

A fost  hotărât de soartă!… am strigat eu cu amărăciune  şi frecându-mi palmele, ca marea nelegiuire să  fie îndeplinită, şi ca pentru scopul de a  împiedica răscoala de ieri, trupele de ostaşi să  sosească astăzi!!!… Soartă cruda, cum îţi baţi  joc de soarta muritorilor!

Era  prea adevărat ce a strigat Nazarineanul de pe  cruce: „S-a sfârşit”.

Acesta  este cuprinsul raportului şi rămân al Majestăţii  Voastre supus, cu respect şi  smerenie.

Guvernatorul PONŢIU  PILAT

Făcut  în Ierusalim în a XXVIII-a zi a lunii  Martie,

Anul  4147 de la  creaţiune

 

 

Citeste mai mult…

Nu se mai poate

1979315211?profile=original 

 

Noi nu am obţinut nimic degeaba.

S-a luat întruna pielea de pe noi.

Plângând ne făceam in tăcere treaba,

În jug, asini la carul cu nevoi,

 

Privim cum  nu se lasă spre a fi clintită,

Această piramidă care am clădit,

Prin lipsa noastră vinovată de voinţă,

În tot ce-a fost al nostru i-am sădit.

 

I-am aşezat aici, pe starea noastă

Şi au adus de aiurea-n jurul lor,

Tot ce era mai rău în astă lume,

Spre a le fi la toate de-ajutor.

 

Azi am ajuns mai rău ca niciodată.

Vânduţi cu totul la ce-a fost mai rău.

Nu am visat să fie aşa vreodată

Din rău să nască– întruna tot mai rău. 

 

O suportăm şi disperaţi băgăm de seamă,

Că n-om scăpa de asta prea curând.

Trişti  constatăm cu adâncă-amărăciune,

Că încontinuu tot mai mulţi se vând.

 

Se vând mereu pe  bine şi arginţi,

Cu mult mai mulţi decât primeau odată,

Ei nu se vând pe ei şi-ai lor părinţi,

Vând tot ce-nseamnă neamul, laolaltă.

 

Ne urgisesc crezând c-or moşteni pământul.

Ne vlăguiesc şi ne distrug în voie.

Ne-au făcut dependenţi doar de nevoie.

Noi mai avem scăpare doar mormântul.

 

Ah, cum mai crede omul în scăpare!

Ca fiara încolţită în pădure,

Când vede-n umbră loc de evadare

Şi chiar de acolo-i sare moartea în spinare.

 

E un blestem să nu ieşi la lumină.

Doar bănuieşti c-ar exista din umbră,

Ştii? Partea dinainte sumbră,

Doar moartea adevărul ţi-l declină.

 

Să vă ferească Dumnezeu Cel Mare,

De răzvrătirea-ascunsă în cel umil,

De mămăliga fără de fitil,

De răzbunarea celui care moare!

Citeste mai mult…

Dimineaţă de iarnă

Oftat greu de frig de iarnă
Norii nopţii au cernut.
Bruma –n pături a căzut
Peste ierburi de aramă.

Lungi fuioare de lumină
Umplu umbra dintre case
Şi desfac, trecând prin ceaţă,
Calde, mute, graţioase,
Bezne reci care suspină

Mângâie uşor pământul
Făcând gheaţa să sclipească .
Peste frunzele uscate,
Puf de nea pe pat de iască,
Scânteiază ca-n poveste
În secunda de sfârşit,
Legământului dând veste
Că vraja s-a isprăvit.

Pe sub aburi ce plutesc,
Se rup legături secrete.
Dinţii brumei se topesc
Descleştaţi pe îndelete,

Se desprind ca din paiete,
Fără zgomot, fără larmă,
Iar apoi în şir de lacrimi
Lucitoare se destramă.

Este-o nouă dimineaţă!1979312729?profile=RESIZE_1024x1024

Citeste mai mult…

Toamna

Din hora frunzelor, pe-alei

Ridică vântul pulberi fine.

