Jocuri de cuvinte - câine (2)

Jocuri de cuvinte – câine

Geografie lingviastică

 

 Partea întâi la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-caine

Partea a doua la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-nde-cuvinte-caine-1

 

 

         Câinele în onomastică

 

        Moto: „Run with the hare and hunt with the hounds, «aleargă cu iepurele și vânează cu copoii»(proverb englez)

 

Am scris mai sus că oamenii inteligenți au dat nume compuse, precum Câinele-Mare (o constelație boreală din care face parte și Sirius) sau Câinele-Mic (o constelație boreală situată între Hidra și Orion).

Dacă există dog în engleză, iată că în timpul celui de al doilea război mondial, avioanele militare ale USAF și RAF foloseau în radiotelefonie cuvântul Dog pentru litera D. E drept că foloseau și cuvântul Delta pentru aceeași literă. Englezii numesc Dog umoristic lătratul câinilor, adică „limba lătrată de câini”.

Nu am întâlnit toponime cu Dog, dar iată că folosesc Dog ca argou pntru o stradă din Newcastle, Brown Alee. Aflam asta în 2006, într-un articol, Verity Stob, The Best of Verity Stob, pagina 8: „Acest articol celebrează frumosul oraș Newcastle-Upon-Tyne, situat în nord-estul Angliei, și locuitorii săi blânzi, javrele. […] O da. Nimic ca o halbă de câine pentru a te stabili ca un sofisticat dulce aparte.” (This article celebrates the fine city of Newcastle-Upon-Tyne, situated in northeast England, and its gentle inhabitants, the Geordies. […] Oh yes. Nothing like a pint of dog to establish oneself as a suave sophisticate [2006Verity StobThe Best of Verity Stob, page 8]). Iar locuitorii de pe acolo se numesc în argou javre (Geordies). Chiar și suporterilor echipei de fotbal din Newcasle, mari amatori, pardon, profesioniști, de bere, li se zice javrele (Geordies).

Hound este și numele unui sat și al unei parohii civile din cartierul Eastleigh, Hampshire, Anglia. Geodezii îl pot căuta după numele din grila de referință a lui Ordonance Survey, serviciul geodezic al Marii Britanii, OS SU4708 (a small village and civil parish in Eastleigh borough, Hampshire, England, OS grid ref SU4708).

Trecând la toponime pe baza cuvântului francez chien, „câine”, am descoperit două toponime, mai precis zootoponime în Franța insula Rocher le Chien, „Stânca Câinele”, iar în Monaco Rocher du Chien Fou, „Stânca câinelui nebun”.

 

12323588476?profile=RESIZE_710x

Câinele în toponimie

 

12323588492?profile=RESIZE_584x

 

Localizarea comunei Câineni

 

În județul VâlceaOlteniaRomânia, există comuna Câineni, formată din satele Câinenii MariCâinenii Mici (reședința), GrebleștiPriloageRâu Vadului și Robești. Se află la 45,5° latitudine, 24,32° longitudine și 703 metri altitudine, pe Valea Oltului, la 59 km de reședința județului, municipiul Râmnicu Vâlcea și 42 km de municipiul Sibiu din județul Sibiu. Comuna se află la limita regiunilor istorice Oltenia, Muntenia și Transilvania.

Revin la toponimia franceză, analizată mult cu prietenul Boileau. Îmi amintește de Tête de chien, „Capul câinelui”, aproape de Monaco, cu numele în occitană Testa di can. Unii cred că nu e nicio asemănare cu onorabilul câine și că ar fi o etimologie discutabilă. Dar numele supraviețuiește!

12323588893?profile=RESIZE_584x

Tête de chien, văzut din Monaco

 

Trecând la cuvântul german Hund, „câine”, amicul Imre Németh îmi spune că bunicul său Gyula Németh (1890-1976), academician și mare lingvist, a fost prieten bun cu... fizicianul german Friedrich Hund, care a trăit 101 ani (1896-1997), profesor universitar de fizică, care a făcut parte în 1926 și din echipa lui Niels Bohr, ținând lecții chiar și la Harvard.

Mai puteți căuta sau poate știți și alte nume de oamani sau toponime, în acest caz zootoponime. Noi ne rezumăm doar la final cu excelentul cântec al lui Constantinescu (la www https://www.youtube.com/watch?v=ajm6QsQNQU8), „Iubiți și câinii vagabonzi”.

Dedic articolul Vioricăi, cea care a avut câinii Pica (tekel pitic cun părul lung, o iubea mai mult pe ea, apoi pe Călin și pe mine) și Lady (cocker, de vânătoare, mă iubea mai mult pe mine, pentru plimările zilnice).

Cred că nu ați uitat filmul de desene animate romantic, muzical, Doamna și vagabondul (Lady and the trump), realizat în 1955 de studiourile Walt Disney. V-a plăcut (https://www.youtube.com/watch?v=7yoH3Vv0mRA) Bella Note, romanticilor?

 

12323589084?profile=RESIZE_710x

Doamna și vagabondul

 

Chiar ieri a primit Viorica un telefon de la prietena Stela că Ioana i-a făcut cadou un cățeluș de rasă. Cred că generalul cu patru stele, prietenul Ghitaș Ioan, l-a acceptat!

Iubitori sau nu de câini, să fiți iubiți, că trebuiți, cumva, undeva, cândva, cuiva, chiar și unui biet câine! Vă convinge Steliana Sima cu cântecul Am crescut pe lângă mine (https://www.youtube.com/watch?v=k-VauN6i32w)!

 

 Articolul în format pdf: Jocuri de cuvinte - câine.pdf

NC

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prima formă organizată de alpinism, pe teritoriul actualei Romanii este Siebenburgischer…
Acum 2 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce…
Acum 2 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
Acum 21 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
Acum 21 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
Acum 21 ore
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
Acum 21 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Centrul pilot de drept internațional umanitar (CDIU) a luat ființă prin ordinul Ministrului…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
La 31 decembrie 1852 are loc inaugurarea Teatrului Național, denumit și Teatrul cel Mare, cu piesa…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Începutul stăpânirii regelui Burebista (ortografiat şi Buerebista) se situează în anul 70 Î.E.N..…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Mănăstirea Comana, situată în comuna cu același nume din județul Giurgiu, este un edificiu…
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - 50 de proverbe klingoniene, împreună cu interpretările și traducerile lor posibile în limba română în Cronopediada grup
""
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->