Jocuri de cuvinte - umbrelă (2)

 

 

Jocuri de cuvinte - umbrelă

Geografie lingvistică

 

continuare de la https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-umbrela

 

          Umbrela în viață

 

      Moto: „Sub aceeaşi grea umbrelă:/ Ea, o sprintenă gazelă/Şi bătrânul ei amant/Pe un rol de... elefant!” (Cuplu „potrivit", Alexandru Aurel Ionescu, din Terapii de şoc, 1997)

 

          O umbrelă sau un parasol este o copertină din pânză sau plastic, pliabilă, susținută de nervuri din lemn sau metal, montată pe o tijă subțire din lemn, metal sau plastic. Deschisă, protejază o persoană împotriva ploii sau a razelor solare. Unele umbrele de soare nu sunt impermeabile, iar unele umbrele sunt transparente. Copertinele umbrelelor pot fi realizate din material textil sau plastic flexibil. Există și combinații de umbrelă de soare și umbrelă de ploaie care se numesc en-tout-cas (în franceză „pentru orice situație”).

          Umbrelele de ploaie și umbrelele de soare sunt în primul rând dispozitive portabile de mână dimensionate pentru uz personal. Cele mai mari umbrele portabile de mână sunt umbrelele de golf. Umbrelele pot fi împărțite în două categorii: umbrele complet pliabile, în care tija metalică care susține copertina se retrage, făcând umbrela suficient de mică pentru a încăpea într-o geantă de mână și umbrele nerabatabile, în care tija de susținere nu se poate retrage și doar copertina poate fi strânsă. O altă diferențiere poate fi făcută între umbrelele acționate manual și umbrelele automate cu arc, care se deschid prin apăsarea unui buton.

          Umbrelele de mână au un anumit tip de mâner care poate fi făcut din lemn, un cilindru de plastic sau un mâner îndoit (ca mânerul unui baston). Umbrelele sunt disponibile într-o gamă largă de tipuri după preț și calitate, variind de la modele ieftine, până la modele scumpe, fin realizate, etichetate de proiectant, ca să dea fraierul banii.

          Umbrelele de soare mai mari sunt pentru mai multe persoane și sunt folosite ca dispozitive fixe sau semifixe, folosite la mesele de terasă sau alt mobilier de exterior sau ca puncte de umbră pe o plajă însorită, pe puntea unei nave etc.

          Umbrelele au fost descoperite acum patru milenii. Erau făcute mai întâi din frunze de palmier, papirus și pene de păun și erau rezervate exclusiv castelor de conducere din Egiptul antic, China și Mesopotamia. Obiectul era greu încât de multe ori a fost nevoie de sclavi să-l ducă. Umbrelele de soare erau prezente și în China medievală, unde erau făcute din bețe de bambus și copertina era din frunze și pene.

          Umbrela, așa cum o știm noi, a apărut abia în secolul al XVI-lea. Umbrela a devenit un element de protejare împotriva soarelui și a ploii. Din acest moment, umbrela de soare și umbrela de ploaie au aspecte diferite.

12183771057?profile=RESIZE_584x

Nobili cu umbrele

 

          În secolul al XVII-lea, umbrela a avut succes în special în eleganta Italie, Franța și Marea Britanie. La început era considerată doar un accesoriu feminin contra ploii, dar bărbații englezi l-au adoptat progresiv prin secolul al XVIII-lea, cu Jonas Hanway mare producător de umbrele pentru bărbați.

          Societățile evoluează, apar materiale diversificate pentru copertină și pentru celelalte componente, umbrelele devin pliabile, pot fi micșorate și introduse într-o geantă, într-o poșetă. Devin automate la punerea în funcțiune și la strângere. Devin accesoriu al modei masculine și feminine. Lăsăm istoricii să se pronunțe! Noi trecem la expresii!