Din suflet izvorăsc suspine;

Din soare nu mai sar scântei.

 

În gogoşari sunt vâlvătăi,

Cresc munţi de varză şi cartofi;

Sandalele devin pantofi,

Pătrunde frigul în odăi.

 

Îşi caută să-şi afle loc

În care-o sta ascuns la iarnă,

Privind ironic către foc,

Va şuiera în loc să doarmă.

 

Gutuile râd din ferestre

Spre ruginiul din grădini,

Perete alb, păsări măiestre,

Umbre născute din lumini...

 

Mii de culori se împletesc

Din şanţuri până hăt, departe.

Gâze prin tufe robotesc

Cătând culcuşuri pentru noapte.

 

Se odihnesc pentru o clipă

Şi-o iau din nou din loc la fel,

Spre alte spaţii bat aripă,

Bondarii bâzâie-n pastel.

 

Şi păsări cântă fără tihnă

Şi se aruncă din înalt.

Sunt largi covoare pe asfalt

De frunze căutând odihnă.

 

Te-ai îngropa adânc sub ele

Printre castane, nuci şi ghindă,

Privind spre cerul fără stele.

Prin iederi foc o să se-aprindă.

 

Priveşti tăcut prin recea ploaie,

Ce-ngheaţă picurând natura.

Cu pere moi îţi umpli gura

Visând în jilţul din odaie.

 

Citeste mai mult…

Ambalaj

 

Oricum la nimeni roata nu se mai întoarce

Panta mă-ndepărtează de unde am plecat

Privesc cu jind spre deal, dar sigur n-am ce face,

Timpul ce trece-agale de vârf m-a-ndepărtat.

 

Se spulberă ce este praf indubitabil,

Iar norul zboară aiurea dus de vânt.

Mă-ndepărtez direct, tăcut şi implacabil,

Spre capătul de drum descris într-un cuvânt.

 

O singură dilemă ar mai dori un nume.

Va fi pământ, sau apă… poate fum?

Nu pot să ştiu ce-n urmă va rămâne,

Nici cum va fi la capătul de drum.

 

Compar ce-nseamnă-n viaţă-aceste toate.

Le cântăresc prin prisma celui ce e viu.

Nu ,mai contează când n-o să mai fiu,

Nici unde drumul, după-o să mă poarte.

 

Să fii pământ? Suprema inerţie.

Imobilismul greu şi-atât de apăsat.

Fără lumină, fără poezie

Şi sigur singur veşnic, tăcut şi nemişcat.

 

Să pleci cu apa pribegind năvalnic,

Ca valul sau ca prundul călător.

Un „ Robinson” de după, singuratic,

Visând întoarcerea din mările de dor.

 

Sau poate fum uşor, desprins de toate,

Să-nvălui ridicându-mă la cer,

Din altă perspectivă - acele toate,

Ce-au fost şi după n-or mai fi mister…

 

Oricum va fi, afla-voi numai după,

Când graniţa voi trece – însingurat

Va mai conta dacă în aer, apă,

Sau în pământ pleca-voi ambalat?

 

 

Citeste mai mult…

A fost odată

 

 

 

Am fost şi noi odată mici…

Şi fericiţi, am fost odată.

În lumea noastră de pitici,

Din angrenaj, o mică roată.

 

Flaşneta vieţii ne distra,

Iubeam cu patimi repetarea,

A tot ce-ntruna ne plăcea:

Jocul şi muntele... şi marea…

 

Şi chinul dragostei din-tâi,

Iar mai târziu chiar suferinţa,

Când te rugam să mai rămâi,

Statul la rând şi pocăinţa…

 

Consumatori de primăveri

Cu capu-n nori trăiam.

Pe frontul vremii - începători

Nectarul florilor furam.

 

Pluteam atraşi de curcubeu

Descoperind mirajul vieţii.

Eram pe rând când om, când zeu,

Pe scena plină de tumult

Şi foc a tinereţii.

 

Nimic din jur nu ne lega.

Tipar nu exista,

În care visele nebune

Să poată încăpea.

 

A fost, dar totul a trecut

Ca ploile de vară.

Am adunat melancolii,

Poveşti de lungă seară.

 

Citeste mai mult…

Varianta albastră

 

Ai aşteptat vreodată-n gară

Un tren albastru să te sui?

Ştii? Trenul, vis al tuturora,

Nu poate fi al nimănui.

 

Ai aşteptat vreodată-n gară,

Sub cer senin şi însorit,

Când doar marfarul prăfuit,

Trecea gemând  grăbit ?

 

Ai aşteptat vreodată-n gară,

În frig şi ploaie ,zgribulit,

Un tren să vină în sfârşit

Ce-n veci nu a venit?

 

Tu, umbră pe peronul gării,

Împovărat şi obosit,

Sorbind  paharul aşteptării,

Cu gust amar de infinit?

 

Ai aşteptat vreodată-n gară ?

 

 

Citeste mai mult…

Aniversare

Clepsidra se răstoarnă a nu ştiu cât-a oară
Ea clipe, ore, zile neîncetat măsoară
Fapte, trăiri, senzaţii înşiră ca pe sfoară,
Când retrăieşti trecutul visând. A câta oară?

Speranţe abandonate prin hotărâri de-o clipă
Schimbă des sensul căii dorită de urmat.
Destinul te zoreşte, tu, fulgul din aripă,
Ce-n visu-i zboară singur când s-a înstrăinat

Căzând încet, dar sigur, pe glia ce-l aşteaptă,
 Când fraţii săi, din aripi, au încă de zburat.

Te-ntrebi : de ce par toate pornite împotrivă?
De ce nu –i evident că oboseşti şi tu?
Că te apasă griji, ca pietre mari în stivă,
Că te-ai plânge la alţii, dar spui: mai bine nu.
Citeste mai mult…

Zadar

 

 

Privind spre ce a fost odată

Mă-ntreb dacă am existat?

Dacă secunda consumată

A  măsurat adevărat?

 

Sunt spulberate timpuri duse,

Ce lungi adesea îmi păreau,

Sub munţi de amintiri ascunse,

Coşmaruri ce mă chinuiau!

 

În infinitul fără formă

Se sting urmând necontenit,

Zile şi nopţi, a vieţii normă,

Gonind spre clipa de sfârşit.

 

S-au împletit cândva… odată:

Lumini, şi umbre, şi parfum...

Repere vii pe-a vieţii hartă,

Jeratic pre-zărit în scrum.

 

Au fost aievea, azi sunt duse,

Cu filele din calendar.

Sub colb de timp, pios depuse,

Ofrandă zeului Zadar!

 

Citeste mai mult…

Sărăcia

Ce-i sărăcia? Neputinţă.
Abandonare, umilinţă,
Traiul boem, nesăbuinţă,
Cântec de lebădă, căinţă,

Legat de cele din-nainte,
Trădări de sine şi pe alţii,
Haotic drum, străine spaţii,
Migrări spre-absurde destinaţii.

Toate acestea ucid visul,
Mantie fără de contur,
Sub care teama ne adună,
Din haosul ce-i împrejur.

Scăpăm gemând din haina strâmtă
În care groaza ne îmbracă
Şi doar în vis plutim pe valuri
În marea vieţii-nvolburată.
Citeste mai mult…

Urare

 

 

Succes fără vorbe multe,

Sănătate şi virtute!

Baftă-n lupte, lin urcuş,

Spontan ca un spiriduş,

Respectat de cât mai mulţi

De bogaţi şi de desculţi,

Agreat de cusurgii,

Evitat de ageamii,

De lichele şi de hoţi,

De urzeli, de mafioţi...