 

 

 

          Umbrela în expresii

 

          Moto: „Gândind la viaţa lui terestră,/ Un gând prudent îl încovoaie:/ Acceptă o statuie ecvestră,/ Dar cu umbrelă să nu-l ploaie!! (Prudenţă, de Păstorel Teodoreanu)

 

          O fi umbrela obiect care te apără de ploaie sau de soare, dar botaniștii ne familiarizează cu umbrela-spinoasă sau scaiul dracului (Eryngium campestre), umbrela-stelată, adică minunata ștevie (Astrantia major), din care face Viorica o ciorbă ca lumea (vezi „Jocuri de cuvinte – ciorbă” la https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ciorba).

12183771295?profile=RESIZE_710x

Umbrela strategică NATO

 

          Unii cred că există umbrela NATO și nu pun accent pe dezvoltarea sistemelor de apărare proprii, pe pregătirea rezervei de forțe și mijloace, pe dezvoltarea cercetării, experimentării și realizării sistemelor tehnice de apărare de ultimă generație. Mai sunt multe denumiri și expresii cu acest obiect, precum pasărea umbrelă amazoniană, melcul umbrelă din Atlantic (Atlantic umbrella slug), pasărea-umbrelă cu gâtul gol (bare-necked umbrellabird). pasărea-umbrelă lungă (Suedia, long-wattled umbrellabird), crabul umbrelă (umbrella crab) etc.

12183772084?profile=RESIZE_400x

Pasărea-umbrelă lungă (long-wattled umbrellabird)

 

          La bursa din Londra se folosește și fond-umbrelă (umbrella fund), o schemă de investiții colectivă care există ca o singură entitate juridică, dar care are mai multe subfonduri distincte tranzacționate ca fonduri de investiții individuale.

          Englezii folosesc și școală umbrelă (umbrella school), o școală alternativă care supraveghează educația la domiciliu a copiilor pentru a se asigura că îndeplinește cerințele educaționale guvernamentale. Și nepoata Amélie din Belgia a urmat „școala-acasă”, trecând acum în clasa a V-a.

12183772469?profile=RESIZE_584x

Umbrella girl

 

          Cum fetele trebuie să fie prezente peste tot, prietenul James din Bournemouth mă informează despre încă o expresie engleză, umbrela girl (fata umbrelă), adică o tânără care ține steagul sau umbrela unui pilot de curse sau motociclist pe grila de start!

          Francezii au și ei expresii cu umbrela asta. Prietenul Jean Boileau îmi amintește de al lor cuvânt parapluie, de expresia parapluie bulgare (umbrela bulgară), umbrelă folosită în timpul războiului rece de serviciile secrete bulgare și echipată cu un dispozitiv cu aer comprimat care expulza un proiectil în carnea victimei, biluță care conțineă ricină cu scopul de a o ucide.

          Îmi amintește și de parapluie jaune (umbrela galbenă), simbolul unei mișcări populare olandeze care protesta împotriva anumitor măsuri guvernamentale împotriva COVID-19. Există și umbrela nucleară (parapluie nucléaire), partea corpului unei meduze și multe altele.

12183772675?profile=RESIZE_400x

Stemă cu o umbrelă (Franța)

 

          Germania are cuvintele Parapluie (din franceză), Regenschirm, Schirm, dar și cuvinte cmpuse ca beschirmen (scut),  Riesenschirmpilz, (ciupercă umbrelă uriașă), schirmen (scut),  Schirmherr (patron),  Schirmling (umbrelare), Schirmmütze (capac),  Schirmständer (suport de umbrelă), Schirmung (ecranare).

          Rușii, cu ale lor zontik – зонтик și zont – зонт, au expresii precum ca o umbrelă pentru un pește (как рыбке зонтик), revoluția umbrelelor (революция зонтиков, protestele din Hong Kong din 2014), umbrela nucleară (ядерный зонтик, descurajarea nucleară extinsă; asigurarea de către o putere nucleară a aliaților săi că aceștia vor fi protejați de atacurile țărilor terțe care folosesc armele lor nucleare).