Rămâi drept,

Zâmbind, glumind,

Lacrimile-ndepărtând…

Fii corect, cinstit , deştept!

Ţine calea, drumul drept!

Lasă lumea cu-ale ei

Linguşeli, nori de scântei,

Lacrimi false, falşi amici,

Uriaşi din lut,… pitici,

Toţi grăunţe de nisip,

Simplu, dune fără chip,

Le-amestecă vânturile,

Împletind cărările,

Tulburând privirile…

Vânturile, vorbelele,

Vorbelele, vânturile…

Tulburând privirile,

Înşelând simţirile!

 

Citeste mai mult…

Pământ românesc

Pământ al ţării sunteţi voi.Voi l-aţi compus, intrând în glie.Cum altfel ar putea să fie?Acolo-i tot ce-avem de soi.Acolo o să fim şi noi.Pe-acolo ne-au plecat părinţii.De-acolo cu puterea minţii,Când vrem, i-aducem înapoi.Noi îi iubim iubind pământul,Comorile din glia sfântă,Mormintele ce nu cuvântăŞi holda ce-o apleacă vântul.Din pâinea ei ne luăm putereaSă facem pasul înainte.Cât vom trăi şi-om avea minte,Aici e el, aici ni-i vrerea.Când va domni buna-cuviinţăŞi logica, şi demnitatea…Când va pieri ura, demenţaŞi va învinge bunătatea,Vor înţelege toţi acei,Ce văd românul deformat,C-aici e casa lui, pământul,Iar el nicicând nu l-a cedat.Au povestit cei ce-au trăit,Cum le-a rămas în conştiinţă,Punte din vorbe şi credinţă,Între-nceputuri şi sfârşit.A rezistat mereu românulCât ar fi fost de urgisit.Poporul şi-a urmat destinul.Nici n-a migrat, nici n-a pierit.Să –i respectaţi statorniciaŞi felul blând, şi bunătatea…Cuviinţa-n toate, dibăciaŞi rostul lui, eternitatea.11 martie 1997
Citeste mai mult…

L mare, l mic…

 

 

Sunt aberaţii fără seamăn

Ce nu le uiţi o viaţă-ntreagă,

Pot lua ades pentru sensibili

Aspecte de reală dramă.

 

S-a întâmplat în locu – n care,

Nu poţi să crezi c-ar fi posibil.

La prost nu-i este accesibil,

Că nu e vorba de mâncare.

 

Lucram demult în proiectare

Şi-aveam un plan de întocmit.

Directorului i s-a năzărit

Să facă Preşedintelui, o „Prezentare”.

 

 

- Ştii, „tovule”, aş vrea să-l faci

Pe înălţime la o scară,

Iar pe lăţime,  important,

Mult mai îngust să pară…

 

Mi s-a părut extravagant,

Iar toana lui hilară.

Să faci un element concret

„Mult mai îngust să pară!!”

 

Am încercat pentru moment

Să intru-n jocul  lui.

Cum se putea să ceri ceva

Ce nu se poate, nu-i !?

 

Şi i-am răspuns că-i aberant,

În mod condescendent.

Că ce e lung va fi deci lat,

Iar cel prost evident.

 

S-a răţoit la şeful meu:

- Îl dai afară-ai înţeles?

Şi acela fără a clipi:

- Da şefu, am înţeles!

 

A fost în vremuri de coşmar.

Noi, condamnaţi pe viaţă,

În închisoare din hotar

Cu carcere de gheaţă.

 

Când „totul” nu-nsemna nimic,

Iar „pururi”, niciodată…

Când masca „omului robot”

Era de toţi purtată.

 

Aşa a fost cândva, demult,

Lung  lanţ de aberaţii,

De umiliri cu dinadins

Şi proşti cu decoraţii.

 

Vă pare straniu?  A fost real.

Se-ntâmpla într-una.

Ne urmăreau, îi urmăream,

Ca umbra cu lumina.