 

 

 

          Umbrela în (c)arte

 

          Moto: „Nu cred în semne şi minuni,/ Cum alţii-n orice bagatelă,/ Dar ieri văzui pe domnul Iorga/ ... Fără eterna sa umbrelă.” (Extraordinar, de Ion Pena, din Scrieri, 2011)

 

          Scriitorii români au pomenit umbrela în scrierile lor, precum Călinescu („Avea și o umbrelă, de asemeni cu garnitură de dantelă.”), Camil Petrescu, cel care îl deplângea pe eroul unui roman la preumblarea prin oraș („Îl atingeau umbrelele deschise.”).

          La Rebreanu eroul era prevăzător („Vezi, el a presimțit schimbarea vremii și a venit cu umbrela.”), iar Zaharia Stancu numea umbrarele umbrele în jurnalul vizitei prin URSS („Deasupra băncilor, ca niște mari ciuperci, umbrele de pânză.”).

          Presa capitalistă de început scria și ea despre umbrelă ca „sub protecția (cuiva)”, de exemplu R.l. 23 II 93 p. 3 („Ansamblul operațiunilor sub umbrela ONU”), revista „22” 40/93 p. 1 („Chiar și cei adăpostiți sub umbrela de la Cotroceni au pierdut ceva – respectabilitatea.”), referindu-se atunci la Iliescu. Că ce umbrelă ne-au asigurat geologul, marinarul Petrov și profesorul imobiliar poreclit „de fizică”, v-ați lămurit!

          R.l. 16 VI 95 p. 1 și Curierul rom. ian-martie 93 p. 12 scriau despre schimbarea umbrelei („Dnii C. și P. [își dau osteneala] să se instaleze sub altă «umbrelă».”). Critici!

          După ce definea bine umbrela, Scriban ne amintea în 1939 că Primu care a purtat umbrelă în Anglia a fost Jonas Hanway (1712-1786)[August Scriban, Dicționaru limbiĭ româneștĭ (Etimologii, înțelesuri, exemple, citațiuni, arhaizme, neologizme, provincialisme), Editura "Presa Bună", Iași, 1939].

          Și în alte țări s-a scris despre umbrele. Francezii numesc umbrela parapluie, format din para- („protecție împotriva”) și‎ pluie („ploaie”). Germaine Acremant, în Aceste doamne cu pălării verzi, scria în 1922: Umbrela era foarte confortabilă pentru două persoane. Pe cupola ei de bumbac întinsă, puțin decolorată, cu raze verzi pal unde se aflau faldurile dintre oasele de balenă, ploaia cădea cu un sunet blând. Eram despărțiți de bila mare a mânerului. (Le parapluie était vraiment confortable pour deux personnes. Sur son dôme de coton distendu, un peu déteint, avec des rayons vert pâle à l’endroit des plis entre les baleines, la pluie tombait avec un bruit mou. Nous étions séparés par la grosse boule du manche. [Germaine AcremantCes dames aux chapeaux verts, Plon, 1922, collection Le Livre de Poche, page 94]).

          Yasmina Khadra, în Morituri, în 1997, folosea cuvântul umbrelă la figurat, ca ceva ce ajută la adăpostirea cuiva într-o problemă, să-l facă să scape de necaz: Urmează să depună o plângere. Nu voi face nimic să-l descurajez. Și nu-ți voi mai împrumuta umbrela mea.(Il va porter plainte. Je ne ferai rien pour le dissuader. Et je te prêterai plus mon parapluie. [Yasmina KhadraMorituri, éditions Baleine, 1997, page 55]).

          Vecinii francezilor, nemții, au destule cuvinte pentru umbrelă. Parapluie este împrumutat de la rrancezi, iar sinonime sunt Schirm și Regenschirm. Schirm înseamnă și ecran, protecție și umbrelă și provine de la verbul schirmen, „a ecrana, a proteja”. Regenschirm provine din Regen, „ploaie” și Schirm, „ecran, protecție”. Vara nemții folosesc Sonnenschirm, cuvânt derivat din Sonne, soare” +‎ -n- +‎ Schirm, umbrelă; protecție”.