 

 

Citeste mai mult…

Pământ

Pământul? Stea ce s-a răcit
Şi viitoare mâine stea.
Pământ pe mâna ce-a muncit,
Cea mai gingaşă catifea.

Motiv de pace şi război;
Suport de proşti şi bogăţie;
Unic-a vieţii-mpărăţie;
Măsură-a toate pentru noi.

Pământul? Cartea ce citim,
Când răscolind aflăm trecutul.
Pământul? Somnul ce-l dormim,
Când obosiţi refacem lutul.

Pământul? Pacoste şi rai.
Unic ca viaţa şi ca visul.
Pământul? Steaua ce va fi.
El universul şi abisul.

Pământul? Leagăn de eroi,
De unde-ncepe nemurirea,
Pe care-l apără iubirea,
Ce pentru el există-n noi.
Citeste mai mult…

Îndemn

Copile, mănâncă ! Se aude îndemnul.Mănâncă şi lasă gura mare şi jocul!Mănâncă! Mâncarea îţi este norocul.Copile mănâncă, ne-aude tot locul!Să fii liniştit, să respecţi dumicatul.E atâta efort concentrat în mâncare.E atâta durere pentru cel care n-are.N-am avea de n-ar fi mila Domnului mare.Sunt copii care n-au decât nodul din gât.Sunt săraci ce visează bucăţica ce-ţi cade.Ia priveşte, căţelul, osul gol cum îl roade !Ar mânca şi el carne, dar e bun şi atât.Să te rogi să n-ai parte-n farfurie să n-ai!Să te rogi să existe în cămară mălai!Să nu fie războaie, să nu fie potop,Să nu piară-n urgie picul tău de noroc.Dă şi celui ce n-are, bucurie să-i faciCă aşa, cine ştie, o să fie mai bine.Va avea Dumnezeu milă veşnic de tine ,Ca de turma flămândă mereu falnicul baci.Hai, mănâncă cu grijă! Hai, mănâncă să creşti!Când mănânci tu cu poftă bucuria e mare.Sănătos şi puternic, bun şi harnic şi tare,Vrem să fi. Hai mănâncă! Tu speranţă ne eşti.
Citeste mai mult…

Cununa de spini

De mici bătrâni, cu albi obraji ca Luna,
În uraganul vieţii, ca frunzele uscate,
Plutesc aiurea către buna moarte,
Ducând, de spini, pe fruntea lor, cununa.

De mici maturi, stăpâni pe grija vieţii,
Înconjuraţi de ură şi de teamă,
Fără de tihna dragostei de mamă,
Primesc în mâna-ntinsă bănuţul dimineţii.

Când îl primesc! Când nu, cată-n gunoaie,
Visând c-or să-l primească mâine.
Că vor mânca întreagă, calda pâine,
Scăpând de foamea surdă ce-i înmoaie.

Ei, fraţi de câine, pat având trotuarul,
Împart puţinul milei generale,
Speranţe au trăind cumplita jale,
Că mâine le va fi mai blând calvarul.

Şi mă întreb: ce-ar face de-ar avea
Puterea să transforme ei destine?
Cum s-ar lupta, dac-ar avea cu ce,
Să descompună răul dens în bine?

Ce idealuri, obiective, ţeluri,
Ar urmări cu teamă de eşec?
Ei ştiu ce-nseamnă rău în mii de feluri
Şi bezna, când se stinge-al zilei bec.

Fără stupidităţile lascive,
Cu care rafinaţii operează.
Fără extenuante tabieturi,
În care lamentabil eşuează.

Şi asta fiindcă neştiind ce-i răul
Şi foamea cruntă, strada şi gunoiul,
Nu le respect-o clipă-avertismentul,
Când n-au avut sub unghie noroiul.

Şi nesimţind pe pielea lor arsura,
Nici frigul, setea, teama de bătaie,
Vorbesc tangent, străini de-aceste toate,
Privind spre şemineul din odaie.