          Într-o traducere din engleză a unui roman, Surorile negre, de Chika Unigwe, cuvântul e folosit ca protecție: „Țesătura era umflată în jurul taliei ca o umbrelă.” (Der Stoff bauschte sich wie ein Regenschirm um ihre Taille. [Chika Unigwe: Schwarze Schwestern. Roman. Tropen, Stuttgart 2010, ISBN 978-3-608-50109-4, Seite 181. Originalausgabe: Niederländisch 2007]). James Salter, în romanul Un joc și o distracție, scria în anul 2000: „O umbrelă violetă este legată de valiză.” [Ein violetter Regenschirm ist an ihrem Koffer festgeschnallt. [James Salter: Ein Spiel und ein Zeitvertreib. Roman. Rowohlt Taschenbuch Verlag, Reinbek 2000, ISBN 3-499-22440-2, Seite 12]).

          Pentru diversitate, cei care știți limba germană puteți să vă aduceți aminte și de frații Grimm, consultând oarece doar printr-un clic în marea rețea internet (Jacob Grimm, Wilhelm Grimm: Deutsches Wörterbuch. 16 Bände in 32 Teilbänden. Leipzig 1854–1961 „Regenschirm ).

          Rușii folosesc pentru umbrelă zontik – зонтик, de la pre-reforma din 1919, cuvânt împrumutat din cuvântul olandez zonnedek, „puntea însorită”, puntea al unei nave folosite pentru plajă. Folosesc și și zont – зонт, derivat din zontik – зонтик.

12183774479?profile=RESIZE_400x

Коктейли с зонтиками (cocteiluri cu umbtreluțe)

 

          Rușii folosesc umbrela la propriu. A. N. Tolstoi (rudă cu Lev Tolstoi), în Mishuka Nalymov (Trans-Volga), folosea ambele cuvinte, scriind în 1909: „ - Unde este umbrela? spuse ea și deschise umbrela.” (— Зонтик где? — сказала она и раскрыла зонт. [A. Н. Толстой, «Мишука Налымов (Заволжье)», 1909 г., НКРЯ]).

          Granin, în Căutătorii, scria în 1954: „O liniște pustie domnea pe plajă, umbrele lungi și înclinate ale umbrelelor de pânză zăceau pe nisipul care se usucă.” (На пляже царила безлюдная тишина, длинные косые тени парусиновых зонтиков лежали на подсыхающем песке. [Д. А. Гранин, «Искатели», 1954 г., НКРЯ]).

          Și rușii folosesc umbreluțe ca decor pentru cocteiluri, înghețată, deserturi, etc. Serghei Osipov, în Pasiunea pentru Toma, cartea întâi, Proscris, scria în 1998: „Nu numai că i s-a luat, cu forța, un cocteil complicat cu umbrelă și ananas, dar l-au uns și cu un fel de gunoi!” (Мало того, что у него отняли, силой, какой-то сложный коктейль с зонтиком и ананасом, так ещё и измазали какой-то дрянью! [Сергей Осипов, «Страсти по Фоме. Книга первая. Изгой», 1998 г., НКРЯ]). Scandal! Fie la ei!

          Rușii se cam joacă cu umbrela nucleară (Yadernyy zontik - Ядерный зонтик). Comparați ce scria un „gânditor militar” și gândiți-vă la oprațiunea specială, din Ucraina, netransformată încă în război. În Soldatul norocului, analizând războiul din Irac, se scria în 2003: ...nu avem nevoie de mii de tancuri, sute de luptători și bombardiere, portavioane și submarine - tot ce ne trebuie este Forțele Strategice de Rachete și o forță specială mică, dar foarte profesionistă. Umbrela nucleară ne va asigura siguranța față de un agresor feroce și ne vom ocupa de restul datorită operațiilor speciale chirurgicale precise. (…нам не нужны тысячи танков, сотни истребителей и бомбардировщиков, авианосцы и подводный флот ― достаточно лишь иметь РВСН и небольшие, но очень профессиональные силы специального назначения. Ядерный зонтик обеспечит нашу безопасность от серьёзного агрессора, а с остальными мы разберёмся благодаря точечным хирургическим спецоперациям. [«Война в Ираке: былое и думы», 5 ноября 2003 г. // «Солдат удачи», НКРЯ]).