Nemulţumiţi cum le-a lucrat tâmplarul,
Dorind mereu la mobile altă sculptură,
Sătui de trufandale, scârbiţi de icre negre,
Gândesc savant la altă-mbucătură.

Nici nu concep ce-ar fi dacă destinul,
I-ar arunca în stradă printre noi…
Ce ar simţi, dacă le-ar fi făptura,
Aici, sub munţii noştri de nevoi.
Citeste mai mult…

Doină


 

 

Întâmplas-ar întâmpla,

Ce-am dorit trăi cândva,

Ce-am dorit a fi la fel,

Ca în visul cel mai cel,

Năzărit de luna plină,

Printr-o rază de lumină,

Călătoare printre bezne,

Mângâind feţe de perne,

Peste  chipul tău trecând,

Ochiul meu închipuind,

Dorul către cer suind.

Lin ca funigel plutind

Cum mai trece timpul meu

Dat de bunul Dumnezeu

Visând  noaptea chipul tău

Când mi-e bine, când mi-e rău

Lacrimi de nefericire

Curg din ochi-mi în neştire

Arz-o focul de iubire

Şi ăl vis de fericire

Ce râde de timpul meu

L-aş da tot în schimbul tău.

 

Citeste mai mult…

Menado

 

 

 

Eram copil şi mă-mbia

Cafeaua ce-o sorbea bunica.

Era „Menado”, ţi aminteşti ?

O cumpăra mai pe nimica.

 

Avea un farmec să priveşti,

Cum o fierbea cu focul mic,

Ieşea parfumul din ibric,

Iar când o bea spunea poveşti.

 

Eram copil şi îmi doream

Să sorb şi eu câte odată.

Ea-mi permitea, că mă iubea,

Să beau adesea cana toată.

 

Şi-aşa credeam că am crescut,

Mai mult atunci, când delectat,

Sorbeam menado-adevărat,

Cu mină gravă… de bărbat.

 

A fost odată ! A trecut,

Pe nesimţite, cum trec toate.

Cafelele-s adevărate,

Dar, n-au savoarea din trecut.

 

Citeste mai mult…

Balada transformării cu orice preţ

Trăim atipic într-o ţară eprubetă cu formă aproape rotundă, noi, un popor de cobai.
Visăm aberaţii şi trăim coşmarul neputinţei bolborosind la nesfârşit despre un bine vrăjitoresc, imposibil de atins.
Sărim ca iepurii dintr-un luminiş în altul după vreun chilipir minuscul în timp ce buldogii de pază dorm sătui, cu balele băltind în jurul lor.
Aşa zişii politicieni confundă arta compromisului cu meşteşugul compromiterii sfârşind cu dureri pe lângă noadă cauzate de tot ce există, de prieteni, aliaţi, adversari, alegători.
Preţul portocalelor a scăzut dramatic fiind fructele cu preţul cel mai mic din galantare.
Dacă truda de oranjare a României continuă nimic din ce are culoare similară nu se va mai vinde.
Nimeni nu va mai cumpăra produse expirate.
Urmează ieftinirea roşiilor?
Preţul lămâilor a crescut acum un an coborând apoi.
Verdeaţa succede căpşunilor pe  tarabe în piaţă.
Cu ce vom încropi mesele ce vor urma?
Poate îşi vor "asuma răspunderea" şi pentru prelungirea la nesfârşit a posturilor.
Biserica nu se va opune oricum. Ea se modernizează în tăcere cu discreţia cu care „Daciile 1300”, lux şi emblemă odată au devenit Mercedesuri.
Ea ne aminteşte mereu să întoarcem şi obrazul celălalt spre frăgezitoarele lovituri ale duşmanilor.
În şcoli se pare că vacanţele vor fi stabilite funcţie de campionatele mondiale, sau campaniile de alegeri.
Ţăranii vor pune la intrarea în sate plăcuţe cu denumirea localităţilor în limba moşierului care a cumpărat ogoarele cu ciulini.
Viaţa curge înainte leşios, iar Codex Halimentarius îşi va demonstra monstruozitatea în efectele asupra tuturor românilor din spaţiul Carpato – Dunăreano - Pontic. Super experiment, ce mai!
Corvidele îşi abandonează cuiburile părăsind zona, migrând aiurea după cioburile colorate şi firimiturile de la mese străine, cu gândul la facilă îndestulare.
Soluţii dementoide , cioplituri în legume fără reacţie, frecţii la picioare de lemn vor continua până la extincţie.
Perdele de fum vor acoperii corurile de vaiete şi tânguiri transformându-se pe nesimţite în gelatina neputinţei.
Fugiţi fără să vă opriţi şi fără să priviţi înapoi, strigă din răsputeri, acapella, voci isterizant isterizate ale celor ce cred că fuga ca ultimă activitate sănătoasă a rămas şi ultima speranţă.
Fugiţi, altfel veţi pieri! Se aude din ce în ce mai stins şi îndepărtat în urma celor ce cred îndemnul. Agasant şi strident ca un urlet de lup la lună, pentru cei ce rămân să rumege ultima mână de fân în ţarcul din care nu au mai rămas decât ici acolo câte un stâlp înclinat şi putrezit ca un dinte în gură de babă chicotind senil.
 Aceleaşi voci ce vă îndeamnă la fugă vă vor reproşa, din spatele barajelor de forţă, cu cinism, că vi s-a sugerat soluţia din timp, dar nu aţi vrut să o luaţi în seamă.
Voi, vinovaţi de toate, neascultători şi gură cască ce sunteţi!
Voi, turmă zdrenţuroasă şi hămesită, incapabilă să păşiţi cu picioarele voastre tremurânde de slăbiciune şi furie!
 Cu mâinile în şoldurile puterii, oţărându-se mitraliat, cu stridenţa definitorie a personajului feminin din carpeta cu „ Răpirea…”, surprinsă de mulţimea celor deveniţi susţinători ai ideii de dreptate, în percepţia sa tradusă prin „monarhie”, se agită dizgraţios şi înspumat ca un val ce trudeşte, plimbând pe loc, produsul puturos, cu formă specifică al nesimţirii şi mârşăviei.
 Haita hâdă şi jigărită a javrelor ce se vor câini latră pe acelaşi subiect, apărându-şi ciobanul afumat ce sforăie în coliba stânei, alături de raţiunea pusă la uscat, ca tifonul prin care strecura mai deunăzi brânza.
Trezit brusc de vacarm, baciul dobrogean visează să propună şi modernizarea baladei „Mioriţa” prin introducerea SA în rolul rămas liber în procesul de transformare administrativă a ţării, în care el, dimpreună cu cel ungurean, mări se vorbiră şi se sfătuiră …

Citeste mai mult…

Ce poţi să-mi spui despre toamnă

Doctore, tu ştii. Crezi că - mi poţi răspunde?
Toamna tristă-a vieţii, unde se-ascunde?
Sub a câta coastă doare ne-ntrerupt?
Care este semnul, toamnei, la-nceput?

Care parte-ntâi , brusc se şubrezeşte?
Care gând plângând, în vis îngrozeşte?
Care dor de vară trece-n zbor, grăbit?
Cine-ţi spune: iată, toamna a sosit?

Unde-i primăvara, unde-s ghioceii,
Ce rupeau hlamida iernii, rând pe rând?
Unde e candoarea, unde-s funigeii,
Ce pluteau spre soare, vesel, scânteind ?

 Doctore răspunde! Unde s-au dus toate?
Care-i tratamentul, sigur, de urmat?
Cum se pot întoarce, visele plecate,
Din ţara lui Cronos, care le-a furat ?

Citeste mai mult…
-->