          Cu sau fără umbrela cuiva, chiar strategică, să fiți iubiți!

          Întregul articol în format pdf la: Jocuri de cuvinte - umbrelă.pdf

 

          NC

 

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Mulțumec! Cadou:

    12263201697?profile=RESIZE_400x

  • alte filme...

    The Umbrella (2016)

    Poster The Umbrella

    Umbrela. Un Short Film animat despre refugiati si dragoste.

    The Blue Umbrella (2013)

    Umbrela Albastră, care iese în evidență, își protejează proprietarul de ploaie. Când Albastru o vede pe frumoasa și unica Umbrelă Roșie, face tot ce poate pentru a sta lângă ea. Cu toate astea, proprietarii lui Albastru și Roșu se despart, iar orașul le sare în ajutor celor două umbrele care vor să se reîntâlnească.

     

    The Umbrella (2016)
    The Umbrella. Distributie Amber Joy Smith, Josh Potthoff, Shaun Trainer. Regizat de Jason Solari.
  •  Umbrela - în filme...

     

     

    Umbrele soarelui un film de Mircea Veroiu 

    Umbrele soarelui este un film psihologic regizat de Mircea Veroiu, inspirat din Romanul de familie (1986) al lui Ion Brad. A avut premiera la 21 martie 1988.[1] Rolurile principale sunt interpretate de actorii Dragoș Pâslaru, Leopoldina Bălănuță și Ilarion Ciobanu.

     

     

  • Primesc un mesaj email din Canada, de la fostul coleg de școală militară Adrian Erniceanu, președintele Asociației Scriitorilor Români din Montreal: 

    Adrian Erbiceanu To: Constantin Nitu

    Fri, Aug 11 at 5:36 PM

    „Jocul" nu-i prea complicat,
    Dar nici simplă bagatelă;
    Ca să scap neîntinat,
    Mi-am luat încă ... o umbrelă!

    Sănătate!
    Adi

  • Mulțumesc! Excelente!

    CADOU: Jocuri de cuvinte – mămăligă

    https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-mamaliga

    Jocuri de cuvinte - mămăligă
      Jocuri de cuvinte - mămăligă Geografie lingvistică                 Mămăligă             Moto: „Eu, în statul democrat,/ Bani de-o pâine-am câştigat…
  • Acest răspuns a fost șters.
  • Acest răspuns a fost șters.
Acest răspuns a fost șters.
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
Acum 17 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
Acum 17 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
Acum 17 ore
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
Acum 17 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
Acum 17 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Centrul pilot de drept internațional umanitar (CDIU) a luat ființă prin ordinul Ministrului…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
La 31 decembrie 1852 are loc inaugurarea Teatrului Național, denumit și Teatrul cel Mare, cu piesa…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Începutul stăpânirii regelui Burebista (ortografiat şi Buerebista) se situează în anul 70 Î.E.N..…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Mănăstirea Comana, situată în comuna cu același nume din județul Giurgiu, este un edificiu…
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - 50 de proverbe klingoniene, împreună cu interpretările și traducerile lor posibile în limba română în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - 50 de proverbe klingoniene, împreună cu interpretările și traducerile lor posibile în limba română în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean – 50 de proverbe klingoniene, împreună cu interpretările și traducerile lor posibile în limba română prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – 50 de proverbe klingoniene, împreună cu interpretările și traducerile lor…
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->